keskiviikko 18. maaliskuun 2020

Oppimisen iloa kotikoulussa

MOIKKAMOI!

Kyllä siinä itselläkin suu kääntyi hymyyn, kun tulin tuossa töistä kotiin ja yläkerrasta tyttöjen huoneista hihkuttiin käymään siellä. En ollut takkia saanut vielä pois päältäni, kun kyseltiin joko pian tulen. Mietin, että näinköhän se koulupäivä sujuu aivan muita juttuja tehden kuin koulujuttuja. Odotin, että siellä Simsissä on rakennettu joku hieno luksuslukaali tai muuta vastaavaa, niin innosta hihkuivat. Mutta ei, molemmat olivat siivonneet huoneensa siihen kuntoon, että siellä on mielekästä opiskella. Halusivat näyttää mulle ”kotikoulunsa”. Kerrankin koulupöydät tulevat käyttöön siinä tarkoituksessa, mihin ne aikoinaan on ostettu 🙂 Meillä kun on ruokapöytä tähän asti ajanut koulupöydän virkaa.

En tiedä onko tämä vain alkuinnostusta, mutta toisethan ovat aivan innoissaan etäopiskelusta. Toivottavasti innokkuus jatkuu vielä sitten, kun palataan normiarkeen koulun kanssa. Eilen esikoinen purnasi, että haluaisi enemmän koulutehtäviä, että on tehnyt jo kaikki erään aineen tehtävät, joita kahdeksi viikoksi saivat. Ja hei toi Teams, minkä kautta koulua käyvät…musta ei ole apuja sen käyttämiseen. Onneksi se on esikoiselle tuttu ympäristö, että auttaa tarvittaessa pikkusiskoaan. Mulla Teamsista on kokemusta tasan yhden työpalaverin verran. Palaveri meinasi loppua ennen kuin alkoikaan, sillä tajusin, ettei mun työkoneella ole mikrofonia 😀

Siinä, missä hetken epäilin että mitenkähän tämä kotiopiskelu seuraavan kuukauden ajan sujuu, olen tosi iloinen että saan myöntää itselleni epäilleeni tyttöjen valmiuksia etäopiskeluun turhaan. Toisaalta, kyllähän kutos- ja kasiluokkalainen ovat jo aivan eri valmiuksissa kuin nuoremmat oppilaat. Olin valmistautunut tekemään lukkareita päivittäin ja pitämään opiskelua silmällä, mutta näillä näkymin näyttää siltä, että ei tarvitse.

Se, mikä näinä parina päivänä on paistanut läpi on oppimisen ilo. Voiko uusi oppimisympäristö oikeasti tehdä sen? Molemmilla on ovet kiinni huoneissaan (mitä nyt vähän kävin kuvaustouhuissa koulutyötä häiritsemässä), onko kotiympäristö rauhallisempi ympäristö opiskella kuin koulu, jossa on isot luokkakoot?

Viime päivien aikana mulle on tullut ihan yhtäkkiä hellyyspuuskia. Koko maailmaa ja kaikkia sen ihmisiä kohtana. Tänään hellyyspuuskan aiheutti se, että kuinka lämmittää äidin mieltä, että toiset ovat olleet enemmän kotona meidän kanssa kuin ikinä ennen. Rakastan sitä tunnetta, kun ollaan koko perhe kotona. Ei olla kielletty treffaamasta kavereita, mutta eletään vähän sellaista tunnusteluvaihetta. Toisaalta on syytä miettiä, että jos sosiaalisia suhteita pystyy hoitamaan etänä, niin pitäisikö kavereitten kanssa fyysistä kanssakäymistä välttää ainakin nyt ens alkuun. Miten teillä muilla, saako lapset olla kavereiden kanssa?

Nyt kohti ruokavälkkää. Mä toimin tämän kotikoulun keittäjänä, joten luvassa lounaspuuhia. Lohta, pastaa, pestoa ja loraus kermaa. Ei voi mennä vikaan. Ja hei, mitä eilen puhuttiin puuroista helppoina lounaina… Meillä kuulemma ollaan jo kyllästytty puuroihin. Ok, ehkä innostusin vähän itse liikaa, kun puuroa on nyt ollut aamu- ja iltapalana sekä lounaalla. Pidetään pari puurotonta päivää tähän väliin ja otetaan puurot kehiin taas ensi viikolla 😉

OIKEIN IHANAA KESKIVIIKKOA,
VOIKAAMME HYVIN JA OLKAAMME TERVEINÄ – KYLLÄ SE TÄSTÄ ♥

PS. tilanteet muuttuvat melko nopeasti ja näin yrittäjänä sitä seisoo vaikka päällään tämän poikkeusajan, jotta saadaan pitää kaikki terveet työntekijät töissä. Pienen organisaation etu on joustavuus, mutta myös haavoittuvaisuus. Yhden perheen kotikaranteeni sairastapauksen vuoksi ja päiväkotien ”poikkeustilanne” (edit: tarkoittaen suositusta siitä, että ne ketkä suinkin voivat kotona päiväkoti-ikäisiä lapsiaan hoitaa, sen tekisivät) tietävät sitä, että huhtikuun loppuun asti saan olla töissätöissä enemmän kuin pitkään aikaan. Siellä on joustettu mun blogitöiden ja koulujuttujen suhteen viime aikoina. Nyt on mun aika joustaa. Silläkin uhalla, että blogissa voi olla hiljaisempaa. Tiedä häntä, toisaalta voi olla, että blogi päivittyy samaan tahtiin, sillä blogin pitäminen on mulle terapiaa. Katsotaan, miten rahkeita riittää – päivä kerrallaan mennään 🙂


14 Responses to “Oppimisen iloa kotikoulussa”

  1. FruG sanoo:

    Kuulostaa leppoisalta ja hyva niin. Taalla Tanskassa on tilanne ja suojatoimeenpiteet rankemmat. Myos tartuntoja on enemman ja estotoimenpiteet alkoivat aiemmin kuin Suomessa, mutta Suomen tartuntojen kayra nayttaa lisaantyvan samaa vauhtia kuin taallakin. On vain hieman jaljessa takalaisesta. Pohdit niita tyttojen sosiaalisten kontakten valttamista nain ensi alkuun. Sanoisin etta ei tassa taudissa ole mitaan ensi alkuun. Taalla ei nuoriso (varsinkin nuoret aikuiset) ole ottaneet tata tartuntavaaraa niin vakavasti kuin kehoitukset ovat ehdottaneet. Eilen puhui jopa maan kuningatar tosi ankarasti nimenomaan nuorisolle joka ei valttamatta sairastu kovin vakavasti mutta kokoontumisillaan tartuttavat ja sitten levittavat riskiryhmiin asti.. Tiedan omasta kokemuksesta etta vaatii paljon vanhemmilta pitaa teini-ikaiset poissa toisistaan. Tsemppia sinne ja ihanaa etta voitte hyggeilla yhdessa perheena.

    • Maria sanoo:

      Heippa FruG!

      Kiitos kokemuksen jakamisesta ❤️ Ehkä me kuitenkin sitten jatketaan teinien kanssa tätä kotoilua ilman kaverikontakteja. Eivätpä toiset ole vielä juuri hinkuneetkaan ystäviensä luokse. Eivätkä ainakaan vielä kyllästyneet meidän seuraan 😉 Tänä aamuna kuuntelin telkkarista, kun siellä sanottiin, että lapset saavat olla kavereidensa kanssa ja että vain yli 10 hlön julkiset tapahtumat on kielletty. En tiedä olenko liian julma tässä kohtaa, mutta mun korvaan tuo kuulosti hieman leväperäiseltä. Kyse on kuitenkin väliaikaisesta poikkeustilasta, jossa kuitenkin voidaan hoitaa sosiaalisia suhteita nykyaikaisin keinoin.

      Tsemppiä sinnekin ja voi, kunpa elämä pian normalisoituisi ❤️

  2. Tiina sanoo:

    Kai tämä todesta on otettava ja annetuilla ohjeilla mentävä. Tavallinen tallaaja, kun ei usein koe asiaa vakavana ennenkuin se sattuu omalle kohdalle tai oma läheinen sairastuu vakavasti. Muistettava aina, että jokaisella vakavasti sairastuneella on monta läheistä ja ystävää joihin sairaus myös vaikuttaa. Ohjeistusta noudattamalla myös autamme hoitohenkilökuntaa joka tekee kovasti nyt töitä. Kukaan ei varmaankaan toivo Italian tilannetta tänne. Tsemppiä vaan ja iloitaan, että meillä Suomessa kuitenkin on lämpimät kodit, ruokaa, koulutusta järjestetään lapsille jne. Kaikkialla maailmassa ei asiat todellakaan ole näin hyvin tällaisten tilanteiden tullessa eteen. Me selvitään tästä yhdessä!

    • Maria sanoo:

      Moikka Tiina!

      Se just, että vaikka tilanne tuntuu tosi epätodelliselta, niin pakko se on todesta ottaa. Jokaisella meillä on vastuu tämän taudin leviämisestä ja sellaiset huuhaa-ajatukset, että ei se tauti muhun iske, kun olen niin hyvässä kunnossa, ovat aivan soopaa. Se kun voi nyt viimeisimmän tiedon mukaan tarttua myös oireettomana. Eli nyt vaan kaikki ohjeita noudattamaan. Ei hysterian kautta, vaan maalaisjärjellä ❤️

      Totta, meillä on asiat hyvin sen suhteen, että on puitteet kunnossa 🙏🏼

      Me selvitään – tsemppiä sinnekin ❤️

  3. Katariina sanoo:

    Hei,

    Mitähän mahdat tarkoittaa päiväkotien poikkeustilanteella. Ministeri Andersson on linjannut päiväkotien olevan auki kaikille sitä tarvitseville. Vanhempien harkintaan jää se vievätkö lapsen päiväkotiin. Ainut edellytys minkä kaupungit asettavat on että lapsen täytyy olla terve. Tämän toki soisi toteutuvan normaaleissakin olosuhteissa.

    Terveisin Varhaiskasvattaja

    • Maria sanoo:

      Moikka!

      Jossain tiedotustilaisuudessa sanottiin siitä, että päiväkotiin tuotaisiin eritoten nyt poikkeusaikana sellaisten vanhempien lapset, joiden vanhemmat ovat ns. yhteiskunnallisesti tällä hetkellä kriitillisissä ammateissa ja ne, ketkä suinkin pystyvät hoitamaan kotona lapsiaan sen tekisivät.

      Pahoitteluni tuosta epäselvästä ilmauksesta ❤️☺️

  4. Tiinal sanoo:

    Päiväkotiin saa viedä kaikki lapset, mutta suositellaan että jos on mahdollisuus kotihoitoon niin lapset voisivat olla kotona. Yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien 1.-3.lk lapset saavat koulupaikan myös koulujen sulun aikana.

  5. Heidi sanoo:

    Moi.
    Mä annan lasten luvan olla ulkona kaverin kanssa, mutta niin, että vaan max 3 kaveria kenen kanssa jos kaverit ovat terveitä ja ei lähikontaktia. En anna kenenkään tulla meille sisään ja meidän lapset eivät saa mennä kenenkään kotiin. Ja vaan tuossa lähikavereiden kanssa. Ei lähdetä mihinkään bussilla seikkailemaan.

    Täälläkin eka kotikoulupäivä sujunut mallikkaasti. Rohkenen epäillä, että innostus vielä lopahtaa.
    Kommentoin vielä tuohon päiväkotiasiaan. Olen itse Varhaiskasvatuksessa töissä ja tosiaan kaikki terveet lapset saavat hoitoon tulla. Minusta ihan ok, koska kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta olla kotona ja ilman palkkaa. Mutta meillä ainakin 80 lapsen päiväkoti ja paikalla yhteensä alle 20 lasta. Että hienosti ovat vanhemmat hoitaneet tämän kuvion. Omassa ryhmässäni tänään 26 lapsesta 6 paikalla. Ja olen nauttinut joka hetkestä, kun lapset ovat saaneet yksilöllistä huomiota.

    -Heidi

    • Maria sanoo:

      Huomenta Heidi

      ja hei kiitos, sekä kaverihommasta että päiväkotiasiasta ❤️

      Me annoimme esikoisen olla juurikin eilen noilla teidän kriteereillänne hetken ystäviensä kanssa. Mun mielestä hellyyttävää oli, että toisella ystävällä oli kumihanskat kädessä, vaikkeivat lähikontaktissa olleetkaan. Lapsetkin ottavat tämän tosissaan.

      Mulla myös epäilyt alun innostuksen laantumisesta kotikoululaisissa, mutta hitsi vie, kun voisi jälkeenpäin myöntää epäilyn olleen tässäkin tapauksessa turhaa 😉

      Näinhän se on, että kaikilla ei ole mahkuja ottaa lasta pois ja että tuo oli sen takia hallitukselta vain suositus. Harva pystyisi ilman palkkaa olemaankaan kotona. Me onneksi saimme järjestettyä erään työntekijän kotona olo niin, että hän pärjää taloudellisesti.

      Te teette kovin arvokasta työtä varhaiskasvatuksessa – kiitos ❤️

      Ihanaa torstaita! ❤️

  6. Jaana sanoo:

    Hei,
    Nyt kannattaa tosissaan välttää kaikkea liikkumista kaikkialla. Työskentelen terveydenhoitoalalla, ja voin kertoa, että valmistaudumme isoihin muutoksiin. Tämä ei todellakaan ole ohi 13.4. vaan vasta aivan alussa.
    Jos on mahdollisuus pitää lapsi pois päiväkodista, niin pidä. Jos voit tehdä etätöitä, niin tee. Tilaa ruoka kotiovelle. Älä mene salille vaikka se olisi auki. Tämä kannattaa nyt ottaa tosissaan. Italian tilanne voi olla meille totta ensikuussa, jos nyt ei jarruteta kunnolla.
    Kaikkien pitää nyt kestää vähän epämukavuutta ja tinkiä omasta mukavuudesta. Sekä iäkkäiden, että nuorison ja lasten. Nyt ei voi ajatella itseään, vaan yhteisöä.
    Toivon todella, että nämä ovat vaan ylireagointia, mutta pahasta pelkään ettei ole. Edessä on jotain sellaista, mitä emme ole ennen kokeneet.

    • Maria sanoo:

      Hei Jaana

      ja kiitos erittäin viisaista sanoista ja painavista sanoista ♥️ Mä olen aivan samaa mieltä, että ei voi olla liian varovainen.
      Juuri lapsille laitoin viestiä tiedotustilaisuuden jälkeen, että kaverikontaktit jäihin. Onneksi ymmärtävät tilanteen.

      Kiitos Jaana, te teette kovin arvokasta työtä ♥️♥️♥️

      • Sade sanoo:

        Tänään taisi tulla pääministeriltä se, että nuortenkin pitää nyt pysyä kotona.

        • Maria sanoo:

          Moikka Sade,

          onneksi tuli, saatiin selkeys tähänkin asiaan ♥️

          Tätä kun kaikki noudattaisi ♥️♥️♥️

Kommentoi