maanantai 16. syyskuun 2019

Hehkutatko asioita? Hyvä niin, teet itsellesi palveluksen.

MOIKKA IHANAT!

Me ollaan teidän kanssa juteltu siitä, että lausahdus ”Ihanaa” toistuu sanavarastossani usein. Mutta tiedättekö, että nyt positiivisen psykologian opintojen myötä olen oppinut, että tuolla asioiden ”hehkuttamisella” tai tietynlaisella positiivisella vaalimisella on suora yhteys onnellisuuteeni ja hyvinvointiini. Siihen, minkä ansiosta olen alkanut kukoistaa. Olen siis tietämättäni tehnyt itselleni hyvää toteamalla asioiden olevan ”niin ihania”!

Muistan vaalineeni ja hehkuttaneeni tiettyjä hetkiä jo ihan nuoresta pitäen. Monesti odotin teini-iässä tulevaa sunnuntaita kuin kuuta nousevaa. Kun saisin olla koko päivän pyjamassa ja katsoa omasta telkkarista pinkiksi maalaamassani huoneessa Friendsit ja Beverly Hills 90210. Samalla, kun äiskä kolistelisi alhaalla keittiössä. Hehkutin tuota etukäteen viikolla omassa pienessä mielessäni. Sitä hetkeä, mihin suloinen sunnuntai tuossa iässä kulminoitui. Sen lisäksi hehkutin tuota mielessäni jälkikäteenkin. Asioiden fiilistely tai nautiskelu on oiva keino saada aikaan positiivisia tuntemuksia kehossa.

On tieteellisesti todistettu, että positiivinen ajattelutapa ja positiiviset kokemukset ruokkivat onnellisuutta ja sitä kautta hyvinvointia. Sen ymmärtäminen, että niitä ihan pikkuisia juttuja varsinkin kannattaa mielessään hehkuttaa ja vaalia, on kullanarvoista. ”Ei mulla oikeen ole mitään, mitä fiilistellä tai hehkuttaa?” Jos ajattelet näin, niin mietipä toinen kerta. Avasiko joku sulle tänään oven? Avasitko sinä jollekin oven tai muuten autoit vierasta henkilöä? Ihan varmasti meillä kaikilla on asioita, joita voi hyvällä muistella. Tai etukäteen fiilistellä.

Itse saan hymyn huulille, kun mietin esimerkiksi mökkiviikonlopun telkkari-iltaa. Tunnen sen ihanan tunteen, joka lävitseni kulki, kun vedin peiton jaloille ja uppouduin nojatuoliin. Tällä hetkellä fiilistelen takasta kuuluvaa takkapuiden poksuntaa. Sitä pientä savun tuoksua, joka yhdistyy uunista tulevaan makaronilaatikon tuoksuun. Fiilistelen pienessä mielessäni jo iltaakin. Kun saan jomman kumman tytön viereeni nukkumaan ja saan kuunnella yöllä unituhinaa.

Asioiden hehkuttaminen saa poikkeuksetta suupieleni hymyyn. Hymyllä on suuri vaikutus onnellisuuteemme; se rentouttaa kasvojen lihakset ja lähettää aivoihin signaalin hyvästä olosta. Mitä useammin tätä yksinkertaista hyvän olon kaavaa (=hymy) toistaa, niin aivot oppivat muodostamaan kaavoja, joiden avulla voimme vielä paremmin. Hymyillessä muodostuu myös tärkeitä välittäjäaineita eli  dopamiineja, endorfiinejä ja serotoniineja, jotka rentouttavat, laskevat sykettä ja verenpainetta.

Kaikki ovat varmasti kuulleet kiitollisuuspäiväkirjasta onnellisuuden lisäämistapana, mutta siinä missä kiitollisuuspäiväkirja on tietyllä tapaa ainakin itselleni sellainen tietoinen prosessi, tulee hehkuttaminen selkärangasta. Se on ikäänkuin automatisoitu toiminto, jonka eteen en näe vaivaa tai jota en varta vasten ala tekemään. Usein uppoudun ajatuksiini fiilistelemään ja nautiskelemaan elämän pienistä jutuista. Kuten tässä yksi päivä uuniomenoista. Hei koska olette viimeksi tehneet uuniomppuja? Mulla siitä oli hurahtanut jo monta vuotta. Mutta tiedättekö, että parhaimmat hehkutukset saan sellaisista hetkistä, joissa on jotain nostalgista. Jotka juontavat juurensa lapsuusmuistoihin. Tuo rapea kauratäyte yhdistettynä kirpsakkaan omenaan ja pehmeään vaniljakastikkeeseen on juurikin tällainen muisto.

Paljon olette toivoneet postauksia liittyen positiivisen psykologian opiskeluun. Vaikka opiskelutaivalta on vasta käyty pieni pätkä, niin nyt jo on aiheesta monta postausluonnosta tekeillä. Tällä viikolla kumoan muun muassa sen väitteen, että positiivisuus on aina tekopirteyttä. Myöhemmin palataan myös sellaisiin aiheisiin kuin miksi onnellisuuden vaaliminen ei ole aina hyvästä tai mitkä ovat mun keinoni selviytyä isoista ja pienemmistäkin karikoista. Pysykäähän siis kuulolla! :)

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,
MUISTAKAAHAN HEHKUTTAA – OIKEIN SISÄISESTI HYKERRELLÄ ♥

 

 


4 Responses to “Hehkutatko asioita? Hyvä niin, teet itsellesi palveluksen.”

 1. Avatar Laura sanoo:

  Joudutteko miehesi kanssa olemaan usein öitä erillään? Miten suhtaudut siihen?
  Olen niin uskomattoman onnellinen ja kiitollinen edelleen, kun viimeiset 13 vuotta olemme saaneet joka yö nukahtaa vierekkäin. Lukuunottamatta muutama työmatkaani vuodessa.
  Avioliiton alussa olimme viikot opiskelujen vuoksi erillään ja se oli kauheaa! Kun se vaihe vihdoin oli ohi ja pääsimme yhteiseen kotiin, jaksan innostua sitä mielessäni edelleen. Se on etuoikeus.
  Hehkutan kaikkea ihanaa muutenkin, hiljaa itsekseni, joskus huokaillen ääneen, ihan vaikkapa upeaa säätä tms.<3
  Haluan kiinnittää asioihin huomioni enkä ottaa mitään itsestäänselvyytenä. Kun on ongelmia tuki- ja liikuntaelimien kanssa, myös hyvin sujuvat treenit aiheuttaa kiitollisuutta ja hehkutusta.
  Ihana postaus, kiitos siitä. Taas huomasi miten paljon on aiheita hehkuttaa!!!:D <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Laura!

   Joudutaan olemaan aika paljon öitä erillään, mutta näen asian niin, että se on työjuttujen sanelema pakko. Ja toisaalta, ne yöt kun saa herätä toisen vierestä ovat kultaakin kalliimpia :)

   Ihanaa, että sinäkin hehkutat! Just se, että huomaa esimerkiksi luonnossa ihania juttuja ja fiilistelee niitä itsekseen on aivan parasta. Mä huokailen ja hehkuttelen niin paljon, että välillä alkaa naurattamaan oma hehkutteluni ;D

   Ja hei just näin, kun on vähän krenaa tai huolta elämässä, niin sitä oppii arvostamaan niitä terveitä päiviä ja niin kuin sanoit, treenejä jotka sujuvat hyvin – ilman kipuja. Ja ne ruokkivat taas hyvinvointia entisestään.

   Ihanaa, kiitos sinulle ja kuulasta tiistai-päivää ♥

 2. Avatar ida ihana sanoo:

  Ihana aihe ja teksti <3 Ja kyllä hehkutan! Vaalin hyviä hetkiä etukäteen, ja palaan niihin muistoissani myös jälkikäteen. Se tuntuu hyvältä, inspiroi ja antaa voimia :) Myös blogin kirjoittamisessa on musta se ihanaa, kun voi palata hanimpiin kokemuksiin, matkoihin ym ja jakaa ne myös muiden kanssa!<3 Tykkään myös suunnitella ja merkkailla kaikkia kivoja juttuja kalenteriin etukäteen, niin niitä voi sitten odottaa ja hehkuttaan etukäteen :)
  Ihanaa viikkoa!<3
  Ida
  Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ida Ihana!

   Kiitos paljon ♥

   Just noiden hyvien hetkien vaaliminen on niin tärkeää. Luon pohjan sille, että niiden arvostamisen avulla jaksaa tarpoa ne vähän takkuisemmatkin hetket läpi.

   Hei hyvä pointti tuo blogin kirjoittaminen – sen lisäksi, että voi palata hehkuttamaan itsenäisesti voi luoda hyvää oloa myös muille. Ja tarinointi, sehän on todistetusti yksi hyvinvointiamme parantava keino. Me bloggaajat siis edesautetaan hyvinvointiamme jo kirjoittamallakin :)

   Kiitos ja ihanaa viikkoa sinnekin ♥♥♥

Kommentoi