maanantai 01. huhtikuun 2019

Kuka meillä tekee kotityöt?

MOIKKAMOI TE IHANAT

ja moikkamoi huhtikuu! Huh-ti-kuu…ihan käsittämätöntä. Kevätkuukausien aatelia. Juhlakuukausi, jolloin vietetään molempien tyttöjen synttäreitä ja kuukausi, joka kulminoituu vappuun. Joka tänä vuonna pitää myös sisällään pääsiäisen viettoa. Mä rakastan huhtikuuta. Enkä vähiten sen takia, että huhtikuulla olemme kolmena vuotena laittaneet mökin kesäkuntoon.

Luin viime viikolla Iinan IG storysta mielenkiintoisia lukemia siitä, miten kotitöiden teko jakaantuu miesten ja naisten kesken ja myös Iinan blogissa oli kattavasti aiheesta. Ajattelin tarttua myös tähän aiheeseen, sillä onhan se niin, että lasten kasvaessa myös apukäsiä kotitöihin on saatu. Jep, välillä kiristämällä, uhkailemalla ja lahjomalla, mutta tuo taktiikka on tuonut tulosta :D Kotityöt ovat olleet joskus enemmänkin mun harteillani; silloin kun olin lasten kanssa kotona oli enemmän aikaa tehdä kotitöitä. Silloin mies myös reissasi enemmän, joten jonkun oli vaan pakko tehdä ne. Nykyään, kun ollaan molemmat töissä eikä miehellä enää ole niin paljon reissutöitä, jakautuu kotityöt melkein 50/50.  

ASTIAPESUKONEEN TYHJÄYS & TÄYTTÖ
Tyttöjen vastuulla. Kyllä kuulkaas, meillä tytöt vuorotellen tyhjäävät ja täyttävät astianpesukoneen. Tästä (ja muista kotitöistä kuten huoneidensa siivouksesta) saavat palkaksi kuukausirahaa, jolla käydä leffassa tai jonka laittaa säästöön isompia hankintoja vastaan. Mikään ei ole inhottavampaa kuin tiskivuori tiskialtaassa, joten kyllä mun täytyy myöntää, että joskus kotitoimistopäivinä on pakko tyhjätä kone ja täyttää se. En kestä olla sotkuisessa keittiössä.

KEITTIÖN SIIVOAMINEN
Mä olen meillä se, kuka siivoaa keittiön tasoilta kasat tasaisin väliajoin. Ja järjestelee pienkodinkoneet sun muut uusiin järjestyksiin. Joka ilta pyyhin viimeisenä myös työtasot. Mutta kyllä mieskin siellä tiskirätin kanssa välillä viuhuu. Varsinkin silloin kun menee hermot kaakaotahroihin ja paahdetun paahtoleivän murusiin. Tytsyt eivät ihan vielä ole sisäistäneet tuota työtasojen pyyhkimistä, mutta getting there…

IMUROINTI
99,9% mies. On imuroinut kaikki nämä 17 vuotta. Kävi ostamassa itselleen juurikin bonuksilla uuden imurin ;D Sen verran sitä tuossa eilen kokeilin, että on kyllä hyvin tehokas laite. Joskus muinoin imuroin myös, mutta mies meni ja imuroi mun jälkeeni. Työn laatu oli vissiin vähän sinnepäin, joten ajattelin, että hoitakoon hommat sitten jatkossakin.

PÖLYJEN PYYHKIMINEN
Minä itse! Nuo meidän mustat kalusteet olo- ja ruokahuoneessa on oikein pölymagneetteja. Liki joka päivä tulee hosuttua pölyrätin/huiskan kanssa. Varsinkin nyt kun aurinko paistaa, niin tuntuu, että pölyn määrä on moninkertaistunut. Vaikkei se näin olekaan. Ne vaan näkyvät paremmin.ID

PYYKKIHUOLTO
Meillä mies pyörittää pesukonetta useammin. Mutta…aina välillä joudun toppuuttelemaan. Sillä jotenkin ei ole ihan täysin sisäistänyt vielä valko- ja kirjopyykin eroja. Vaikka meillä periaatteessa on molemmille pyykeille omat koritkin, josta olisi helppo laittaa pyörimään. Kerroin taannoin ig storyssa, että mä olen ihan mahdoton välillä pyykinpesun kanssa; ei ole kerta eikä kaksi kun joudun laittamaan koneellisen huuhtelun ja linkouksen kautta uudelleen menemään (sori maapallo), sillä vaikka yleensä en unohda mitään, niin pyykit unohdan koneeseen. Pyykkien viikkaustalkoot pidetään noin kerran kahteen viikkoon. Eli jemmataan puhtaita pyykkejä siihen asti ja sit porukalla viikataan. Tytöt viikkailee omansa kaappeihin.

VESSAN SIIVOUS
Minun hommia! Meillä on kolme vessaa, joista alakerran veskiä harvemmin käytetään. Tummassa laatassa kuitenkin näkyvät pölyt, joten se siistitään kerran pariin viikkoon. Keskikerroksen vessan peiliä ja lavuaaria pyyhin tämän tästä. Yläkerran vessassa toimii pyykkihuolto (pesukone ja kuivari), joten sinnekin tuntuu tulevan sen myötä koko ajan pölyä tai nukkaa vaatteista. Silti sitä pestään harvemmin kuin keskikerroksen veskiä. Ehkä sen takia, että taso on liki aina täynnä pyykkiä ;)

ROSKIEN VIEMINEN
Se kuka ehtii! Voisinpa sanoa lapset, mutta eih – yleensä roskis on lasten jäljiltä niin umpattu täyteen, että hyvä, kun kaapin ovi menee kiinni. Mulla itselläni on paha tapa nostaa roskis ulos ulko-oven pieleen ajatuksella, että vien, kun menen seuraavan kerran koiran kanssa ulos. Eipä tuo 20 metriä olisi pitkä matka viedä, sillä harmittavan usein herra harakka löytää roskiksen ja siinä onkin sitten isompi työ siivota suodatinpussin palasia ja kahvimurun jäänteitä ympäri pihaa…

IKKUNOIDEN PESEMINEN
Mies, aina! Sama juttu kuin imuroimisen kanssa, tähän on vain ajauduttu. Ostin miehelle joitan vuosia sitten Löytötavaratalosta sellaisen jatkovarrellisen setin (ei siis mikään moottorivehje, vaan sellainen johon saa vaihtaa lastan ja puhdistussienen), jolla sujauttaa ikkunat puhtaaksi hetkessä. Pedantti kun on, niin rantuja ei sallita.

Miten teillä hoidetaan kotityöt?  Mä olen meillä se, joka jättelee sukkia lattioille ja pystyy elämään hetken pienessä kaaoksessa. Tosin sotkuisessa keittiössä en pysty laittamaan ruokaa eli sen pyrin pitämään siistinä.  Yleensä miehen ollessa työreissussa eletään tyttöjen kanssa vähän kuin sikolätissä ;) Sitten siivotaan hirmuista vauhtia, kun toisen kone laskeutuu Pirkkalaan. Kotitöitä helpottaa onneksi se, että olemme ulkoistaneet siivouspalvelun. Eli ostaneet itsellemme täten vapaa-aikaa. Kerran kuussa meillä käy maailman parhaimmat siistijät. Heidän jäljiltään mm. saunan lasiseinä ja yläkerran suihkun lasiseinä pysyvät kalkittomina, hanat kiiltää ja ne tahrat, joita en itse saa keraamisesta liedestä pois, loistavat poissaolollaan töistä kotiin tullessani.

AURINKOISIN MAANANTAITERKUIN,


8 Responses to “Kuka meillä tekee kotityöt?”

 1. Hertta sanoo:

  Hei tuo siivouspalvelu kiinnostaa kovasti! Saako kysyä firman nimeä, kun annoit noin hyvää palautetta? :) Itse olen kerran kokeillut ulkoistaa ko. hommaa, mutta en ollut tyytyväinen työn jälkeen ja siksi kynnys on ollut sen jälkeen korkealla. Kun käyvät kerran kuukaudessa, niin tekevät varmaan vähän perusteellisemman työn? Kertoisitko vielä, mitä kaikkea siihen teillä kuuluu?

  Ja niin, huhtikuu… tästä eteenpäin onkin monta kuukautta aivan ihanaa aikaa! Mökkikuvia odotellen – niin ja pihakuvia myös, kunhan remonttinne etenee :)

  • Maria sanoo:

   Heippa Hertta!

   Tottakai saat ja ilomielin heitä julkisesti kehunkin :) Yritys on Koti Puhtaaksi Oy. Meillä käy joka kerta samat siistijät. Toki välillä voi olla sairaustapauksia, mutta ainakin toinen siistijä on aina sama. Tulevat hyvin toimeen Tobynkin kanssa, joka yleensä on kova poika vartioimaan omaa reviiriään :D

   Juu, tekevät kahteen pekkaan yhteensä 6-7 tuntia eli ovat aamu 8.00 – aamu 11.00 (11.30). Toiveita saa aina esittää joka kerralle, jos esim. haluaa uunin puhdistettavan tai muuta. Aina tekevät perussiivouksen eli imuroivat, pyyhkivät pölyt + lattiat, siivoavat vessat, suihkut, lavuaarit, kaapin ovet, sisäovet karmeineen yms.

   Koti kiiltää heidän jäljiltään, mutta usein on jo vuorokauden jälkeen kuin pommin jäljiltä. Kiitos meidän asukkaiden :D

   Oih, piha- ja mökkikuvia tulossa kyllästymiseen asti ;)

   Kivaa tiistaita! ♥

 2. H sanoo:

  Hauskaa, että jossain muussakin talossa mies pesee ikkunat. Meillä on myös näin ja aina sitä ihmetellään ;)
  Onhan noilla ulottuvuuttakin paljon enemmän ;) ;)
  Muutenkin työnjaot kuulostavat hyvin samoilta. Lapset hoitavat tiskejä meilläkin.
  Minä tosin imuroin ja pyyhin pölyt. Mies luutuaa ja pesee vessat. Minun vastuulle kuuluu enemmän kausivaatteiden pyöritys ja kaappien siivous. Ja näin on tehty jo vuosia.
  Lähtökohtana työnjaolle on kuitenkn niin proosallinen syy, kuin minun hyvin kuivat kädet ja halkeilevat sormenpäät yhdistettynä työhön, jossa ihon on oltava kunnossa. Mies siis tekee märät kotihommat ja minä kuivat :D
  Ruokaa meillä tekee se, joka sattuu olemaan ennemmin kotona. Ja pyykkiä pesevät molemmat, lapset ripustavat usein pyykit kuivumaan.

  • Maria sanoo:

   Moikka H

   ja hei samaa mietin taannoin Iinan IG storya katsoessani, kuinka samanlaiset jaot kotitöiden suhteen perheillä on :)

   Ai niin, unohdin kausivaatteiden pyörityksen; mä hoidan omani ja lasten ja mies omansa.

   Ruoan teen 98% minä tai lapset ja mies tekee silloin kun en ole kotona. Tähän pitää tulla muutos! ;)

   No mutta hei, teillä on oikein pätevä syy työnjakoon. Näin se toimii hyvin eikä sinun tarvitse turhaa rasittaa käsiäsi!

   Aurinkoista tiistaita! ♥

 3. Jaana sanoo:

  Kerrotko tuosta teidän keittiöstä lisää ja kuviakin useammasta kulmasta kiitos :)
  Suunnittelen keittiöremppaa ja tuo tyyli miellyttää silmääni. Onko teillä yläkaappeja ollenkaan? Entä aamiaskaappi? Toimiiko yläkaapittomuus? Onko tumma seinä maalattu? Mikä sävy ja miten maali toimii esim. lieden takana, roiskeet yms?
  Paljon kysymyksia, mutta kiva jos jaksat vastata.

  • Maria sanoo:

   Heippa Jaana!

   Tässä pari postausta, joissa lisätietoa keittiöstä:

   http://atmarias.indiedays.com/2017/07/31/keittio/

   http://atmarias.indiedays.com/2017/08/08/toivepostaus-keittiomme-sailytysratkaisut/

   Ei ole yläkaappeja, mutta allasseinällä on avohylly. Aamiaiskaappi ei mahtunut, vaikka sellaisen olisimme halunneet. Mutta tämä toimii oikein hyvin. Meillähän on alhaalla mancavessa myös keittiötila, johon saa säilytykseen ne astiat, joita ei niin usein tarvitse :)

   Tumma seinä on sävyltään NCS S 8500-N ja kyllä, rasvaroiskeet näkyvät, ellei heti pese pois. Olenkin harkinnut tuohon tilaan esim. lasia lieden taakse.

   Ja hei kiitos, ihana kuulla, että keittiömme tyyli miellyttää silmääsi :)

   Tsemppiä remppasuunnitelmiin ja aurinkoista kevättä! ♥

 4. Jenni sanoo:

  Tää olikin mielenkiintoinen postaus, piti ihan alkaa miettiä miten meillä menee, kun musta tuntuu että minä teen 90 % kotitöistä!

  Meillä mies hoitaa pääasiassa kaupassakäynnin ja ruoanlaiton, minä kyllä täydennän kauppalistaa ja suunnittelen viikon ruokalistaa. Muita pääasiassa hänen hommiaan ovat lasten hoitoon ja harrastuksiin kuljetukset, omat pyykit (minä hoidan omat ja lasten), saunan ja takan lämmitys + puuhommat, kylppärin lattiakaivon puhdistus, autojen pesut ja huollot ja kaikenlaiset remppahommat kotona.

  Minun vastuulla taas perussiivoukset ja kodin puhtaanapito (kun mies ei huomaa tai häntä ei likaisuus häiritse) ja tosiaan ne pyykkihommat. Lapset tekee sen mitä osaavat ja pyydetään (10, 8 ja 3 vee).

  Mutta pääasiassa kyllä se tekee kuka ehtii ja ketä häiritsee. Pihahommia ja lumitöitä varsinkin riittää omakotitalossa ympäri vuoden. EHkä enemmänkin minä toimin suunnittelijana ja työnjohtajana ja delegoin hommia sit eteenpäin :D

  • Maria sanoo:

   Heipsan Jenni!

   Tuo on hyvä, että se tekee, kuka ehtii (ja ketä häiritsee) ja hei, tuo työnjohtajan pestisi vasta hyvältä kuulostaakin :D

   Meillä mä ja mies tehdään puoliksi remppahommat (mun vastuulla maalaus), mutta mies ajaa nurmikon (mä haluaisin myös ja välillä salaa ajankin). Lumitöitä teen useimmin minä, kun jostain syystä sitä sataa aina silloin, kun mies on reissussa :)

   Ihanaa loppuviikkoa ♥

Kommentoi