tiistai 23. toukokuun 2017

Ihmisten käyttäytymisestä

ID HEI HUOMENTA IHANAT!

Alunperin piti laittaa tähän postauksen kärkeen ihan muunlaista ihmettelyä, mutta aihetta ei voi ohittaa…  Manchester ♥ Mikä maailmaa vaivaa? Tämän jälkeen pääsen itse aiheeseen eli siihen, mikä ihmisiä vaivaa? Mikä saa meidät käyttäytymään niin kuin käyttäydymme? Mihin on jäänyt opit ystävällisyydestä ja toisen ihmisen kunnioittamisesta? Siitä, että ei se maailma pyöri oman navan ympärillä?

Viime viikolla olimme kotikauppamme kassalla miehen kanssa latomassa ostoksia hihnalle. Edessämme oleva asiakas pelasi lottoa tai jotain muuta vastaavaa peliä. Myyjä siinä erittäin ystävällisesti harmitteli hänelle, että hetki kestää, kun hän vasta opettelee näitä juttuja. Asiakas siihen erittäin ystävällisesti takaisin, että ei hätää. Neuvoi myyjää, mitä tositteille tehdään ja mitä nappuloita koneesta painetaan. Takanamme kuului tuhahdus. ”Onko kassa rikki?” Johon myyjä hymy huulessa vastasi, että ei vaan hän opettelee käyttämään pelikonetta.  ”Kannattaisi mennä harjoittelemaan muualle!” Kuului takaamme. Tässä vaiheessa katsoin miestäni aivan ymmyrkäisenä. Huomasin, että mies loi taaksemme aika tappavan katseen. Niin olisin minäkin tehnyt, ellei tuo mieheni olisi sitä tehnyt.

Lisää puhinaa. ”Tuossa on Teivo ihan lähellä, joten voisit mennä sinne pelaamaan.” Tähän myyjä ja pelaava asiakas eivät enää reagoineet, mutta mieheni sanoi taaksepäin ”Tuossa on toinen maitokauppa vieressä, jossa ei ole pelimahdollisuutta.” Takanamme oleva mies hiljeni. En ollut katsonut lainkaan taakseni, mutta kuvittelin mielessäni arrogantin näköisen keski-ikäisen (jep, omaa ikäluokkaani olevan) miehen. Yllätyksekseni kauppakassien pakkaamisen ohella vilaisin, että minkänäköinen rääväsuu sieltä paljastuu. Vastassa oli niin charmantti ja karismaattinen eläkeiässä oleva mies, että jäin miettimään.

Mikä saa ihmiset olemaan ilkeitä? Tahallaan satuttamaan toisia? Vai tiedostiko tämä herra edes käyttäytyvänsä jotenkin loukkaavasti? Itse aloin säälimään tuota erittäin ystävällistä kassahenkilöä. Jos kukaan meistä ei saisi ikinä harjoitella tekemään töitä, niin miten tässä maailmassa olisi mahdollisuus päästä työelämään kiinni? Ja ylipäätään se, että vaikka välillä vähän tuskastuttaa, niin olisiko paikallaan joskus pitää mölyt sisällä? Argh.

Jep, täällä on jälleen äänessä se kukkahattutäti. Jonka mielestä ”Kill me with kindness” tulisi olla meistä jokaisen sisäänrakennettu käyttäytymismalli 🙂 Ei siitä ainakaan haittaa olisi, jos oltaisiin toisillemme ystävällisiä. Vaikkei välillä saisikaan vastakaikua ystävyydelleen, niin ainakin tietäisi toimineensa oikein. Sieppaako teitää koskaan ihmisten käytös? Vaikka aika usein annan piutpaut sille, mitä muut ihmiset tekevät (antaa kaikkien kukkien kukkia), niin epäkunnioittava ja töykeä käytös on sellainen, joka saa mut näkemään kirkuvan punaista.

IHANAA TIISTAITA TOIVOTELLEN,


22 Responses to “Ihmisten käyttäytymisestä”

  1. Tarja sanoo:

    Olen pohtinut samoja asioita. Miten ihmiset voivatkin välillä olla niin törkeitä ja epäystävällisiä toisille? Miten paljon kivempaa meillä olisikaan, jos kaikki osaisivat suhtautua edes hieman joviaalimmin toinen toisiimme. Taidan painattaa itselleni paidan tuolla ”Kill me with kindness” -tekstillä – jos se muistuttaisi muitakin asiasta! 🙂

    Ihanaa päivää sinulle Maria! <3

    • Maria sanoo:

      Huomenta Tarja!

      Ihan totta, tuntuu että se ystävällisyysgeeni olisi ihmisten jatkojalostuksessa tippunut jonnekin…tai hypännyt joidenkin ihmisten ohi.

      Hih, hei kaikille tuollaiset teepparit painoon vaan 😀

      Kiitos ja ihanaa keskiviikkoa sinne <3

  2. neito sanoo:

    Itsekin olen miettinyt näiden viime aikaisten terrosti-iskujen mainikien yhteydessä, että mikä ihme meitä ihmisiä oikein vaivaa? Mikä siinä on niin vaikeaa olla toisillemme ystävällinen. Mistä ihmeestä tuo kaikenlainen pahuus ja ilkeys oikein kumpuavat?

    Itse olen hyvin laiska matkustamaan ulkomaille. Olen viihtynyt hyvin Suomessa, enkä ole tuntenut vahvaa kaipuutta matkustella ympäriämpäri. Viime aikaiset tapahtumat ovat vieneet itseltäni viimeisetkin rippeet matkustella oikein minnekään. Tiedän ja ymmärrän, että mikään ei estä Suomessakaan tapahtuvaksi jotain ikävää.

    Mut jotenkin tosi harmillista, että maailmasta löytyy niin paljon porukkaa, joka haluaa jakaa pahaa toisillensa. Jos ihmiset käyttäisivät samat resurssit hyvään, niin suuremmalla joukolla ihmisiä olisi asiat paremmin.

    Itse olen omassa lähipiirissäni jakaa hyvää. Omat resurssit eivät riitä mihinkään suureelliseen hyvän jakamiseen, mutta yritän parhaani mukaan tehdä hyvää sekä itselleni että läheisillleni.

    • Maria sanoo:

      Heipsun neito

      ja hei ihana tuo sinun ajatuksesi, että jaat hyvää lähipiirissäsi <3 Näin mäkin koitan tehdä. Eikä sitä missään isoissa mittakaavoissa edes tarvita...pienet jutut riittää 🙂

      Maailma on kyllä mennyt ihan ihmeelliseksi. Onko siellä takana tosiaan uskonto vai mikä, mutta hieman itseänikin pelottaa nuo terroriteot. Vaikkei saisi antaa pelolle valtaa...

      Aurinkoista keskiviikkoa <3

  3. Marika's sanoo:

    Voi kuule. On ja paljon työssäni kuulen ja näen näitä tyrännejä. Onneksi ei ole kohdistunut itseeni senverran huumorilla höystän jos mokaan. Puutun kyllä varsinkin silloin kun olen ollut perehdyttäjänä uudelle työntekijälle. Ihmisistä on tullut narsisteja tai mitä lie kun vain oma etu merkitsee mikä on aika huolestuttavaa. Mielettömän kauniit kuvat ♡

    • Maria sanoo:

      Hei huomenta!

      Voi ei, ilkeää että joudut törmäämään useamminkin näihin tälläisiin ihmisiin!

      Se se varmaan onkin, että nykyaikana luullaan, että maailma pyörii oman napansa ympäri. Tosin olen luullut, että se on tuo uus sukupolvi, joka näin ajattelee…mutta että tuo charmantti vanha mieskin 😀

      Kivaa keskiviikkoa <3

  4. Riikka sanoo:

    Samaa ihmettelen minäkin, että mistä kumpuaa sellainen käytös että puhutaan mitä sylki suuhun tuo. Minulla on lähipiirissä ihmisiä, joiden puheita olen vuosikaudet ihmetellyt, valitettavasti. Osansa saavat muut lähiomaiset, minä sekä lapseni. Vakiopuheet ilkeään tyyliin ovat ” P:n lapset käyttävät aina kauniita mekkoja, miksi ton (lapseni)pitää kulkea tollaisissa rääsyissä, eikö niilläkin voisi olla kauniita mekkoja päällä ” Tai sitten aikoinaan piti kaupassa suureen ääneen sanoa minulle ”voisit sinäkin vähän laihduttaa, eihän tää mee sun päälle!”
    Nyt kun olen timmimmässä kunnossa, tekisi mieli ojentaa oma sormi ja osoittaa tyypin omia makkaroita, mutta en osaa alentua moiseen (vaikka mieli tekisi olla ilkeä).
    Viimeksi kun lähiomainen karjui ja valitti ties mistä, en saanut kuin tokaistua siihen että miksi se kaikki p-a pitää meihin purkaa. Joskus vaan voisi hillitä itsensä ja miettiä että voisiko olla kaikkea sanomatta ääneen. Ikävä kyllä luulen, että tulen jatkossakin kuulemaan näitä juttuja, mutta onneksi välimatkaa on näihin möläyttelijöihin muutama sata ja tapaamiset rajoittuvat neljään kertaan vuodessa. Hyvä aihe ottaa tämä blogiaiheeksi, peukutan!

    • Maria sanoo:

      Heippa Riikka!

      Ihan tosi kurjaa, että on lähipiirissä ihmisiä, jotka laukovat mitä sattuu 🙁 Ja mun mielestä on todella harmi, että ihmisten eivät osaa olla tahdikkaita. Varsinkin ulkonäköasioihin puuttuminen sieppaa ihan todenteolla, sillä toisen ulkonäköä arvosteltaessa voi aiheuttaa pahimmillaan sairastelukierteen sille toiselle (liiallisen laihduttamisen myötä).

      Kyllä, välillä on hyvä nostaa näitä syvällisempiäkin juttuja blogiin! 🙂

      Ihanaa ja hyvän mielen keskiviikkoa sinne <3

  5. Seija sanoo:

    Hei, tässä puutarhatöiden lomassa ja lomaviikkoa viettäessä. Hyvä kirjoitus..♡. Kaupan kassajonossa tulen usein huonolle tuulelle, olemme mieheni kanssa kahden, usein on sitä että nappaan salaatti ainekset ja jotain protsua siihen. Mutta kun tulee lapset ja pienet, on usein kärryni kukkurillaan. Minulle on tultu suoraan sanomaan, Kait kuukauden pärjäät noilla ja ei sun perään voi tulla, menee ikuisuus. Ja valitettavasti ne on olleet eläkeiässä olevia rouvia. Kerran ehdotin miehelle, mene edelle, hänellä oli jotain pientä, sain niin ystävällisen vastauksen, ei tässä hoppua. Minä pelkään kaupan kassoja, ihmisiltä on hävinnyt kohteliaisuus toisia kohtaan, on vaan oma napa. Anteeksi, kirjoitan suoraan. Mutta silti, ihanaa päivää sinulle♡ Ja tärkeintä,mikä maailmaa vaivaa!?!

    • Maria sanoo:

      Heippa Seija

      ja kiitos 🙂

      Kaupan kassat on kyllä muuttuneet osaltaan taistelutantereeksi. Säälisi käy kassahenkilökuntaakin. Asiakkaat kun kettuilevat toisilleen sekä heille, ketkä yrittävät tehdä töitä.

      En ymmärrä lainkaan, että toiset ottaa asiakseen kommentoida ostoskärryn sisältöä. Ruokaa ostetaan omien tarpeiden mukaan, eikä se kuulu muille 😀

      Ihania kesäpäiviä sinne ja lomaviikkoa <3

  6. Nina sanoo:

    Kukkahattutäti vei nyt kyllä sanat suustani!
    Olen toistanut noita lauseita viime vuodet. Viime aikoina mua on siepannut paitsi noiden ikävien (= törkeiden, sairaiden, sadististen) terroritekojen lisäksi täällä ihan ruohonjuuritasolla se miten ihmiset esim. netissä kohtaavat toisensa. Liityin Facebookissa viattomalta kuulostavaan (tyyliin) sukkia kutovien mummojen ryhmään, niin jopa siellä lensi kura kuin hiekkalaatikolla ja tapeltiin kuin pahaiset kakarat. Se pisti miettimään tätä maailmaa missä elämme. Miksi haluamme olla toisillemme jatkuvasti ilkeitä? Miten paha on ihmisten olla???

    ”Jos sinulla ei ole mitään kaunista sanottavaa, älä sano mitään.”

    • Maria sanoo:

      Hei huomenta kukkahattutäti nro 2 😀

      Apua, vois kuvitella, että tuollaisessa villasukkaryhmässä oltaisiin kaikki hymy huulilla ja ystävällisenä. Kamalaa! Samoin olen huomannut siellä mökkihöperöiden ryhmässä ihmisten vetävän herneitä nenään ihan pienistä. Huh!

      Just näin, kuinka paha ihmisten on olla, kun käyttäytyvät noin!

      Ihanaa keskiviikkoa <3

  7. Liisa sanoo:

    Mutta miksi siihen negatiivisen käyttäytymiseen vastaamme samalla tavalla. Syyllistymme itse siihen samaan, mitä emme toiselta hyväksy. Huomaako sitä edes itse antavansa samalla mitalla takaisin.

    • Maria sanoo:

      Moi Liisa,

      näinhän se on, yleensä kannattaa pitää mölyt sisällään. Mutta esimerkiksi tuossa meidän kassajonokeississä olen onnellinen, että mies puolusti tuota harjoittelevaa kassahenkilöä ja sanoi nätisti takana olevalle mörrimöykylle, että vieressä on kauppa, jossa ei ole pelimahdollisuutta (sillä häntä se tuntui harmittavan) 😀

      Mutta tosiaan, kannattaa negatiivinen kierre katkaista alta aikayksikön eikä lähteä mukaan loan heittoon.

      Ihanaa keskiviikkoa <3

  8. Westend Mum sanoo:

    Kaikki huono käytös harmittaa, mutta erityisesti ihmettelen, kun kuulen naapureiden tai työkavereiden ilkeilevän toisilleen. Se vasta onkin outoa, miksi nyt (anteeksi kielenkäyttöni) pissitään omaan puuroon?
    http://westendmum.fi

    • Maria sanoo:

      Heippa!

      Hih, mua alkoi naurattamaan tuo ”pissitään omaan puuroon” -sanonta 😀 En ole aiemmin sellaista kuullut, mutta kuvaa kyllä juuri asian täydellisesti työpaikoilla / naapurustossa.

      Ihmisten eivät vissiin tajua sitä, että työilmapiiri/naapurisopu säilyisi hyvänä, jos ei tungettaisi toisen ”tontille” vaan hoidettaisiin se oma tontti parhaimmalla mahdollisella tavalla 🙂

      Kivaa keskiviikkoa <3

  9. Elina sanoo:

    Heips

    Minusta tuntuu, että paha olo, tyytymättömyys, katkeruus sen aiheuttaa. Ei välitetä.

    Puuttuu kyky empatiaan, toisen asemaan ei osata asettua. Miettiä asiaa omalle kohdalle.

    Elina

    • Maria sanoo:

      Hei Elina

      ja kyllä, nää on varmaan ne syyt! Mutta mistä johtuu, että tuo paha olo ja katkeruus tuntuu lisääntyvän vuosi vuodelta? Tyytymättömyys asioihin on myös yksi, joka on oikein vallitsevana trendinä. Ehkä meidän elämisen kriteerit on jotenkin nousseet ajan saatossa 🙂

      Ja hei just näin, empatian puute on myös taustalla. Kyky asettua toisen kenkiin.

      Ihanaista keskiviikkoa sinne <3

  10. Laura sanoo:

    Juuri näin. Käytöstavat, niitä perään kuulutan minäkin. Toisille ihmisille pitää puhua nätisti ja ilkeillä ei saa. En ymmärrä miksi kukaan tahallaan haluaa pahoittaa toisen mielen? Työtä se vaatii, että omille lapsille tavat opettaa, mutta se kyllä kannattaa! Olen lukenut blogiasi jo vuosia, mutta en ole tainnut koskaan kommentoida, instasta kyllä kuvista tykkäillyt. Tykkään niin blogistasi, hyvän mielen paikka❤ Kovasti täällä jo odotellaan postauksia uudesta kodistanne. Onneksi mökkipostaukset on jo alkaneet! Hyvää kesää! 🙂

    • Maria sanoo:

      Heippa Laura

      ja juurikin mietin, että miten saisi lapsille opetettua tuon nätisti puhumisen. Välillä kuuntelen, kun puukot lentelevät siskojen välillä, mutta ehkä se kuuluu tuossa iässä asiaan 😀 Onneksi osaavat puhua nätisti muille!

      Kiitos kaunis ja hei, niitä uuden kodin postauksia on pian tulossa 🙂 Tällä viikolla on yläkerta (makkarikerros) muuttovalmiina ja kesäkuun loppuun mennessä koko koti. Sitten riittää vielä pihaproggista ;D

      Ihanaa keskiviikkoa <3

      • Laura sanoo:

        Kyllä! Minulla täällä pian kolmevuotias uhma-ikäinen, joka jo aika hyvin osaa sanat saisinko ja voisitko, mutta äänensävyssä on vielä välillä treenattavaa. 😀

        Mahtavaa, pysytäämpä taajuuksilla odottelemassa!

        Kiitos samoin<3

  11. Sanna sanoo:

    Onneksi harvoin tulee tilanteita missä joku tuntematon ilkeilee, mutta tuntuu että sitten kun sellainen tilanne tulee niin se on kyllä pahimmasta päästä Mieleen on jäänyt tilanne kun seisoin raskaana ollessani r-kioskin jonossa ja joku nuori mies törmäsi minuun tahallaan tullessaan kassalta ja sen jälkeen vielä huoritteli…:0 Siinä jäin kyllä sanattomaksi.
    Tosin liikeenteessä näitä järjettömyyksiä tulee päivittäin, mutta se onkin sitten oma lukunsa

Kommentoi