torstai 23. maaliskuun 2017

Puhtia (kevät)siivoukseen!

HEIPPAHEI!

Kevät, pölyt armottomasti paljastava ikkunoista paistava kevätaurinko ja kuraiset tassun jäljet eteisen valkoisella lattialla. Paketti oli sitä myöten kasassa; tiesin tulleeni siihen pisteeseen, että kevätsiivous on ainoa vaihtoehto. Koen tämän saman tilanteen joka kevät. Vitkuttelen kevätsiivouksen aloittamisen kanssa, kunnes tulee se viimeinen niitti. Kun ei vain pysty ummistamaan silmiä pölyltä. Kun pelkkä imurointi ja pölyhuiskan heiluttaminen ei riitä. Paljastan teille nyt yhden salaisuuden; inhoan lattioiden pesemistä. Tai olen inhonnut tähän asti. Ajatus likaveden kierrättämisestä pitkin lattioita mopin kanssa ei ole houkutteleva ajatus. Senpä takia olen aivan innoissani, sillä sain kaupallisen yhteistyön myötä testikäyttöön Kärcher FC 5 Premium lattiapesurin.

Lattianpesu on yleensä kevät- ja viikkosiivouksessani viimeisin työvaihe. Mutta samalla se tärkein, sillä tuo eteisen, ruokatilan ja keittön kattava valkoinen iso laattalattia on tällaiselle siivousintoilijalle se pullonkaula. Miten saada pinttyneet ketsuppitahrat sun muut pois lattiasta? Ellei niitä siis ole saman tien vaivauduttu pyyhkimään (terkkuja lapsille ;). Liian usein löydän itseni konttaamasta keittiön lattialla juuriharjan ja ruokasoodan kanssa. Varsinkin tuon saarekkeen edessä, missä meidän perheen pienokaiset syövät välipalansa.

Ennen kuin kerron teille enemmän tuosta uudesta tehopakkauksesta, Kärcheristä, niin ajattelin listata kevätsiivoukseni työvaiheet. Ihan ensimmäiseksi otan lakanat pois ja vien petivaatteet tuulettumaan. Avaan ikkunat, jotta koti tuulettuu. Sitten siivoan rojut lattioilta ja tasoilta pois. Pölyjen pyyhkiminen ja imurointi kun ei onnistu, mikäli on esteitä tiellä. Eikä kyllä myöhempi työvaihekaan eli lattioiden pesu. Se iänikuinen kysymys kuuluu, pyyhittekö ensin pölyt vai imuroitteko? Meillä pyyhitään eka pölyt ja sitten imuroidaan. Miksi näin tehdään, niin siihen en osaa vastata. Se on selkärankaan pinttynyt tapa 🙂 Kun turhat esteet on raivattu pois lattioilta ja imuroitu, on aika ottaa Kärcher FC 5 Premium lattiapesuri apuun.

Itse olen aika laiteorientoitunut ja tykkään koota laitteita. Jopa lukea niitä ohjeita. En tiedä asuuko teilläkin sellainen mieshenkilö, joka piutpaut piittaa ohjekirjoista? 🙂 Meillä asuu, joten mietin, että hoidan lattiapesurin kokoamisen itse. Ettei sitten tarvitse kuunnella turhaa ärräpäitä ja katsoa kun toinen tuskastuu. Päätin kuitenkin hihkaista miehelle ihan ohimennen, että voisi kaiken kiireen keskellä avata tuon Kärcheriltä tulleen paketin ja katsoa onko lattiapesuri kuinka hankala koota. Ajatuksena, että itse kyllä kokoan sen. Kävin tässä välissä koiran kanssa pikaisella lenkillä ja kotiin tullessani löysin tuon Kärcherin uljaasti koottuna keskeltä eteisen lattiaa. Mistään ei kuulunut tuhahtelua ja ohjekirjakin oli nätisti auki keittiön pöydällä. Mies kiitteli sitä, että laite oli niin helposti koottavissa.  Laitteen varsi napsautettiin kiinni ja laitettiin pesutelat paikoilleen. Vaikka tykkään kootakin erilaisia laitteita, niin aika usein uusien laitteiden käyttöönotto on niin työläs projekti, että allekirjoittaneen mielenkiinto lopahtaa siihen vaiheeseen 🙂

Tässä tehopakkauksessa käyttöönottokin sujui alta aikayksikön ja hyvä niin, ettei kevätsiivousinspiraatio päässyt latistumaan kesken siivouksen. Tässä vielä ohjeet tiivistettynä.

1. vedä puhdasvesisäiliö kädensijasta pois ja täytä se haalealla vedellä (lisää tarvittaessa puoli korkillista Kärcher -puhdistusainetta)
2. aseta puhdasvesisäiliö takaisin laitteeseen
3. liitä virtapistoke seinään
4. täytä puhdistusasemaan (tuo musta telakka) 50 ml puhdasta vettä telojen kosteutusta varten
5. kytke laite päälle ja käytä sitä asemassa 5 sekunnin ajan
6. nosta laite kantokahvasta
7. paina virtanappia ja nauti lattianpesusta
8. kun siivous on valmis aseta laite telineeseen ja lisää lattiatelineeseen 200 ml puhdasta vettä
9. anna laitteen käydä, kunnes vesi on täysin imeytynyt puhdistusasemasta
10. tyhjennä likavesisäiliö (alla oleva kuva)

Täältä löydätte erittäin havainnollistavan videon laitteen toiminnasta! Yllätyin hieman siitä, millaisella draivilla kone puskee eteenpäin. Se tuntui heti ensituntumalta jämäkältä käteen ja eikä mennyt kauaakaan aikaa, kun rakastuin lattianpesemiseen. Siihen siivousvaiheeseen, josta aiemmin en pitänyt sitten lainkaan. Kärcher FC 5 Premium lattiapesuria  liikutetaan samalla tavalla kuin imuria; edestakaisin hitain liikkein. Mikä parasta on se, että lattia ei jää lilluvan märäksi. Niin kuin Marian ja mopin jäljiltä. Rakastuin tähän laitteeseen kyllä samantien.ID

Kuten kerroin, niin meillä on laattalattiaa eteisessä ja keittiössä. Tyttöjen makuuhuoneista löytyy lakattua korkkilattiaa, olohuoneesta ja meidän makuuhuoneesta laminaattia ja takkahuoneesta mattalaattaa. Valkoisen laattalattian lisäksi haaste lattianpesussa on ollut tuo takkahuoneen laattalattia, johon mopilla pestäessä jää helposti näkymään rantuja. Tiedättekö sellaisia likavesirantuja. Vaikka kuinka huuhtelisi. Ei kiva. Alla olevissa kuvissa ekassa lähtötilanne, keskellä virallinen valvoja ja viimeinen kuva lopputulema. Lähtötilanne ei ollut aivan niin paha kuin mitä se yleensä on.

Ajatus siitä, että lattiat tulee pestyä puhtaalla vedellä, tuntuu erittäin mieluisalta. Likavesisäiliö laitteen takaosassa kerää likaveden ja likavesisäiliö on varsin helppo tyhjentää. Itse hieman järkytyin, miltä tuo vesi näytti. Vaikka tiesin, että meillä on likaiset lattiat, niin en voinut kuvitellakaan, että vesi näyttäisi tältä 🙂 Onneksi teloissa kiertää koko ajan puhdas vesi, sillä en voi kuvitellakaan, miltä lattiat näyttäisivät, jos niitä tulisi pestyä likavedellä. Nimittäin tällä:

Olen aina ollut sitä mieltä, että lapsiperheessä ei tarvitse edes tavoitella täydellisen siistiä kotia. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja ovat siinä iässä, että melkein aina siivoavat jälkensä, niin oman osansa siivousrutiineihin tuo karvainen kaverimme. Varsinkin nyt kun lumet sulavat ja tiet ovat kuravelliä täynnä. Toki pyyhimme Tobyn tassut ulkoilun jälkeen ja tarvittaessa pesemmekin ne, mutta aina silloin tällöin eteisessä on kotiin tullessa vastassa tassuvana olohuoneeseen (ks. kuva alla…). Mysteeri sinänsä, sillä kukaan ei ole myöntänyt laiminlyövänsä tassujen pesua. Salapoliisityöni on nyt siinä vaiheessa, että minulla on enää kaksi potentiaalista epäiltyä. Molemmat alle 150 cm pitkiä. Kun perheessä on koiranpentu, sattuu sille myös pisuvahinkoja aina silloin tällöin. Urospentu ja kevät aiheuttaa myös merkkailua lattianrajoihin. Olemme kyllä aina nuo vahingot pesseet samantien pois, mutta en ole ollut ihan varma onko ne saatu kokonaisuudessaan pestyä pois. Me Kärcherin kanssa kiinnitimme erityistä huomiota pariin pisupaikkaan ja putsasimme ne huolella. Sen jälkeen ei ole merkkailuja tapahtunut.

Hieman aluksi sähläsin tuon 7 metrin johdon kanssa, mutta hyvin nopsaa opin tavan, jolla pystyin keskittymään täysin lattioiden pesemiseen ilman, että huolehdin johdosta liikaa. Näiden päivien aikana olen myös löytänyt optimaalisen tavan sille, missä järjestyksessä pesen huoneet ja mihin pistorasiaan kulloinkin laitteen laitan. Laitteen säilytys aiheuttaa hieman ongelmia nykyisessä kodissa, sillä siivouskomeromme on armottoman pieni. Niinpä tuo tehopakkaus Kärcher FC 5 Premium lattiapesuri on ollut viime päivät näkyvillä. Joka päivä sitä olen kyllä käyttänytkin ja niin kauan, kun vieraita ei ole tulossa, niin saa se näkyvillä ollakin.

Palatakseni vielä siihen kevätsiivoukseen; lattianpesun jälkeen vaihdan sänkyihin puhtaat lakanat ja asettelen tuoreet kukat maljakkoon. Otan kupin kahvia käteeni ja istahdan olohuoneen sohvalle ihastelemaan puhdasta kotia. Tekstaan miehelle, että enää on hänen osuutensa tekemättä. Ja se on kaikki nämä vuodet ollut ikkunanpesu. Nyt kun lattianpesu sujuu sutjakkaasti, niin seuraavaksi on pakko ostaa ikkunanpesua varten yhtä tehokas apuväline. Siivoaminen on ihanaa, kun on välineet kunnossa! Joko siellä ollaan tehty kodin kevätpuunaus?

KEVÄISIN TORSTAITERKUIN,

YHTEISTYÖSSÄ KÄRCHER


8 Responses to “Puhtia (kevät)siivoukseen!”

  1. Anu sanoo:

    Tuo olisi kyllä meidän perheessä ihan ehdoton väline, täytyy alkaa säästämään moista varten. Ostin joku aika sitten höyrypesurin, sopii pesuhuoneelle ja laattalattialle, muttei tietenkään laminaatille… Lapsi- ja koiraperheessä tuota pestävää kun riittää, niin tahdon!

    • Maria sanoo:

      Moikka Anu,

      musta tuntuu, että mä investoin myös tällaiseen laitteeseen. En tiedä nimittäin enää, miten tulen toimeen tuota ilman 😀

      Höyrypesuri kuulostaa muuten loistavalle – meillä tuo kylppäri kaipaisi kokonaisvaltaista höyryttämistä!

      Ihanaa perjantaita ♥

  2. Minttu sanoo:

    Voi Kärcher sentään! Olisivat voineet tarjota jonkun pienen alennuksen lattiapesuriin blogisi lukijoille. Törkeän kallis nimittäin. Pakko miettiä huolella, kannattaako hankkia, vaikka mieli kyllä tekis.

    • Maria sanoo:

      Moikkelis Minttu,

      mä kyllä uskon, että tämä on sellainen investointi, johon kannattaa satsata. Jälki on uskomatonta ja laite erittäin jämäkkä. Ei mikään sellainen hempula, kuten jotkut laitteet, mihin olen rahojani laittanut 😉

      Meillä Kärcher surisee päivittäin!

      Ihanaa perjistä ja viikonloppua! ♥

  3. Marjorii sanoo:

    Hei, olen seurannut elämäsi ylä- ja alamäkiä jo pitkään, mitenkään kommentoimatta. Siivousteema kirvoitti nyt kuitenkin laittamaan muutamia rivejä. Meillä kodin siivous on ulkoistettu jo liki kymmenen vuoden ajan, kerran viikossa puhdas koti ja kaikki ollaan tyytyväisiä. Samaten olen ulkoistanut puutarhan/pihan kevät- ja syyshoidot; elämä on tällä tavoin helpompaa, ja ammattilaisiin voi täysin luottaa. Näin työssäkäyvänä äitinä perheelle ja omille harrasteille jää enemmän aikaa 🙂

    • Maria sanoo:

      Huomenta Marjorii

      ja kiva, kun jätit kommenttia 🙂

      Hei, tuossa on meillekin tavoitetta. Meillä kävi aikoinaan siivooja 2 krt/kk, mutta otin niin paljon stressiä siitä, että jouduin (siis en olisi joutunut, mutta en tohtinut päästää vierasta ihmistä meille sotkuiseen kotiin 😉 siivoamaan siivoojaa varten, niin luovuimme siivouspalveluiden ostamisesta 😀

      Tulevassa kodissa olisi kyllä hieno ulkoistaa sekä siivouspalvelut että nuo puutarhan kevät/syyshoidot!

      Suloista sunnuntaita <3

  4. Nina sanoo:

    Mä ostin tuon laitteen heräteostoksena noin 2vkoa sitten.
    Meillä oli mm. laminaatissa koiranpedin vieressä kuolajälkiä jotka ei lähteneet pois tavan lattianpesussa. Ne lähti samantien. Ja vihasin sitä kun laminaattiin jäi raitoja vaikka kuinka kuivalla muka pesin. Ei jää enää.
    Meillä on 4 lasta, koira ja 2 kissaa ja tämä on kyllä hintansa veroinen laite.
    Ja käytössä päivittäin.
    Ja miten mustaa vettä tuleekaan! Huh.

    Ainut mitä kaipaan on se puhtaiden lattioiden tuoksu mitä tästä pesuaineesta ei tule mutta muuten tosi hyvä laite!

    • Maria sanoo:

      Huomenta Nina,

      hei kiva kuulla! Täällä kanssa ollaan ihan rakastuttu tuohon laitteeseen 🙂

      Voih, teillä on ihanaa menoa ja meininkiä siellä <3
      Juu, se vesi on ihan järkyttävän mustaa...kamala ajatellakin, että lapset ovat aikoinaan ryömineet vauvana tuollaisilla lattioilla 😀

      Se on muuten ihan totta, tuoksuva pesuaine voisi olla plussaa!

      Ihanaa sunnuntaita <3

Kommentoi