maanantai 01. elokuun 2016

Mmm… mustikkamascarponekakku

Mustikkamascarponekakku (1 of 7)Mustikkamascarponekakku (2 of 7) Mustikkamascarponekakku (7 of 7) Mustikkamascarponekakku (4 of 7)Mustikkamascarponekakku (3 of 7) Mustikkamascarponekakku (5 of 7) Mustikkamascarponekakku (6 of 7)

HEISSULIVEI!

Toivottavasti siellä vietellään maanantaita hymyssä suin 🙂 Täällä joo…vähän nihkeän aamuherätyksen jälkeen. En voi ymmärtää, miksi en pääse ajoissa nukkumaan. Mutta hei, turha siitä valittaa, sillä sehän on ihan vain minusta itsestäni kiinni. Oma moka, niin sanotusti! Pari kuppia kahvia ja työkavereiden seura aamukahvilla piristivät sen verran pajon, että nyt on suurin osa niistä kuun ekana päivänä tehtävistä jutuista tehtynä. Maanantai-illalle yleensä tulee varattua sellainen rauhallinen koti-ilta, mutta tänään pääsen töiden jälkeen treffaamaan rakasta ystävää. Hyvää ruokaa ja parasta seuraa – ei ole sen voittanutta. Myöhemmin ilta jatkuu edelleen parhaassa seurassa kera maailman parhaimman aviomiehen. Trimmeri surraamaan ja mummun marjapuskien alustat kuriin. Ei sinne kuulkaas tohdi mennä edes viinimarjoja poimimaan, muuta kuin hanskat kädessä. Sen verran on nuo nokkoskaverit villiintyneet. Nokkoslättyihin törmäsin jossain blogissa. Sellaisethan menisivät iltapalasta!

Maailman täydellisin kakku. Se voisi kuvata kuvissa näkyvää mustikkamascarponekakkua. Reseptin bongasin Anun Kääpölinnan köökissä -blogista. Maku oli just eikä melkein. Samettinen, makea olematta liian makea, raikas. Tein ehkä pienen valmistusvirheen (voi olla, että yksi ranskankermapurkki ei ole sama kuin yksi desi ranskankermaa ;), sillä itselläni täyte ei mahtunut 20 cm irtopohjavuokaan. Hätähän ei ollut suuri, sillä lopun täytteen laitoimme bastogne-keksien kanssa kerroksittain laseihin. Lisäksi tuo mustikkatäyte valui irtopohjavuoan läpi leivinpaperille ja ehkä siitä hitusen jääkaapin hyllyillekin, mutta tulipa jääkaappi siivottua siinä samalla. Joten laittakaahan kakku varmuuden varalta vaikka isolle ruokalautaselle tekeytymään jääkaappiin, ettei tule sotkua. Keksireunat ja -pohja hieman kostuivat mustikasta, mutta ei niiden rapsakoita tarvitse ollakaan.

Mutta se maku, tämä kakku kiilasi maullaan Marian kakkulistan kärkeen. Mennen tullen! Menee kuplivan kanssa ja menee kahvin kanssa. Menee kauniisti katetussa kahvipöydässä ja menee lusikalla syötynä seuraavana päivänä suoraan jääkaapista. Itselläni ei ole mitään sen kummempaa viharakkaussuhdetta liivatelehtiin, mutta onhan se fakta, että niiden liotteleminen on vähän työlästä. Tähän kakkuun liivatetta ei käytetty lainkaan. Muutenkin resepti noudattelee sitä rakastamaani linjaa; ei kilometrin pituisia ainesosaluetteloita aineilla, jotka ovat osaltaan ihan hepreaa. Tuttua ja turvallista. Helposti hyvää. Vähän muokkasin taas reseptiä, sillä saaressa oli joitain aineita naftisti. Lisäksi mm. siivilä ja monitoimikone puuttuivat 🙂

MUSTIKKAMASCARPONEKAKKU

Pinnalle
6 dl mustikoita
 sitruunan vastapuristettu mehu
1 dl sokeria

Murupohja
200 g digestivekeksejä
100 g voita sulatettuna

Täyte
500 g mascarponejuustoa
5 purkkia (a 150 g) ranskankermaa
4 rkl tomusokeria
 sitruunan raastettu kuori

-kiehuta mustikoita, sitruunamehua ja sokeria noin 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä.
-murskaa keksit esimerkiksi metallivuoassa lasin pohjalla painellen (jos ei ole monitoimikonetta).
-kaada keksimurskaan voisula ja painele voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (huom. muista laittaa leivinpaperi pohjalle!)
-vatkaa täytteen ainekset sekaisin ja lisää tarpeen mukaan tomusokeria
-kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi
-levitä pinnalle keitetty mustikkakastike
-anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään

**********************************

Oih ja voih, nyt kun tuota saisi palasen!

PIRTSAKKAA ALKANUTTA ELOKUUN EKAA VIIKKOA,

alle

PS. tasan kahden viikon päästä maanantaina haetaan meidän uusi pikkuinen supersuloinen karvainen koirapuppeliperheenjäsenemme kotiin. En malta odottaa! Sen kunniaksi huomenna vähän koirajuttuja 🙂

EDIT: Arja kommenttiboksin puolella ehdotti hyytelösokeria tuohon mustikkapäällyseen – sitä taidan kokeilla ensi kerran!


19 Responses to “Mmm… mustikkamascarponekakku”

  1. Tuula sanoo:

    Tein just tota huomisille vieraille! On varmaan hyvää!

  2. Anne sanoo:

    Heippa, mikä mahtoi mennä pieleen,,, mustikkakiisseli ei jähmettynyt. Tuoreet mustikat oli mulla,,, olisiko pitänyt valuttaa, siis marjat? Sotku oli aikamoinen, mutta HYVÄÄ

    • Maria sanoo:

      Heippa Anne,

      no katsos, meillähän kävi samanlailla! Sen takia tuohon kirjoitinkin, että kannattaa laittaa isolle lautaselle tms. jääkaappiin, jottei koko jääkaappi ole mustikassa. Tulipahan siivottua möksän jääkaappi vihdoinkin 😉 Käytin myös tuoreita mustikoita ja keitin 10 minuuttia. Mutta maku oli kyllä taivaallinen <3

      • Arja sanoo:

        Tarvinnee käyttää hillo-/hyytelösokeria?

        • Maria sanoo:

          Hei kiitos Arja,
          tuohan se pelastaisi mustikkapäällysen! 🙂 Käynkin lisäämässä vinkkisi postaukseen!

    • Jenny sanoo:

      Sen kuuluu valua, et tehnyt virhettä. Kirjassa pohja tasainen ilman reunoja joten näyttää kauniilta kun valuu vaaleaa täytettä vasten 😉

      • Maria sanoo:

        Kiitos Jenny,

        valuvana se on kyllä kaunis <3

        Mutta joku astia jääkaappiin on must...meillä mustikkatäytteen nesteet valuivat kolmelle hyllylle 😀

  3. Sari Riekkola sanoo:

    Kattelinkin eilen blogiasi ja huokailin tuon muhkean kakkusen perään, kiitti ohjeesta, tuota kokeilen! 🙂
    Ja kivaa kuulla koira tarinaa 🙂
    Mukavaa maanantaita! <3

    • Maria sanoo:

      Heissulivei Sari,

      ja olehan hyvä – kakku vei kielen mennessään (ja toi vararenkaan vyötärölle, mutta väliäkö tuon :D)!

      Ihanaa tiistaita sinne <3

  4. hennap sanoo:

    Pakko laittaa kokeiluu, sen verran hyvät ylistyssanat kirjoitit:) Mulle on tullut päivittäinen tapa käydä vilkaisemassa sun blogia – ja melkein joka ilta saan iloisesti yllättyä,kun olet postauksen tehnyt. Kiitos blogistasi, se tuo tunteita laidasta laitaan. On tullut hymyiltyä suupielet korvissa kuin istuttua kyynel silmässäkin ja se juuri blogisi erikoisuus onkin. Sinulla ol taito kirjoittaa asioista niin ihanasti. Tsemppiä työrupeaman alkuun, niin työpaikan kuin uuden kodinkin kanssa :)ps. Koirapostaukset ovat ainakin täällä odotettuja!

    • Maria sanoo:

      Moikkamoi
      ja voi kiitos!

      Ihana kuulla, että odotat postauksiani – itsekin odotan aina, että pääsen tekemään niitä ja pääsen vastailemaan teidän kivoihin kommentteihin 🙂

      Kiitos paljon ja kauniita elokuisia päiviä <3

  5. Minttu sanoo:

    Ihana kakku. Pyöräytin heti tämän iltaisia vieraita varten. Kiitos <3

    • Maria sanoo:

      Moikka Minttu

      ja hei ihanaa, kiva kuulla! Toivottavasti vieraatkin tykkäävät 🙂

      Ihanaa tiistaita <3

  6. Niina sanoo:

    Oi ja voi. Mie kun päätin ettei herkkuja hetkeen, mut tämä täytyy kyllä kokeilla! Nyt kun mustikkaa on mättäät täynnä, niin olisihan se silkkaa haaskausta olla tekemättä.. ja vielä näin yksikertainen ohje!

    • Maria sanoo:

      Hihii,
      nyt Niina sun on vaan pakko laistaa tuosta herkuttomuudesta 😉

      Ihkua tiistaita <3

  7. Marja sanoo:

    Heips ja kiitos ihanasta blogista ja herkullisesta ohjeesta. Paraikaa teen tätä kakkua ja koskapa jo kerkesin lisäämään sokerin mustikoihin niin laitoin nyt ruokalusikallisen Maizenaa sekaan. Ans kattoo :D, tuon creme fraichen määräkin hiukan askarruttaa kun niitäkin purkkeja on erikokoisia, pitänee mennä vaan mutulla.
    Päälle haen vielä oman puutarhan vadelmia, ei voi tulla kuin tajunnanräjäyttävän hyvää koska moreismore is the new lessismore :D.
    Ihanaista suviviikkoa!

    • Marja sanoo:

      Jaapajaa :D, vastaan tässä itselleni kun olen niin tomppeli etten osaa enää lukeakaan, onhan tuossa cremen määrä 😀 (menee pöydän alle mököttämään :D)

      • Maria sanoo:

        Hei kiitos Marja sinulle
        ja hyvä, että löysit tuon ranskankerman määrän 🙂

        Oijoi, vadelmat kuulostavat tähän kakkuun niiiin hyviltä!

        Samoin sinne, kiitos <3

Kommentoi