maanantai 26. lokakuun 2015

Nautinto vai polttoaine?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIPSULIVEI VAAN!

Miten on viikko lähtenyt käyntiin? Toivottavasti oikein hyvin. Täällä on lähtenyt silleen tyypilliseen maanantaiseen tapaan vähän kaoottisesti. Tai kivan kiireisenä, miten sen nyt haluaa nähdä. Viikonlopun jäljiltä mieli ja kroppa on vähän vielä lepotilassa. Sellainen dynamiikka, jota things to do -listan selättämiseen tarvitsee, puuttuu nyt ihan kokonaan 😉 Kaiken lisäksi lounastarvikkeet unohtuivat kotiin ja päätin tehdä kaapista löytämäni puuropussin. Puuron rakenne oli kohdillaan, mutta maku oli kyllä jokseenkin outo. Kaivoin tuon pikapuuropussipakkauksen roskista ja se selitti asian; parasta ennen päivä oli elokuussa 2013. No, näitä sattuu! Harvoin kokee huonoa ruokaelämystä, mutta nyt sellainen kyllä tuli koettua. Toisin kuin viikonloppuna.

Eilen teki pitkästä aikaa mieli raakakakkua ja sellaisen sitten leipaisinkin. Banaanit olivat jo parhaat päivänsä nähneet ja avokadokin vähän löllöä. Piristin niiden makua kirpeällä omenalla, inkiväärillä, puolukoilla ja mustikalla. Mausteeksi loraus hunajaa ja ripaus merisuolaa. Pohjan tein auringonkukansiemenistä, taateleista ja cashew-pähkinöistä. Notkistin sitä kookosöljyllä hieman. Siinä iltapäiväkahvilla istuessani mietin, että kuinka ihanaa on syödä. Ja nimenomaan puhtaita makuja. Sellaisia ruokia, joista maistaa aidot maut. Ruoat, joissa esanssit ja arominvahventeet eivät häiritse makuelämystä.

Ylipäätään, onko ruoka teille nautinto vai pelkästään polttoaine? Haastattelin tuossa paria työkaveria ja he eivät voineet käsittää, miten ruoka voi olla nautinto 😀 Mä kun nautin ihan suunnattomasti syömisestä. Mutta toki ymmärrän senkin, että joillekin ruoka on vain polttoaine, joka pureskellaan, niellään ja that’s it. Taas jaksaa. Lauantaina oltiin ystäväpariskunnan kanssa syömässä ja tuli todettua ääneen, kuinka ihana on omistaa ystäviä, joille ruoka on kaikki kaikessa. Tällaisten ystävien kanssa ymmärtää myös ne hiljaiset hetket. Hetket, kun kaikki keskittyvät ruoasta nauttimiseen. Tosin lauantaina ei kyllä hiljaista hetkeä koettu, vaikka ruoasta suunnattomasti nautittiinkin 😉

Oikeastaan koko ruokailutapahtuma on mulle tosi tärkeä. Se, että pöytä on katettu. Edes pikkuisen, ei tarvitse mitään prameaa valkoista pöytäliinameininkinä 🙂 Että ruoka on esillä nätisti ja saa istua rauhassa syömään. Inhoan kiireessä syömistä. Toki niitäkin päiviä on, kun tulee todettua miehelle, että ”jotain nopeeta vaan”, kun mietitään iltaruokaa. Yleensä silloin se on mustaa makkaraa. Nam! Tykkään syödä yksin, mutta ihan parhaita on ne pitkät iltaruokailut, kun saa istua ystävien tai miehen kanssa pöydässä pitkän kaavan mukaan ja jutella maailman menosta. Ruokailu on ehdottomasti myös sosiaalinen nautinto siinä samalla.

Muistan sivunneeni aihetta joskus kommenttiboksissa Lumon kanssa, joka kertoi aterian korvaustableteista.  Miltä kuulostaa, olisitteko valmiita heittämään pari nappia suuhun aamuisin, lounaalla ja illalla? Ei katsokaas tarvitsisi syödä ruokaa laisinkaan. Ihan jo ihistää se, että jos maailma on menossa tähän suuntaan. Onko meillä oikeasti niin kiire, ettei enää ehditä istua alas syömään? Mä haluan ainakin maistaa eri maut ja pureskella ruokaa. Kiireestä herätti myös esikoisen yksi päivä ääneen lausuma lause: ”Voi vitsit, kun on ihana syödä iltaruokaa näin koko perheen kesken ruokapöydän äärellä.” Niinpä niin 

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,

alle

PS. käyn taas tänään illalla noutamassa nuo  viikkomaitokauppaostokset. Voisin jossain vaiheessa tehdä tällä viikolla sitä lupaamaani postausta, jossa näette viikon ruokalistan sekä ko. viikon kauppalistan 🙂


21 Responses to “Nautinto vai polttoaine?”

  1. Ai kauheeta, mua oikein ahdistaa ajatuskin, että ruoka olisi vain polttoainetta, saatika että heittäisi vain jonkun napin suuhunsa. Siinä vaiheessa elämältä olisi ainakin joku merkitys kadonnut, aika suurikin merkitys tällaiselle hedonistille, kuin minä.

    Ruoka ja siitä nauttiminen on minulle ihan elämän top vitosessa, se on näin. Ja onneksi ympärilläni on samanlaisia ihmisiä perheessä sekä ystävissä. Oikeastaan pari puolituttua on sellaisia, kenelle ruoka on polttoaine, enkä pysty käsittämään. Mutta onneksi minun ei tarvitsekaan käsittää sitä.

    • Maria sanoo:

      Huomenta Reetta,

      hei mä ajattelin sinua, kun kirjoitin tätä postausta 🙂 Kulinaristisielunsisko <3

      Joo, ihan kammoksuttaa ajatus, että ruoka korvataan pillereillä. Huh!

      Ihanaa tiistaita <3

  2. johanna sanoo:

    Moikka mulle ruoka on kyllä ehdottomasti nautinto! Ihailen aina sinun tekemiä kattauksia, voi kun itsekin jaksaisi.. Noh, viimeistään jouluna mutta hei, nuo raakakakut kiehtoo kovasti, mutta osaisitko sanoa voiko tuon taatelin korvata jollain? Se ei meinaan oikeen uppoo..

    • Maria sanoo:

      Huomenta Johanna,

      voi kiitos, aina sitä pikkuisen yrittää kattaa kiireessäkin 🙂

      Hei nuo taatelit eivät maistu tuolta juurikaan, mutta toki ne voi koittaa korvata. Esimerkiksi tuore omena tai viikuna ajaa saman asian eli pitää tuon pohja”taikinan” kasassa! Joskus olen tehnyt pohjan ihan vain pähkinöistä, hunajasta ja kookosöljystä. Eli ei tarvitse välttämättä taateleita tms.

      Mukavaa tiistaita <3

      • johanna sanoo:

        Kiitos vinkeistä 🙂 ehkäpä mä kokeilen myös tolla taatelilla, jos se sieltä ei niin hirmuisesti maistu 🙂 mukavaa pian koittavaa viikonloppua 🙂

  3. Emma sanoo:

    Ruuan merkitys polttoaineena on valjennut mulle vasta vanhemmiten, kun olen alkanut syömään puhtaasti ja terveellisesti; se todellakin antaa virtaa ja energiaa, joista seuraa mahtavan hyvä olo. Mutta kyllä sen polttoaineenkin pitää IHAN EHDOTTOMASTI olla nautinto. Mulla on yksi periaate yli muiden: en suostu syömään mitään mautonta ja/tai pahaa! Yksinkertaisestakin ruuasta saa ihanan nautinnollista kun vaan vähän näkee vaivaa.

    Nämähän ovat niitä elämän valintoja. Mä ”tuhlaan” joka päivä tunnin-pari siihen, että teen hyvän ja nautinnollisen ruuan itselleni ja rakkailleni. Se on rakkaudenosoitus heitä kohtaan, mutta myös minua itseäni kohtaan. Joo, voisin ehkä käyttää noi tunnit johonkin ”hyödyllisempään”, mutta mulle toi on päivän tärkein juttu. Ja mua se kokkailu myös rentouttaa rankankin työpäivän päätteeksi. Eikä aina tarvitse arkena aloittaa nollasta, nytkin on onneksi viikonloppuna tehty (kröhöm, omakehu haisee Ouluun asti…) taivaallinen lammasruoka valmiina, mutta aikaa menee salaatin tekemiseen, pöydän kattamiseen jne. Ja sitten istutaan alas koko perhe yhdessä syömään – se on se viimeinen mauste, mitä ilman ruoka ei ole täydellistä!

    No nyt tuli nälkä, joten lähdenkin salaattia pilkkomaan 🙂

    Aurinkoista viikon alkua Maria!

    Emma

    • Maria sanoo:

      Oi Emma,

      lammasruoka ja muutenkin sun periaatteesi kuulostaa just siltä, miten mä näen tämän ruokahommelin 🙂 Sehän on pelkkää nautintoa koko juttu; aina ruoan suunnittelusta ja ruoanlaitosta siihen syömiseen.

      Totta sekin, että puhdas ruoka on mitä parhain polttoaine. Ja nautittava sellainen. Puhtaat maut ja ruoka, joka maistuu on ihan parasta!

      Kiitos ja ihanaa viikkoa sinnekin <3

  4. Katariina sanoo:

    Vai että ruoka pelkkää polttoainetta ja pilleri polttoainetta vain nassuun….? Eiiiiiiii……Arjessa joutuu usein oikomaan, mutta kyllä silloinkin ruoalla muitakin merkityksiä on kuin että sillä masunsa täyttää.

    • Maria sanoo:

      Huomenta Katariina,

      just näin – vaikka kiireessä tuleekin oikastua, niin silti se on tärkeää, että ruoasta nauttii. Ollakin että se on joskus sitä mustaa makkaraa kylmän maidon kanssa 😀

      Ihanaa tiistaita <3

  5. Minna sanoo:

    Nautinto ehdottomasti! Sen vuoksi en voi enkä myöskään halua laihduttaa pussikeitoin tai treenata tietyllä ruokavalioilla. Kummassakaan tapauksessa ruokailu ei voi olla mielestäni nautinto, joten mielummin syön monipuolisesti ja tarpeen tai tilanteen ”vaatiessa” myös epäterveellistäkin.

    Hyvä ruoka parempi mieli, toimii ainakin mulla!

    • Maria sanoo:

      Moi Minna,

      hyvä pointti tuo liian tiukka ruokavalio. Mä joskus karppasin ja silloin se tuntui hyvältä. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna en ymmärrä miksi niin tein 🙂 Aika paljon jäi ruoan nautintoja munien ja pekonin varjoon 😀

      Monipuolisesti ja terveellisesti, välillä herkutellen 🙂

      Muksaa tiistaita <3

  6. Mari sanoo:

    Heips!

    Siis nautinto….ehdottomasti! Olimme juuri ”tyttö”porukalla laivalla viikonloppuna! Nautimme niin, että välillä tuli juuri noita hiljaisia hetkiä. Jotenkin vaan harmittaa , että alkavat siellä niin äkkiä korjaamaan ruokia pois, vaikka enää ei muita kattauksia ollut:( Toki saimme vatsamme täyteen, mutta jotenkin turhan hätästä meiniä..jäi oikein vaivaamaan! Kait siihen pitäis vaan se pari tuntia piisata…alkuruoka,pääruoka,jälkkäri,juustot;)
    Mukavaa viikonalkua!

    • Maria sanoo:

      Huomenta Mari,

      oi, miten ihanalta kuulostaa teidän laivareissu! 🙂

      Se on muuten ihan totta, että joskus ravintolan toimesta kiiruhdetaan liikaa siivoamaan astioita/kattausta pois. Itse kun haluan kanssa pitää taukoja syömisessä ja maistella rauhassa. Sit huomaakin, että aijaa, ei olekaan enää ruokaa tarjolla 😀

      Ihanaa tiistaita <3

  7. Ansku sanoo:

    Ooi todellakin nautinto! Mut myös polttoainetta 🙂 Mikä blenderi sulla muuten on käytössä?

    • Maria sanoo:

      Huomenta Ansku!

      Ruoka ja vielä terveellinen&monipuolinen sellainen on kyllä parasta. Niin polttoaineena kuin nautintonakin 🙂

      Mulla on Wilfan blenderi (1400 wattia), hintalaatusuhteltaan ihan lyömätön!

      Iloista tiistaita <3

  8. Johanna sanoo:

    Nautinto! Joskin välillä mennään puuropusseilla ja valitettavan harvoin jaksan panostaa kattamiseen ym. mutta hyvä ruoka -parempi mieli! Ja ruokalista ja ostoslista kiinnostaa.

    • Maria sanoo:

      Huomenta Johanna!

      Juu, kyllä täälläkin nautitaan puuropusseista. Ne on hyviä 🙂 Ei arjessa aina jaksa, mutta pääosin mennään ruokahommeleissakin pitkän kaavan mukaan. Terveellistä kotiruokaa teemalla viikot ja viikonloppuna panostetaan 🙂

      Ruoka- ja ostoslistaa tulossa!

      Ihanaa tiistaita <3

  9. saara sanoo:

    Ruoka todelakin nautinto!!! 😀 Tosi harvoin syön vaan ”jotain ja äkkiä”. 😀 Haluaisin aina nauttia ja syödä vaan hyvää ja terveellistä ruokaa. 😀 + lisäksi muut herkkunautinnot pari kolme kertaa viikossa. 😀

    • Maria sanoo:

      Moikka Saara,

      niin kiva kuulla, että siellä lukijoissakin on ruoasta nauttijia 🙂 Hei mulla kanssa nuo herkutteluhetket on saaneet uuden merkityksen – aiemmin nappasin kassalta pienen suklaapatukan ja söin sen kiireesti autossa. Nyt tulee niitäkin syötyä antaumuksella eikä vain hotkaistua 🙂

      Ihanaista tiistaita <3

  10. Kaura sanoo:

    Tosiaankin nautinto. Pyrin aina valmistamaan ruoeista ja hyvistä raaka-aineista, itse. En voi sietää valmisruokia ja eineksiä, pikaruokalaoita jne. Minua ärsyttää aivan suunnattomasti jos näen että joku syö vaikka bussissa, liukuportaissa tai ihan missä vaan liikkuessa.. Karmean näköistä ja tuleeko sit hyvä fiilis kun vetäsee nassuun kiireesti hotkien jtn..?
    Aika monelle ja suurimmalle osalle tuo edellämainittu on arkea. Minä pyrin aina syömään hitaasti ja maistelemaan makuja kunnolla. Ei elimistökään pidä hotkimisesta tai kiireestä. Ruoka sulaa paremmin, kun siitä nauttii ja antaa aikaa. 🙂

    • Maria sanoo:

      Huomenta,

      allekirjoitan kaiken 🙂

      Joskus ravintoloissa kiinnittää huomion ihmisiin, jotka vain lappaavat ruokaa suuhunsa ja kahden minuutin kuluttua pyyhkivät suupielet ja ovat vähän sen näköisiä, että tässä tämä nyt oli 😀 Olen myös huomannut (yleistämättä), että jotkut miehet ovat tällaisia. Keskittyvät vain siihen ruoan alassaamiseen ilman ruoan maistamista.

      Mä rakastan kanssa rauhassa syömistä. Toki se ei ihan aina ole mahdollista, mutta useimmiten pyrin järjestämään niin, että ruokailu tapahtuu ihan hissunkissun 🙂

      Ihanaa tiistaita <3

Kommentoi