maanantai 25. elokuun 2014

Toivepostaus: Meidän perheen arkiruoat

Hellurei

ja ihanaa alkanutta viikkoa 🙂 Arki on täällä, arkiruokineen kaikkineen. Tehokas työpäivä pian takana ja kolme kotiäitipäivää edessä. Voipi olla, että huomenna kyllä on käytävä vielä töissä; näin kun tekee täyttä kahta päivää töissä viiden sijaan, niin ei ehdi juurikaan työpäivien aikana miettimään, että mitä sitä seuraavaksi tekisi. Tykkään siitä kiireestä ja things to do listan venymisestä. Tiettyyn rajaan asti.
Olette toivoneet postausta meidän arkiruoista, joten sitä seuraavaksi. Viikonloppunahan meillä tulee panostettua ruokaan, mutta viikolla tehdään hyvää, helposti ja vielä jos se on terveellistä niin siitä propsit! Ja voi kyllä, meilläkin turvaudutaan oikein kovassa kiireessä Saarioisten äitien tekemään ruokaan 😉 Mä jaottelisin meidän arkiruoat seuraaviin ryhmiin:
 keitot
laatikko- ja pataruoat
keitetty peruna/riisi/spagetti/pasta + kastike

Kerran viikkoon pyritään tekemään kalaa, pari kertaa kanaa ja pari kertaa lihaa. Parina iltana peräkkäin saatetaan syödä samaa ruokaa. Vaikka se välillä vastaväitteitä lasten osalta saakin aikaan. Mulla on siitä huono tapa, että saatan tehdä muulle perheelle ns. kunnon ruoan, mutta itse syödä ruoka-aikaan vain salaattia. Yksi asia, johon täytyy panostaa taas arjen alettua on nuo yhteiset ruoka-ajat. Ne kun ovat kuulemma tuikitärkeitä. Ja samaa mieltä mäkin olen; siinä tulee vaihdettua kuulumiset ja päivän asiat. Epäsäännöllistä työaikaa tekevän miehen osalta nuo ei aina vain onnistu. Lasten kanssa usein tulee syötyä miehen reissupäivinä kolmistaan, sillä ei lapset jaksa odottaa ruoan kanssa ilman kiukkuja 🙂 Noudatetaanko teillä muuten tiettyjä ruoka-aikoja ja pidättekö kiinni siitä, että koko perhe syö yhtäaikaa?

Keittoruoat. Mä voisin elää pelkällä keitolla. Keitot paranevat vaan lämmitettäessä seuraavana päivänä. Meillä keittovalikoimaan kuuluu jauhelihakeitto, siskonmakkarasoppa, nakkikeitto, kalasoppa, kaalikeitto (tätä tosin syödään vähän mukisten) ja varsinkin talven tullen erilaiset sosekeitot. Bataattisosekeitto on ehkä kaikkien suosikki, nuo parsakaalikukkakaaliversiot sun muut uppoaa lähinnä vain kokkiin 😀
Laatikko- ja pataruoat. Perinteinen makaronilaatikko meillä tehdään veteen. En tiedä miksi, mutta tämä on peruja jo lapsuudenkodistani. Broileririisivuokaa on ruokana tänään. Kaikessa helppoudessan riisit voidellun uunivuoan pohjalle, päälle kanaliemifondilla maustettua vettä niin, että riisit peittyvät. Koko komeuden päälle ohuen ohuita broilerinleikkeitä, jotka voi halutessaan maustaa suolalla ja broilermausteella. Uuniin 175 asteeseen noin 45-50 minuutiksi. Helppoa, hyvää ja vielä suht’ nopeasti. pitää olla tarkkana, ettei broilerit mene liian kuiviksi, joten kannattaa upottaa niitä vähän sinne riisien sekaan. Perunasoselaatikko kuuluu myös samaan kastiin. Edellispäivän perunamuusin jämät sekä pannulla nopeasti ruskistettu jauheliha sekaisin, vuokaan ja uuniin. Tälle riitää 30 minuuttia 175 asteessa, sillä ainesosat ovat jo kypsiä. Pitkään haudutettavia pataruokia (joissa liha pitää mureuttaa pitkään) viikolla harvemmin tulee tehtyä mutta esim. makkarapata valmistuu nopeasti alle tunnissa. Lasagnea tulee harvemmin tätä nykyä enää tehtyä vaikka se herkkua onkin, pitääkin tehdä sitä pitkästä aikaa tällä viikolla.
Keitetty peruna/riisi/spagetti/pasta + kastike. Jos meillä lapset saisivat päättää, niin meillä syötäisiin päivästä toiseen keitettyjä perunoita ja nakkikastiketta. Kastike silleen käristämällä tehtynä. Mutta koska tuo nakki ei nyt ihan parasta ruokaa ole useasti syötäväksi, niin meillä tehdään usein myös jauhelihakastiketta. Riisin kanssa lapsille uppoaa äärimmäisen hyvin keltainen broilerikastike. Jos ei se ole keltaista, niin se ei uppoa. Koska mummukin sen tekee keltaisena, niin äidinkin se sellaisena pitää tehdä 😉 Tuohon kastikkeeseen ruskistan broitsut (en voi sietää fileesuikaleita, joten ostan fileepihvejä, joista saksin suikaleita) pannulla, lisään purkin sulatejuustoa, purkin viipaloituja herkkusieniä ja yhden ”kevyt ja paksu” kerman. Jotta tuo tulee keltaiseksi niin maustan sen kurkumalla ja currylla sekä suolaa maun mukaan. Perinteinen spagetti bolognese kuuluu kanssa valikoimiimme, vaikka esikoinen ei jostain syystä tuosta tomaattipohjaisesta kastikkeesta välitäkään. Edellispäivänä jääneestä uunilohesta saa tehtyä oivan lohikastikkeen pastan kaveriksi seuraavana päivänä.

Aika paljon arki pyörii niiden samojen ruokien ympärillä. Pitäsi rohkeasti vain kokeilla uusia ruokia. Esimerkiksi pinaattiletut jäivät siihen yhteen kertaan. Kaikessa helppoudessaan ja terveellisyydessään ne olisivat ihana arkiruoka! Välillä tehdään ihan vain puuroa. Mannapuuroa, päälle kanelisokeria ja maitoa. Ei iltaruoan aina tarvitse olla suolaista ruokaa. Suomen koulusysteemi on siitä hyvä, että nämä pikkuiset saavat siellä varmasti terveellistä ja maukasta ruokaa. Pannukakkuepisodiin en nyt ota kantaa sen koommin, mutta kyllä meillä ainakin välillä jälkkäriksi ja välipalaksi tuota herkkua nautitaan 🙂 Kaikkien ruokien, paitsi keittoruokien kanssa teen salaatin. Jos ei aineita salaattiin ole niin ainakin esimerkiksi kurkku- ja porkkanatikkuja. Pikkuhiljaa olen saanut kuopuksen vihanneshirmuksi. Hänelle uppoaa ihan jo liki kaikki salaatit, mutta esikoisen kanssa on vielä työn sarkaa.

Olisi kiva kuulla millaisia arkiruokia teillä syödään ja saada itsekin vähän vaihtelua tähän repertuaariin. Yrittäkäähän muuten ottaa lapset mukaan ruoanlaittoon; meillä on lapset istuneet heti kun vaan ovat Stokke-kelpoisia olleet (6 kk:n iässä) hellan vieressä ja katselleet äidin ruoanlaittoa. Siksi ehkä ovatkin tällä hetkellä niin innokkaita kokkeja. Välillä vähän liiankin innokkaita. Pikkuisempi väen vängällä halusi lauantaina mökillä valmistaa makkarakastikkeen perunoiden seuraksi. Hyvinhän tuo onnistui. Ehkä se aika, että pääsee valmiiseen ruokapöytään töiden jälkeen, ei olekaan enää niin kaukana 🙂
Maanantaiterkuin,
iloista arkea toivotellen,

32 Responses to “Toivepostaus: Meidän perheen arkiruoat”

 1. Anonymous sanoo:

  Kiva postaus taas, arkiruokia on niin vaikea keksiä, meillä lasten herkkua on keltainen kana, tosin se tehdään hunajamarinoiduista broilersuikaleista, itse tehdyt pinaattiletut ovat kanssa herkkua ja tietty lasagne. keittoja on tosi vaikea saada uppoamaan lapsille. Mukavia kokkauksia.
  T. Mia

  • Maria sanoo:

   Kiitos Mia!
   Tämä oli hyödyllinen postaus sekä teille lukijoille että minulle; ihania vinkkejä tullut näistä teidän vastauksista 🙂

   Meillä kuopus syö kaikkia keittoja, mutta esikoinen nyrpistää niille nenäänsä 😀

   Kiitos, ihanaa elokuun vikaa viikkoa!

 2. Niina sanoo:

  Kiva postaus:)
  Mukava kuulla että muuallakin syödään ihan tavallista ruokaa. Samat jutut täälläkin aina kiertää. Meilläpäin on yks hittiruoka pinaattilätyt ja jauhelihakastike!:D
  Täytyis löytää jotain uusia ruokia listoille.

  • Anonymous sanoo:

   Niina, täältä pohjoisemmasta naapurikaupungista terveisiä! Arvasin tuosta ruuasta heti mistä kaupungista olet. Tuo herkkuyhdistelmä on tosiaan teillä paikallinen erikoisuus 🙂

   P

  • Maria sanoo:

   Moikka Niina ja P!
   Hih, kuulostaa erikoiselta tuo pinaattilätyt ja jaukkarikastike. Pitänee kokeilla 😀 Tuosta mun listasta unohtui meidän tamperelaisten erikoisuus; mustamakkara! Nam, kuumana suoraan Tapolan baarista kera puolukkahillon 🙂

   Sama juttu, samoja ruokia tulee kierrätettyä. Onneks teiltä lukijoilta saa hyviä vinkkejä näihin ruokiinkin.

   Oikein mukavia elokuun päiviä sinne pohojanmaalle 🙂

 3. Anonymous sanoo:

  Hei!

  Samaa huttua mitä meilläkin. Viikollakin jos on oiken kiirus, niin keittoihin käytän välillä pakasteperunasuikaleita.
  Spagettipaistos on kiva vaihtoehto lasagnelle: Ruskista jauheliha pannulla, oman maun mukaan mausteita ja sipulia. Lisää joko tomaattimurskaa tai vedellä laimennettua ketsuppia ja kiehauta kasaan, niin että seos on sopivan löysähköä.
  Kaada ne uunivuokaan ja päälle keitettyä spagettia, pätkitty malli parempi. Voit sekoittaa ne keskenään tai jättää ns.kerroksiksi.
  Päälle: joko juustokastike aasta alkaen itse tehtynä tai: kuumenna 4-6dl (saa toki olla enemmänkin ja kuinka ison annoksen tekee) ruokakermaa kattilassa. Lisää joukkoon juustoraastetta, sekoita niin että juusto sulaa kerman joukkoon. Tähän voi myös lisätä valkosipulijauhetta tms. Kaada seos vuokaan päällimmäiseksi ja levitä niin, että spagetti peittyy. Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin.
  Tähän voi myös käyttää edellispäivältä jääneet jauhelihakastikkeen jämät.

  T:Katja

  • Maria sanoo:

   Moi Katja!
   Hei mä unohdin kans noi pakasteperunasuikaleet ja niistä tekemäni kinkkukiusauksen listasta.

   Nam, kiitos tuo spagettipaistos menee meillä kokeiluun! Kuulostaa hyvältä ja helpolta. Just sellaiselta arkiruoalta 🙂

   Kivaa elokuun vikaa viikkoa!

 4. Anonymous sanoo:

  Unohdin tuosta, että edellispäivän keitetyistä perunoista pyttipannun lisäksi voi tehdä myös kermaperunoita. Pilko ne vuokaan, mausteita reilusti ja ruokakermaa päälle, juustoraastetta jos haluaa. Ja uuniin..
  Meillä poitsu, ekaluokkalainen, on ollut pienestä pitäen innokas syömään salaattia. Kauppaan kun mennään, niin kävelee salaatti-tiskille ja ottaa jotain vihersalaattia. Enpä oo raaskinu kieltääkään, vaikka valmissalaatti on kalliimpaa kuin itsetehty, koska tykkää syödä ennemmin sitä kuin karkkia.
  -Katja-

  • Maria sanoo:

   Ja kiitos vielä tästäkin vinkistä! 🙂 Mä oon aina vaan tehnyt kans pyttipannua, mutta kermaperunat kuulostaa hyvältä 🙂

   Ihana ekaluokkalainen <3 Meillä kuopus syö salaattia, mutta esikoinen harvemmin. Mieluummin salaattia kuin karkkia, totta tosiaan 🙂

 5. Mari sanoo:

  Meillä tehtiin arkiruokaan monipuolistamiseksi lista, johon koottiin 30 eri ruokaa. Kaikki saivat esittää omia toiveitaan. Löytyy kaikkea uunimakkarasta (yök! :D) kasvissosekeittoon. Ja väliltä kaikkea perushuttua. Mä tykkään paljon kasvisruoista, esim kasvisgratiini, pinaatti-fetapasta ja näitä yritetään opettaa lapsiakin syömään.

  • Anonymous sanoo:

   Voi, saisiko tuon listan tähän nähtäville? 🙂

  • Maria sanoo:

   Oi Mari, saanko tehdä listasta postauksen? 😀 Tulis niin tarpeeseen!

   Hei, mä unohdin uunimakkaran, se on mun herkkua! 🙂 Reilusti sinappia ja juustoa..voi nam! Ja juu, kasvisruoat on munkin suosikkeja, lapset vaan ei vielä ole ihan niihin innostunut. Pinaattifetapasta kuulostaa taivaalliselta <3

   Ihania elokuun päiviä 🙂

  • Maria sanoo:

   Tai Mari, vielä parempi – tekisitkö listasta postauksen, please 😀

 6. Anu sanoo:

  Samanlaiselta kuulostaa kuin meidänkin arkiruoka.keittoja syödään paljon,kaikki tykkää ja kerralla tekee isomman satsin.samaten uuniruoat.
  Meillä uppoaa puurot kans hyvin,varsinkin nuorimmaiseen.
  Riisipuuroa keittelen usein sunnuntaisin,joka on vanha perinne molempien meidän kotoa.
  Salaattia kuluu paljon ja kesällä on ollut ihana hakea tarvikkeet omasta kasvihuoneesta:)
  Jos laiskottaa tai on kiire niin usein tehdään munakkaita/purkkihernekeittoa/kaurapuuroa.
  Valmiseineksiä ei tuu juurikaan ostettua,mutta jotain kuitenkin joskus..karjalanpiirakoita,verilättyjä tai maksalaatikkoa,joka syödään perunoiden ja maitokastikkeen kanssa.ja tietty puolukkahillon.
  Pinaattikeitto ja kananmunat on muuten yks meidän lemppareista:)
  En tiedä oliko tästä mitään vinkkiä sulle,itekkin tarttis vähän uusia idiksiä:)

  • Maria sanoo:

   Moiks Anu!
   Mäkin tuppaan tekemään ruokaa kokonaiselle pataljoonalle…sit niitä syödään päivästä toiseen 😀
   Riisipuuro on hyvää, meilläkin tehtiin muuten kotona puuroja sunnuntaisin. Täytyis ottaa sunnuntaipuurot käyttöön 🙂

   Oma kasvihuone kuulostaa niin hyvältä, mutta mä en sais siellä mitään kasvamaan :/

   Purkkihernekeitto on ehkä mun suosikkini ns. valmisruoista. Hyvää ja helppoa. Mutta itse tehty hernekeitto on myös hyvää.

   Oli paljon vinkkiä, kiitos 🙂 Pinaattikeitto ja kananmunat on niin hyvä combo. Meillä lapset ei vaan tuota pinaattikeittoa ole vielä oppineet syömään. Pitää jatkaa maisteluita.

   Kivaa tiistaita sinne!

 7. Riikka sanoo:

  samaa mietin minäkin, olisi ihana inspiroitua moisesta melkoisen hienosta listasta! 🙂

 8. Mikä arjen juhla ja ihanuus! Kotiruoka on pop!
  Nauttikaa elämästä ja elokuun lopun hämärtymistä illoista!

 9. Elisa Lpp sanoo:

  Perusruoka on ihan parasta ja samoja näkyykin tuossa kuvassa kuin meillä 🙂
  Mä olen itseasiassa tehnyt tosi kattavan excelin, jossa on ruuat vielä lajiteltu raaka-aineittain ja tyypeittäin 😀 😀

  Kiitti muuten tuosta broiskuvuokavinkistä! Siihen siis voi laittaa muutakin kuin niitä koipia 🙂

  Tosi herkullisia kuvia!

  • Anonymous sanoo:

   Kesällä tuli grillattua aikas paljon, mutta syksyä kohti tulee tehtyä enemmän ruokia myös uunissa. Yks nopea ja meillä ainakin maistuva herkku on tortillalasagne. Valion sivuilta löytyy ohje.

   Terveisin,
   Minna

  • Maria sanoo:

   Moikka Elisa ja Minna 🙂

   Oiettä, tuo excel olis ihana nähdä! Järjestelmällistä, jos mikä 🙂

   Olehan Elisa hyvä, mäkin tein aiemmin vain broitsun koipia, kunnes tajusin, että toki muitakin osia broilerista voi laittaa uuniin.

   Kiitos Minna vinkistä, täytyykin käydä Valion sivuilla 🙂

   Oikein ihania elokuun päiviä!

 10. Sipe sanoo:

  Kuulostaa ihan mun arkiruuilta 🙂 ehkä eniten sytyn just kaikille laatikoille, koska ne voi vaan lykätä uuniin ja valmistuvat siellä ihan itsekseen. Ja riittää useammaksi päiväksi. Hellapoliisilta olen napannut muutaman kivan laatikkoruuan, jotka valmistuvat kätevästi puolivalmiista ainesosista. Tämä http://www.hellapoliisi.fi/kalaruoat-ja-ayriaiset/4239-currynmakuinen-tonnikalavuoka ja tämä http://www.hellapoliisi.fi/liharuoat/jauheliharuoat/3190-jauheliha-perunavuoka-20120518114212 kuuluvat nykyään ihan vakkariruokiin. Tavallisia kotiruokia pienellä twistillä, me likes! Tottakai perunat ja vihannekset voi itse viipaloida/suikaloida alusta asti, mutta itselleni kelpaa nuo pakastealtaasta poimitut versiot ;D Myös tämä http://www.k-ruoka.fi/reseptit/melkein-kuin-moussaka/ Ruoka-Pirkasta poimittu laatikko on kaikessa yksinkertaisuudessaan tosi herkkua 🙂

  Mustakin olis kiva nähdä tuo 30 ruuan lista, tulee niin usein tehtyä niitä samoja ruokia eikä tule edes ajatelleeksi muita helppoja perusruokia 🙂

  • Maria sanoo:

   Moi Sipe,
   kotiruoat on kyllä ihan parhaita!
   Suurkiitos vinkeistä, mä olenkin ollut tonnikalan kanssa vähän purjeessa, kun en ole oikein osannut siitä mitään valmistaa. Jaukkariperunavuoka ja moussaka wannabe – nami!

   Toivotaan, että Mari tekee tuosta postauksen…mäkin kierrätän niitä samoja vanhoja ruokia 🙂

   Kivaa tiistaita!

 11. Anonymous sanoo:

  Jos pidätte siskon- ym. makkaroista, niin kokeilehan tehdä siskonmakkarakastiketta ja Pirkan ohjeella ” Maistuvaa makkaravuokaa”. Myös bratwursti on lihaisaa ja maukasta. Lihapullat voi pyöritellä uunivuokaan ja tomaattimurskasta ja ruokakermasta + mausteista kastike päälle. Siihen vaikka spagettia lisäksi. Pirkan sivuilta löytyy ”Helppo texmex-jauhelihakiusaus” ja lihapulla-perunasalaatti on oikein hyvää vaihtelua. Pannulla paistettu seiti maistuu hyvän kermaviilikastikkeen (kananmunasilppua, kurkkusalaattia + suola, pippuri) ja muusin kanssa. Ja uunihernekeittoa kannattaa kokeilla. On nääs helppoa, voit surffailla netissä ja rokka porisee itsekseen uunissa 🙂 Netistä löytyy varmaan ohjetta.
  Mukavaa syksyä ja kiitos iloisesta hyväntuulen blogistasi. T. Ruukavuodet ohittanut Anni

  • Maria sanoo:

   Kiitos, kiitos, kiitos Anni!
   Tuollaista makkaravuokaohjetta mä olen etsinyt. Kuulostaa ihan älyttömän hyvältä. Kuten tuo siskonmakkarakastike, texmex jauhelihakiusaus, perunalihapullasalaatti, seiti ja uunihernerokkakin. Uunihernekeitosta en ole koskaan kuullutkaan, mutta kuulostaa siltä, että se on se, mitä me tarvitaan (valmistuu kuin itsestään uunissa :D).

   Oikein paljon vielä kiitoksia ja mukavaa syksyä sinnekin 🙂

 12. Anonymous sanoo:

  Vitsi,että osaat kaiken laittaa aina niin kauniisti esille!ihan arkisen nakkisopankin.ei ihme että maistuu!-sanna-

  • Maria sanoo:

   Kiitos Sanna, ruoan ulkonäkö on jo puoli ruokaa 🙂 Tuon siskonmakkarasopan tuunasin pestolla. Sopi ihan älyttömän hyvin!

   Mukavia elokuun päiviä!

 13. Nippe sanoo:

  En oo varma kenen blogista sen joskus googlaamalla bongasin mutta siellä perheessä kaikki olivat saaneet laittaa lempiruokiaan paperille. Joka viikko sitten laput laitettiin kippoon josta poimittiin 7 ruokaa. Siinä oli äidille valmis menu seuraavaksi viikoksi. Nämä käytetyt laput jäivät sivuun kun arvottiin seuraava viikko. Muistelen että oli 4 hengen perhe ja kun jokainen laittoi 7 ruokaa siihen saatiin kätevästi 4vkon lista.

  • Maria sanoo:

   Hei kiitos vinkistä Nippe! 🙂

   Tuo kuulostaa kivalta idealta, menee kokeiluun!

   Mukavaa keskiviikkoa 🙂

 14. […] Viikosta toiseen. Istukaa alas ja miettikää ne ruoat, joita haluatte syödä tulevalla viikolla. Arkiruokapostauksessahan totesimme yhdessä, että keitot ja laatikkoruoat pelastavat arjessa. Niitä voi syödä muutaman […]

 15. […] mitä tehdä ruoaksi, niin aivot lyövät tyhjää. Arkiruokailuistamme olen aiemmin kirjoittanut täällä. Samat periaatteet pätevät kyllä vieläkin arkiruokien suhteen. Tällä hetkellä tosin […]

Kommentoi