tiistai 07. tammikuu 2014

I am in charge of how I feel and today I am choosing happiness

Heikunkeikun,

ihana kamala arki on jälleen täällä! :) Toisaalta niin suunnattoman turvallista ja tuttua. Työpäivät ja niitä rytmittävät viikonloput. Harrastuksineen kaikkineen. Rutiinit tuovat turvallisuutta ja toisaalta helpottavat ihan hirmuisesti selviämistä arjesta. Mulla tosin vaikuttaa arjesta selviytymiseen suunnattomasti myös se, että tuo pyhäkolminaisuus; lepo, ravinto ja liikunta, ovat balanssissa keskenään. Aluksi ajattelin kirjoittaa vain siitä, että kuinka tuo ravinto vaikuttaa koko elämiseen. Mutta kaiken tämän synkeän tammikuun keskellä vois katsoa asiaa vähän laajemmalta kantilta.
Multa kysytään myös täällä bloginkin puolella aika ajoin, että mistä ammennan positiivisuuteni tai mikä saa jaksamaan. Kyllähän se on niin, että suurin vaikutus on sillä, että positiivinen elämänasenne on syntymälahja. Vuosien varrella sitä on oppinut käyttämään hyväksi erilaisissa kriisitilanteissa. Sen tiedostaminen, että itse on vastuussa omasta onnellisuudesta, on jo puolivoittoa. Ei voi syyttää muita siitä, että elämä välillä potkii päähän. Me ihmiset osaamme olla ilkeitä, kateellisia ja puhua pahaa selän takana. Yleensä jätän tuollaiset ihmiset omaan arvoonsa ja koitan kuitenkin kohdella heitä kaikesta huolimatta ystävällisesti. On olemassa myös asioita, joihin ei voi vaikuttaa, jotka kuitenkin saavat positiivisimmankin ihmisen laivan keikkumaan. Mulla oli aikoja, että valvoin öitä työasioiden takia. Pitkän aikaa meni, ennen kuin tajusin, että esimerkiksi markkinatilanne on niiden asioiden piirissä, joihin en pysty vaikuttamaan. Kuten myös tuo ikuinen marinan aihe sää. Juu, nyt on synkkää ja lumetonta, mutta mitäs jos kuitenkin yritettäis olla onnellisia ja iloisia siitä, että jossain vaiheessa kuitenkin se kevät sieltä kolkuttelee? Tilanne on mikä on, joten koitetaan tehdä siitä kuitenkin olosuhteiden puitteissa paras mahdollinen. 
Viime aikoina olen huomannut, että sen hyvinvoinnin ja onnellisuuden taustalla on ravinnolla ihan älyttömän suuri vaikutus. Omalla kohdallani suurempi kuin levolla ja liikunnalla. Kolme-neljä vuotta takaperin tein ruokarempan ja juu, kyllä siitä aina toisinaan lipsutaan, mutta sitten taas päästään nopeasti oikeille raiteillekin. 38-ikävuoteen mennessä olen todennut, millainen ravinto sopii mulle parhaiten. Ja se on kasvispainotteinen. Tykkään kyllä liharuoistakin, mutta punainen liha tekee raskaan olon. Kalaa ja kanaa tulee syötyä 3-4 päivänä viikossa. Pari päivää on ihan pelkästään kasvispainotteisia ja ehkä yhtenä päivänä syön punaista lihaa. Tämä toimii mulla, ei välttämättä muilla. Ihan superfood-hifistelijäksi musta ei olisi, mutta viime kesästä mukana matkannut MSM-jauhe sai mielipiteeni näitä ”jauhemaisia” superfoodeja kohtaan muuttumaan (tosin edelleen olen sitä mieltä, että kotipakkasesta löytyvät mustikat ja vadelmat ovat superfoodeja parhaimmillaan!). Olkapääkipu, joka vaivasi juoksulenkkien jälkeen hävisi tuon MSM:n jälkeen ja muutenkin olo on energisempi. Tällä hetkellä syön MSM:ää 1 rkl päivässä. Vuodenvaihteesta mukana on kulkenut myös maca-jauhe. Ajattelin sen tuovan helpotusta tähän himpun verran surullisempaan aikaan. Ja liekö kiitos sen vai taas tämän positiivisen luonteen, niin kohti valoa mennään :) Goji-marjat ovat kuuluneet aamupalaani ja smoothieni pian vuoden päivät. Joku voi väittää, että maistuvat pahoilta, mutta mun suuhun maistuvat kyllä äärimmäisen hyviltä.
Välillä on niitä päiviä, kun tekee mieli syödä kevyemmin. Näinä päivinä korvaan joko lounaan tai päivällisen smoothiella. Tai tarvittaessa molemmat. Joskus myös aamupalan. Suurta osaa ruokavaliossani näyttelee parsakaali (ylläri ;), kukkakaali, tammenlehväsalaatti, lehtikaali, pinaatti, avokado, kananmunat, cashew-pähkinä (ainoa pähkinä, jolle en ole allerginen), ruisleipä ja maustamaton jugurtti. Urtekramin spelttimuroja unohtamatta. Niihin tulee himo ja niitä voisin napsia päivän mittaan pelkältäänkin. Miten joku, joka aluksi maistui niin pahville, voikin aiheuttaa tälläisen addiktion? Rahkan mausta en välitä, mutta smoothieen lisään mielelläni Ehrmannin rahkajugurttia, joka on miedomman makuista. Makeanhimon viikolla tyydyttää jäiset ananaksen ja banaanin palaset. 
En noudata terveellistä ruokavaliota sen takia, että haluaisin laihtua vaan siksi, että siitä tulee oikeasti hyvä olo. Puntarilla olen käynyt viimeksi vuosi takaperin. Paino hilaa kolmen kilon sisällä (58 kg -61 kg). Housun vyötäröstä tietää, koska ollaan menemässä yli. Ja sitten kun ollaan tuolla kolmen kilon vaihtelun toisessa päässä niin senkin tuntee. Onnellisuuteen kyllä kuuluu ravinnon lisäksi tuo liikunta ja lepokin. Mutta liikunnan merkitys vaihtelee; silloin kun muistan (raaskin tai jaksan) levätä niin kaikki on hyvin. Mutta silloin kuin liikunta lähtee lapasesta (niin kuin toissa syksynä), niin kroppa väsyy ja sitä myötä mieli väsyy. Kohtuus kaikessa! Tämän takia olen huomannut, että mulle sopii parhaiten pari juoksulenkkiä viikkoon ja pari kertaa salia. Jos oikein liikututtaa niin ehkä vielä yksi juoksulenkki sallitaan.
Kuten olen aiemminkin todennut, niin hyvinvointi (jos on perusterve) ei ole rakettitiedettä. Kuluta enemmän kuin syöt (jos haluat laihtua). Jos käyt tunnin spinningissä niin vuorokauteen jää vielä 23 tuntia romuttaa se spinningin tuoma hyväolo esimerkiksi roskaruoalla. Omalla kohdallani liikunta ja ravinto kulkevat käsi kädessä. Kun syö terveelliseti tekee mieli liikkuakin usein. Kun liikkuu tuon 4-5 kertaa viikossa niin tekee mieli syödäkin terveellisesti. Ja so what, vaikka sitten välillä repsahtaa pizzaan tai Big Macciin. Siitä on päästävä yli ja taas jatketaan siitä mihin jäätiin. Jos tänään tuo onnea syödä vihersmoothie, niin tee smoothie. Jos onnenavain on rullakebab, niin ei muuta kuin lähimmälle kioskille. Simple as that! Taustalla kuitenkin on se halu elää terveellisesti. Ainakin mulla. Aamen :D
Hei, iltasella jatkan kommentteihin vastaamistalkoita!
Ja pikapuoliin sitten sitä toista kvartaalikatsausta viime vuodelta. Stay tuned…
Positiivisin terkkusin,

25 Responses to “I am in charge of how I feel and today I am choosing happiness”

 1. Tämä on niiiin hyvä kirjoitus! Allekirjoitan kaiken tuon suhteen, ja valitsen itsekin positiivisuuden elämässäni.
  Tiina

  • Maria sanoo:

   Kiitos Tiina :) Mä oon huomannut, että positiivisuudella pötkii kyllä niin pitkälle! Vaikeina aikoina se kantaa ja sen avulla jaksaa odottaa taas niitä parempia aikoja. Hyvinä aikoina se auttaa näkemään kaiken vielä paremmin. Sen avulla pystyy nauttimaan jokaisesta päivästä ja hetkestä <3

 2. Katri sanoo:

  Hyvä juttu! Varsinkin ruokavaliosi kuulostaa hyvin samalta kuin minulla.. en totaalikieltäydy kanasta ja lihasta, mutta syön niitä tosi harvoin.. kasvikset vaan maistuvat paremmilta ja syömisen jälkeen on niin hyvä olo! Liikuntaan pitäisi alkaa panostaa taas enemmän kunhan olen poksahtanut ja unen määräkin tulee varmasti vaihtelemaan.. mutta erityisen paljon omaan hyvinvointiin kyllä vaikuttaa se peruspositiivisuus, jota minun pitäisi edelleen työstää. Ei ole tullut syntymälahjana eikä varsinkaan lapsuudenperheen perintöonä, joten olen toisaalta aika tyytyväinen että olen jo näinkin pitkällä positiivisuuden tiellä! :) sinun kirjoituksistasi tosiaan huokuu sellainen into ja hyvä fiilis, että se tsemppaa mukaan ja nostaa hymyn suupieliin, joka taas herättää myönteisiä ajatuksia jne.. positiivisuus on ihana itseään ruokkiva kierre! (Kymmenen vuotta sitten olisin yökännyt ja tuhahdellut moisille löpinöille!) :)

  • Maria sanoo:

   Moikka Katri,
   oletkos sä vaihtanut nimimerkkisi Kaatista Katriksi? Juu, nyt otat ihan rauhassa liikunnan suhteen – kyllä sitä ehtii sitten vaunujen kanssa lenkkeilemään :) Mä muistan silloin, kun tytsyt oli ihan pieniä (kun toisella oli koliikki ja toinen oli parivuotias) niin ei sitä ihan hirmuisesti jaksanut näihin asioihin panostaa. Mutta sitten pikkuhiljaa alkoi taas jumppajalkaa vipattamaan. Niin ja unethan meillä on korjaantunut vasta pari vuotta sitten.

   Hih, eiks ole ihanaa kun iän myötä kaikki positiivisuus sun muut hömpät kuulostakin ihan rationaalisilta jutuilta :)

   Oikein leppoisia masunkasvatteluja sinne ja muista levätä!

  • Katri sanoo:

   Ai muistit, hauskaa! Juu, lopetin salanimen takana piileskelyn kun ei se tuntunut omalta.. :) Kääk, hiljattain vasta unet korjaantuneet?? Hui, toivottavasti tämä kuopus alkaa nukkua öitään yhtä rauhallisesti kuin esikoinen.

  • Maria sanoo:

   Juu, katsos meillä esikoinen oli se joka valvotti liki 6-vuoden ikään asti…tosin atooppisella ihottumalla lienee syynsä asiaan. Nyt atopia parantunut huimasti ja yöt nukutaan :) Toivotaan pitkä- ja hyväunista vauvelia teille :)

 3. NJ sanoo:

  Kanssasi täysin samaa mieltä ja samoilla linjoilla hyvin pitkälti!

  • Maria sanoo:

   Se on jännä, miten nämä perusasiat hyvinvointiin tiedostaa, mutta aina sillion tällöin ne tuppaa unohtumaan. Aina välillä on hyvä kirjoittaa ne ylös tänne blogiinkin, niin muistaa ne. Elämä on liian lyhyt kurjistuttaakseen itsensä liian terveellisellä ruokavaliolla, joten tasapainoinen combo on se joka ainakin omalla kohdallani toimii :) Tsemppiä arkeen!

 4. Ihana kirjoitus ja niin paljon hyvää mieltä virtasin tännekin!!! :) Itsekin kun lähdin pari kuukautta sitten ruokaremppaan mukaan niin kyllä ihan uskomaton vaikutus on ruualla, onhan sen ennenkin toki huomannut, mutta vasta tämä muutos avasi silmät totaalisesti. Nykyään on energiaa, iloa ja jaksamista täysin eri mittakaavassa kuin ennen. Sen huomaa itse ja ihmiset ympärillä, ja tänäänkin yksi tuttava sanoin – miten ihmeessä voi olla noin iloinen ilman sokeria? – No koska voin hyvin juurikin ilman sitä liikaa sokeria, jota ennen vedin nassuuni!!! ;) Elämä ei ole totaalikieltäytymistä tai pakkopullaa, eikä pitäisi olla, vaan kuten sanoit jokaisen kuuluisi voida hyvin omalla tavallaan! :) ♥

  • Maria sanoo:

   Kiitos Jenni ja aivan loistavaa, jos positiivisuutta kiiri sinne ruudun (tai kännykän :) toiselle puolellenkin!

   Kyllä se ruoka vaan rules niin paljon! Ja sen huomaa, että kun on viikot ilman makeita niin loppujen lopuksi edes lauantaisin ei tee karkkia mieli. Täällä kans toinen sokerihiiri, joten alku tuotti tuskaa :)

   Juuri näin, ei ole yhtä ainoaa ohjetta onnellisuuteen vaan kaikki tablaa tyylillään <3

 5. Anu sanoo:

  kuulostaa samalle kuin munkin ruokavalio:)sillä erotuksella,että en käytä viljoja.
  Mulla on perussairaus,joka pakottaa terveellisiin elämäntapoihin.Jos niistä lipsuu niin sen kyllä tuntee olossaan.
  Painonhallinta tulee siinä sivussa automaattisesti ja liikkumista onneksi rakastan.
  Tämä syksy on ollut erityisen raskas oman voinnin vuoksi ja oon entistä enemmän hakenut hyvää oloa terveellisestä ruoasta ja liikunnasta.tuntuu,että se on ainut edellytys ylipäätään selvitä tästä pimeydestä.
  Onneksi meillä on nuo ihanat marjat ja kotimaiset vihannekset:)

  • Maria sanoo:

   Moi Anu!
   Sulla tosiaan taitaa tulla tuo terveellinen ruokavalio jo noiden viljojenkin välttämisen puolelta. Ruoalla pystyy säätelemään muuten kyllä ihan hirmuisesti tätä jaksamista. Ei sitä aiemmin ole oikein huomannutkaan. Ehkä tämä piiiitkä ja piiiimeä talvi on saanut silmät auki asian suhteen.

   Juuuuh, noi kotimaiset marjat ja vihannekset <3 <3 <3

 6. Anonymous sanoo:

  Hei!
  Mistä ostat/tilaat Maca-, MSMjauheen? Etsin äsken netistä ja paikkoja oli runsaasti. Kiitos tästä postauksesta, se sai minutkin liikkeelle.
  Piiku

  • Maria sanoo:

   Moi Piiku!
   Mä ostan MSM:n ja Maca-jauheen ihan Prismasta, tosin meidän Prismassa ei ole MSM+C -jauhetta, jota tykkään käyttää sen takia, että siinä on tuo MSM-jauheen imeytymisen kannalta olennainen C-vitamiini jo valmiina. Joten tällä hetkellä kun syön tavallista MSM-jauhetta niin tulee syötyä mandariinejä tms. imeytymiseen vaikuttavia ruoka-aineita samalla. MSM+C -jauheen löysin tuosta kauppakeskuksen luontaistuotekaupasta. Sitä ajattelin taas seuraavaksi mennä ostamaan :)

   Ole hyvä, kiva kuulla, että postauksesta oli apua :)

 7. Nuo ovat kyllä todella totta jokainen kolme kohtaa! :)
  Täällä opetallaan taas ateriarytmejä ja liikunnan iloja. Ja onhan se ihana fiilis päästä lenkin jälkeen saunaan ja syödä ihana terveellinen iltapala. ja sitten kömpiä nukkumaan.

  • Maria sanoo:

   Heipsankeipsan ihana :)
   Lenkki+sauna+terveellinen ruoka+ uni…niillä pärjäis jo aika pitkälle :) Hitsinvitsi, kun vaan muistais tämän aina. Mutta eihän se yksi lipsahdus tai kebab onneksi ojaan kaada :D

   Tsemppiä sulle <3

 8. Anonymous sanoo:

  Hei!

  Satunnainen kurkkija kyselee…kenen valmistajan msm-jauhetta käytät?Ovatko kapselit yhtä ”tehokkaita”?

  Marja

  • Maria sanoo:

   Moiks!
   Mä käytän Puhdistamon MSM-jauhetta…kapseleista ei ole kokemusta. Ajattelin kyllä jossain vaiheessa kokeilla niitä, sillä sekoitan tuon MSM:n veteen ja juon sen nenästä kiinni pitäen. Josko kapselit menisi sutjakammin alas :D

 9. Anonymous sanoo:

  Terkkuja kuntoutuksesta! Täällä Kaisankodissa on niin ihanat ruuat! :)
  Voisin elää viikon pelkillä salaattipöydän antimilla!
  Ihana kirjoitus jälleen positiivisuuden mestarilta:) Siinä ajattelussa minulla on vielä opittavaa, mutta suunta on oikea ja hitasti hyvä tulee;)
  Näillä kuntoutusjaksoilla on oppinut ajattelemaan omaa itseä ja omaa hyvinvointia. Itse on loppukädessä vastuussa omasta hyvinvoinnista, ei kukaan muu!
  Vuosi sitten aloitimme ystäväni kanssa säännöllisen salilla käynnin ja lenkkeilyäkin yritin, mutta polvivaiva ei nyt salli hölkkää. Saleilu maistuu edelleen ja koiralenkit tuo tarvittavaa ulkoilmaa ja happea:)
  Näin on hyvä jatkaa elämää eteenpäin ja nauttia hyvästä olosta!
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Maria <3!
  Nautitaan hyvästä olosta :)
  Terv. Riitta

  • Maria sanoo:

   Moi Riitta ja kiitos terkuista :)
   Oih, mäkin tarvitsisin jonninsortin kuntoutusta ja salaattipöytää!

   Kiitos tuhannesti, tämä positiivisuus on kyllä yksi isältäni perimistäni luonteenpiirteistä ehkä arvokkain <3 Totta, oma hyvinvointi on loppujen lopuksi se mikä merkitsee. Niinhän sitä sanotaan, että kun perheen äiti voi hyvin niin koko perhe voi hyvin :)

   Ihanaa viikonloppua, voihan hyvin <3

 10. Anonymous sanoo:

  Itsellä roskaruoka kuuluu kerran viikossa ruokavalioon eli en laske sitä miksikään repsahtamiseksi. Kyllä omasta mielestäni hyvästä ja kaloripitoisesta ruuasta saa ja pitää välillä nauttia ilman huonoa omaatuntoa:)

  • Maria sanoo:

   No eihän tuo kerta viikkoon vielä mitään tee….mä repsahdan joskus kahdestikin :D Ei se niin nöpönuukaa ole! Ja juu, mä en ainakaan mitään kaloreita sen kummemmin ala kyttäämään. Vaatteista ja omasta olosta huomaa, kun on aika kiinnittää enemmän huomiota ruokailuihin :)

 11. ZouTired sanoo:

  Heippa Maria! Olen jo pitkään lukenut blogiasi ja on ihan lemppari! Nyt vasta kirjoittelen tänne kommentteihin…..enkä edes tiedä syytä miksi vasta nyt, monesti aiemminkin olisi voinut 😊. Tämä postauksesi on aivan loistava ja tiivistää kyllä hyvin kaiken oleellisen. Itse olen liikunta-alalla ja taistelen ylimääräisiä kiloja lasten jäljiltä pois ja jotenkin kuin luin tätä, niin jonkunlainen ”valaistuminen” puhalsi yli…..kuulostaapa hörhöltä. Jotenkin olet saanut postaukseen juuri sen sanoman, mitä vailla olen ollut, kiitos! Puhtia talveen ikävistä ja surullisista asioista huolimatta, sinulla on ihanan positiivinen asenne……ja ihana koti!

  Terv. Johanna

  • Maria sanoo:

   Voi kiitos kaunis Johanna ja ihanaa, kun kommentoit! <3
   Tämä on just bloggaamisen suola; antaa motivaatiota ja inspiraatiota lukijoille. Aivan parasta! Kovin onnellinen olen, että sait ”valaistumisen” tästä mun postauksesta :)

   Kiitos ja ihanaa kevään odotusta (tai siis pitäiskös sanoa talven odotusta ;) sinulle sekä tsemppiä hyvinvointiin :)

 12. […] sitten teinkin postauksen näiden kolmen yhteydestä toisiinsa. “Syväanalyysi” löytyy täältä ;) Mutta vielä hieman tiivistetymmin: ilman riittäviä yöunia ja lepopäiviä liikunnasta, en […]

Kommentoi