torstai 06. tammikuun 2022

Ferritiinikuulumisia

HEIPPAHEI JA HYVÄÄ LOPPIAISHUOMENTA!

Ajattelin tehdä pikaisen ferritiinipäivityksen ennen kuin lähdemme päiväretkelle kohti Suomen Turkua. Joulukuussahan viimeksi näistä juttelimme ja olen saanut joitain kyselyitä IG:n kautta, että missä mennään, aloitinko hormonaalista lääkitystä, miten tuen elintavoillani varastoraudan nousua jne.

Siinä missä aluksi ajattelin, että en aloita keltarauhaslääkitystä, olen sen nyt aloittanut. (Uusille lukijoille sen verran, että itselläni rautavarastot tyhjenivät liiallisen liikunnan ja yhtäkkiä entisestään runsastuneiden kuukautisten takia. Keltarauhashormonin vähyys runsastuttaa kuukautisia usein.) Juttelin vielä kahden naistentautien lääkärin kanssa ja molemmat selittivät minulle naisena olemisen ihanuuksista. Siitä, kuinka tuota keltarauhashormonia eli progesteronia erittyy vain onnistuneen ovulaation jälkeen. Noh, minun ikäisilläni (46 v) ja sitä nuoremmillakin ovulaatio saattaa jäädä usein tulematta. Eli ei keltarauhashormonibuustia kierron puolivälin jälkeen.

Joulukuun ferritiinimittauksissa todettiin ferritiinin nousseen 2,5 kk:ssa 13 -> 15.3. Eli ei huimasti. Tuolloin päätin aloittaa keltarauhaslääkityksen minimiannoksella (0,5 tbl / pv ja kuukautisten aikana max 2 tbl / pv) ja halleluja – taivas aukesi jo parin päivän päästä. Aloin nukkumaan niin sikeästi, että ei hyvä tosikaan. Heräsin virkeänä, sydän ei tykytellyt yöllä ja muutenkin sellainen tietynlainen rauha ja levollisuus astui kuvioihin.

Joten keltarauhaslääkitystä ajattelin nyt jatkaa niin kauan kuin saadaan arvot nousemaan ainakin sinne 50 hujakoille. Sitten ajattelin kokeilla ilman. Sillä, tutkimusten mukaan myös matalat ferritiiniarvot runsastuttavat kuukautisia. Eli voi olla, että jahka saadaan ferritiini kohdilleen, niin tarvetta keltarauhashormonille ei ole. Keltarauhaslääkityksen lisäksi vaihdoin lokakuussa aloittamani raudan Sideral Forten Ferrodaniin, joka alun vatsakipristysten jälkeen on sopinut loistavasti. Ferrodanin kanssa syön C-vitamiinia purkista.

Toki edelleen olen sitä mieltä, että ne elintavat siellä taustalla vaikuttavat myös merkittävästi hormonituotantooni. Se, että noudatan kiertoni mukaista elämää, lähinnä liikunnan suhteen. Se, että tuen ruokavaliolla suoliston, maksan ja munuaisten hyvinvointia (jotta kaikki vitamiinit ja hivenaineet pääsevät ravinnosta imeytymään ja jotta käytetty estrogeeni poistuu elimistöstäni). Se, että kiinnitän huomiota palautumiseeni. Ja toki myös se, että hellin mieleni virkeyttä.

Jos verrataan syyskuuhun, niin enää en hengästy rappusissa. Leposykkeeni on laskenut noin 10:llä ja aivosumu on väistynyt. Vielä on välillä vähän väsy, mutta se kuuluu kuulkaas normaali ihmiselämään. Ei sitä aina jaksa olla energiaa ja elinvoimaa täynnä. Pääasia on, että kuuntelee kehoansa. Meidän kehot on viisaampia kuin mikään google-haku tai tietosanakirja.

Sen sijaan, että ajattelisin tätä ajanjaksoa ”Vitsi näistä naistenvaivoja – puuh” -ajanjaksona, tykkään ajatella ”Ihan mahtavaa olla nainen. Mihin mun ihmeellinen keho pystyykään.”.  Ajatuksena on jälleen se suuri kiitollisuus. Kiitollisuus, joka saa mut tekemään (useimmiten) viisaita valintoja vaaliakseni hyvinvointiani ♥ 

LOPPIAISTERKUIN,

PS. Suolistoa tukevasta ruokavaliosta tulossa tammikuun aikana juttua enemmänkin! Kuten myös tuosta kierronmukaisesta elämästä.

 


4 Responses to “Ferritiinikuulumisia”

 1. Maaruska sanoo:

  Hei! Pitkästä aikaa jätän kommenttia, vaikka säännöllisesti luenkin blogiasi edelleen. Tykkään kyllä näistä lifestyle jutuista mahdottoman paljon, joten ihanaa, että olet ottanut niitä jälleen mukaan.
  Ei sitä, kyllä ruokaohjututkin uppoaa😊

  Tuo keltarauhaslääkitys on mielenkiintoinen..josta kuulisin mielelläni lisää. Tuleeko sivuvaikutuksia tms.?
  Itse kamppailen matalan ferritiiniarvon kanssa. Välillä on parempia aikoja ja välillä vain sen tuntee ja tietää, että rautatankkaus terveyskeskuksessa ainoa vaihtoehto. Siitä tulee tosin niin huono olo, että en mielelläni siihen halua.

  Olen aina kärsinyt runsaista kuukautisista, joita kierukalla hoidettiin. Silloin ei ollut vuotoja ollenkaan ja arvot oli ok!
  Itselläni arvot romahtivat sen jälkeen kun poistatin kierukan ja sain keskenmenon, jossa ei mennyt kaikki ihan niinkuin strömsössä, vaan menetin paljon verta. En päässyt kahteen viikkoon kävelemään ilman tukea ja koska piti saada lisää sairaslomaa,pyysin lääkäriltä lähetteen verikokeisiin. Niistä sitten selvisi, että elimistön rautavarastot olivat aivan loppu. Siitä asti kyllä olen saanut hyvää hoitoa, mutta tuota keltarauhaslääkitystä ei ole kukaan lääkäri tai hoitaja ehdottanut.

  Kaikkea hyvää sinulle!

  • Maria sanoo:

   Hei Maaruska pitkästä aikaa ja kiitos ihanasta kommentistasi ❤️

   Mulla on käytössä Primolut N, mutta käsittääkseni muitakin valmisteita on. Alkuun vatsaa kipristeli aika paljon ja nyt vajaan kuukauden käytön jälkeen huomaan, että kasvojen iho ehkä rasvoittuu hivenen enemmän. Mutta ei mitään muita oireita. Pääasiassa plussapuolia. Olo on tasaisempi, iloisempi ja energisempi. Ehkä johtunee myös siitä, että yöunet ovat palautuneet kohdilleen 🙂

   Voi otan osaa keskenmenosi johdosta ❤️❤️❤️ Mä sain lähetteen gynelle, sillä lääkäri sanoi, että muuten rautavarastot vain korjaantuvat raudalla hetkellisesti, ellei syytä (aivan liian runsaat menkat) korjata.

   Kiitos ja kaikkea hyvää sinullekin ❤️

 2. Kati sanoo:

  Moi!
  Innolla odotan postausta ruokavaliosta, kuinka tulea suoliston, maksan ja munuaisten toimintaa. Itselläkin ferritiinit olleet todella alhaalla, mutta kumma kyllä lääkäri ei ole selvittänyt perussyytä ongelman taustalla. Enkä sitä osannut itsekään vaatia. Oliko suositella hyviä gynejä Tampereelta?

  -Kati

  • Maria sanoo:

   Moi Kati

   ja pahoitteluni, että tuo postaus on viivästynyt. Yritän saada sen kirjoitettua ensi viikolla 🙂

   Mä kävin Terveystalo Nokian pisteen Kristina Veskimäellä, mutta näemmä hän päivystää myös muuallakin.

   Suloista sunnuntaita ❤️

Kommentoi