maanantai 15. marraskuun 2021

Sekalaisia mietteitä matkustamisesta

Uusi kohde, uusi hotelli. Klikataanpas varaus. Muistan just ja just käydä poistamassa toisen kohteen varauksen. Pikainen nettailu kohdemaan suurlähetystön sivulla. Miltä talvilomamatkailu näyttää? Ei ole kristallipalloa, joten gut feelingillä mennään. Finnairin sivut ja Momondo auki. Lennot saisi kyllä nyt tosi edullisesti. Uskaltaisikohan? Jos ensihätään katselisi Youtubesta lentovideoita.

Siinä tiivistettynä mun syksyn vapaa-ajan aktiviteetit! 😀  Matkakuume on ollut hurjan kova. Ja silti kuitenkin on tajunnut, että kotona on ollut hyvä olla.

Peruin viime viikolla mun loputkin hotellivaraukset talvilomalta. Sillä se, mitä me helmikuussa lomalta kaivataan ja se, mikä on realiteetti matkustamisen suhteen ei kohtaa. No mitä me sitten kaivataan? Vähintään +30 astetta lämmintä sekä myös sellaisia iltalämpötiloja, ettei tarvitse pitkähihaista päälle. Leppoisaa lomailua ja hyvää ruokaa. Jonkinlaista tuttuutta ja turvallisuutta. Ainut kohde, joka tämän täyttää on Thaimaa.

Muita vaihtoehtoja on ollut Dubai, Los Angeles/Malibu ja Miami. Ensimmäinen näistä olisi oiva aikaeron ja lennon keston puolesta. Mutta helmikuussa palelin joskus Dubaissakin pari päivää altailla, joten takuuvarmaa lämpöä emme sieltä saa (toki olen palellut Thaimaassakin eräänä poikkeusvuonna, joten ei sekään 100% varma lämmön suhteen ole). Myös suurkaupungin hälinä ei ehkä ole se, mitä nyt kaipaa. Osin tästä syystä ja ”kylmyydestä” yhdistettynä aikaeroon on Kalifornia poissuljettu. Miami/Florida houkuttelisi, mutta leppoisa lomailu syrjäytyisi ehkä sillä, että haaveissa on tehdä tuolla seuraavalla kertaa kunnon road trip.

Eli jäljelle jää se Thaimaa. Sen suhteen vaan on liian monta muttaa tämän hetkisten rajoitusten puitteissa:

1) Thailand Passin anominen kaikkine dokumenttirumbineen (+ etukäteen varattu/maksettu testi + yksi yö SHA+ -hotellissa antigeenitesteineen)
2) Maahan saavuttaessa RT-PCR testi ja sitä seuraava karanteeni testitulosta odottaessa. Jos yhdellä perheestä positiivinen, joutuu hän sairaalaan (oireettomanakin) ja muu perhe karanteeniin toiseen hotelliin kuin siihen, minkä on varannut etukäteen.
3) Maskien käyttö julkisilla paikoilla. Maski ihistää välillä Suomessa, joten mitenkähän tuolla helteessä?
4) Altistus lentokoneessa. Näitäkin on muutamia ollut ja kaikki positiivisen testin saaneiden lähimaastossa istuneista ohjataan karanteeniin.

Ja toki jo se testaus täällä Suomessa maksaa neljän hengen perheeltä jonkin verran lisää matkan hintaan. Ollakin, että tällä hetkellä hotellihinnoissa kyllä säästäisi.

Tämä on kyllä sinänsä jännä juttu, sillä yleensä mun optimistiluonteeni ei maalaile kauhuskenaarioita, koska 99,9% kaikki menisi hyvin eikä kukaan altistuisi koneessa / testaisi positiivista maahantulotestissä 🙂 Mutta toisaalta on hyvä, että se pieni realistikin minussa nostaa päätään.

Lomalla kuuluu tuntua lomalta. Se on ehkä se pääpointti. Lomalla en kaipaa mitään ylimääräistä extrajännitettävää. Vaikka testi Suomessa olisi nega, niin voi se silti olla Thaimaan päässä positiivinen. Mutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä se on kuitenkin negatiivinen.

Mitä kaikki tämä vaivannäkö / tietynlaisen riskin ottaminen antaisi? Lomailun sellaisessa Thaimaassa, jossa meri olisi kirkasta ja rannat tyhjät. Ainakin toistaikseksi Thaimaa ei ole saanut sellaista turistivirtaa, johon Sandboxin ja sen jälkeisten toimien jälkeen varauduttiin. Eli emme ole ainoita, ketkä hieman uumoilevat tuon minimaalisen epävarmuuden kanssa.

Positiivisesti ajateltuna taas uskon, että tässähän voi käydä vielä mitä vain ennen talvilomaa. Voihan olla, että Thaimaa saa rokotuskattavuuden/tautitilanteen sellaiseen jamaan, että pystyvät höllentämään maahantulovaatimuksia…

…siihen asti seuraan silmä kovana Facebookissa eri Thaimaa-ryhmiä ja tunnen lämmön kuvien kautta. Näillä mennään tähän hätään.

Onko siellä matkakuume jo korkealla? Oletteko varailleet matkoja aurinkoon talvilomalle?

MAANANTAITERKUIN,

 


16 Responses to “Sekalaisia mietteitä matkustamisesta”

 1. Johanna sanoo:

  Heippa, ihan samoilla fiiliksillä täällä. Isä asuu Singaporessa ja sinne olisi kyllä ihanaa mennä lomailemaan ja nythän suorat lennotkin taas pelittävät. Harvakseltaan, mutta silti. Karanteeni olisi mahdollista suorittaa isällä ja ilmeisesti Suomi ja Singapore avaavat oman matkustuskuplan vielä marraskuun aikana. Voi, toivottavasti!! Lokakuun lopulla kävimme moikkaamassa esikoistamme, joka on vaihdossa Bordeuxissa ja oli kyllä ihanaa, vaikka vähän ennen lähtöä jännittikin korona.

  • Maria sanoo:

   Moikka Johanna!

   Ja hei just viime viikolla luin tuosta marraskuun lopun Singaporen avautumisesta (VTL-linjasta)!

   Sekin kyllä kävisi 😍

   Toivotaan, että pääsette moikkaamaan isää Singaporeen ❤️

 2. Siiri sanoo:

  Moikka!

  Samanlaisia ajatuksia täällä. Thaimaa houkuttaisi jälleen talvilomalla, mutta liian paljon säätöä, liikaa byrokratiaa, liikaa epävarmuutta. Lähdemme siis ensi viikolla Kanarialle viikoksi. Ei ollut mikään ykköskohde, mutta mieli kaipaa tällä hetkellä aurinkoa ja Kanaria tuntui turvalliselta vaihtoehdolta, täydellä rokotussarjalla pääsee matkaan ilman häslinkiä. Saa nähdä osaako sitä rentoutua samalla tavalla, vai jäytääkö koko ajan takaraivossa tartunnan pelko. Vietämme kuitenkin lomaa omissa oloissamme emmekä käy yöelämässä, joten tällä hetkellä tuntuu hyvältä lähteä 🙂

  • Maria sanoo:

   Moi Siiri!

   Se just, ei ole vaivan arvoista näillä säädöillä vielä lähteä 🙈

   Kanaria kuulostaa oikein hyvältä, siellähän on nyt lämmintä, eikös vain? Ja toisaalta puuttuu juurikin se häslinki. Mun mielestä vielä (mitä olen koronakarttoja tutkaillut) se, että Espanjassa on parempi tilanne kuin Suomessa tällä hetkellä tekee ajankohdasta just passelin 😍

   Ihanaa lomaa teille, nauttikaahan auringosta ja maisemanvaihdoksesta ❤️

 3. Elma sanoo:

  Sama täällä matkakuume polttelee. Mutta enemmän kuin vaivaa matkakuume, vaivaa valtava ilmastoahdistus. Mä olen jo kiitettävästi oman osani tehnyt tämän maapallon tuhoamiseksi. Koska meillä on vain yksi pallo elettävänä, yritän kaikin voimin pelastaa sen mitä pelastettavissa on omille jälkipolvilleni. Koen, että on äärimmäisen lyhytnäköistä ja tyhmää toimintaa oman mukavuudenhalun – siis marraskuussa kokea Thaimaan lämmöm – ajamana tehdä täysin turha huvilentomatka. Nautitaan Suomen kesästä ja sen kuumenevista lämpötiloista. Viime kesä oli jo meidän loppuelämämme viilein kesä, joten lämpöä tulee piisaamaan ihan täällä koti-Suomessamme.
  Olisi mahdottoman mukavaa, jos ihan tavalliset lifestyle-bloggaajatkin ottaisivat huomioon vähän laajemminkin elämän realiteetteja. Aina ei omat haluamiset ja tykkäämiset voi olla valintojen perustana.
  – Elma –

  • Maria sanoo:

   Heippa pitkästä aikaa Elma!

   Ja kiitos rakentavasta kommentistasi ❤️ Tiedätkö, että eilen tätä postausta kirjoittaessani tulit yhtäkkiä mieleeni ☺️ Tai se, että sun kanssasi olemme aiemminkin jutelleet matkustamisesta. Mun mielestä on ihan huikea tuo sinun ”matkasi” asian suhteen. Katsoin just, että vuonna 2017 olit kommentoinut, että paras tapa sijoittaa rahaa on matkustaminen ja hyvin syöminen. Sen jälkeen juteltiin parissa postauksessa yhdessä ilmastoahdistuksesta, joka nosti molemmilla päätään.

   Silti tällä hetkellä olen omalla matkallani siinä pisteessä, että en ole valmis täysin luopumaan matkailusta. En ehkä koskaan ole. Kaikilla muilla keinoin pyrin vastaavasti toimimaan vastuullisemmin. Matkailu, sitten kun se on mahdollista, tulee varmastikin vähenemään siitä, mitä se parhaimpina vuosina oli. Mutta sen tiedän, että jatkossakin lähden mieluummin pidemmälle matkalle kuin vain pikkupyrähdykselle (nousu ja lasku parin tunnin sisään) ja vaikka suorat lennot enemmän maksaakin, niin suosin niitä.

   Yksi asia, jonka itse olen jättänyt on risteilyt. Jossain tutkimuksessahan taannoin todettiin risteilyjen hiilidioksidipäästöjen olevan helposti saman verran kuin lentokoneen.

   Ja totta, Koti-Suomikin on ihana. Sitä on tullut nyt parin vuoden aikana koluttua ja täällä on monta ihanaa paikkaa vielä käymättä.

   Eli vaikka aina omat haluamiset ja tykkäämiset ei voi olla valintojen perustana, niin kyse on paljon muustakin kuin vain lentomatkustamisesta. Mä koen, että kyse on kokonaispotista koskien tätä meidän maapalloa ja siitä, että lentomatkustaakin voi nykyään fiksummin kuin aiemmin.

   Mukavaa marraskuuta ❤️

   • Elma sanoo:

    Kiitos pitkästä, perusteellisesta vastauksestasi!
    Juu, tosiaan olen tehnyt melkoisen oppimismatkan aika nopsaa tahtia tässä lentomatkailuasiassa. Vuoden 2020 uudenvuoden lupaukseni oli, että pidän vuoden lentolakkoa.. Syynä tähän oli orastava ilmastoahdistukseni. No lakkoonihan sitten liittyi sattuneista syistä koko maapallo… Lentolakko oli joka tapauksessa minulle erittäin helppo, ja nyt sen jatkaminen ei tuota enää ollenkaan ongelmia.

    Totta kai ajoittain haaveilen matkoista, varsinkin nähdessäni ihania kuvia matkakohteista. Mutta haaveet voin helposti ampua alas, kun mietin, mitä siitä seuraa, jos kuljen itsekkäästi haaveideni vietävänä. Minun ei varmastikaan tarvitse tässä sen enempää avata, mitä seuraa, jos emme jokainen (niin Suomessa kuin Kiinassa tai Intiassa) muuta tapojamme toimia. Tietoa kyllä on, jos vain ymmärrystä riittää!

    On Maria hienoa, että toimit elämäsi eri osa-alueilla vastuullisesti. Olet tosiaan blogissasi usein kirjoittanutkin lihansyönnin vähentämisestä.Suorat lennot ja risteilyjen välttäminen on arvostettava päätös.
    Näkisin kuitenkin, että olet osaltasi tärkeä vaikuttaja täällä somessa. Pelkästään lentämisen lopettamisella emme maapalloa pelasta. Mutta ihan jokainen toimenpiden puolesta tai vastaan vaikuttaa ja pientenkin yksilöiden toimien vaikutus on yhdessä aina suuri. Jos sinä jätät blogissani julkaisematta ihania unelmafiilistelykuvia matkakohteista, voi meistä joku jättää yhden haaveen haaveilematta, yhden lennon kiikkaamatta.

    En itsekään sano, ettenkö vielä joskus matkustaisi. Voin tehdä vaikka junareissun lempimaahani Italiaan tai vaikka jopa lentokoneella, kun viisaat tiedemiehet ja insinöörit tulevat kehittelemään ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja.

    – Elma –

    • Maria sanoo:

     Heissun Elma

     ja hei juu, samasta syystä täällä on lakkoiltu. Mutta on ollut kyllä ihana nähdä vaikutukset ympäristöön, esim. vesien kirkastumiseen ❤️

     Voih, nuo matkat ovat ja fiilistelykuvat ovat monelle mieluisia. Itsellänikin blogi toimii osaltaan matkapäiväkirjana eli käyn täältä katsomassa kuvia reissuista. Mutta totta tuokin puoli, että ne se houkuttelee ihmisiä lentelemään…

     Onneksi lentokoneiden päästöissä on viime vuosien aikana tehty huimia parannuksia enkä epäile hetkeäkään, etteikö jatkossa nähtäisi ”bio”lentokoneita!

 4. Mimma sanoo:

  Samoissa tunnelmissa ja suunnitelmissa menty nyt pari kuukautta. Innostun aina hetkittäin (päivittäin) ja uusia suunnitelmia tulee. Läpi käyty samat tutut paikat mm.Dubai, Thaimaa, Los Angeles, mutta joka kerta rajoitteet, testit, muuttuvat vaatimukset sekä muuttuvat tilanteet maailmalla kaatavat matkapakan. Harmittaa kovasti, kun seuraa matkustamaan uskaltaneita, mutta haluan korona stressivapaan loman ja vielä ei riitä uskallus viedä neljä henkeä ulkomaille perinteisille omatoimilomille ja ”tavis Kanarialoma” ei ole vielä saanut perheessä kannatusta viileine ilmoineen. Kaipaan kuitenkin kovasti seikkailua, joten katsotaan, koska uskallamme taas lähtä turvallisin mielin maailmalle minne on suuri ikävä. Nyt taidan ”ehkä” kevääseen asti tyytyä stressivapaisiin kotimaan matkoihin ellei sitten päädytä New Yorkin missä kävimme juuri ennen kuin tilanne räjähti sielä ja minne koko perhe olisi aina valmiita lähtemään jos tilanne ja uskallus vain sallivat sen =).

  • Maria sanoo:

   Hei Mimma

   ja sielläkin suunnitellaan matkoja – se suunnitteluhan on jo puoli matkaa 😍

   Sepä se, kun ei voi luottaa siihen, että jos nyt varaa matkan, niin tilanne pysyy stabiilina. Rajoituksia saattaa tulla uusia ja sellainen tilanne, että yhtäkkiä olisi 48 h aikaa poistua maasta lockdownin takia ei houkuttele 🙈

   Oih, New York kuulostaa ihanalle – se kuulostaa oikeastaan aina hyvältä. Vaikkei siellä paistaisi edes aurinko (ja kas näin aloin lipsumaan heti auringonkaipuustani kuullessani sanan New York 😁)!

   Kivaa marraskuuta ❤️

 5. -kata- sanoo:

  Matkakuume on poltellut tällaista himoreissaajaa jo jonkin aikaa, mutta mitään ei ole varattu eikä toistaiseksi varatakaan.
  Oikeastakaan kahdesta syystä: ensimmäinen on tuo mainitsemasi, että loman kuuluu olla lomaa eikä mitään säätöä.
  Toisekseen me täällä Suomessa ei aina oikein tajutakaan, kuinka nopeasti muualla mahdolliset rajoitukset isketään päälle ja kuinka tiukkoina. Täällä Suomessa niitä väännetään viikkokausia, kun muualla päätös saatetaan toimeenpanna saman vuorokauden aikana. En halua ottaa sitä riskiä, että lomakohteessa alkaakin ulkonaliikkumiskielto tai että hotelli ja sen asukkaat asetetaan karanteeniin tartuntojen takia, pahimmillaan kun se voi olla sitä, että vietät hotellihuoneessa 24/7 ja ruoka tuodaan oven taakse.

  Onneksi kotona on hyvä olla ja otan kaiken irti tästä kotoilusta ja hyggeilystä. Mökille pääsee, kun siltä tuntuu ja reissuille lähdetään, kun koronatilanne on stabiilimpi.

  • Maria sanoo:

   Moi Kata!

   Tuo on muuten hyvä pointti; vaikka meillä lockdownia ei tule (ainakaan nopealla aikataululla), niin ulkomailla on toisenlainen meininki. Siinä on sitten sormi suussa, jos on 48 tuntia aikaa järjestää itselleen poispääsy maasta. Plus sitten nuo muut mainitsemasi asiat, kuten ulkonaliikkumiskielto sun muut.

   Odotavan aika on vaan niin pitkä, mutta onneksi järjellä ajateltuna asiat on kyllä ihan selvää kauraa!

   Se on just näin, koti ei ole lainkaan hassumpi vaihtoehto 😍

 6. muikkeli sanoo:

  Moi! Matkakuume on kova ja kiitos kun kokosit selkokielellä tuon tämänhetkisen tilanteen mitä vaaditaan jos reissuun uskaltaisi! Meillä on jo puoli vuotta sitten varattu majoitus Balille helmikuussa, peruutusturvalla toki, ja alkaa vahvasti näyttää siltä että pakko perua. Harmittaa kyllä vietävästi, mutta ehkä sen aika tulee sitten myöhemmin, toivon mukaan ensi talvena viimeistään. Ja kesäkuussa jo pari kertaa lykätty New York, jos tilanne sallii <3 Pitänee keksiä hiihtolomalle jotain muuta, Lappi ei valitettavasti houkuttele pitkien ajomatkojen takia lasten kanssa, joten katseet kääntyy Alpeille 🙂

  Ja tuohon ilmastoahdistukseen, toki jokaisen on kannettava kortensa kekoon, mutta minä en suostu potemaan huonoa omatuntoa muutamasta lentomatkasta niin kauan kun isot maat (Intia, Kiina ym) eivät saa päästöjään kuriin.

  • Maria sanoo:

   Moikka Muikkeli!

   Ja hei olehan hyvä 🙂
   Just luin jostain mediasta, että Thaimaan hallitus istuu alas juttelemaan matkustusrajoitusten höllentämisestä 1.12. alkaen. Saas nähdä. Samaan aikaan toisessa mediassa puhuttiin rajoitusten kiristämisestä rokottamattomien osalta. Indonesian tilannetta seuraan myös (koska Bali), mutta vielä eivät ole näyttämässä vihreää valoa matkailulle.

   Ei kuulosta Alpitkaan yhtään huonolta vaihtoehdolta! 😍

 7. Mari sanoo:

  Heissan!

  Tultiin juuri viikon d-vitamiinin tankkaus lomalta kanarialta. Hyvää se kyllä teki pitkän tauon jälkeen.. pitkään kyllä mietittiin että arvaako lähteä vai ei. Thaimaan reissu ollaan varattu maaliskuun alkuun, mut epäilen kyllä että mahtaako toteutua. 🤔 Mukavaa joulun odotusta🤗

  Mari

  • Maria sanoo:

   Moikka Mari

   ja ai että, d-vitamiinin tankkausloma näin marraskuussa kuulostaa ihanalle 😍

   Toivotaan, että Thaimaan loma toteutuu…mullakin haave siitä elää yhä ☀️

   Kiitos samoin, ihanaa joulun odotusta sinnekin ❤️

Kommentoi