torstai 30. toukokuun 2019

Lapset ja raha

HEIPSKUKKUU IHANAT!

Ja oikein aurinkoista helatorstain iltaa 🙂 Me kĂ€ytiin minilomailemassa mökillĂ€. Yksi yö kiireen keskellĂ€ riittÀÀ. Jo se mökkisĂ€ngyssĂ€ nukuttu yö seitsemĂ€n (!) tyynyn keskellĂ€ on luksusta. PitĂ€isi kotiinkin uusia noiden flusien ja lĂ€ttĂ€nöiden tyynyjen tilalle kunnon tyynyt.

Eilen yllÀtimme lapset totaalisesti. Istuimme olohuoneessa, mies nuokkui hitusen orastavan miesflunssan kourissa sohvalla ja mÀ kaipasin ÀksöniÀ. Nyt oli se hetki; passitimme toiset hetkeksi saunamökkiin ja sillÀ aikaa otimme miehen kanssa yksityiskohtakuvia mökkitontista. Laitoimme perheviestiryhmÀÀn ohjeet miten toimia; etsikÀÀ kuvan kohde, ottakaa siitÀ kuva ja lÀhettÀkÀÀ meille. NÀin toimivat ja saivat aina uuden kuvavihjeen. Vika kuva oli otettu kassista, joka oli leikkimökissÀ. LeikkimökkiÀ pidetÀÀn lukossa, koska se toimii varastotilana. Joten pÀÀstÀkseen tuon kassin luokse, joutuivat etsimÀÀn avaimen.

Olisitte nÀhneet tuon aarteen etsinnÀn tuoksinnassa, miten toiset juoksivat pitkin mökkimantuja silmÀt kiiluen. Kikattaen. Yksi valkoinen karvapallero perÀssÀ hihkuen. Koko kolmikko oli ihan innoissaan. Karvakorvalle aarrearkusta ei tÀllÀ kertaa paljastunut muuta kuin golfpallo, jonka senkin otimme pois, ettei mennyt kurkkuun. Lapsille aarrearkusta tai kassista paljastui uudet puhelimet. MeidÀn lapset elivÀt 12- ja 14-vuotiaiksi ennen kuin saivat uudet, omat puhelimet. Aina ennen ovat saaneet meidÀn vanhempien vanhat puhelimet. Voi sitÀ vilpitöntÀ onnea ja kiitollisuutta!

Joku voisi ajatella, ettÀ aikamoinen lahja hyvin suoritetusta kouluvuodesta. Itse nÀen asian syvemmÀltÀ; molemmat tytöt olivat sÀÀstÀneet puhelimiin puolet. EivÀt tienneet, koska uudet puhelimet saavat. LoppumetreillÀ teimme kuitenkin niin, ettÀ annoimme tyttöjen pitÀÀ sÀÀstönsÀ ja ostimme itse heille puhelimet. Tarinan opetus? Se, ettÀ tytöt oppivat sÀÀstÀmÀÀn.

MeillĂ€ on kĂ€ytössĂ€ kuukausiraha, 50 euroa molemmille. Tuota vastaan tyhjÀÀvĂ€t/tĂ€yttĂ€vĂ€t vuorotellen astianpesukoneen, viikkaavat omat pyykkinsĂ€ kaappiin, ulkoiluttavat vuoropĂ€ivinĂ€ koiraa, siivoavat huoneensa, valmistelevat arki-iltoina ruokia, vievĂ€t roskia ja tekevĂ€t muita askareita. Ja arvatkaas, mikĂ€ on ollut hieno huomata. YhtÀÀn urputusta ei ole kuulunut. No ok, koiran viemisestĂ€ joskus, mutta esimerkiksi apk:n tyhjÀÀmisestĂ€ ei usein edes tarvitse mainita, kun se on jo tyhjĂ€tty. Kuukausirahan lisĂ€ksi saavat pullonpalautusrahat, kun tulevat niitĂ€ yhdessĂ€ kauppaan palauttamaan. MeillĂ€ on myös avattu molemmille sÀÀstötilit heti syntymĂ€hetkellĂ€, johon toiset isovanhemmat ovat tallentaneet aina synttĂ€ri- ja nimpparirahat. LisĂ€ksi niitĂ€ olemme miehen kanssa sopivan sauman tullen ruokkineet. Ihan pienillĂ€kin summilla. Saavat nuo tilinsĂ€ kĂ€yttöön sitten jossain vaiheessa elĂ€mĂ€n isoihin hankintoihin. VĂ€hĂ€n olen miettinyt, ettĂ€ josko osan noiden tilien rahoista laittaisi rahastoihin…?

SitÀ en kiellÀ, etteikö meidÀn lapset saisi paljon. Varmasti paljon enemmÀn kuin ikÀisensÀ keskimÀÀrin, mutta tÀrkeimpÀnÀ pidÀn sitÀ, ettÀ lapset oppivat rahan arvon. Sen, ettÀ mikÀÀn ei tule ilmaiseksi. Se ei ole tullut meille vanhemmille, eikÀ se tule heillekÀÀn tulemaan. Ja kyllÀ on niitÀkin hetkiÀ, ettÀ tulee ilmaiseksi. Jos mulla on mahdollisuus hemmotella vÀlillÀ lapsia, niin ilomielin sen teen. Niin minuakin on aikoinaan hemmoteltu enkÀ mÀkÀÀn mennyt pilalle.

Viime aikoina meillĂ€ on keskusteltu pankkikorteista (Visa electroneista). Koska ”Kaikilla muilla on sellaiset” 😀 Onko teidĂ€n lapsilla pankkikortit? YmmĂ€rrĂ€n, ettĂ€ se helpottaa kun ei tarvitse pitÀÀ kĂ€teistĂ€ mukana. Sinne saisi siirrettyĂ€ joka kuun eka pĂ€ivĂ€ tuon kuukausirahan ja tytöillĂ€ olisi tilillĂ€ ne sÀÀstöt, jotka nyt ovat lompakossa. Haluamme kuitenkin rohkaista tyttöjĂ€ ottamaan vastuun rahankĂ€ytöstĂ€ pikkuhiljaa. Ja nyt jo on nĂ€htĂ€vissĂ€ se, ettĂ€ kun ostokset ostetaan kuukausirahalla (toki kalliimmat harrastusvaatteet yms. me ostamme), niin joutuu punnitsemaan, ettĂ€ tarvitseeko jotakin vain kannattaisiko jĂ€ttÀÀ tuo tuote kaupan hyllyyn.

Ainakin pienemmÀn kohdalla olen huomannut huikean muutoksen siinÀ, ettÀ missÀ aiemmin (ennen kk-rahaa, kun sai kaupunkireissulle pienen setelirahan) osti Tigerin tyhjÀksi pikkusÀlÀstÀ, niin nyt oikeasti miettii, ettÀ mikÀ on tarpeellista ja mikÀ ei. EnkÀ sitÀ kiellÀ, tuo pikkusÀlÀkin on ihanaa, mutta silloin kun sitÀ tursuaa kaapeista ulos, niin sitÀ on jo vÀhÀn liikaa.

Itse muistan omassa rahankÀytössÀni merkittÀvÀn muutoksen silloin 14-kesÀisenÀ kun ekan kerran menin kesÀtöihin. Olin maalaamassa mallilautoja kuukauden pÀivÀt ja sain palkan. Palkkaa varten mulle avattiin tili. Ja voi pojat, kun tilikirjalle piirtyi ensimmÀistÀ palkkaa vastaava rahasumma. Se oli hitsin hieno kokemus! Sen jÀlkeen ei paljoa tarvinnut maanitella kesÀtöihin. Olin siitÀ onnekkaassa asemassa, ettÀ pÀÀsin isÀn myötÀ maalitehtaalle aina kun halusin ja Àidin kautta Àidin työpaikalle.

TĂ€nĂ€ vuonna meillĂ€ esikoinen ei mene vielĂ€ kesĂ€töihin, mutta ensi kesĂ€nĂ€ ajattelin ainakin parin viikon pĂ€tkÀÀ hĂ€nelle. Saa tulla maalailemaan niitĂ€ mallilautoja. ÄiskĂ€nsĂ€ jalanjĂ€ljissĂ€. Tai voi vaihtoehtoisesti etsiĂ€ itselleen kesĂ€työpaikan, jos niin haluaa.

Monenko vanhana teidÀn lapset ovat aloittaneet kesÀtyöt? TÀnÀ pÀivÀnÀ kesÀtöiden saaminen on kuulemani mukaan aika haasteellista. PitÀÀ olla hyvÀt suhteet. Ilokseni olen huomannut kuitenkin, ettÀ muutama esikoisen kaveri on saanut ihan ilman suhteita kuukauden mittaiset kesÀtyöpÀtkÀt.

Mutta nyt nyppimÀÀn niitÀ pirskatin voikukkia. Toissa iltana aloitin projektin ja niitÀ sikiÀÀ kuin sieniÀ sateella. Sain IG:n kautta hyviÀ vinkkejÀ voikukkaraudoista. Sellainen on pakko kÀydÀ huomenna ostamassa. Ennen kuin selkÀ sanoo poks!

TORSTAI-ILTATERKUIN,


10 Responses to “Lapset ja raha”

 1. Jenni sanoo:

  TĂ€rkeĂ€ ja mielenkiintoinen aihe. MinkĂ€ ikĂ€isenĂ€ teillĂ€ tytöt alkoi saada kk rahaa? Itsekin olen miettinyt ettĂ€ pitĂ€isikö jo aloittaa sÀÀnnöllinen viikko- tai kk raha ja erityisesti sitĂ€ kautta opittava rahankĂ€yttö, meillĂ€ lapset nyt 10 ja 8 v. Paljonhan nuo ei vielĂ€ kĂ€yttörahaa tarvitse mutta saisivat alkaa vaikka omia vaatehankintoja tekemÀÀn. Ja meillĂ€ tosiaan 10 vee haluaa mennĂ€ nyt kesĂ€töihin, urheiluseuran kautta pÀÀsee heinĂ€kuuksi iltahommiin vĂ€hĂ€n tienaamaan ja hieno juttu se! Itse asiassa samassa hommassa itsekin lapsena aloitin kesĂ€työuran 🙂

  • Maria sanoo:

   Moikka Jenni

   ja hei kiitos – ihana kuulla ♄

   MeillĂ€ tytöt alkoivat itse asiassa saamaan kuukausirahaa vasta viime syksynĂ€. SitĂ€ ennen saivat viikkorahaa. Satunnaisesti tosin 🙂 Ekan kerran saivat viikkorahaa (kaksi euroa), kun olivat 8- ja 10-vuotiaita. Silloin saivat laitaa rahan sÀÀstöön tai sit se hassattiin viikonloppukarkkeihin tms.

   Nyt huomaan, ettĂ€ kun ovat alkaneet kĂ€ymÀÀn toisinaan kavereiden kanssa kaupungilla kahvilla (tai jollain frappucino/mikĂ€liejuoamalla :D) niin rahaa menee yllĂ€ttĂ€vĂ€n paljon. Saavat pohtia tosissaan sÀÀstĂ€vĂ€tkö kuinka paljon ja paljonko laittavat kulutukseen. Hienosti ovat kyllĂ€ sÀÀstĂ€neet puhelimiaan varten. EhkĂ€ se edesauttoi, ettĂ€ molempien puhelimet olivat siinĂ€ kunnossa, ettĂ€ ei niillĂ€ juuri muuta tehty kuin soitettu. MikĂ€li tuulet olivat suotuisat 😉

   Oih, ihana kymppivee siellÀ! Hienoa, kesÀtyöt kunniaan!

   Kivaa viikonloppua ja koululaisille kesĂ€loman aloitusta ♄

 2. Rita sanoo:

  TĂ€mĂ€ on tosiaan mielenkiintoinen aihe. MeillĂ€ lapset (14 ja 16) eivĂ€t saa kuukausirahaa vaan on menty aikalailla niin, ettĂ€ saavat rahaa tarpeeseen. Molemmat ovat onneksi maltillisia rahankĂ€yttĂ€jiĂ€ ja sÀÀstĂ€vĂ€t lahjarahojaan jne. Harrastuksiin liittyvĂ€t hankinnat me toki maksamme, mutta mm. puhelimista molemmat ovat maksaneet oman osansa. Olen ollut tĂ€hĂ€n asti sitĂ€ mieltĂ€, ettĂ€ jos antaisimme kk-rahaa, niin mitĂ€ sillĂ€ sitten maksettaisiin? Se ei kuitenkaan riittĂ€isi ”oikein mihinkÀÀn” ja joutuisimme sen pÀÀlle kuitenkin maksamaan laskettelukĂ€ynnit, leffat, vaatteet jne.

  Molemmilla lapsilla on kÀyttötilit ja niihin on ollut pankkikortit pari vuotta. TÀhÀn mennessÀ kaikki on toiminut niiden kanssa oikein hyvin ja olen kyllÀ sitÀ mieltÀ, ettÀ nuo kortit ovat todella kÀtevÀt. Nyt myös isommalle on avattu nettipankkitunnukset, pikkuhiljaa on hyvÀ opetella nÀitÀ omien raha-asioiden hoitamisia.

  16-vuotias on menossa kesĂ€töihin kuukaudeksi ja olen oikeastaan yllĂ€ttynyt miten moni muukin hĂ€nen ystĂ€vistÀÀn on menossa, ainakin kahdeksi viikoksi, iso osa kuukaudeksi. Se on tosi hyvĂ€, ettĂ€ ovat innokkaita tekemÀÀn töitĂ€ ja ovat niitĂ€ saaneet. Ja taitaapa tuota bensarahaa tarvita heistĂ€ jokainen 🙂

  • Maria sanoo:

   Heippa Rita

   ja kiitos sinullekin, ihana kuulla ♄

   SepĂ€s se vĂ€hĂ€n on, ettĂ€ tuo kuukausirahan kĂ€yttö on meillĂ€kin vĂ€hĂ€n hakusessa. Maksavat siitĂ€ kaikki leffailut, kaupunkikeikat kavereiden kanssa (”kahvittelut”) ja satunnaiset pienemmĂ€t vaateostokset. Koulusta jĂ€rjestettĂ€viin retkiin, just esim. laskettelupĂ€ivÀÀn, olemme antaneet kotoa rahat. Jos sattuvat samaan aikaan kauppaan perjantaina kanssani, niin ostan sen viikonlopun karkkipĂ€ivĂ€n karkkipussinkin. Jos kĂ€yvĂ€t ystĂ€viensĂ€ kanssa kaupassa, niin ostavat sitten itse.

   HyvĂ€ kuulla, ettĂ€ kortit ovat olleet kĂ€tevĂ€t! EhkĂ€ meidĂ€nkin pitĂ€isi sellaiset ottaa. EhkĂ€ myös jossain vaiheessa avata myös nuo nettipankkitunnukset ja aloittaa vaikka puhelinlaskun maksamisesta tuo raha-asioiden hoitaminen. HyvĂ€ idea siis, kiitos 🙂

   Juu, samoilla linjoilla olen – kesĂ€työt kunniaan! Ihanaa, ettĂ€ nuoret ovat aktiivisia kesĂ€töiden suhteen. Nostan hattua 🙂

   Iloista perjantaita ja koululaisille ihanaa alkavaa kesĂ€lomaa ♄

 3. H sanoo:

  MeillÀ on hommattu 10-vuotiaana Visa Electronit. Hyvin on toiminut.
  Kummasti helpotti, kun ei enÀÀ tarvinnut miettiĂ€, onko lompsassa kolikoita 😀
  Sai alkaa siirtÀmÀÀn ne kolikot tililtÀ toiselle.
  Esim.harrastusten yhteydessÀ lapset ovat hakeneet evÀÀt itse harrastuspaikan viereisestÀ kaupasta. MenevÀt harrastuksiin suoraan koulusta ja ei ne evÀÀt sÀily pÀivÀÀ lÀmpimÀssÀ.
  EvĂ€iden laatu ja niihin kulunut summa ovat olleet alkuun jonkinlaisessa seurannassa.En halua, ettĂ€ lapset ostavat vĂ€lipalaksi karkkia ja sipsejĂ€, vaan ostavat esim.valmissalaatin tai rahkan/hedelmĂ€n/sĂ€mpylĂ€n…
  Samoin kauppareissulle lĂ€himarkettiin on aika paljon helpompi lĂ€hettÀÀ, kun lapsella on oma kortti. Nytkin yksi lapsista polkaisi hakemaan raparperipaistokseen lisÀÀ voita…
  Samoihin aikoihin on aloitettu myös kuukausirahan maksaminen. Summa kyllĂ€ on pienempi kuin teillĂ€. Toki lapsiakin useampi 😉
  KesÀtöihin yli kuukaudeksi meillÀ menee lukiolainen, seiskaluokkalainenkin sai isosta marketista kahden viikon pÀtkÀn (tutustu työelÀmÀÀn tyylinen).
  Itse hankkivat työpaikat.
  Toki autoin molempia cv:n teossa ja hakukohteiden pohdinnassa ja puhuttiin siitÀ, ettÀ pitÀÀ olla ajoissa liikenteessÀ ja soittaa suoraan paikkoihin, eikÀ laittaa pelkÀstÀÀn hakemusta netissÀ. Muuten tekivÀt työn itse. MeillÀ on molemmilla vanhemmilla sellaiset alat, joille ei omat lapset työllisty kesÀllÀ, eikÀ oikeastaan muutenkaan. Olin kyllÀ ylpeÀ ja tyytyvÀinen, kun saivat töitÀ. Seiskaluokkalainen oli itse niin innokas, jopa innokkaampi kuin mukavuudenhaluisempi lukiolainen.
  Eli kyllÀ töitÀ voi saada ilman suhteitakin, asutaan vielÀ melko pienessÀ kaupungissa.
  Oman kodin opit vaikuttavat, lapsuuden kodissani ei olisi katseltu kotona makaavia teinejĂ€ 😀
  NÀköjÀÀn ne kodin opit kulkevat perintönÀ polvesta polveen.
  Ja onhan se ihanaa, kun saa vÀhÀn omaa rahaa. KyllÀ sen muistaa!

  • Maria sanoo:

   Moikka H

   ja hei kiitos erittĂ€in kattavasta vastauksesta sinullekin ♄

   TeidÀn systeemi kuulostaa todella hyvÀlle ja niin kuulostaa myös kesÀtyötkin! Ihan huikeeta ja vielÀpÀ se, ettÀ ilman suhteita ovat itse saaneet työpaikat. Mun sydÀn lÀmpenee aina kesÀtyölÀisille, jotka tulevat reippaasti kyselemÀÀn töitÀ. Jos vain voisin, niin ottaisin kaikki kesÀtöihin. SillÀ jo se, ettÀ reippaasti hakee töitÀ on hatunnoston arvoinen suoritus.

   SehĂ€n on juurikin niin, ettĂ€ oman kodin opit vaikuttavat nĂ€ihinkin asioihin; ei meillĂ€kÀÀn todellakaan Ă€iskĂ€ tai iskĂ€ olisi katsonut kesĂ€isin sohvalla rotjailevia teinejĂ€ 😀 Muistaakseni oltiin 11- ja 13-vuotiaita veljeni kanssa, kun iskĂ€ laittoi meidĂ€n mummulaan maatilalle kesĂ€töihin. Savottana hermeettisen ison navettarakennuksen maalaus. Ekan pĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen teimme veljeni kanssa lakon ja vaadimme maaliruiskua. Sellaisen iskĂ€ toi kaupungista seuraavana pĂ€ivĂ€nĂ€. Viikossa oli tuo kuukauden projekti saatu loppuun 😉

   Suloista sunnuntaita sinne ♄

 4. Emilia sanoo:

  Hei, meidÀn pojat on samanikÀiset kun teidÀn tytöt ja esikoinen sai ylÀasteen alkaessa pankkikortin. On kyllÀ ollut tosi kÀtevÀ! Meinasimme ensin ottaa nuoremmalle kortin samaan aikaan, mutta pÀÀdyimme kuitenkin vielÀ odottamaan, tietyt edut sitten molemmille samassa iÀssÀ siis. Kuukausirahaa molemmat saavat pari kymppiÀ kuussa. KesÀtöihin olisi meidÀn esikoinenkin kovasti halunnut jo tÀnÀ kesÀnÀ, mutta koska 14 tulee mittariin vasta elokuussa, ei mitÀÀn pientÀkÀÀn työpÀtkÀÀ vielÀ löytynyt. Ensi kesÀnÀ sitten. Ihanaa kesÀÀ teidÀn perheelle!

  • Maria sanoo:

   Heippa Emilia

   ja kiitos sinullekin kokemuksen jakamisesta ♄

   KyllĂ€ mekin nyt pÀÀdyimme ottamaan esikoiselle pankkikortin. Ei olla vielĂ€ pÀÀsty pankkiin asti, sillĂ€ tuli tenkkapoo, ettĂ€ missĂ€ on lĂ€hin pankki, josta kortin voisi anoa. Tosin ehkĂ€ onnistuisi muuten netinkin kautta nykypĂ€ivĂ€nĂ€. PitÀÀkin guugletella 🙂

   Ihana kuulla, ettÀ siellÀkin haluttiin jo kesÀtöihin. MÀ vakaasti uskon, ettÀ nuorissa on meidÀn toivo ja työnteko on yksi merkittÀvÀ tekijÀ pitÀÀ Suomen talous kunnossa.

   Ihanaista sunnuntai-iltaa ja aurinkoisia kesĂ€pĂ€iviĂ€ sinnekin ♄

 5. Piia sanoo:

  Sivuhuomautuksena, jĂ€lleen kerran miten ihanan ajattelevainen olet kun mainitset onnekkuuden ja etupikeutetun aseman siitĂ€ ettĂ€ itse pÀÀsit yritykseenne kesĂ€(töihin) ja nyt samoin lapsesi. Olet valtavaksi kunniaksi yrittĂ€jille! Niin iso osa unohtaa öyhöttĂ€essÀÀn laiskoista ihmisistĂ€, ettei kesĂ€- tai muihinkaan töihin niin vain mennĂ€, sinne PÄÄSTÄÄN. Edes taidot eivĂ€t aina auta, onnekkuus, tuuri, ajoitus, maantiede nĂ€yttelevĂ€t nykyÀÀn kohtuuttomankin suurta osaa työllistymisessĂ€, olit sitten kuinkakin koulutettu.

  SyyllistÀminen ei asiassa paljoakaan auta. Sinun tekstejÀsi on aina niin ihanaa lukea, sydÀmellisyytesi paistaa lÀpi kaikesta. Et tuomitse etkÀ syyllistÀ saati nosta itseÀsi muiden ylle(vaikka monessa kohtaa voisit, sellainen multitalentti kaunotar olet!) NÀet kaikissa aina hyvÀÀ.
  Aurinkoista ja onnellista kesÀÀ!:) <3

  • Maria sanoo:

   Heippa Piia

   ja ihan ensinnĂ€kin on pakko sanoa, ettĂ€ sait tĂ€mĂ€n herkkiksen vetistelemÀÀn – kiitos kauniista sanoistasi ♄

   SepĂ€s juuri tĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ onkin, ettĂ€ työllistyminen ei ole itsestĂ€ kiinni nykypĂ€ivĂ€nĂ€ vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ ollenkaan. Tuuria tarvitaan ja tuntuu, ettĂ€ tietyillĂ€ aloilla ei koulutuksellakaan ole merkitystĂ€. Muistan meidĂ€n iskĂ€n aikoinaan sanoneen mulle, ettĂ€ ota paperit ulos nopsaa koulusta – kukaan ei tule sun arvosanojasi katsomaan. EikĂ€ kukaan totta tosiaan ole mun pÀÀttö/tutkintotodistuksiani halunnut edes nĂ€hdĂ€. Taannoin ennen nykyisen firman perustamista hain varmastikin sataan paikkaan. KĂ€vin parhaimmillani neljĂ€t psykologiset testin kahteen viikkoon ja siltikÀÀn ei natsannut helpolla.

   Onnekkuus ja tuuri, ne oli muuten hienosti sanottu – niitĂ€ tuntuu tĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ tarvitsevan vĂ€hĂ€n joka tekemisessĂ€. Ei vain työllistymisessĂ€ 🙂

   Suomalaisen vaatimattomana ihmisenĂ€ tekisi mieleni kommentoida viimeiseen kappaleeseesi ”Höpsis, Ă€lĂ€s nyt, enhĂ€n minĂ€” 😀 Mutta tyydyn vain sanomaan; lĂ€mmin kiitos ♄

   Ihanaa kesÀÀ sinnekin, toivotaan aurinkoista sellaista ♄ 🙂

Kommentoi