lauantai 24. syyskuun 2016

Syysiltojen suloinen gulassikeitto

OLYMPUS DIGITAL CAMERAgulassikeitto OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAHEISSULIVEI,

ja leppoisaa lauantaiaamupäivää. Me täällä väijytään eilinen Vain Elämää ennen kuin klapihommat kutsuvat. Siinä missä viime kerralla mökillä ollessamme oli vielä kesä (syksyisellä vivahteella), niin nyt se syksy on kyllä tullut päälle ryminällä. Viime yönä kömmimme nukkumaan luut ja ytimet jäässä. Kylmien peittojen väliin. Ja vaikka kaikki patterit huutavat lämpöä nupit kaakossa, niin kyllä täällä aamullakin tuntui, että huurua tulee uloshengitettäessä 😉 Ei muuta kuin lisää kuumaa kahvia kuppiin ja toiset villurisukat jalkaan.

Lounaaksi jos olisi lämmittävää keittoa, niin sekin voisi auttaa. Lounaaksi meillä on pepperonipastasalaattia, mutta jos teillä on kauppa lähellä, niin suosittelen kipaisemaan pikaisesti ja noutamaan ainekset gulassikeittoon. Tuo pari vuotta sitten kehittelemäni gulassikeiton resepti on noussut yhdeksi blogini suosituimmaksi reseptiksi. Se on oikein sellainen kylmien syysiltojen ja syksyisten lauantaipäivien pelastajakeitto. Joskus pitää tehdä tätä tuplasatsi, sillä lämmitettynä paranee kuin kaalikeitto konsanaan. Koska uusia lukijoita on tullut sitten vuoden takaisen, kun viimeksi tämän reseptin blogissa jaoin, niin jaetaanpas se uudelleen.

MARIAN GULASSIKEITTO

2 sipulia
1 solo valkosipulin kynsi
2 rkl tomaattipyreetä
3 tomaattia
3 paprikaa
400 gr sikanautajauhelihaa
noin 15 cm pötkö salamia
4 laakerinlehteä
0,5 rkl oreganoa
1,5 rkl paprikajauhetta
2 lihaliemikuutiota
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
vettä

– pilko sipulit ja kuullota niitä voissa hetki
– lisää murskattu valkosipulin kynsi, jauheliha ja lihaliemikuutiot -> ruskista
– lisää tomaattipyree, pilkotut tomaatit, paprikat ja salamit
– lisää loput mausteet ja vettä sen verran, että em. aineet peittyvät reilusti
– kiehuta noin 30 minuuttia; kunnes paprikat ovat pehmenneet ja keitto sakeutunut
– tarkista suola ja lisää tarvittaessa
– tarjoile valkosipulimurskalla maustetulla creme fraichella maustettuna

**********

Parin vuoden aikana reseptiä on tarpeen tullen muutettu hieman; milloin on suurustettu vehnäjauhoilla ja milloin käytetty tomaattien tilalla purkki tomaattimurskaa. Yhtä kaikki, joka kerta soppa yllättää ja katoaa parempiin suihin alle aikayksikön. Kehoitan siis teitäkin ihanat siellä ruudun toisella puolella maistelemaan ruoanlaiton yhteydessä ja muokkamaan tuotoksenne makua kohti täydellisyyttä. Täydellisyyttä, jonka kriteerit vain te määritätte. Siitä siinä ruoanlaitossa on kyse.

Me lähdetään nyt kohti täydellisiä klapeja. Sellaisia tarpeeksi kapeita ja rapsakoita. Pitänee laittaa pipo päähän ja tumput käteen. Pohjoisesta tulee tuulahdus talvea!

LEPPOISIN LAUANTAITERKUIN,

alle


Kommentoi