tiistai 31. maaliskuun 2015

Vinkki pääsiäispöytään! (ruokahaaste, viikko 3)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIPPAHEI!

Ja hui haipakkaa 🙂 Ruokahaasteen kolmannen viikon  raaka-aine oli lammas. Mutta suonette anteeksi, kun vaihdoin tuon omin päin karitsaksi? Täytyy kyllä sanoa, että syön lihaa ihan hirmuisen vähän. Ehkä kerran max pari kertaa viikkoon. Ehkä juurikin sen takia tämä lammas maistui taivaalliselle. Makeansuolainen ja murea. Haimme viime lauantaina karitsan paahtopaistit Kauppahallista, Laatulihasta. Sieltä, mistä bruukkaamme kaupungissa asioidessamme lihat yleensä hakea. Ensimmäinen yllätys tuli hinnasta; neljä paahtopaistia maksoin viitisentoista euroa. Ei mielestäni hirmuisen kallista, ottaen huomioon, että tuosta söisi neljä ihmistä (meillä söi kaksi kahdesti :D)! Reseptin suhteen pähkäiltiinkin sitten suht’ pitkään. Jälleen kerran uusin Glorian Ruoka & Viini -lehti toimi inspiraation lähteenä. Paahtopaistit colakylvyssä, luki reseptissä. Hieman nyrpistimme nenäämme tuolle Dr. Pepperille ja siitä johtuen vähän taas kerran muokkasin reseptiä (kaikella kunnioituksella sen loihtijaa vastaan).

KARITSAN PAAHTOPAISTIT COLAKYLVYSSÄ

4 karitsan paahtopaistia
2 rkl öljyä paistamiseen
sormisuolaa viimeistelyyn
Marinadi
1 lime mehuineen
1/2 sitruuna mehuineen
2,5 dl Dr Pepperiä (alkuperäisessä reseptissä 5 dl)
2,5 dl punaviiniä
0,5 dl soijakastiketta
1 solo valkosipulin kynsi (alkuperäisessä reseptissä 3 kynttä)
1 oksa tuoretta rosmariinia
1 tl mustapippuria

1. Tee marinadi; purista hedelmistä mehu ja lisää muut ainekset. Lisää myös puristetut hedelmän puolikkaat.
Nosta lihat marinadiin ja anna tekeytyä 2-12 h. Meillä tekeytyi 6 h.
2. Ota lihat marinadista ja pyyhi kuiviksi. Anna olla huoneenlämmössä puoli tuntia.
3. Keitä marinadista glaseerauskastike; kaada marinadi kattilaan ja ota hedelmän puolikkaat pois.
Kiehauta noin 15 minuuttia, niin että 1/3 marinadista haihtuu.
5. Kuumenna öljy pannulla, sivele paahtopaistit kastikkeella ja laita pannulle.
Paista 10 minuuttia, aina välillä kastikkeella sivellen ja puolta kääntäen.
6. Kääri paahtopaistit tekeytymään folioon 8 minuutiksi. Ripsottele päälle sormisuolaa.

*****************************************************

Jos ette ole ennen valmistaneet karitsaa, niin tässä oiva resepti helppoon karitsan valmistukseen. Tykättiin ihan kympillä. Tuo makea glaseerauskastike muuttui pannulla sellaiseksi karamelliseksi. Voideltiin sillä vielä paahtopaisteja sen jälkeenkin, kun olimme viipaloineet ne. Kylkeen tehtiin perinteisiä rosmariinivalkosipuliperunoita ja minttu creme fraiche. Oli niin älyttömän hyvää. Nuo perunat toimii meillä yleensä kesällä grilliruoan kanssa, mutta näköjään menevät näin (taka)talvellakin ookoo. Creme fraicheen lisäsin tuoretta minttua, suolaa ja vähän sitruunamehua. Tuohon dippasimme perunoita. Lihat uitimme glaseerauskastikkeessa.

Onko teillä tapana tehdä lammasta pääsiäisenä? Olisi kiva kuulla, miten sen valmistatte 🙂 Meillä on tarkoituksena jonain päivänä tehdä uudelleen lammasta/karitsaa. Turhaa tuonkin valmistamista jännitin 🙂 Joskus muinoin teimme lampaankaretta, mutta muistikuvieni mukaan siitä ei tullut läheskään näin maukasta tai mureaa!

Hei, hyvää maaliskuun vikaa; se olisi huomenna sitten aprillipäivä!

TIISTAITERKUIN,

alle


16 Responses to “Vinkki pääsiäispöytään! (ruokahaaste, viikko 3)”

  1. Tämä kuulostaa kyllä hyvälle! Noissa teidän lihoissa taitaa olla medium-kypsyys? Itse tykkkään enemmän kypsästä, vaikka toisten mielestä se on lihan pilaamista.;D Muistelen, että viime pääsiäisenä tein lammasta jollekin aterialle, ihan ok, mutta ei sellaista, että olisi tullut tehtyä samaa uudelleen. Tätä voisin ihan tosissaan kokeilla.:)

    • Maria sanoo:

      Moikka Taina! 🙂

      Juu, noissa on sellainen al dente tuo kypsyysaste 😀 Kuvissa näyttää punaisemmalta kuin mitä oikeasti oli. Mutta mun suuhun lammas maistuu liikaa lampaalta ja menee hivenen liian kovaksi, jos on kypsä. Joten annahan mediumlampaalle mahdollisuus 😉

      Kokeile ihmeessä tätä – meillä tuo pikkuisempikin tykkäsi tosi paljon. Isompi nyt ei muutenkaan lihasta tällä hetkellä perusta, niin nyrpisti nenäänsä ;D

      Ihanaa keskiviikkoiltaa sinne <3

  2. h sanoo:

    Karitsan paisti näyttää hyvältä.

    Mulle vaan joka pääsiäinen on käynyt niin, että lampaanliha ihan oikeasti haisee niin pahalta, etten pystykään syömään.

    Viime lauantaina ostimme lammasmakkaraa, sillä oli joku hieno nimi, lähi-idän mausteilla maustettua…En nyt muista millään, alkoi m:llä ja oli siiinä z:kin 😉
    Mausteet olivat ihania, mutta taas se lampaan haisu tökkäsi niin, että mies sai syödä kaikki makkarat, ei uponnut lammas siis makkarankaan muodossa. Lapset katsoivat minua silmät pyöreinä, eka kerta kun äiti sanoo ruualle yök, totesivat 🙂 🙂 Oivoi.

    Joka pääsiäinen olen kyllä sitkeästi yrittänyt..mutta kun lammas haisee ööö rekkamiehen pehvalle. Olen syvästi pahoillani 😉 ja yritän taas ensi pääsiäisenä olla avoin lammasruokia kohtaan. En ymmärrä, enkö vaan ole saanut ihan oikeasti hyvää lammasta. Mulle kyllä ruuan tuoksut vaan ovat tärkeä juttu, mutta siltikin tuntuu kummalta, kun minä, jolle yleensä kaikki uppoaa, niin en vaan kykene.

    • Maria sanoo:

      Kiitti h!

      Hih, onkohan mulla ollut nenä tukossa ja hajuaisti mennyt, kun ei nuo mun mielestä niin pahalta haissut 😀

      Lammasmakkara kuulostaa hyvältä, olikohan nimi merguez tms…? Oivoi, mies sai syödäkseen sitten vähän enemmän tuota makkaraa 😉

      Rekkamiehen pehvalle REPS 😀 😀 😀 Hei, mä olen samaa mieltä; ruoan tuoksu kertoo jo ruoasta paljon. Jos te olette saaneet vähän vanhentunutta lammasta?

      Voih, yritä vielä kerran ja laita pyykkipoika nenään. Just in case 😉

      Ihanaista keskiviikkoiltaa <3

  3. Sari Riekkola sanoo:

    En ole koskaan lammasta laittanut, saatika maistanut…
    Kuulopuheiden orjana hajusta olen mieki kuullu ja näin ollen on paistit saaneet jäädä kauppaan…
    Paistisi näyttää oikein herkulliselta ja potut myös,
    täytyis vain rohkeasti ostaa vaikkapa tuota karitsaa ja kokeilla:)

    • Maria sanoo:

      Moikkelis Sari,

      voi nyt lammas työn alle 😀 Jos asuisitte lähempänä, niin kutsuisin sut lampaalle 🙂

      Kiitos, nuo potut ovat kyllä sellaisia, että niihin tulee intohimo!

      Ihanaista keskiviikkoiltaa tai oikeastaan jo taas kauniita unia <3

  4. Airi Hecht sanoo:

    Hei Maria. Voisitko laittaa vielä noiden rosmariiniperunoiden ohjeen tänne, tai linkin mistä ne löytyisi. Sulla on aina niin herkullisia ruokia. Iloista pääsiäistä!

    • Maria sanoo:

      Hei Airi
      ja kiitos, ruoka on lähellä sydäntäni <3

      Rosmariinivalkosipuliperunoihin pesimme perunoita (ihan yleisperunoita), lohkoimme ne ja laitoimme uunivuokaan. Lorautimme noin desin öljyä, tuoretta rosmariinia ja yhden solovalkosipulin. Sekä sormisuolaa. Sekoitimme ja paistoimme 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

      Iloista pääsiäistä sinnekin 🙂

  5. Marjukka FFS sanoo:

    Namskis, mikä resepti! Voisikohan Dr. Pepperin korvata cokiksella? Lammas jakaa tosiaan mielipiteitä, itse tykkään medium- kypsyydestä silloin harvoin kun lihaa syön.

    Hyvää pääsiäistä!

    • Maria sanoo:

      Moikka Marjukka!

      Kyllä mun mielestä voi hyvin korjata kolalla. Mutta ei kevytversiolla, että kastike karamellisoituu 🙂

      Ihanaa pääsiäistä ♥

  6. Airi Hecht sanoo:

    Hei Maria, vielä kerran. Nyt kysyisin että eikö niitä karitsan paahtopaisteja tarvitse laittaa ollenkaan uuniin? Riittäkö tosiaan se 10 min. pannulla paistaminen?

    • Maria sanoo:

      Moi Airi
      ja anteeksi vastaus kesti. Juu, ei uunia lainkaan. 10 mins pannulla ja 8 mins folion sisällä jälkikypsennystä 🙂

      Ihanaa lauantaita ♥

  7. jenni sanoo:

    Mä kysyisin vielä että minkäkokoisina paloina paistoitte tuon paahtopaistin, meillä on yksi isompi palanen, niin mietittiin että pitääkö pilkkoa ennen paistamista vähän pienempiin osiin että riittäis tuo pannulla paistaminen? 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Jenni,

      meillä paahtopaistit oli sellaisia nyrkinkokoisia. Joten jos teillä on joku todella iso pala, niin tuohon paistoaikaan nähden se kannattaa pienistää 🙂

      Ihanaa pääsiäistä ♥

Kommentoi