maanantai 16. maaliskuun 2015

Ruokahaaste, viikko 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIPSANKEIPSAN,

ja mitä mainiointa maanantaiaamua 🙂 Uusi viikko, uudet kujeet. Nyt vihdosta viimein sitä ruokahaastetta (klik). Kiitos kaunis vielä, kun annoitte runsain mitoin ruokia, joilla voin haastaa itseni. Niin usein sitä tosiaan tulee turvauduttua niihin tuttuihin ja turvallisiin. Käydään postauksen loppuosassa tuo lista läpi, mutta aloitetaan ekan viikon haasteruoka-aineella. Ennen reissua otin työn alle maksan. Ja vaikka uskonkin olleeni entisessä elämässäni kasvissyöjä, niin taivaallisen hyvältä tuo maistui. Ja kuinka hyvä säkä olikaan, että postilaatikosta löytyneestä uusimmasta Glorian Ruoka ja Viini lehdestä löytyi superherkullinen (ja helppo!) resepti maksalle lisukkeineen. Eka kerta, kun valmistin maksaa, mutta ei suinkaan viimeinen 🙂

PAISTETTU NAUDANMAKSA

600 g naudanmaksaa
1 tl rypsiöljyä
1 valkosipulin kynsi (laitoin 2)
40 g voita
2 timjaminoksaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
– viipaloi maksa 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, ellet ole ostanut sitä viipaloituna.
– kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Lisää öljy paistinpannuun ja
paista maksaviipaleita toiselta puolen 2-3 minuuttia.
– kuori valkoisipulinkynsi, käännä maksaviipaleet ja lisää voi, valkosipulin kynsi ja timjami pannuun. Paista 2- minuuttia ja lusioi voita koko ajan maksaviipaleiden päälle.
– mausta suolalla ja pippurilla.

Maksan kaveriksi otin tuosta samaisesta lehdestä parmesaanipolentan ja neitsytkastikkeen. Voi mikä makunautinto! Parmesaanipolentaa olen kerran aiemmin tehnyt ankanrinnan kanssa ja se sopi oikein passelisti myös tämän maksan kanssa. Neitsytkastikkeen ohjetta hieman muutin alkuperäisestä, sillä mulla ei ollut saatavilla salottisipulia (korvasin tavallisella) eikä korianterinsiemeniä. Polenta ja kastike kannattaa muuten tehdä ennen maksan paistamista!

PARMESAANIPOLENTA

7 dl kasvislientä
1,5 dl polentaryynejä
2 rkl oliiviöljyä
100 g parmesaanijuustoa
1/2 sitruunan kuori ja mehu
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
– kuumenna liemi kattilassa.
– mittaa polenta toiseen kattilaan ja lisää puolet liemestä joukkoon. Laita kattila keskilämmölle ja sekoittele koko ajan. Lisää lientä vähitellen (kuin risottoa tehdessä). Kypsytä noin 6-8 minuuttia. Polenta on sopivan kypsää, kun se muistuttaa mannapuuroa.
– raasta parmesaani ja sitruunan kuori. Lisää oliiviöljy, juusto, sitruunan kuori ja mehu kypsän polentan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

NEITSYTKASTIKE

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
1 tl korianterinsiemeniä
100 g kirsikkatomaatteja
2-3 dl kivettömiä oliiveja
1/2 ruukku lehtipersiljaa
– kuori ja kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli kulhoon. Purista ja siivilöi sitruunamehu joukkoon. Lisää öljy. Murskaa korianterinsiemenet joukkoon sormin.
– halkaise tomaatit. Lisää ne ja öljy kulhoon.
– hienonna joukkoon lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua vähintään 20 minuuttia.

**********************************************

Ekan viikon perusteella voisin sanoa, että innolla odotan jo seuraavia viikkoja. Se onnistumisen tunne, kun ylittää itsensä keittiössä. Se on aikas mukava. Kokosin alla olevaan listaan niitä teidän ehdotuksianne. Tällä viikolla käsittelyyn pääsee punajuuri (postausta ensi viikolla). Tosin juuri eilen punajuurta käsittelin keittiössä. Eipä siitä usein tule mitään tehtyä, vaikka suurta herkkua onkin! Viikko 6, kokonainen kala, tulee olemaan ehkä elämäni vaikein keittiökokemus 😀 Yleensä ostan kalat hallista valmiina fileinä. Nyt mut haastettiin fileoimaan kala sekä käyttämään kalasta kaikki osat. Jaiks 😉 Viikolla 7 yritän saada selleristä hyvänmakuista. Tosin itse tykkään siitä sellaisenaankin. Ihana S heitti mulle haasteessa jauhelihan, mutta sillain että siitä valmistuu jotain muuta kuin niitä perinteisiä pöperöitä. Tervasiirapin käyttökohteita peräänkuulutettiin, joten mielenkiinnolla jo odotan, mitä tähän keksin. Haaste loppuu simpukoihin. 10 viikkoa, kymmenen ruoka-ainetta. Postaukset maanantaisin (ellei tule jotain akuutimpaa ;). Stay tuned!

cats

 

Hei ja tervetuloa haasteeseen mukaan, jos haluatte! Olisikin ihan kiva nähdä mitä te kokkailette näistä ruoka-aineista 🙂 Nyt suunta kohti työpaikkaa ja sitä hirmuista things to do -listaa, joka loman aikana keräänty. Perjantain työpäivä meni ihan harakoille, joten tänään täytyy olla tuplatehokas!

ENERGISTÄ JA AURINKOISTA ALKANUTTA VIIKKOA,

image

PS. ai niin, arvon maaliarvonnan voittajan tänään myöhemmin!


4 Responses to “Ruokahaaste, viikko 1”

  1. Minni sanoo:

    Heips!

    Ihanalta vaikutti teidän Thaimaan lomanne! 🙂

    Tässä juuri haaveilen vastaavasta tämän vuoden lopulle ja tuo teidän hotellinne olisi varsin oiva vaihtoehto. Mutta huomasin, että Finnmatkojen lennot onkin päiväsaikaan, eikä yöllä. Tuntuu aika raskaalta, olen aina reissannut yölennolla, jos olen mennyt Aasiaan. Ja nyt kun mukana olisi 4v. ja 6v, niin mitenköhän se aika lennolla mahtaa kulua. Kuinka teidän tyttöjen lennot on sujuneet? Ja onko tuo päivälento tuntunut raskaalta loman seuraavia päiviä ajatellen?

    Aurinkoista päivää!

    • Maria sanoo:

      Heippa Minni!

      Oih, loma oli oikein onnistunut 🙂

      Me ollaan menty Aasiaan sekä päivälennoilla että yölennoilla ja täytyy sanoa, että kyllä vielä tuossa iässä (4 ja 6 v.) ne yölennot oli ihan must. Meillä tytsyt nukkuivat silloin koneessa 7-8 tuntia ja aika kului itsellä leffoja katsellessa. Näin hiukkasen vanhempina lapset jaksavat yllättävän hyvin päivälentojakin. Esim. takaisin päin tullessa oli nyt päivälento, eikä ollut mitään ongelmaa. Lueskelevat, katsovat elokuvia ja torkkuvat.

      Meillä oli joskus tuo iltapäivästä lähtevä lento ja siinähän kyllä lapset nukahtivat puolessa välissä matkaa (Suomen aikaa seiskan kasin maissa), joten en muista että sekään lento ihan tuskaa olisi ollut 🙂

      Päivälennoissa on se, että ne ovat ihan sika-aikaisin perillä. Pari kertaa sellaisilla tosiaan ollaan menty ja hotellissa ollaan oltu jo heti aamusta. Yleensä ollaan saatu huone heti, mutta ollaankin tehty molemmilla kerroilla niin, että ollaan menty aamupalan kautta uima-altaille. Telmitty vedessä ja nukuttu altailla parin tunnin päikkärit. Illalla sitten aikaisin nukkumaan ja reilun 12 tunnin yöunien jälkeen päästy rytmiin.

      Ihanaa matkanodotusta teille, hyvin se päivälentokin menee ♥

  2. Anu sanoo:

    Hyvännäköinen annos:)!

    Halusin vaan tsempata, kokonaista kalaa on turha pelätä eikä se varmasti ole oikeasti suurin keittiöhaasteesi tähän mennessä, henkinen kynnys vain ylitettävänä. Kerran kun opettelee (sinähän et edes joudu suolistamaan ja suomustamaan kalaa!) fileeraamisen kunnolla, et ehkä enää valmiita fileitä edes halua ostaa. Oikeasti, aikaa kalan fileeramiseen menee terävällä veitsellä pari minuuttia. Youtubessa on todella havainnollisia ja hyviä videoita, joilla voi fileeraamista opetella ja loput kalasta kattilaan, vettä ja kasviksia päälle ja herkullinen kalaliemi on pian valmis. Siinä se:)

    • Maria sanoo:

      Kiitti Anu
      ja suurkiitos tsempeistä! Mä en voi ymmärtää, miksi olen kehittänyt tuosta kokonaisesta kalasta itselleni ongelman 😀

      Nyt juutuubista videot kehiin, eiköhän se siitä!

      Aurinkoista tiistaita ♥

Kommentoi