maanantai 27. lokakuu 2014

Tunnelmointia kynttilänvalossa

MOIMOI!

Tällaiselle kynttilöitä ja tunnelmaa rakastavalle bloggaajalle oli liki lottovoitto päästä mukaan Indiedaysin ja Havin yhteistyökampanjaan. Havi täyttää tänä vuonna jo 185 vuotta. Juhlasivusto löytyy täältä. Kotimaisuus ja perheyritys. Nuo sanat kuvaavat Havia ja ovat itsellenikin kotimaisen perheyrityksen osakkaana lähellä sydäntä. Suomen suurin kynttilätehdas löytyy Riihimäeltä ja suurin osa kynttilöiden valmistamisesta on edelleen käsityötä. Itse muistan lapsuudestani Havin punaiset ja valkoiset pöytäkynttilät, joita äiti kattoi joulupöytään. Se, että meillä tykätään kynttilöistä, taitaa juontaa juurensa jo lapsuuteen.

Kynttilöiden lisäksi meillä tykätään tarinoista. Siinä missä Havin upea tarina on jo 185 -vuotta vanha, niin meidän on jokusen vuoden nuorempi. Mutta silti niin kovin rakas ja arvokas. Kynttilöiden ja tarinoiden lisäksi meillä arvostetaan perjantai-iltoja. Niitä hetkiä, kun ulko-ovi suljetaan perässä. Astutaan tuulikaapista eteiseen ja huokaistaan helpotuksesta; viikonloppu! Viikolla usein tunnelmoimme kynttilänvalossa, mutta perjantai-iltaisin se tuntuu moninkerroin kivemmalta. Se tunne, kun saa työvaatteet vaihdettua kotivaatteisiin, sytyttelee kynttilät …

HAVIIMG_4467HAVIIMG_4529 HAVIIMG_4540

…ja alkaa rauhassa tekemään ruokaa kynttilänvalossa. Pienillä jutuilla, kuten kauniisti katetulla pöydällä kera lepattavien kynttilänliekkien, tulee usein tehtyä arjesta luksusta. Ruokakin maistuu paremmalta ja pöydässä istutaan pidempään. Meillä kynttilät eivät kuulu vain jouluun ja talveen, vaan niitä poltetaan läpi vuoden. Usein ruokaa laittaessani lieden vieressä minulla on pari tuikkua palamassa. Tällä kertaa testasin myös, millaista tunnelmaa lilat pöytäkynttilät tuovat. Perjantai-illan ruoka tehdään rakkaudella. Aloitan miettimään jo alkuviikosta perjantain tarjottavia. Ruoat ovat usein pikkunaposteltavia. Salaattia ja siihen lisäksi jotain muuta. Keittiössä arkihuolet unohtuvat, musiikki soi taustalla ja ne rakkaimmat ihmiset pitävät seuraa. Ruokaa tehdään myös yhdessä, mutta yleensä nautin siitä, että saan olla se pääkokki. Keskellä viikkoa, varsinkin stressaavan työpäivän päätteeksi usein linnottaudunkin keittiöön; leipätaikinan vaivaaminen saa ajatukset muualle ja perhe kiittää lämpimästä leivästä iltapalalla. Kynttilänvalo rauhoittaa ja lämmittää keittiön työtasoilla…

HAVIIMG_4486HAVIIMG_4469 Havi1 HAVIIMG_4511HAVIIMG_4477 HAVIIMG_4513 HAVIIMG_4483

…ruokapöydän valtasi kynttilämeri, joka pääsi loistoonsa vasta hämärtyvässä illassa. Kattaus oli  kahdelle; lapset eivät olleet kotona. Istuimme pöytään, tunnelmoimme kynttilänvalossa, söimme pitkän kaavan mukaan ja juttelimme menneen viikon juttuja. Voi kun aina muistaisi sen, kuinka tärkeää on välillä pysähtyä. Ottaa aikaa itselleen. Huomioida myös toinen. Nauttia niistä ihan arkisista jutuista ilman turhia paineita. Pienet hetket, kuten tällaiset, ovat sen meidän yhteisen tarinankin takia tärkeitä; parisuhdetta tulee hoitaa. Itse olen kova hemmottelemaan toista. Olkoon se sitten ruoalla tai kynttilähetkellä. Tarinan jatkumisen kannalta suosittelen kaikille kynttilähetkeä sen tarinan toisen päähenkilön kanssa. Vaikkei me ihan tuohon Havin 185 -vuoden tarinaan asti tässä elämässämme ylletä, niin niin pitkälle kuitenkin. Näin uskon ja toivon.

IDHAVIIMG_4555HAVIIMG_4704HAVIIMG_4678HAVIIMG_47150IMG_4573 HAVIIMG_4645 HAVIIMG_4686

Pikkuiset leivät, juustot, viikunat ja keksit. Lasi viiniä ja punaiset posket. Iloinen hymy ja kynttilöiden lämmöstä hehkuvat silmät. Tarinamme sai jatkoa monta vuotta lisää. Näitä hetkiä pitäisi osata säilöä sinne pahojen päivien varalle; niille päiville, kun arki tuntuu kaatuvan päälle. Aina silloin pitäisi muistaa, että elämä antaa ja elämä ottaa. Karikoiden ansiosta osaamme nauttia ihan arkisistakin hetkistä rakkaidemme kanssa. Olkoon se sitten kynttilänvalossa tai ei. Itse olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että eipä ne kynttilät koskaan ainakaan tilannetta pahenna :)

Havi4 Havi2 Havi3 Havi6 Havi8 Havi9

Muistattehan, että palavaa kynttilää ei kannata jättää vartiomatta ja muistattehan sammuttaa kynttilät hyvissä ajoin. Toki paloturvallisuuden kannalta on suositeltavaa  myös käyttää kynttilöillä  palamatonta alustaa.

Tunnelman luomiseen keittiön tasoilla käytin Havin kruunukynttilöitä, lämpökynttilöitä ja pöytäkynttilöitä. Ruokatilaan halusin vaaleaa ilmettä. Kynttilöistähän löytyy nykyään värivalikoimaa vaikka kuinka paljon, mutta itse päädyin valkoisiin, shampanjanvärisiin ja helmiäisen hohtaviin pöytäkynttilöihin. Eri korkuisilla kynttilöillä saa näyttävää ilmettä myös kattaukseenkin. Hieman kontrastia kattauksen vaaleaan ilmeeseen toin liloilla Pihla-lautasliinoilla.

IMG_4460-820x546

Millainen on sinun kynttilähetkesi? Havilla on juhlavuoden kunniaksi käynnissä kilpailu, joka löytyy täältä. Kannattaa käydä osallistumassa, sillä palkinnot ovat huikeita; pääpalkintona on 2 kpl 300,00 euron ravintolalahjakortteja, 30 kpl Havi-tuotepalkintoja sekä 15 kpl Finlayson-tuotepalkintoja. Aikaa osallistua kilpailuun on aina tämän vuoden loppuun asti!

TUNNELMALLISTA ALKANUTTA VIIKKOA,

alle


10 Responses to “Tunnelmointia kynttilänvalossa”

 1. -kata- sanoo:

  Ihanan tunnelmallinen postaus, kauniita kuvia. Mutta mutta..
  Ymmärrän, että kuvissa kynttilät ovat kauneimmillaan ilman alustaa, mutta olisin toivonut edes kuvatekstiin mainintaa, ettei kynttilöitä saisi polttaa ilman palamatonta alustaa.

  Suurin osa meistä sen tietääkin, mutta aina löytyy joukosta niitä hölmöjä, jotka toteuttavat lavastekuvat sellaisenaan.

  En tarkoita mitään amerikkaistyylistä ”kaikesta pitää varoittaa”, mutta tässä maassa syttyy aivan liikaa tulipaloja huolimattoman kynttilänpolton takia, siksi peräänkuulutan vastuuta myös mainostamisessa.

  Upeita kuvia silti (tai juuri sen takia)!

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Kata! <3

   Juu, totta eivät kaikki toimi niin vastuullisesti. Käyn lisäämässä sen tuonne loppuun, samalla voisin muistuttaa, että kynttilät kannattaa muistaa sammuttaa eikä koskaan jättää vartioimatta :)

   Iloista alkanutta viikkoa!

 2. Kristiinahoo sanoo:

  Oi, onpa ihanan tunnelmallista! <3 Kynttilät ovat syksyssä ja talvessa ihan parasta. :) Mistä olet muuten mahtanut hommata tuon ihanan keittiön valaisimen? Olen ihastellut sitä jo pidemmän aikaan! Haluaisin omaan kotiini saman tyylisen, koska nykyiseni on tädin vanha, eikä niinkään miellytä silmääni… Ja hyvä valon lähdekään se ei ole. :D Ja mistä kaikkialta olet keräillyt nuo lampaantaljat? Näin joulun lähestyessä tulee ihan mahdoton sisustus into! :)

  • Maria Maria sanoo:

   Huomenta!
   Ja kiitos <3 Rakastan tunnelman luomista ja kynttilät sopivat siihen hommaan kuin nenä päähän :)

   Tuo keittiön valaisin on Tine K:n ja ostin sen kaupasta, joka on jo lopettanut, mutta esim. täältä löytyy vastaava: http://www.lifestylenordic.fi/tine-kattovalaisin-valkoinen-p-1064.html

   Kauneuden lisäksi tuo muuten valaisee loistavasti :)

   Taljat ovat kaikki Ikeasta viimeisten vuosien aikoina ostettuja eli osa on enemmän kulunut kuin muut :D

   Ihanaa tiistaita!

 3. Jenni sanoo:

  Ihana kynttilämeri :) Tuo on ihan totta, että pitää muistaa ottaa aikaa kaksin, sekä nauttia pienistä asioista yhdessä. Kiireellisen arjen keskellä saattaa unohtua se mikä on kaikkein tärkeintä, joten välillä pieni pysähtyminen tekee hyvää :)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Jenni <3

   Näinhän se on; arjessa tulee porskutettua eteenpäin pysähtymättä. Välillä tuleekin juuri tämän takia otettua tietoisia irtiottoja arjen keskellä :)

   Täytyiskin laittaa kalenteriin muistutus tietyin väliajoin näistä tälläisistä yhteisistä hetkistä, muuten ne saattaa unohtua...

   Ihanaista tiistaita!

 4. Kylläpä on kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Kelpaa tunnelmoida ja istuskella kullan kanssa. :)
  Oli ihan huippuihanaa tavata vihdoin sut!! Toivottavasti pian nähdään uudelleen. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Essi,
   ja kiitos <3

   Hei todellakin, oli ihan superihanaa nähdä sinutkin <3 Täytyy kehitellä joku blogimöte, sillä jäi niin paljon jutut kesken! :)

   Ihanaa keskiviikkoiltaa!

 5. Susanna sanoo:

  Hei! Olisiko noille tekemillesi leiville saanut ohjetta? :)

Kommentoi