perjantai 26. syyskuun 2014

Budapest part III; kulinaristiset ilot

Moikkamoi ihanat!

Kotona jälleen monta muistoa rikkaampana. Yhtenä Indiedaysin ja Tjäreborgin kampanjan tehtävänämme oli kartoittaa Budapestin kulinaristisia iloja. Ja hei, tehän tiedätte, että rakastan ruokaa. Elän syödäkseni. Reissun kohokohtia on yleensä ravintoloiden valitseminen. Aika usein ennen matkaa käyn läpi potentiaalisia vaihtoehtoja tuolta Tripadvisorista. Tuo mun matkakamuni ja mä oltiin ihan samasta puusta veistetty, mitä tulee näihin ruokailujuttuihinkin. Terveellistä, kevyttä ja välillä vähän repsahduksia ruokailujen suhteen. Matkoilla ei kuitenkaan sovi olla liian tiukkapipoinen ruokailujen suhteen. Innolla maistetaan myös paikallisia herkkuja.  Molemmille meille taitaa merkitä aika paljon tuo ravintolan tai kahvilan ulkoasu ja sisustus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloitetaan kuitenkin tuosta hotellimme aamupalasta. Aamupalahan on päivän tärkein ruoka ja täytyy kyllä myöntää, että tuon Parlament hotellin aamupala oli aivan omaa luokkaansa; ei pelkästään croissanttia, voita ja hilloa niin kuin monessa muussa Euroopan kaupunkikohteessa vaan myös iso valikoima kasviksia ja hedelmiä sekä leikkeleitä. Leipävaihtoehtojakin taisi olla viisi. Kahvi ei ollut sitä kitkerää pikakahvia vaan kahviautomaateista sai aina kaikkea cappuccinosta macchiatoon. Aamiashuoneen sisustus hiveli silmää ja ruokien esillepano oli viimeiseen asti mietitty. Vai mitä sanotte?

Budapest ruoka hotelli Parlament

Budapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli ParlamentBudapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli ParlamentBudapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli Parlament Budapest ruoka hotelli Parlament

Aamiaisella selvisimme aika pitkällekin päivään. Toki kävellyt kilometrit kasvattivat nälkää. Varsin kesäinen ja lämmin ilma sai aikaan sen, että nestetasapainosta piti pitää huolta. Sattumoisin molemmat meistä olemme koukuttuneita tuohon Cola zeroon, joten sellaiset kävimme nauttimassa kauniiden näköalojen ympäröimänä Linnavuoren huipulla. Myös tälle ravintolakahvilalle plussaa modernista, mutta äärettömän kauniista sisustuksesta.

Budapest Terrace (Sikló útca, Linnavuori)

0IMG_3722 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Budapest kahvila linnavuori Budapest kahvila linnavuori Budapest kahvila linnavuori

Ensimmäisenä päivänä molemmat olivat samaa mieltä, että lounaaksi riittää ihan vain täytetty leipä. Käveltyämme kauniilta Linnavuorelta alaspäin kohti Tonavan rantaa tulimme aukiolle, jossa oli pari eri ravintolavaihtoehtoa. Coyote Coffee & Deli on amerikkalaistyylinen ravintola, josta sai niin bageleita, täytettyjä patonkeja, kolmioleipiä, salaattia kuin makeitakin herkkuja.

Coyote Coffee & Deli (Markovits Iván útca 4)

Coyo

CoyoteOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Käveltyämme illan suussa Sankarten aukiolta Andrássy utia (Budapestin Champs Élyséés) pitkin kohti Tonavaa jäimme ihastelemaan Oopperataloa. Ja sen takana näkyviä Bollinger-markiiseja. Callas-ravintola ei ole kaunis vain sijainniltaan vaan myös sisustukseltaan. Ruoaksi valitsimme tapas-lautaset (katsopas täältä Karlan postauksesta, mitä tuo lautanen sisälsi). Miljöö, ruoka ja seura. Kaikki olivat kohdillaan.

Callas (Andrássy ut 20)

Budapest ravintola Callas Budapest ravintola CallasBudapest ravintola Callas Budapest ravintola CallasBudapest ravintola Callas Budapest ravintola Callas

Toisen päivän aamuna jälleen nautimme Hotel Parlamentin loistavan aamiaisen, minkä jälkeen suuntasimme ottamaan selvää, mitä Budapestillä on tarjota meille shoppailijoina. Ostoskierrokseen kuuluu olennaisena osana kahvilat ja välipalat. Koska molemmat meistä suosii terveellisiä vaihtoehtoja, niin Váci utcan sivukadulta löytämämme Fruccola Juice Cafe oli kuin taivaaseen olisi astunut; smoothieta, salaatteja, raakaruokakakkuja, myös tavallisia kakkuja sekä lukuisia eri hedelmämehuja oli tarjolla. Päädyimme puristettuihin mehuihin. Omassani oli pinaattia, sitruunaa, banaania ja parsakaalia. Terveellistä ja hyvää teemalla mentiin. Hetken aikaa :)

Fruccola Juice Cafe (Kristof Tér 3)

Budapest kahvila

Budapest kahvila Budapest kahvila Budapest kahvila

Budapest kahvila Budapest kahvila
Mutta koska olimme lukeneet paikallisesta makeasta herkusta, Kürtöskalácsista, niin olihan meidän myös sellaista mentävä maistamaan. Makea herkku oli sen verran tuhtia tavaraa, että yksi tuollainen ”pulla” riitti puoliksi meille. Kürtöskalács on ikään kuin rullan päälle kieputettu pulla, jonka päällysen saa itse valita. Valittavana oli pähkinöitä, kanelia ja monta muuta sorttia, mutta me päädyimme suklaaseen. Taas jaksoi jatkaa Budapestin valloittamista:

Molnár’s Kürtöskalács (Váci utca 31)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuon pötkylän puolikkaan jälkeen kyllä jaksoi valloittaa ihana kauppahalli. Kauppahallin toisessa kerroksessa oli pääty, food court, josta sai jos jonkinlaista ruokaa. Me valitsimme ravintolan sen mukaan, josta löytyi eniten paikallisia. Tuo on ylipäätään muuten hyvä vinkki valita ravintola. Jos ruoka kelpaa paikallisille, sen on oltava hyvää ja autenttista. Gulassikeitto on perinteinen unkarilainen ruoka, joten vierailua Budapestissa ei voi tehdä ilman sitä. Tuolla Fakanál Étterem -ravintolassa oli livemusiikkiakin, paikallista totta kai!

Fakanál Étterem (Vámhá Körút 1-3, Kauppahalli)

0IMG_3971 0IMG_4034 0IMG_4041

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 0IMG_4044 0IMG_4045 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Muutenhan tuolla Budapestissa ravintola- ja kahvilakulttuuri on aimo askeleen eteenpäin meidän vastaavastamme; joka kadulta löytyi ainakin yksi kahvila, johon olisi voinut istahtaa katselemaan maailmanmenoa. Ulkoterassien tuoleille oli nätisti viikattu viltit, jotka sai laittaa harteilleen. Kahviloista ja ravintoloista kantautui vieno musiikki kadulle asti ja mausteiset tuoksut tulvivat joka kulman takana.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nyt tosiaan olemme jo kotona; väsyneenä mutta kovin onnellisena. Tulin kotiin aamuyöstä neljän jälkeen, joten nyt alkaa uni painaa silmää. Budapestillä jäi vielä paljon annettavaa. Muun muassa kylpylät eivät mahtuneet aikatauluumme tällä kertaa. Ehkä nekin sitten ensi kerralla. Muistakaahan käydä osallistumassa Tjäreborgin lukijakilpailuun; kaksi onnekasta voittaa 20o euron lahjakortit!

800px_Indiedays_kilpailusivu

Viikonlopun ohjelmassa koulua lauantaina (myös meillä aikuisilla, pääsemme katsomaan kouluarkea :) ja hei, vihdosta viimein sitä Koti kuntoon syksyksi -arvonnan voittajien arvontaa. Huomenna taas normaali kotoilupostaus kera arvonnan voittajien (ja ehkä hitusen vähempien kuvien kera ;). Nyt maitokauppaan, ruoanlaittoon ja sauna päälle. Illalla Vain Elämää ja sylittelyä pikkuisten äitiä ikävöineiden kullannuppujen kanssa. Taas jaksaa :)

Ihanaa viikonloppua,

alle

PS. Täältä pääset lukemaan Budapestin matkastamme kootun matkaoppaan.


2 Responses to “Budapest part III; kulinaristiset ilot”

 1. -kata- sanoo:

  Postauksesi herätti Budapest-ikävän. Olen käynyt kaupungissa kerran, ja palaan varmasti joskus.
  Ehdottomasti kannattaa käydä oopperassa, vaikka ei kyseisestä taiteenlajista välittäisikään: oopperatalo itsessään on jo upea, tunnelma salissa erityinen ja väliajalla voi nautiksella shampanjasta tuolla kuvassakin näkyvällä terassilla. Ja kaikki on kohtuuhintaista (taisimme maksaa aition eturivin paikoista 20e per nenä). Kerrassaan upea kokemus katsella parvekkeelta pääkatua hämärtyvässä illassa ja siemailla samalla shampanjaa, ympärillä puheensorinaa monilla eri kielillä.
  Me pidämme oopperasta muutenkin, mutta uskoisin, että kokemus on hieno myös ”ei oopperan ystäville”.

  • Maria sanoo:

   Hei Kata,

   tuo kaupunki oli ihan mielettömän ihana! Varmasti palaan sinne vielä joskus. Ja hei kiitos vinkistä, tällä kertaa oli niin kiirus aikataulu, ettemme ehtineet mitään ylimääräistä, mutta seuraavan kerran täytyy kokea tuo ooppera. Kuulostaa oikein hyvältä :)

   Mukavaa viikonloppua <3

Kommentoi