tiistai 27. elokuun 2013

Pimp my apple pie

 

 

 …lievĂ€sti sanottuna harhaanjohtava otsikko 🙂

Heihei tiistai!

Sarjassaan tĂ€llĂ€ kertaa toinen ja tĂ€mĂ€n kesĂ€n vihovimppa lomapĂ€ivĂ€ on kulunut lomaillen; ei urheilua niin kuin piti (eilisen lenkin jĂ€ljiltĂ€ alaselkĂ€ ja peppu huutaa hoosiannaa) vaan keskittymistĂ€ energiatankkaukseen. Sen yhden sallitun herkun/pĂ€ivĂ€ voimin. 
Alkusyksy on ehkĂ€ heti kevÀÀn jĂ€lkeen ihaninta aikaa; luonnossa alkaa olemaan jo ripaus syksyĂ€ ja lisĂ€ksi omput kruunaavat koko vuodenajan. MĂ€ pystyn syömÀÀn kotimaisia omppuja suoraan puusta, mutta muu aika vuodesta tulee omput syötyĂ€ vain hilloina tai piirakassa. Muuten tulee ihan armoton allergia. Vaikka kuinka kuorin ja pesen ulkomaiset omenat, niin silti suupielet pukkaavaat tĂ€yteen kutisevaa pientĂ€ nĂ€ppyĂ€. Raskauksien aikaan tosin oli poikkeus; silloin söin kirpeitĂ€ granny smithejĂ€ koko raskauden ajan ilman minkÀÀnlaista allergiaa. Ihmiskeho on sitten ihmeellinen! 🙂
Mutta rakkauteni omponpomppohin ja omenakaurapaistokseen on niin suuri, ettĂ€ nyt parina vuonna on tullut tehtyĂ€ ”tuunattu” omenakaurapaistos. Viime vuonna tuunasin tuon tuorejuustolla (klik), tĂ€nĂ€ vuonna pÀÀtin laittaa kauraseoksen ja omenat vÀÀrÀÀn jĂ€rjestykseen ja koristaa tĂ€mĂ€n vielĂ€ marengilla. Voi pojat! TĂ€mĂ€n syönti meinasi riistĂ€ytyĂ€ kĂ€sistĂ€, mutta sain kuin sainkin pitĂ€ydyttyĂ€ vain yhdessĂ€ (no sitĂ€ toista ei lasketa, kun oli niin pieni) lusikallisessa 🙂 Omenakaurapaistoksen ohje löytyy tuolta pari postausta taaksepĂ€in. Painelin kauramuroseoksen voideltuun vuokaan ja paistoin vartin verran 225 asteessa. Kuorin ja siivutin omenat ja lisĂ€sin kauramuropaistoksen pÀÀlle. Ripsottelin omenien pÀÀlle vielĂ€ kanelia. Annoin omenien pehmetĂ€ uunissa kymmenen minuuttia. Sen aikana vaahdotin kaksi valkuaista ja lisĂ€sin vaahtoon 1,5 dl sokeria ja vatkasin, kunnes vaahto oli kiiltĂ€vÀÀ. Nostelin vaahdon lusikalla paistoksen pÀÀlle ja paistoin 200 asteessa viisi minuuttia.
Pohjasta tuli ihanan rapea, omput pysyivÀt just sopivan al denteinÀ ja marenkivaahto kruunasi kokonaisuuden. VielÀ pÀÀlle kun lorauttaa hiukkasen vaniljakastiketta niin avot! KesÀlomapÀivÀn kahvihetki on tÀydellinen. TÀydellisemmÀksi siitÀ tekee siivottu keittiö. KyllÀhÀn te tiedÀtte sen tunteen, kun saa tasot pyyhittyÀ leivÀnmurusista ja tuohon keittotasoon kiinni juurtuneet raparperisopan sokerit hinkattua pois. Los luksusta!
Vaan nyt ulos, ilma on mitÀ ihanin!
Aurinkoisin tiistaiterkuin,
PS. meillĂ€ kĂ€vi juuri nuohoojasetĂ€. Kelpaa taas poltella takkaa syksyn sadeiltoina! 🙂

24 Responses to “Pimp my apple pie”

  1. Marianne sanoo:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    • Maria sanoo:

      Eih, miks sä poistit kommenttisi…mä nauroin täällä ihan kippurassa 😀 Ei tullut tuo mieleenikään; siis noiden asiayhteys keskenään 😀 😀

    • Marianne sanoo:

      Mä ajattelin et jos Se on liian härski 🙂 Haha parasiitti siveydensipuli täällä.. Sun blogi on super hyvä ja vaikutat ihanan rempseeltä tyypiltä!

    • Marianne sanoo:

      Parasiitti ehkä kuitenkin paraskin.. Tällä bloginlukijalla ei ihan kirjoitus näköjään skulaa 🙂

  2. Petra sanoo:

    Nam, näyttää niin hyvältä tuo herkku! 🙂 Ihanat kuvat, taas kerran! 🙂

  3. Lumo sanoo:

    Marenki-omenatorttu! Tuota kuvaa ei parane koton anäyttää, tai heti tule tilaus. Tänän toteutetaan korvapuustipohjainen omenatorttu, jota on on ollut tilaus olemassa jo alkukesästä asti…

    • Maria sanoo:

      Hih, meilläkin tämä kyllä upposi aikas kivasti! 🙂 Nam, korvapuustipohjainen omenatorttu kuulostaa kyllä herkulliselta. Laitathan sitten ohjeen blogiisi?!

  4. Mari sanoo:

    Mun ystävä rakastaa leipomista ja whatsappin kautta lähettelen sille linkkejä aina näihin sun leipomuksiin. Minä siinä toivossa et se leipomia näitä herkkuja ja pyytäisi mut kylään ;). Viikonloppuna just yhdessä testattiin puolukka-kinuskipiirakka, mä vein puolukat ja kinuskin, ystävä toteutti :). Ja taas lähti siis linkkivinkki eteenpäin.

    • Maria sanoo:

      Voi ihanat teitä!!! 🙂 Aivan huippua, että nämä reseptit tulevat teilläkin käyttöön!

  5. Oi namiiii!! Tuo kokeilluun. Hei sulle ois haaste mun blogissa!! 🙂

  6. Melody sanoo:

    Voi että mikä unelmaherkku.. Hirveä tarve olisi leipoa nyt omenaherkkuja!:)

  7. Iina sanoo:

    Tätä on pakko kokeilla, näyttää herkulliselta!

    • Maria sanoo:

      Kiitos Iina, suosittelen lämpimästi kokeilemaan (ajattelin nyt mennä syömään viimeiset rippeet tuolta piirakkavuoasta :)!

  8. Nam! Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Meillä tulee niin paljon omenia, ettei oikein tiedä, mitä niiden kanssa tekisi:) Tätä reseptiä taidan testata!

    http://valkoinensoihtu.blogspot.fi/

    • Maria sanoo:

      Kiitos Viivi! Nyt tuntuu olevan kyllä ihan hirmuisen hyvä omenavuosi. Ja hei kiitos linkistä blogiisi, tulen tutustumaan paremmalla ajalla 🙂

  9. Nami, ihan pakko kokeilla tuota reseptiä! Meillä kun noita omppuja tuntuu olevan mielinmäärin odottamassa käyttöä. Äiti niitä tänne on kassikaupalla kantanut, eikä ihan riitä jos syö muutamia päivässä. Pakastimeenkaan ei enempää viitsi sulloa. Joten kiitos – kaipasin juurikin jotain mukavaa ja hieman erilaista piirasohjetta!! 🙂 Ja muuten, ihan hitsin upeita kuvia (JÄLLEEN! ) 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiiiiitos JuttEmilia! 🙂 Siis pakastatko sä omput? Lohkotko vai miten ne laitat? Raakana? Sokerilla? Kanelilla? Mä kaipailen myös vinkkejä miten säilöä omenat talven varalle muuten kuin hillona. Omput on vaan niin parhaita!

  10. JOnna sanoo:

    Los luksus 😀

    • Maria sanoo:

      Jep, los luksusta 😀 Ja se vasta los luksusta onkin, että tuota omenaherkkua on vielä pikkuinen nökäre jäljellä ja ajattelin syödä sen iltapalaksi ihan pian 🙂

  11. Hanne sanoo:

    Marenki antaa varmasti hyvää vaihtelua omena- kaurapiirakkaan.
    Tuo menee kokeiluun:)

Kommentoi