maanantai 22. heinäkuun 2013

Kesävieraita paratiisissa, valmispatongin tuunausta ja viinimarjojen hyötykäyttöä

Hej på er alla!

Tsiisus, mutta ei voi kuin ihmetellä tätä Suomen luontoa; niin kovin tuulee (on jo tuullut kauan), että ihan meinaa ilmaan lähteä ulos astuessaan. Joten pysytelkäämme sisätiloissa. Ja toivokaamme, että sääennusteet pitävät paikkansa ja huomisesta alkaa aurinko ja helteet. Aijettä!
Meillä on käynyt täällä möksällä jo jonkin verran vieraita; eikä siinä mitään, vieraat ovat enemmän kuin tervetulleita! Eilen meillä kävi äitini ja veljeni perhe. Tyttöjen serkut jäivät yökylään ja nyt meillä aloitellaan lungisti tätä viikkoa. Tytsyt viihtyvät Barbie-leffan edessä ja itse…noh…varastin pienen hetken bloggaamiseen. Eilen jo piti laittaa postausta viinimarjapiirakasta, mutta en sitten prinsessaleikeiltä ja lettukesteiltä ehtinyt.
Viikko takaperin meillä kävi ystäväpariskunta, joille tarjosimme taas sitä halloumijuustosalaattia. Lisäksi kanawrappeja, rosmariinilla tuunattua esipaistettua patonkia ja juustoja. Ennen uuniin menoa upottelin patonkiin tuoretta rosmariinia. Toi muuten aikas kivan säväyksen ja lisämaun patonkiin. Eilen leivoin patongit alusta asti itse ja uunista tullessaan voitelin ne öljytimjamisuolaseoksella. Sekin toimi loistavasti. Mutta se viimeviikkoinen jälkkäri: punaherukkamarenkipiirakka. Se oli yliveto. Sopivassa suhteessa makeutta ja kirpeyttä! Resepti on Olga Temosen kirjasta (jossa muuten on muitakin ihan ältsin kivoja reseptejä):
Punaherukka-marenkipiirakka
pohja
100 g voita
3/4 dl intiaanisokeria (mä käytin tavallista)
1 luomumunan keltuainen
1,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
päälle
1 luomukannamunan valkuainen
3/4 dl sokeria
2,5 dl jäisiä punaviinimarjoja
0,5 tl vaniljasokeria
Sekoita pehmeä voi ja sokeri notkeaksi, lisää munankeltuainen huolellisesti vatkaten. Sekoita jauhojen joukkuun leivinjauhe ja lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voideluun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 22 cm piirakkavuokaan.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää. Sekoita vaahdon joukkoon jäiset marjat ja vaniljasokeri.
Levitä täyte pohjan päälle kahdella lusikalla nostellen. 
Paista piirakkaa 175 asteessa 30-35 minuuttia.
******************************************
Mä tein sekä pohjan että päällysen kaksinkertaisena, sillä vuoka oli noin 30 cm halkaisijaltaan. Paistoaikaa lisäsin viidellä minuutilla ja hyvää tuli! Jotenkin tuo marengin makeus ja viinimarjojen hapokkuus sopivat toistensa kanssa. Spelttijauhoja en ole aiemmin käyttänyt, mutta niillähän saa makua piirakkapohjaan ihan erilailla kuin vehnäjauhoilla. Suosittelen! 
Meidän mökkikaupaksi on muuten valikoitunut lähimmän kaupungin Halpa-Halli. Tiesittekö, että Halpa-Halleissa on myös ruokaosastoja? Ainakin tässä kyseisessä on. Ja maan mainio ruokaosasto onkin; kaiken maailman ihania luomu- ja lähituotteita löytyy. Lisäksi kaupan vaateosasto on pikasilmäysellä aika houkutteleva; siellä sitä kesäistä raitaa roikkuu toppien ja hameiden muodossa. Ja vielä alerekissä. Uuuh. Täytynee käydä täydentämässä ”ruokavarastot” joku ilta ilman tuota rakasta kirstunvartijaa 😉
Niin, palatakseni vielä noihin meidän viikko takaperin vierailleisiin ihanaisiin E&A:een; saatiin kyllä täysi varmuus siitä, että tuo kesähuone on sen arvoinen, että viekin puolet terassista (ja siis terassiahan saa lisää). Päivällä silloin pöytää kattaessani paistoi aurinko, mutta kun vieraat saapuivat veneellä laituriin lounaistuuli toi vaahtopäät ihan tuohon meiän pikkuiselle lahdenpoukamalle asti. Tuulessa ja tuiverruksessa vieraat juoksivat sisään tuosta kesähuoneen ovesta ja ihana E totesi ”Ihan kuin olisi paratiisiin tullu”. Tuo huone pääsee  todellakin oikeuksiinsa silloin, kun ulkona on pimeää ja myrsyää. 
Hih, huomasittekos muuten, että näin mökillä, kun ei ole kaikenmaailman hienoja kattausrekvisiittoja mukana, niin ihan saunan vierestä poimitut heinät toimivat rekvisiittana. Ollakin, että laseihin saattaa eksyä pieneläimiä, kuten pikkuruinen söpö hämähäkki 🙂
Nyt katsomaan, miten tyttöjen kauppaleikit vierasmajassa sujuvat; pipot olisivat poikaa näillä keleillä!
Ai niin, ja mähän olen kokonaan unohtanut mun maalausproggiksen…leikkisivätköhän nuo vielä hetken keskenään…jos saisin edes tehtyä nuo valmistelutyöt eli teippaukset ja suojaukset 🙂
Aurinkoista alkuviikkoa toivotellen,

24 Responses to “Kesävieraita paratiisissa, valmispatongin tuunausta ja viinimarjojen hyötykäyttöä”

  1. -HEINIE- sanoo:

    Voi että, mitä herkkuja taasen ja niin kaunis kattaus. Taiankin kokeilla tuota piirakkaohjetta. Vaihtelua pavlovaan johon ei muuten kyllästy 😉

    • Maria sanoo:

      Kiitos Heinie 🙂 Mä en alkukesänä tehnyt yhtään pavlovaa (se viime kesän 17. pavlova tökkäsi ;), mutta nyt oon tehnyt pari ja hyvin maistuu taas 🙂

  2. Kaati sanoo:

    Ihana piirasohje ja myös patongintuunausvinkki tulee varmasti käyttöön! Rosmariinista en juuri välitä ruuassa, mutta se kuuluu ehdottomasti esim. focacciaan (jota juuri tein, ohje tulee myöhemmin blogiin). Aivan ihana lasitettu terassi teillä!

    • Maria sanoo:

      Kiitos Kaati 🙂 Tuo piirasohje on kyllä kultaakin kalliimpi – en tiedä mihin muualle tosiaan nuo punaviinimarjat tunkisin 😀 Kiitos muistutuksesta, en olekaan pitkään aikaan tehnyt focacciaa!

  3. Ihana piirakkaohje ja hyvältä näyttää myös muut herkut! Olgan kirja tekisi mieli kyllä hankkia 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos Elina, suosittelen tuota kirjaa – ihania kasvisreseptejä (uppoaa meilläkin, vaikka syödään myös lihaa)! 🙂

  4. Itsekin puin pienimmäiselle välikausihaalarin ulos päikkäreille, himputti kuinka kylmä siellä voikaan olla keskellä heinäkuuta. Mutta hei herkut ja kattaukset nyt on aina sulla ihania, mutta mitkä maisemat ja värit ihan tuossa lasien toisella puolella! Todellisen paratiisin ootte löytäneet!

    • Maria sanoo:

      Kiitos Hanna 🙂 Ihan oikeesti – se kylmä ajanjakso oli jotain ihan kamalaa. Nyt sitten heitti toiseen ääripäähän, mutta en valita 🙂 Kiitos kaunis, nuo maisemat tuolla mökin ympäristössä ovat kyllä ihan kuin paratiisista. Yksi yö oltiin nyt kotona (pääsi juoksulenkille ;), mutta tänään jo kiiruhdetaan takaisin möksälle!

  5. Anonymous sanoo:

    Ihanaa kun laitat aina niin paljon kuvia tänne blogiisi! 🙂 Ihan unelmalta näyttää tämä teidän mökki 🙂 Olen miettinyt että onko sinulla jotain yhteyksiä ruotsinkieleen kun aina välillä laitat jotain ruotsinkieleisiä lausahduksia tänne blogiisi (se on kiva lisä! :))

    Kivaa kesän ja loman jatkoa!

    • Maria sanoo:

      Ihanaa ja kiitos 🙂 Hei, ei ole mitään kytköksiä ruotsinkieleen, mutta kun meillä töissä sitä joutuu päivästä toiseen kuuntelemaan (kiitos suomenruotsalaisen työkaverin) niin väkisinkin tarttuu puheeseen 😀

  6. Anu sanoo:

    Meilläkin on Halpa-Halleja täällä päin ja niissä on kyllä ihan mukava valikoima kaikkea.ootko kiertänyt sisustuspuolen jo?:) tästä meidän omasta Halppiksesta löytyy oikein sisustusmyymäläkin jossa on paljon kankaita ym. Kivoja kuvia,nuo Greengatet on niinkuin tehtyjä mökille:)

    • Maria sanoo:

      Kiitos Anu 🙂 Salaa, silleen tosi nopsaa, kiersin sisustuspuolen ja voi vitsi – vaikka mitä ihanuuksia!!! Hei, eiks sovikin nuo GG:t tuonne hyvin? Onneksi en myynyt niitä kirpparilla 🙂

  7. Tii sanoo:

    Voi, niiiin ihania mökki ja kattauskuvia. Tulee kova ikävä omalle mökille, joka ei ole ihan tuollainen paratiisi, mutta ihana silti ja rauhan tyyssija luonnon keskellä ISOlla laiturilla, jossa on kiva päivää viettää järvimaiseman keskellä. Kiitos, kun jaksat lomallakin laitella tänne juttuja ja kuvia. Piristää töissä käyvää lukijaa 🙂 Ja helteet alkaa huomenna; jeee!!!

    • Maria sanoo:

      Voi kiitos kaunis Tii 🙂 Laituri ja järvimaisema – ei mökillä muuta kaipaa. Kuin ehkä sitä aurinkoa, mutta sekin on onneksi nyt näyttäytynyt 🙂

  8. Anonymous sanoo:

    On tosi kiva kun täältä löydän aina takuuvarmat reseptit omille vieraille tarjottavaksi tehtäväksi. Pääsen helpolla kun joku on ne testannut:)
    Tykkään tosi paljon sun tyylistä ja postausaiheista!

    -Liina

    • Maria sanoo:

      Kiitos Liina ja kiva kuulla, että nämä mun reseptit tulee teille käyttöön! Mä itse suosin helppoja ja vaivattomasti tehtyjä tarjottavia; liian pitkät ainesosat reseptissä saa mut takajaloilleen 🙂 Kiitos ja ihanaa kesää!

  9. Anonymous sanoo:

    Minä oon vasta alkanut lukemaan tätä blogia ja tykkään kans tosi paljon!
    Kuvat on kyllä sinulla aina upeita!!
    Noita ihania reseptejä oon kans jo nipun kerännyt ja tarkoitus on alkaa testailemaan
    pikimmiten. 🙂
    Sari

    • Maria sanoo:

      Kiitos Sari ja kiva, että olet löytänyt blogini 🙂
      Ja kiitos, valokuvaus on ehkä rakkain harrastukseni heti juoksemisen jälkeen!

  10. Marja sanoo:

    Taas NIIN ihania kuvia! Koska me päästään kylään? 😉 Ja syömään? 😀 Kiitos muuten vinkistä, tein äsken ekaa kertaa ever mansikkahalloumisalaattia – olipa todella hyvää! Pakko tehdä huomenna uudelleen, ja vieraille ensi viikonloppuna 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Marjis! Kiitos ihana <3 Ja hei tervetuloa – anytime 🙂 Kävin tsiigaan sun mansikkahalloumisalaattikuvat ja aivan tajuttoman ihania kuvia!!! Ihania vierailuja ja eiks ole ihanaa, kun saatiin vihdosta viimein kesä!? Nautitaan 🙂

  11. Lumo sanoo:

    Tätä voisi kokeilla. Kaupungin maalta ihan kävelytien vierestä löytyy parikin punaviinimarjapuskaa, joita kukaan muu ei koskaan taida huomata muiden puskien joukosta, olen aimepinakin vuosina poiminut niistä marjat. Marjat eivät ole ihan vielä varjoisassa paiakssa kypsyneet, mutta ensi viikolla voisin käydä korjaamassa omani pois.

    • Maria sanoo:

      Moi Lumo! Kokeile ihmeessä, mä tykkään ihan hirmuisesti. Ajattelin, että tuon marengin voisi tehdä tuplana ja pohjan yksinkertaisena. Toisi vielä enemmän makua piiraalle. Hih, ihana punaviinimarjapuskalöytö sulla! 🙂

  12. Tiia sanoo:

    Kiitos vielä kerran Iittalan setistä, kävin tänään hakemassa sen postista :). Setti pääsikin heti jo blogipostaukseen asti :).

    • Maria sanoo:

      Olehan hyvä Tiia, ihanaa että paketti tuli perille! Pitääkin tulla vierailulle blogiisi 🙂

Kommentoi