tiistai 19. helmikuun 2013

Hehkuva makkarapata

Hyvää tiistaihuomenta blogistania! 

Kun kuulin, että pääsin Indiedays Inspiration-bloggajana mukaan suomalaisen perheyritys Snellmanin haastekampanjaan kehittelemään reseptin uudesta Kunnon lenkkimakkarasta olin pakahtua onnesta ja otin haasteen ilomielin vastaan! Enkä vähiten sen vuoksi, että seison itsekin vahvasti suomalaisten perheyritysten puolella vaan myös senkin takia, että Snellmanin tuotteista ei löydy kammoksumaani kamaraa ja sian- ja naudanlihatuotteet valmistetaan ainoastaan puhtaista suomalaisista raaka-aineista.

”Me Snellmanilla haluamme valmistaa kaiken niin hyvin kuin mahdollista ja laadun suhteen emme halua tehdä kompromisseja. Raaka-aineiden on oltava laadukkaita ja puhtaita. Sian- ja naudanlihan tulee olla eettisesti tuotettua suomalaista lihaa omilta perhetiloiltamme. Kunnon lenkkimakkara sisältää 77% suomalaista lihaa. Snellmannilla emme käytä tuotteissamme kamaraa eli siannahkaa, vaan pelkästään kunnon suomalaista sian- ja naudanlihaa.”

Minun lisäkseni 24 muuta (ruoka)bloggaajaa ovat luoneet oman reseptinsä Snellmanin Kunnon lenkkimakkarasta ja osallistuvat Snellmanin kotisivuilla reseptikilpailuun. Joten käy ihmeessä tutustumassa herkullisiin resepteihin ja äänestämässä omaa suosikkiasi sekä osallistumaan arvontaan! Arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan illallinen huippuravintolassa sekä hotelliyö Helsingissä! Täältä löytyvät kaikki kilpailureseptit ja täältä minun suunnittelemani resepti tästä herkullisesta uutuuslenkkimakkarasta.
Perinteisesti meillä on makkarasta valmistettu uunimakkaraa, makkarakastiketta tai -keittoa. Tai ulkotakassa takkamakkaraa. Mutta näin talviaikaan ajatus lämpimästä ja hieman tulisesta makkarapadasta tuntui houkuttelevimmalta reseptivaihtoehdolta. Lähdin kehittelemään reseptiäni siltä pohjalta, että siitä löytyisi myös vähän särmää. Ehkä hivenen makeutta, mutta myös suolaista kirpeyttä ja jälkipotkua. Pataruoissa pidän siitä, että ne pystyy jättämään muhimaan esimerkiksi pulkkamäen tai hiihtolenkin ajaksi uuniin. Näin suunnittelin myös tämän reseptini toimivan ja loistavasti tämä lihaisa makkara tuon hauduttamisen kestikin. Ja näin jälkikäteen voin todeta, että tästä tuli kyllä sellainen sunnuntaiherkku, että sitä tulee tehtyä hetimiten uudelleen.
Suolaisen makea hehkuva makkarapata vienosti tulisella jälkimaulla 
hehkuu punaisena kilpaa pakkasilman rusottamien poskien kanssa.
Hehkuva makkarapata

500g Snellman Kunnon lenkkimakkaraa
3 porkkanaa
3 punajuurta
pala lanttua
2 punasipulia
2 suolakurkkua
1 tlk (400 g) hyvälaatuista tomaattimurskaa esim. la Bio Idea
kourallinen persiljaa
1 mieto punainen chili
3 valkosipulin kynttä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sweet chili kastiketta
loraus juoksevaa hunajaa
vettä
suolaa
mustapippuria
tarjoiluun:
smetanaa
tuoreita sämpylöitä tai maalaisleipää
Kuori ja paloittele Snellman Kunnon lenkkimakkarat. Paista niitä hieman paistinpannulla voissa. Siirrä makkarat odottamaan valurautaiseen uunipataan. Pese, kuori ja pilko porkkanat, punajuuret, lantut ja punasipulit. Kuutioi suolakurkut pieniksi. Lisää näiden jälkeen pataan hyvälaatuinen tomaattimurska sekä vettä yhden tomaattimurskapurkillisen verran. Hienonna persiljaa noin kourallisen verran, poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Kuori valkosipulin kynnet ja painele niitä niitä hieman rikki esimerkiksi leveällä veitsellä. Lisää em. aineet pataan. Sekoita keskenään soijakastike, sweet chili kastike ja hunaja. Sekoita seos padassa olevien aineiden kanssa sekaisin. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla. Paista 200 asteisessa uunissa ensin puoli tuntia ilman kantta, minkä jälkeen laske asteet 175:een ja lisää padan päälle kansi. Annan muhia uunissa pari tuntia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.  Nauti smetanan ja tuoreen sämpylän kera.

Meillä reseptin mukaisesta annoksesta söi kaksi aikuista ja kaksi lasta. Padan pohjalle jäi vielä sen verran, että me aikuiset saimme seuraavan päivän lounaan siitä. Mikäli haluat tulisemman version makkarapadasta, niin kehotan lisäämään toisen chilipalon. Meillä lasten takia pitää hieman säädellä tuota tulisuusastetta. Kehittelemäni padan herkkua ovat nuo makoisat makkarat, mutta myös tuo kovakuorinen sämpylä, jota dipataan makkarapadan liemeen. Sämpyläreseptin ohje löytyy täältä. Smetana taittaa mukavasti makeantulista makkarapataa. Muutenkin tätä oli kiva syödä, sillä oikeassa kädessä pidettiin haarukkaa ja vasemmassa sämpylää, jonka avulla autettiin ruokaa haarukkaan. Lapsillakin oli hauskaa, kun kerrankin sai luvan kanssa jättää veitsellä harjoittelun pois 🙂

Minusta tuli jälleen makkaran ystävä, jauhomakkarat saa vastedes jättää kaupan hyllylle! Mutta varoituksen sanana; tähän makkaraan tulee himo. Muutama palanen sitä eksyi suuhun jo ennen paistamista. Ja muutama ennen uuniin menoa, mutta kyllä tuonne pataankin niitä vielä jokunen riitti 🙂

Lisää herkullisia makkarareseptejä löytyy täältä!

Tiistaiterkuin,

17 Responses to “Hehkuva makkarapata”

  1. Oikein hyvältä näyttää ja kuulostaa!:) Tämän voisikin lisätä ruokalistalle:)
    Oikein iloista tiistaita!:)

    • Maria sanoo:

      Kiitos kiitos Minttu 🙂 Ja kivaa tiistaita sinnekin; täällä sataa lunta ja linnut laulaa 🙂

  2. Sally sanoo:

    Ihanat kuvat! Täytyypä käydä äänestämässä 😉

  3. Salla sanoo:

    Kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä. Pakko testata viimeistään viikonloppuna! Käyn äänestämässä myöskin.

    • Maria sanoo:

      Kiitos Salla ja kiitos äänestä 🙂 Tämä onkin just ihanaa viikonloppuruokaa, kun vaatii tuon haudutuksen. Ja kasviksia/juureksia voi mielensä mukaan vaihdella 🙂

  4. Hanna sanoo:

    Näyttääpä herkulliselle, kokeiltava on 🙂 ja äänestettävä 🙂

  5. Anonymous sanoo:

    Ihanan värikäs, kaunis pata! Todellakin aion kokeilla.
    Sen verran oikaisisin Snellman tietoutta, että Snellun kaikki tuotteet ei ole kotimaista alkuperää, vaan esimerkiksi kalkkunaleikkeen tipu on brasilialaista, harmi.

    • Maria sanoo:

      Kiitos kaunis 🙂
      Hups, tuosta ekasta lauseestahan oli jäänyt tosiaan pois tuo sian- ja naudanliha, joka kursivoidussa tekstistä löytyy. Kiitos hyvästä huomiosta, korjasin asian 🙂

  6. Elina Eliina sanoo:

    Täytyy testata pataa joku päivä.

    Onko ohjeessa muuten punajuuret raakoja vai etikkapunajuuria?

    • Maria sanoo:

      Testaa ihmeessä! 🙂 Ihan raakoja punajuuria käytin, mutta toki etikkapunajuuretkin käyvät; uunissa oloaika lyhenee kyllä radikaalisti, jos niitä käyttää!

  7. Anonymous sanoo:

    Ääni annettu ja tarvikkeet ostettu.

    Merituuli

  8. Anonymous sanoo:

    Hei,eilen pata porisi ja aivan mahtavaa tuli,Borssi keiton makumaailmaa muistuttava,mutta parempaa.Kyllä maistui ISON smetana keon kera.Kiitos ja toivottavasti voitat.

    Merituuli

    • Maria sanoo:

      Ihana kuulla Merituuli <3 Juu, borssikeitto on mun ihan lempparikeitto ja sitä tässä vähän hainkin, mutta pienellä twistillä 🙂 Kiitos ihana 🙂

  9. Anonymous sanoo:

    maistu ihan kakalta

Kommentoi