maanantai 08. elokuu 2011

Eat your greens!

Moikkamoi!

Viimeisen viikon olen pohtinut tosi paljon tätä mun elämäntaparemonttia. Ja ihan oikeesti, eihän terveellisesti syöminen ja painonhallinta tähtitiedettä ole. Eihän? Kuluta enemmän kuin syöt niin paino pysyy kurissa. Ruokavaliolla ainakin omakohtaisesti voin todeta olevan erittäin paljon vaikutusta siihen, miten voin. Se, että riisi, peruna, pasta ja pullat on ollut pannassa jo helmikuusta lähtien on tuonut hirmuisen määrän uutta energiaa. Mutta suurempi vaikutus on ollut liikunnalla. Juokseminen on niin koukuttavaa. Vaikka välillä on vaikea lähteä lenkille, niin mikään ei voita sitä olotilaa, kun tulee kotiin ja on saanut nollattua aivot hyvän musiikin parissa. Ja vielä nostattanut kuntoa siinä samalla. Ei hassumpaa.

Borrowed from Pinterest

Nyt on viikko vietetty jälleen terveellisesti. Tai kuten aiemmassa postauksessa totesin, niin eipä kesälomallakaan tämä homma ihan lapasesta lähtenyt. Mutta nyt skarppaan viikolla enemmän, kuten alla olevista kuvista viime viikon ruokailuista näkyy. Perjantaista lauantai-iltaan en jaksanut miettiä, mitä suuhuni laitoin. Herkut sallittiin. Mutta övereitä ei tullut vedettyä. Olen huomannut, että tarvitsen ns. herkuttelupäivän. Ja harvemmin silloin tulee kuitenkaan syötyä järjettömiä määriä karkkia tms. 
Viikon verran kuvasin ruokiani :)  Hiukkasen tuntuu hölmöltä esitellä näitä, sillä kaikkihan me tiedetään homman nimi; puolet lautasesta salaattia jne. Voisin elää pelkällä salaatilla. Vaihtelen salaatteja aika usein, etten pääse kyllästymään. Salaatti/höyrytetyt kasvikset kuuluvat jokapäiväiseen ruokavaliooni. Välillä teen salaatista itsestään ruokaisamman, välillä kevyemmän salaatin tai kasvisten seurana syön kalaa tai broileria. Punaista lihaa tulee syötyä ehkä hiukka liian vähän. Joten siihen täytyisi panostaa.
Höyrytettyjä kasviksia timjamilla…
Kestosuosikkini: tomaatti-mozzarella-basilikasalaatti
Feta-juustosalaatti öljykastikkeella
Kinkku-kotijuustosalaatti kermaviilikastikkeella sekä lisäksi itse tehtyä rahkajugurttileipää

EDIT: Salaattiin laitoin jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, kesäsipulia, kinkkusuikaleita ja kotijuuston palasia. Kastikkeeksi purkillinen 0,3% kermaviiliä maustettuna sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Mulla tuli salaattia siis niin paljon, että tuo kermaviilimäärä oli passeli. Käytin kokonaisen jäävuorisalaatin.

Leivän teinkin sitten ”omasta päästä” ohjeella. Eli pari kananmunaa ja rahkajugurtti (oliskohan ollut Ehrmann merkkinen… ) sekaisin. Sitten sekoitin em.seokseen pellavansiemenrouhetta, vehnälesettä ja mantelijauhoa niin, että seos tuli tasaiseksi löysäsksi taikinaksi. Lisäsin hiukan suolaa. Levitin taikinan (tai oikeastaan levisi itse aika kauniisti) uunipellille. Vajaa pellillinen tästä tuli. Paistoin 225 asteessa, kunnes pinta muuttui kauniin ruskeaksi.

Vuohenjuustosalaatti, jonka kanssa broileria (ja ehkä hivenen ylimitoitettu määrä bbq-kastiketta ;)
Mikromunakas kinkulla, tomaatilla ja sipulilla. Nopea ja erittäin helppo!

EDIT: riko kolme kananmunaa ja sekoita joukkoon hivenen suolaa, pippuria tai mitä ikinä maustetta haluatkaan käyttää. Tähän munakkaaseen vatkasin mukaan viipaloitua tomaattia, kesäsipulia ja kinkkusuikaleita. Laakeassa muoviastiassa laitoin mikroon ja oliskohan ollut siellä pari kolme minuuttia. Niin kauan, että on kokonaan hyytynyt.

Kananmunia tuli syötyä keitettynäkin usein viime viikon aikana.
Rasvan saannin takaa se, että syön paljon kalaa. Ehkä noin 4 kertaa viikossa. Lisäksi käytän oliiviöljyä salaatinkastikkeena. Kesällä savustimme kerran viikkoon kalaa. Hyvää, mutta pidemmän päälle ehkä liian suolaista.
Onhan tämä vähän hankalaa, jos muu perhe ei syö salaatteja, kasviksia tai samaa ruokaa ylipäätään. Tosin meillä on nyt ideaali tilanne, että lapset ahmivat salaatteja, kalaa ja kasviksia. Toki teen lapsille ja miehelle välillä ruokia, joita en itse syö. Keitän perunoita, teen pastaa, paahdan paahtoleipää.
Jännä juttu on se, miten varsinkin Julia on yhtäkkiä kiinnostunut liikunnasta. Jumppakärpänen on tainnut purra koko perhettämme. Usein ehdottelee, että mennään kentälle juoksemaan kilpaa tai mennään pyörälenkille. Ja mun mielestä se on pelkästään ja ainoastaan vaan positiivista, että lapsi hauaa itse liikkua. Ja oppii liikkumaan pienestä pitäen.
Tiedän, että ruokavalioni on nyt muuttunut pysyvästi. Mutta hiukka huolestuttaa syksyn pimeät ilmat ja juoksuharrastuksen jatkaminen. Viime vuonna se stoppasi kuin seinään syyskuussa ja alkoi taas maalis-huhtikuussa tänä vuonna. Talvikauden poljin kuntopyörää. Mutta se ei ole läheskään niin kivaa kuin juokseminen. Tällä hetkelläkin tuottaa tuskaa, kun en ehtinyt tänään lenkille (lapsenhoitovastuu painaa ;). Huomenna on onneksi jälleen vapaapäivä ja laatuaikaa Julian kanssa. Voipi olla, että heitetään yhdessä lenkki. Julia pyörällä ja mä juosten…
Huh, miten terveellisiltä noi ruoat näytti näin jälkeenpäin! Seuraavaksi alan koostamaan juttua terveellisistä herkuista. Sillä kyllähän mäkin herkuttelen. Välillä epäterveellisesti, mutta toisinaan taas terveellisesti. En ajatellut ottaa stressiä siitä, mitä suuhuni laitan. Pääasia, että vaatteet eivät purista ja on hyvä olla. Jaksaa pyörittää arkea kahden pienen lapsen kanssa. Jaksaa pomppia trampalla ja tehdä peppuplätsejä ;)
Borrowed from Pinterest
Elämäntaparempasta sisustamiseen; me ollaan pari vuotta mietitty olohuoneen kattovalaisimien (spottikiskoilla) vaihtamista. Kunnes eilen hiffasin, että enhän mä niitä halua mihinkään vaihtaa. Ne on kerrassaan sympaattiset. Huomenna enemmän juttua sympaattisista valaisimista kuvien kera.

Kauniita unia,
Maria, jonka allekirjoitus on kadonnut jonnekin…

4 Responses to “Eat your greens!”

 1. Laura sanoo:

  Samat meiningit ruoan ja liikunnan suhteen mullakin. Ja sama pelko miten juoksun käy syksymmällä. En vaan saa mistään muusta liikunnasta samaa fiilistä kuin hikilenkistä.

 2. Eija sanoo:

  Nälkä tuli melkein, onneksi vedin just rahka-vehnänlese-mehukeitto satsin ;) Olisiko mahdolista saada ohje esim. tuohon leipään ja miten teet tuon munakkaan mikrossa :) Kyselee tumpelo!

  Sulla on vaan niin ihana blogi ja kuulostat niin jämptiltä mutta rennolta ihmiseltä, kiva luettavaa!!!!!!

 3. Anonymous sanoo:

  Hei,

  tuo kinkku-kotijuustosalaatti näyttää niiiiiin herkulliselta! Oletko itse tehnyt? Jos olet, niin laitathan ohjetta. Olen pitkään tykännyt lukea blogiasi, mutta en ole aiemmin kommentoinut.
  Minna

 4. Maria sanoo:

  Laura: tsemppiä syksyyn, toivotaan että jatkuu kauniina ilmat :) Oon tosin ajatellut vaihtoehtoisesti sitten spinningiä. Se on toinen, josta saa hyvän hien päälle!

  Eija: kiitos kauniista sanoistasi <3 Laitan vielä tänään tuohon postauksen loppuun ohjeita :)

  Minna: kiitos ja kiva kun kommentoit! Laitan ohjeen tuohon salaattiinkin vielä tänään :)

Kommentoi