maanantai 01. elokuu 2011

Huomenta {uusi elämä} !

Hipshei,

niin se lähti arki rullaamaan. Laitan tämän teille ajastettuna, mutta luulisin, että kyynel silmäkulmassa on tämä äiti juurikin tällä hetkellä jättämässä pikkuistaan päiväkotiin. Mikä on sinänsä hullua, sillä toinen on odottanut taas päikkyyn menoa kuin kuuta nousevaa :) Mutta kyllä se taas siitä!
Maanantai ja kuun ensimmäinen päivä on mitä loistavin aloittaa taas elämäntaparemontti, joka ei ole siis hetkellistä vaan kestänyt jo vaihtelevalla menestyksellä alkuvuodesta lähtien.

Taustaa: Kaikki oikeastaan lähti jo joulun jälkeen siitä, että huomasin töissä olevani aivan tööt. Varsinkin iltapäivällä lounaan jälkeen väsymys iski kovalla kädellä. Huomasin, että olin usein myös nälkäinen, vaikka olin juuri syönyt. Alkoi ottamaan päähän, kun housujen vyötäröt kirrasivat. Kyllä, liikunta oli jäänyt vain hyötyliikuntatasolle. Ja työkseni teen istumatyötä tietokoneen äärellä. Ennen lapsia kävimme raksun kanssa salilla liki joka päivä. Pari kolme kertaa viikossa kävin spinningissä, bodypumpissa tms. Olenhan mä tässä välilläkin käynyt jumpilla ja juossut, mutta viime syksyn aikana liikunta jäi totaalisesti, kun oli koulukiireitä. Eli kunto oli päässyt rapistumaan aikalailla.
Helmikuun noudatin vähähiilihydraattista ruokavaliota niin, että perjantai-illasta sunnuntaihin sain myös herkutella oikein olan takaa (eli kaikkea mitä teki mieli). Parin viikon jälkeen huomasin, että ei tehnyt enää mieli karkkia eikä varsinkaan vaaleaa leipää. Oli kuulkaas vielä viime vuonna aika, että mun aamupalani koostui kahdesta (!) isosta paahtoleivästä (usein kyllä täysjyvä), jonka päällä oli margariiniä ja hunajaa/hilloa. Ihme, että tuolloin pysyi paino normaalin rajoissa. Lisäksi saimme helmikuussa kuntopyörän lainaan, jota poljin noin 5 krt viikossa tunnin ajan reippaalla sykkeellä. Tulos: kolmessa viikossa lähti 3,5 kg pois. Painoindeksini ennen ”dieetille” alkamista oli noin 22,5 eli syytä laihduttamiseen ei juurikaan ollut. Onnellisempi olin siitä suunnattomasta energiasta ja hyvänolontunteesta, jonka elämäntaparemontti toi mukanaan. Unen tarve väheni huomattavasti. Harmillista, että maaliskuussa ulkomaanreissulla hieman repsahti. Huhtikuussa aloin juoksemaan noin 5-6 krt viikossa, jota olen jatkanut vaihtelevin määrin. 
Siitä olen siis myös onnellinen, että kunto on noussut kohisten. Totaalisen huonoksi tilanne ei ruokailuiden suhteen ole onneksi mennyt, ei edes kesälläkään. Vaan itse asiassa pääosin jo kesäloman ajan olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tai no, miksiköhän tätä nyt kutsuisi. Syön todella paljon maitotuotteita, joissa on maitosokeria eli hiilareita löytyy. Olen jättänyt pois pastan, riisin, perunan (muutamia uusia perunoita lukuunottamatta), vaalean leivän ja pullat. Herkkuja olen kyllä kesällä syönyt, mutta vehnäjauhomössöpullaa en pysty syömään eikä edes itse asiassa tee mieli. Jo lomalla noudatimme sääntöä, että ei viikolla viiniä. Ellei ole vieraita. Noh, meillähän oli usein vieraita viikolla, joten valkoviinilasillinen tuli juotua silloin tällöin. Mutta nyt alkaa taas se, että viinipullo voidaan avata perjantai-iltana töiden jälkeen hyvän ruoan seuraksi.

Tavoite: Ihan ensimmäinen tavoite on saada arki rullamaan ilman herkkuja. Eli karkkia. Kesällä on tullut nameja syötyä päivittäin. Ai ai, hampaat kiittävät :) Perjantai-iltana ja lauantain ajan annan itselleni luvan herkutella karkeilla. Liikunnan suhteen tavoitteeni on myös jatkaa juoksulenkkejä läpi v u o d e n. Saas nähdä miten syyspimeillä käy! Ylipäätään se, että voi hyvin ja on tyytyväinen siihen mitä on, on ehdottomasti tärkein tavoite. Ja omalta kohdaltani tuo tyytyväisyys osaltaan tulee myös siitä, että on hyvässä fyysisessä kunnossa ja jaksaa esimerkiksi leikkiä päivät lapsien kanssa. Ei ole muuten tällä iällä enää mikään itsestään selvyys tuokaan :) Tyytyväisyys tulee myös sitä kautta, että kun itsellä on hyvä olla niin on helpompi auttaa muidenkin hyvinvointia.

Mutta nyt niihin lupaamini aamupaloihin, joita olen tässä jo tovin syönytkin tämän kaavan mukaan. Nämä ovat siis mun henkilökohtaisia suosikkeja hyvinvoinnissani; voi olla että joku muu tarvitsee enemmän murkinaa aamulla. Itselläni nälkä pysyy näillä hyvin :) Eli aamianen on joku alla olevista ja muki pari kahvia. Jos on oikein nälkä niin voin yhdistää esim kohdan yksi ja kaksi.1. Luonnon jugurtti ja marjat/hedelmät

Aiemmin en voinut sietää maustamatonta jugurttia, se oli ehkä pahinta maailmassa, mitä tiesin :) Mutta nyt en voi sietää makeutettuja jugurtteja. Activia, jota vielä keväällä töissä söin, tuntuu nyt niin ylimakealta, että ei mene alas. Tähän asti olen syönyt rasvatonta luonnonjugurttia, mutta ajattelin vaihtaa sen ihan normaaliversioon. Eli aamupalasuokkarini varsinkin nyt marja-aikana on jugurttia reilu kipollinen ja päälle tuoreita marjoja. Tai vaikka pakkasesta jäisiä. Kaikki käy :)

2. Leipä

Helmikuussa olin kuukauden ilman leipää. Teki tuskaa. Ruisleipää ja hapankorppua silloin tällöin. Vaaleaa leipää en juuri koskaan. Karppista olen kaupasta aina silloin tällöin ostanut ja varsinkin paahdettuna se on tosi hyvää. Eli leipää ja kotijuustoa aamiaiseksi silloin kun tekee leipää mieli. Lisukkeeksi vielä kurkkuviipaleita niin avot!

Keväällä innostuin leipomaan karppaus.infosta löytämilläni resepteillä leipiä, jotka valmistuvatkin käden käänteessä. Ja ovat sitä paitsi hyviä. Ajattelin vielä tällä viikolla tehdä pellillisen tälläistä herkkua (ohje karppaus.info):
Helposta helpoin leipä
n. 1,5 dl vettä tai maitoa (määrä riippuu vähän mitä kuiva-aineita käyttää)
4 munaa
yht. 2 dl erilaisia siemeniä ja jauhoja/jauheita (esim. seesam, pellava, pähkinät, auringonkukka, soija, alkuvehnä, leseet jne.)
1 dl kookosjauhoja
1 tl suolaa
reipas luraus oliiviöljyä
Sekoita kaikki ainekset. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle, levitä lusikalla ja paista 200 asteisessa uunissa n. 10-15 min. tai kunnes on kauniin ruskea.

3. Keitetyt kananmunat

Herkku joka väliin, toimii myös aamupalana. Sellaisenaan pari keitettyä kananmunaa. Tai nälän yllättäessä esim leivän kanssa. Keitän usein isomman satsin kananmunia kerralla ja napsostelen niitä sitten nälän yllättäessä päivän mittaan. Juu, kolestroli mitataan taas työterveydessä syksyllä :)

4. Nopea munakas mikrossa

Pari kolme kananmunaa rikotaan ja sekaan sekoitetaan ripaus suolaa ja mustapippuria. Sekoitan sekaan usein myös esim. kinkku- tai kalkkunasuikaleita. Ja jos jaksan niin tomaattia tai paprikaa. Toimii aamiaisena, mutta myös lounaana. Mikrossa minuutin pari, kunnes on hyytynyt. Hyvää ja täyttävää!
5. Puuro
Olen aina ollut sitä mieltä, että kaurapuuro ei pidä nälkää hyvin. Ehkä jos sekaan laittaisi raejuustoa, oliiviöljyä tms. niin se pitäisi. Mutta jos puuroa syön niin syön ruispuuroa. Se on aivan parasta pienen voisilmän ja kylmän maidon kanssa. Ruispuuroa tosin jaksan keittää ehkä kerran kuussa. Jos silloinkaan. Joten puuroa tulee tällä hetkellä syötyä erittäin harvoin.
Tässä esimerkkejä aamupaloista, joita söin ”entisessä elämässäni”: murot, mysli, paahtoleipä hunajalla/hillolla, kaurapuuro hillolla tai ihan vain pari voileipäkeksiä kahvin kera. Fitness jugurttimurot oli ehkä mun suosikkiaamupala. Silloin tällöin lauantai-aamuisin sallin itselleni kipollisen niitä.
Lisäksi käytän järkeä aika paljon ruokavaliossani: jos tiedän, että aion juosta illalla tunnin lenkin niin syön ruisleipää välipalalla. Kyllä niitä hiilihydraatteja kroppa tarvitsee. Eli ei tämä nyt ihan vähähiilarinenkaan dieetti ole. Vaan jotain siltä väliltä.
Vinkkejä, neuvoja, kritiikkiä, kommentteja. Kaikkia otetaan vastaan :)
Seuraavaksi alan koostamaan postausta lounaista, joita syön. Uskoisin, että saisin sen ”lanseerauskuntoon” tasan viikon päähän.
Oikein reipasta viikon alkua sinulle

10 Responses to “Huomenta {uusi elämä} !”

 1. Anonymous sanoo:

  Aloitin vähähiilarisen ruokavalion keväällä; kahden kuukauden kuluttua kävin verikokeessa. Syksyn kolesteroli 5,4 oli nyt 4,2:D

 2. Heidi sanoo:

  Itse lopetin muutama vuosi sitten maustettujen jugurttien syönnin, eikä mennyt kauaakaan kun ne maistuivat todella ällömakeilta. Sen jälkeen en ole syönyt kuin maustamatonta jogurttia tai viiliä.
  Oikein puistattaa kun ajattelee sitä sokerimäärää mitä jogurtteihin laitetaan, et taitaa ne terveyshyödyt kumoutua siihen sokeriin…

 3. Riitta sanoo:

  Kiitti näistä vinkeistä! Täytyykin kokeilla tota leipäreseptiä :)

 4. Marja sanoo:

  Hiphei, hyviä vinkkejä aamupaloihin tuossa… Mullakin ehkä perusajatuksena juuri se, että yritän taas (kesän repsahduksien jälkeen) alkaa syömään niin, että olo tuntuisi hyvältä, kevyeltä, ei väsyttäisi. Kunhan tää flunssa menis ensin ohi…

  tuumaa nimim. ellen saa aamuisin Fitness jogurttimuroja, olen huonolla tuulella :D

 5. J sanoo:

  Huomenta!
  Mä syön kans usein maustamatonta luonnonjogurttia aamupalaksi kera marjojen. Sit joko paistettua tai keitettyä kananmunaa, mut se menee yleensä ruisleivän tai näkkärin päälle, sit kahvia ja yks keksi. Mä en tiedä miks se keksi pitää aina tunkea siihen aamupala lautaselle :D mut muuten syön harvoin makeaa, karkkia jne..
  Painoa ei tarvis tiputtaa, mut pari kiloo vois lähtee.
  Tsemppiä ja energiaa sinne arjen pyörittämiseen :)

 6. JOnna sanoo:

  Moikka! Taidankin kommentoida ekaa kertaa täällä…. Mä tein noin vuosi sitten elämäntapamuutoksen, josta seurasi -12kg. Pari on tullut takaisin mutta selkeästi se tuli syömällä. Siis vähemmän ja eritavalla. Leivän ja muut hiilarit vähensin, lisäsin salaatin määrää ja pienensin annoksia ja mikä tärkeintä, vähensin tosi paljon herkuttelua. Se on on mun heikkous. Liikuntaa olin lisännyt jo monta vuotta mutta ei se yksin auta. Ja mun vinkki on turkkilainen jogurtti, on maustamatonta ja ihanan lohkeavaa. Nam! Ja saman olen huomannut, kun jättää herkut vähemmälle, niin ei ne enää maistun samalla tavalla… Tsemppiä sulle! Mä yritän myös ryhdistäytyä vaikken myöskään kesällä ihan repsahtanut ;)

 7. Heli sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus! Mullakin mielessä jonkunlainen ruokaremontti, olen vielä tosin vaiheessa sen ajatuksen kanssa. Maustamatonta jogurttia meilläkin on aina, en edes lapsille enää osta muuta.

 8. Maria sanoo:

  APUA, repsahdin juuri puolikkaaseen pizzaan. Pööh :( Mulla oli kaalikeitto juuri menossa mikroon lämmitykseen, kun mies soitti ”Minkä pitsan otat?” Mokomakin! Huomenna uusi päivä, onneksi :)

  Anonyymi: no niin sitä pitää, hyvä tulos noin vähässä ajassa :)

  Heidi: juu, jostain mäkin luin, että rasvaton maustettu jugurtti on itse asiassa pahempi kuin tavan maustettu jugurtti juuri noiden sokereitten takia.

  Riitta: ole hyvä, kokeile ihmeessä :)

  Marja: juuri näin, mulla kans pääperiaate on siinä, että en aio kituuttaa vain voida hyvin :) Laitoin mailia sulle!

  J: onneks kuule vaan yks keksi..just muisteltiin mun aamupaloja opiskeluaikoina; kaks kuppia kahvia ja puolikas Pim’s keksipaketti :D Kiitos ja samoin sullee :)!

  Jonna: kaunein kiitos vinkistä, turkkilainen jugurtti oli aivan sairaan hyvää. Söin sitä tänään aampalaksi mustikoiden kanssa ja sehän on melkein kuin koostumukseltaan syntistä kermavaahtoa. Ihanaa! Tsemppiä sulle, huiman pudotuksen teit vuosi sitten! Mä kans muuten oon huomannut, että pelkkä liikunta ei (valitettavasti) auta. Pitää katsoa myös ruokailuja.

  Heli: kiitos, mäkin jalostin tuota mun ruokaremppaa pitkään. Oonkin kokeillut jos jonkinlaisia dieettejä yms. mutta mitään en ole jaksanut kauaa. Tsemppia!

 9. Heidi sanoo:

  Hei! Itse aloitin vhh-ruokavalion kesäkuun puolivälissä. Parina viikonloppuna on tullut lipsuttua ja sen on kyllä huomannut parin seuraavan päivän ajan: ei jaksa tehdä yhtään mitään. Tuntuu, ettei ajatuskaan kulje, saati sitten että jaksaisi lenkille lähteä. Puhumattakaan siitä, miten vatsa reagoi. Mulle siis vhh on sopinut täydellisen hyvin. Syön myös maitotuotteita rajoituksetta, mutta jätin pois riisit, perunat, pastat, pullat ja karkit. Ja tosiaan: mulla tais lähteä makeanhimo jo viikossa (ennen maistui ainakin joka toinen päivä). Hyvä olo tästä tulee, joskin kauppalasku ehkä himpan nousee. Mutta ei sitä hyvinvointia voi rahalla mitata! Tsemppiä sulle arkeen!

 10. Maria sanoo:

  Heidi: juuri näin! Se energian määrä, joka tulee jättämällä kaikki riisit, perunat yms pois niin on aivan hirmuinen. Juu, kauppalasku on meilläkin kasvanut, mutta toisaalta sen sallin; eipä mene rahaa kankkulan kaivoon. Sijoitus tulevaisuuteen, kun satsaa omaan terveyteen :) Kiitos samoin, tsemppiä ja kiitos kommentoinnistasi!

Kommentoi