lauantai 13. lokakuun 2012

Perfect Friday (& maailman paras pizzapohjan ohje)

Että voi ihminen olla onnellinen; pitkään haaveilin pizzapohjasta, joka on ohut ja jonka reunoihin tulee rapeita ilmakuplia. Ja eilen (kuin sattumalta…ja taas Siken kirjan ohjeella) sain sellaisen aikaan. Jihuu! :)
Onnellinen olen myös ihanien perjantaivieraidemme johdosta; kuinka kätsyä onkaan, että veljeni perhe asuu ihan meidän liki naapurissa. Koska miesväki oli omilla menoillaan, vietimme perjantai-iltaa naisväen kesken. Lapset tilasivat juustopizzan (tomaattipyrettä ja juustoraastetta :) ja meille aikuisille tein mozzarella-kapris-punasipulipizzaa. Toiseen pizzaan heitin vähän päälle juustoraastetta, toiseen en laittanut lainkaan. 
Ohje oli alunperin kahteen kiloon vehnäjauhoja, mutta koska meillä ei ollut niin paljon, puolitin tuon määrän. Tällä puolikkaallakin reseptillä tulee viisi perhepizzan kokoista pizzaa. Kaksi taikinapalleroa jouti pakkaseen odottamaan seuraavaa pizzaperjantaita ja kolme pizzaa paistoin eilen. Tähän asti olen tehnyt pizzapohjasta paksun, mutta täytyy kyllä sanoa, että tästä lähtien meillä syödään ohutta pizzaa. Pannupizzat on sitten erikseen ja ne mennään nauttimaan Pizza Hut:iin (ei ole meat loversin voittanutta! :). 
Pizzan pohjataikina
1 kg vehnäjauhoja
5 dl kädenlämpöistä vettä
5-8 gr hiivaa (juu, eli sellainen pikkuinen nirhama kulmasta :)
0,250 dl oliiviöljyä
10 gr suolaa
Sekoita pienessä kupissa suolasta, öljystä, hiivasta ja parista ruokalusikallisesta lämpimää vettä juokseva seos. Kaada seos ja loput vedet venhäjauhojen sekaan ja sekoita ensin puuhaarukalla ja sitten käsin, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Kaada taikina sitten leivinpöydälle ja vaivaa siitä joustava. 
Anna taikinan kehkeytyä jääkaapissa 8-9 tuntia. Koska mulla ei tähän ollut mahdollisuutta, sillä oli vain pari tuntia aikaa ennen vieraita, niin taikina kehkeytyi reilun tunnin huoneenlämmössä. Tee taikinasta viisi palleroa ja anna kohota vartin verran. Kaulitse pallerot ohuiksi ympyröiksi  (mulla täytti koko pellin) ja (tässä välissä niitä voi heitellä ilmaan niin kuin elokuvissa…onnistui hyvin tällä reseptillä) laita mieleisesi täytteet. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut paistoaikaa/uunin lämpötilaa, joten mä tein vähän kokeiluita. Ensimmäisen pitsan paistoin 250 asteessa uunin keskiosassa -> juusto ruskistui, mutta pohja ei paistunut haluamallani tavalla. Kaksi seuraavaan laitoin noin viideksi minuutiksi uunin alatasolle ja sitten nostin keskitasolle vajaaksi viideksi minuutiksi.

Alunperin tarkoitus oli lähteä aamulla pitkälle juoksulenkille, mutta pari lasia punaviiniä jyskytti sen verran herätessäni takaraivossa (ai miten niin harjoittelun puutetta ;), että passitin miehen heti aamusta  hoitamaan omat kuntoilunsa salille ja Kauppahalliin kalatiskille. Iltaruoaksi himoitsen savustettua nieriää, tonnikalapihvejä (herkkua!) ja höyrytettyjä kasviksia. 
Nyt heitän juoksuvaatteet niskaan, odottelen miehuuksen kotiinpaluuta 
ja lähden pizzansulatuslenkille (kuinkahan monta tuntia juoksua siihen tarvitaan ? ;)

Leppoisaa lauantaita sinulle 

25 Responses to “Perfect Friday (& maailman paras pizzapohjan ohje)”

 1. Avatar J sanoo:

  Näyttääpä niin hyvältä! Ja illan menu kuulostaa myös herkulliselta.

  p.s. sen seurauksena että olen aina tykännyt teidän olkkarikuvista, muuttui meidänkin olkkari eilen :)

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos J :)
   Ja hei, teidän olkkari on tosi ihana! Mä tykkään noista Kivikin nojatuoleistakin; jos saisin meidän pianon hukattua jonnekin niin vaihtaisin järjestystä ja ostaisin yhden nojatuolin :)

 2. Avatar Marja sanoo:

  Nam :P Voitaisko me tulla joskus teille pizzalle…? ;) Ja kaikille muille herkuille – sellainen seisova pöytä kaikista herkuista mistä olet täälläkin postaillut!!

  Mun piti lähteä hullareille klo 8 aamulla mutta päässä jyskytti eiliset pari siideriä (todellakin, harjoituksen puutetta – tai vanhuus?) sen verran että olen edelleen aamutakissa :D Mies juoksemassa, sitten hullareitten kautta lätkämatsiin… sitten pizzojen kera kotiin..

  Hei pysyykö Kivikeissä istuintyynyt paikoillaan? Mä olen nyt niiiiin kypsä tuohon meidän Ekeskogiin kun siinä valuu istuintyynyjen mukana lattialle miltei heti istuuduttuaan… Huomenna vaadin miehen Ikeaan ja Kivik peräkärryyn! Mistähän saisi edullisesti Fatboyt, niitä tahtoo kaksi tytöille!

  • Avatar Maria sanoo:

   No ilman muuta, tervetuloa :D Sellainen seisova pöytä ja blogitapaaminen isolla porukalla kuulostaa hyvältä!!

   Mäkin haahuilin eilen puolille päiville yökkäreissä…välillä se on niin kivaa :)

   Pysyy istuintyynyt paikoillaan ihan täysin, mutta meillähän nuo ei ole jokapäiväisessä käytössä :) Mä niin rakastan teidän Ekesgogia!!! Se on ulkoisesti aivan mieletön….niin kuin koko teidän olkkari. Seuraavaks tuun isolta ruudulta katsomaan kuvia, joita just ihastelin kännykästä. Citydealissä vai mikä Groupon se nykyään on, oli joskus diilejä ihan Fatboyn näköisistä tuoleista :) Veljen vaimo osti sellaisen ja se on kyllä mun mielestä vähintäänkin yhtä laadukas kuin aito!

 3. Avatar Sally sanoo:

  Mitkä herkut! Pitääkin kokeilla tuota sun ohjettasi seuraavalla kerralla. Ja hei, mäkin voisin ottaa sellaisen pizzakutsun vastaan niikuin Marja edellisessä kommentissaan ;)

  Ihanaa viikonloppua!

  • Avatar Maria sanoo:

   Hihii, kiitos…tehän voitte tulla Marjan kanssa meille kimppakyydillä :) BPP-tapaamiseen eli Bloggailua, Pizzaa ja Punkkua :D

   Kiitos, ihanaa sunnuntai-iltaa :)

 4. Avatar littleB sanoo:

  Ai että, tämä ohje kyllä menee jemmaan! Oon kans haaveillut ohuesta ja reunoilta kuplivasta pohjasta, jospa se tällä onnistuis! :)

 5. Avatar Niina sanoo:

  Oi nam!Mäkin otan tämänkin ohjeen talteen!:) Ootko muutes bongannu kaupoista mitään hyvää bbq kastiketta pitsapohjaan?Muistan kyllä että teit sitä itsekkin mut mua laiskottaa..josko löytyis valmiina?!

  Ihanaa lauantai-iltaa! <3

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos Niinuska ja ota ihmeessä!
   Mä en ole uskaltanut ostaa kaupasta enää yhtään bbq-kastiketta sen jälkeen, kun tein itse. Ei ne kuitenkaan ole yhtä hyviä ;)) Ei vais, toi itsetehty bbq-kastike, pekoni, ananas ja punasipuli sopis tähänkin pizzapohjaan kuin nenä päähän!

   Kiitos, ihanaa sunnuntai-iltaa <3

 6. Kiitos kun jaoit reseptin:D meilläkin oli pizzaperjantai, nyt pohja oli pahaa ja paksua.

  • Avatar Maria sanoo:

   Olehan hyvä :) Mä oon aiemmin kans tehnyt pellillisen sellaista paksupohjaista pizzaa, mutta nyt jatkossa teen näitä…niin kauan kunnes kyllästyn :D

 7. Avatar Anonymous sanoo:

  Jos tekee ison pellillisen tota pizzaa, niin kuinka monta peltiä siitä suurin piretein tulee? :D

  että kannattaako puolittaa annos ?

  • Avatar Anonymous sanoo:

   tai niinku jos tekee neliön mallisen pitsan :D

  • Avatar Maria sanoo:

   Sori,
   kommenttisi oli mennyt ihan ohitse; kannattaa aina muistutella tuolla uusimmissa postauksissa, jos en heti vastaa :)

   Tuosta tulee 4-5 pellillistä eli kannattaa puolittaa. Mä olen nyt puolittanut, niin tulee kaksi liki pellillisen kokoista pitsaa :)

 8. Avatar Anonymous sanoo:

  Oletko käyttänyt tähän pizzaan mainitsemaasi bbg-kastiketta pohjaksi? Tällä reseptillä ja kastikkeella saisi duunattua myöskin kotipizzan luoman ”kotzonen”. Näyttää herkulliselle..huomenna pakko kokeilla reseptiäisi. :)

 9. Avatar Anonymous sanoo:

  Kiitos hyvästä reseptistä, kokeilin juuri ja ikinä en ole päässyt näin lähelleä ”oikeaa” pizzapohjaa! Oma uuni tosin vaati 275 astetta jotta 5 + 5 min riitti. Laitoin myös muutaman pötkylän pakkaseen. Osaatko sanoa miten pitkä aika pitää varata taikinan sulamiseen, sitten kun sen pakkaessta ottaa?

 10. […] ollaan tehty sillä suosikkipizzapohjaohjeellani, niin tämä tuntui liki syrjähypyltä ;) Täältä löytyy se aiempi suosikkipizzapohjani. Tämä Leilan pizzapohjan ohje menee näin: 50 g hiivaa […]

 11. […] telkkariohjelmien eteen sohvalle kera pizzan. Niistä viime perjantaisista pizzapalleroistahan (klikklik) laitoin kaksi pakkaseen, joten ne ovat yön aikana sulaneet jääkaapissa.  […]

 12. […] reseptejä tähän postaukseen, niin ne tulevat ainakin nähdyksi. Ja kenties myös vastatuksi ;) Perinteinen perjantai-pizza (maailman paras pizza) Pastasalaatti á la Gina ja mausteiset pikkuleipäset […]

 13. […] blogin suosituimpia tekstejä on parin vuoden takainen postaus (klik), jossa hehkutin löytäneeni sen just oikeanlaisen pizzapohjan. Ohuen, johon tulee ilmakuplia. […]

 14. Avatar Outi sanoo:

  Oletko käyttänyt mitä vehnäjauhoja? Itse olen tehnyt vuosikaudet pizzat ”pizzajauhoilla”, mutta käykö ne tuohon vai oletko käyttänyt ihan tavallisia vehnäjauhoja vai miten?

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Outi!
   Ihan tavallisia vehnäjauhoja olen käyttänyt. Joskus korvasin muistaakseni osan spelttijauhoilla. Mutta tavalliset vehnäjauhot käy :)

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

 15. Avatar Maria sanoo:

  Paras pohja mitä koskaan kokeillut ! :) kiitos tästä

Kommentoi