tiistai 14. joulukuun 2010

Yummy!

Joululahjoja en ole ostanut ainuttakaan (no, miehelle pari), mutta sen sijaan olen kunnostautunut testaamaan erilaisia joululeivonnaisreseptejä 😀 Tekee kuulkaas hyvää tälle ruokarempalle. Joka nyt joulun kunniaksi on telakalla seuraavat neljä viikkoa. Ollut jo viikon…
Mulla on ollut tapana leipoa jouluksi ne perinteiset tortut, piparit ja maustekakut. Lisäksi olen yrittänyt joka joulu leipoa jonkin vähän paremman kakun sekä tehdä läjäpäin nameja. Viime vuonna leivoin sacher-kakun ja sitä edellisenä vuonna muistaakseni glögijuustokakun. Myös rommirusinajuustokakku oli tarjolla jokunen vuosi taaksepäin.
Tänä vuonna me saamme jälleen ruokavieraita joululounaalle. Meitä tulee olemaan liki 20, mutta jos teen montaa eri laatua jälkkäriä niin kaikki ottaa jokaista laatua vain vähän 🙂 Siksi ajattelin alla olevien riittävän. niiden perinteisten torttujen ja pipareiden lisäksi. Joulumakeisten kera. Molemmat reseptit on Toivekoti ja Puutarhan 9/2010 numerosta.
Marenkiunelma
2 valmista marenkipohjaa
3 kiinteää omenaa
5 tuoretta kypsää taatelia
1 dl hienonnettuja manteleita
0,5 purkkia maitorahkaa
10 kpl piparkakkuja
2,5 dl kuohukermaa (itse käytin 20% Flora Vispiä)

 
1. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko ne pieniksi paloiksi ja paista voissa pari minuuttia.
2. Rouhi mantelit ja piparkakut sekä paloittele taatelit. Sekoita omenien kanssa varovasti rahkan joukkoon.

 

3. Levitä täyte tasaisesti alimmalle markenkipohjale. Nosta täytteen päälle toinen marenkipohja ja levitä sen päälle kuohkeaa kermavaahtoa.
4. Koristele pienillä tähtipipareilla. Marenkitorttu on parhaimmillaan, kun se on saanut vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
Eli sokeria ei käytetty lainkaan; marenkipohjat ovat sen verran makeita. Omenat saavat olla hapokkaita. Lisäksi seokseen sopisi puolukat tai karpalot. Täyte näyttää jokseenkin perunasalaatilta, mutta oli hyvää :)! Ihanan raikasta ja kevyttä! Ehjästä kakusta ei tullut kuvaa, mutta puolikas kakku saa riittää.. Kakku oli seuraavana päivänä vielä parempaa; marenki oli ”vettynyt tarpeeksi”.
Jos ei yllä oleva kakku vie makean nälkään niin nämä taatusti vie:

Satumaisia piparijäätelöleivoksia

Täyte
1 litra vaniljajäätelöä
n. 10 karkeaksi murskattua piparkakkua
1 dl hienonnettuja manteleita
1 dl hienonnettuja taateleita
Pohjat
400 g piparkakkua
100 g voita
1. Sekoita hieman sulaneeseen jäätelöön ainekset kohdasta täyte.Laita seos takaisin pakastimeen ja jäädytä vähintään puoli tuntia.
2. Hiero murustetut piparit ja sulatetu voi kiinteäksi taikinaksi. Jaa taikina tasaiseksi muffinssivuokiin ja painele taikina myös vuokien reunoille. Nosta ne jääkaappiin kovettumaan.
3. Ennen tarjoilua irrota piparimassamuotit varovasti muffinssivuoista.
4. Täytä piparimassavuoat jäätelöllä.

Ajattelin säästää aikaa ja tehdä em. reseptillä jäätelökakun…juustokakun tyyliin. Noissa muffinssivuokajutuissa meni tuhottomasti aikaa. Ja lisäksi jouluksi aion hulauttaa jätskiin tujauksen rommia tai konjakkia 🙂
Meillä tulee olemaan siis kalapainotteinen joululounas. Alkupaloiksi ajattelin tehdä allaolevia pieniä suupaloja:
Lehtitaikinalevyistä tehdään pienellä piparkakkumuotilla (alla tähtimuotti) kuvioita, jotka voidellaan ja paistetaan. Väliin ajattelin laittaa tuorejuustoa, tilliä sekä kylmäsavulohta. Toinen versio menisi tuorejuustolla, tillillä sekä katkaravuilla. Alla olevissa kuvissa on savuporotuorejuustoa ja kinkkua. Herkullisia nekin, mutta eivät välttämättä sovi kalaisaan joulupöytään 🙂 Nämäkin ovat parempia, kun ovat saaneet olla jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua.

 Tänä iltana taas piparinpaistotalkoot. Olenkin jo mennyt sekaisin laskuissa, mutta reilusti yli 10 pellillistä ollaan jo paistettu. Ja kaikki syöty. Röyh ;D


7 Responses to “Yummy!”

  1. Johanna sanoo:

    Upeilta näyttävät, täytyy poimia reseptiä talteen, kiitoksi 😀

  2. -Heli- sanoo:

    Voi että on herkullisen näköisiä 🙂 kiitoksia resepteistä!

  3. Nina sanoo:

    NAM! Herkullisen näköisiä. Kiitos, sä ratkaisit juuri mun joulupäivän jälkiruoka-ongelman! 🙂

  4. JaanaElina sanoo:

    Namia.Pitää kokeilla.

    Mä täällä teen porkkana-ja lanttulaatikoita uuniin.Talo tuolsuu lantulle.

    Mukavaa viikkoa,mä ostin eilen Reinoja kasan joululahjaksi.Muuta en taida ostaakaan.

  5. Minulle tuli nälkä! Ruokaremppa ”vähän” venyy täälläkin 😉 Tammikuussa sitten otan itseäni niskasta kiinni.
    Herkullisia ohjeita olet leiponut, noista söisin mieluusti jokaisesta palan…tai rehellisesti sanottuna useamman :))

  6. Niina sanoo:

    Oi joi mitä ohjeita!!Nam!!Kaikki kuulosti siltä että niitä on pakko kokeilla!!

  7. Maria sanoo:

    Kiitos ihanaiset kommenteistanne ja olkaahan hyvät resepteistä 🙂 Tammikuussa vita nuova ja ruokarempat aluilleen jälleen ;D!
    Meillä on -20 astetta pakkasta. Hrrr.

Kommentoi