sunnuntai 22. toukokuun 2022

Kesäruokaa, kiitos!

…kunnes kyllästyy 😀

HEIPPAHEI!

Se ihana aika on täällä, kun saa kotikeittiöön vaihtelua ulkoruoanlaitosta eli grillauksesta ja savustamisesta. Tiedän, että jotkut grillaa ja savustaa vuoden ympäri, mutta meillä nuo ovat kesäkauden juttuja. Kuten myös pizzauuninkin käyttö.

Kesäruokailu on jotenkin mutkatonta, vaivatonta, helppoa ja mikä parasta koko perheen juttu. Meillä mä olen ominut paikan hellan äärestä, mies grillin äärestä. Joten kesällä ruoanlaitosta tulee jotenkin yhteisöllisempää.

Talvella sielu kaipaa pastaa ja perunaa kalan/kanan/lihan seuraksi, mutta kesällä huomaan kasvisten (muiden kuin perunan) korvaavan enemmän pastan ja perunan. Poislukien toki uudet perunat, joita syödään varsinkin juhannuksen tienoilla.

Viime viikonloppuna mökillä ei grillattu lohta (kiitos yhtäkkisen jäätävän vesisateen), vaan tehtiin se uunissa, mutta tämän herkullisen tamarindilohen valmistus onnistuu toki grillissäkin. Seuraksi muutama raikas salaatti ja uunissa lohen kanssa rapsakoituneita bimejä. Se oli siinä.

Tamarindilohi

800 g lohifilee
2 rkl tamarinditahnaa
1 rkl raastettua inkivääriä
1 limen mehu
1 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä

Tarjolle: korianteria (tai ruohosipulia niin kuin meillä oli korianterin puuttuessa 🙂

1. Poista lohesta ruodot ja aseta lohifilee leivinpaperin päälle
2. Sekoita muut ainekset keskenään ja valele lohen pintaan
3. Anna tekeytyä noin 30 minuuttia
4. Grillaa tai paista uunissa 200 asteessa kypsäksi

Parsakaalisalaatti

1 parsakaali
pieni punasipuli
50 % / 50 % kermaviiliä ja majoneesia
2 tl currya
ripaus suolaa
mustapippuria

1. Pilko parsakaali, myös kuorittu ”runko”, pilko kuorittu punasipuli
2. Sekoita kermaviili, majoneesi, curry, suola ja mustapippuri keskenään ja sekoita kastike parsakaalien ja sipulin kanssa
3. Anna tekeytyä jääkaapissa noin puolisen tuntia (voi olla kauemminkin)

Fenkoliparmesan-salaatti

1 fenkoli
1 dl raastettua parmesania
loraus oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
mustapippuria

1. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi
2. Sekoita raastettu parmesan sen joukkoon (mä tykkään raastaa parmesanin tähän salaattiin juustohöylällä, niin tulee roheita siivuja)
3. Sekoita oliiviöljy, sitruunan mehu sekä mustapippuri keskenään ja sekoita salaattiin

ID

Tulipas muuten ihan hirmuinen ikävä mökille, nyt kun ei tänä viikonloppuna sinne päästy. Onneksi edessä on lyhyt työviikko ja mökkeilyä sitten loppuviikosta. Toivotaan, että sääennuste siitä vähän paranee. Toki sateellakin mökillä viihtyy, mutta tarkoituksena olisi pitää puusavotta ja laittaa klapikone laulamaan. Pelkään, että saunapuut loppuu kesken ennen aikojaan.

Nyt vielä vähäksi aikaa nauttimaan ulkoelämästä. Viikonlopun jäljiltä kasvoihin on tullut pisamia ja olo on jokseenkin sellainen kesälomalaisolo. Vaikka lomaan vielä reippaasti yli kuukausi onkin. Se, ken sanoi että kesä on ihmisen parasta aikaa, ei ollut kuulkaas väärässä!

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,


Kommentoi