maanantai 06. toukokuun 2019

Mökkimäinen mökki vai moderni kakkoskoti?

MOIKKAMOI MAANANATAIHIN IHANAT!

Se on kyllä ihan järjetöntä, miten mieli on niin paljon virkeämpi aurinkoisella kelillä. Vaikka viime yönä nukuttuja tunteja tuli ehkä kokonaisuudessa muutama. Olen ollut sitä mieltä, että esikoisella on tänä vuonna vain astetta pahemmat allergiat kurkkukivulla höystettynä, mutta viime yönä tulin tulokseen, että flunssaa tuo taitaa olla. Ei nukkunut potilas, eikä nukkunut äitikään. Onneksi mies meni jo illalla kellarin sohvalle nukkumaan, kun joutui heräämään neljältä ehtiäkseen aamukoneeseen. Muuten voisi olla siellä työreissussakin himpun verran väsyneempi työntekijä.

Kotitoimistopäivä onneksi tekee sen, että ei ihan niin skarppina tarvitse olla, mutta jälleen nostan hattua teille pienten lasten äidit. Yöunet ovat niin sangen tärkeät.

Sain viikonloppuna monen monta viestiä mökkiasioihin liittyen. Kiitos niistä 🙂 Aika monessa ihasteltiin meidän mökkiä, joka on mökkimäinen. Aloin miettimään, että mitkä ovat mökin kriteerit. Mikä tekee mökistä mökin. Itselleni mökki on sellainen, joka saa erottua vaatimattomuudellaan ja fasiliteeteillaan kodistamme. Että on selvä ero kodin ja mökin välillä. Koti on koti ja mökki on mökki. Mökin yksi kiehtovuus on siinä, että siellä elää koko ajan ikään kuin ”liipaisimella” 😀 Toisaalta myös luonnon armoilla. Toimiiko pumput, tuleeko vettä. Uskaltaako pimeässä herätä pissalle vai pidättääkö aamuun. Ja hei, meillähän on muuten tiettyihin ihaniin ja tunnelmallisiin, sähköttömiin erämaamökkeihin verrattuna varsin moderni mökki.

Lauantaina mökissä oli sisällä nelisen astetta lämmintä sinne mennessämme ja se nousi siitä pienellä lämmöllä 12 asteeseen. Koko päivän aikana en riisunut takkia tai pipoa. Paitsi saunassa käydessäni. Tuo tietynlainen karaistuminen kuuluu meidän mökkeilyyn. Saa olla vähän kylmää ja saa olla vähän kosteaa.

Meidän mökkimme saa olla myös sisustukseltaan vähän sellainen aikaa nähnyt. Edellisten omistajien huonekalut toimivat hyvin ja miellyttävät silmää. Koriste-esineinä toimii sellaiset, jotka eivät meidän kotona toimisi sitten lainkaan. Esimerkiksi silkkikukat tai mökin entisen omistajan nikkaroimat puukoristeet.

Mutta se, mikä toimii meillä rentouttavana tekijänä ei välttämättä ole sitä muille. Ymmärrän vallan hyvin heitä, ketkä valitsevat modernin kakkoskodin. Kyse on mieltymyksistä. Meillä on perikunnalla äidin puolelta tullut papan rakentama mökki. Sellainen tiilinen omakotitalo, jonka avarassa olohuoneessa on isot ikkunat järvelle. Sisävessa ja muutenkin kaikki fasiliteetit kunnossa. Sen ajan moderni kakkoskoti. Pikkutyttönä se oli käsitykseni mökistä. Koska en tiennyt muunlaisesta mökkeilystä. Kun äiti ja iskä reilut 15 vuotta sitten etsivät omaa mökkiä kriteerinä ”mökkimäinen mökki” mietin aluksi, että miksi ihmeessä. Miten ihmeessä joku haluaa mökin, jossa on puuta enemmän kuin laki sallii ja jossa vessatoimitukset on ulkoistettu. Jossa tiskataan järvivedellä.

Sitten kun itse aloimme etsimään mökkiä, oli mökin kriteerinä juurikin tuollainen mökkimäinen mökki. Ei sitä aina syysöinä uskalla ilman henkivartijaa huussiin lähteä ja välillä on käynyt niin, että jalat ovat meinanneet jäätyä suihkun kaakelilattiaan kiinni. Kerran myrskysäällä vene keikkui niin hirmuisesti saunamökin pumpun takaiskuventtiiliä vaihtaessamme, että vähäsen pelotti. Mutta lopulta saimme saunaankin pesuvettä.

Mökkimäinen mökki vai moderni kakkoskoti? Sillä ei ole mielestäni mitään väliä, vaan tärkeintä mökkeilyssä on löytää paikka, jossa mieli rentoutuu ja sielu lepää.
Jossa huolirypyt siliävät ja silmät säihkyvät 

IHANAA MAANANTAITA TOIVOTELLEN,


16 Responses to “Mökkimäinen mökki vai moderni kakkoskoti?”

  1. Meri80 sanoo:

    Teillä on niin ihana mökkimäinen mökki 💕 Sinulla on taito sisustaa ja luoda kodikasta tunnelmaa! Tämä on ihana blogi, johon palaan melkeinpä päivittäin. Kiitos Maria inspiraatiosta ja elämänilosta, jota täältä saan 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Meri

      ja hei voi kiitos ♥ Kauniit sanasi pelastivat vähän väsähtäneen maanantain ♥

      Niin kiitollinen olen kuullessani, että ammennat täältä inspiraatiota ja elämäniloa 🙂 Mä ammennan teistä lukijoista inspiraatiota ja elämäniloa!

      Oikein ihanaa alkanutta viikkoa sinulle! :♥

  2. Keekis sanoo:

    Hei, samoin minäkin otan inspiksiä teidän bloggaajien jutuista ja kuvista. Kiitos niistä♡ Nytkin tuo eka kuva on kuin minun unelmakirjastani.

    Meidän mökki on hissuksiin modernisoitunut sen verran, että nyt siellä tarkenee nukkua jo pyjamassa kevään ja syksyn kylminä öinä. Ostimme paikan 1996, tuolloin se oli harva, vetoinen ja epäkäytännöllinen, 40-luvun lopussa rakennettu (sisustus sahalautaa ja lastulevyä, sinisiä ja ruskeita lateksimaaleja, uhhuh). Mutta siellä oli sähkö ja kesävesi -ilman niitä tuskin paikkaa olisimme huolineetkaan, koska ollaan meren saaressa.

    Vähitellen on ikkunat uusittu lämmönpitäviksi, pintoja palautettu enemmän ’vanhoiksi’ mutta samalla myös lisätty eristeitä (ekovillaa), keittiön lattialla tarkenee jopa yksissä villasukissa, huoneissa on sähköpatterit; takkatuli sytytetään silti aina kun tullaan, ellei nyt ihan hellettä ole.
    Saunassa peseydytään vadista ja nyt eläköidyttyäni unelmoin mahdollisuudesta viettää siellä pidempiäkin aikoja, tehdä esim. pieni hyötykasvimaa….ellei kauriit ja pupujussit popsi sitä öisin suuhunsa.

    • Maria sanoo:

      Heippa Keekis

      ja lämmin kiitos – ihana kuulla ♥

      Oih, miten ihanalle teidän mökki kuulostaa. Villasukkaelämä mökillä on parasta 🙂 Just puhuttiin miehen kanssa, että pitää ostaa mökille paksummat täkit, kun on niin viileitä kevätöitä ollut. Tosin onhan meillä siellä sähköpatterit, mutta jotenkin en tykkää ajatuksesta, että ne pauhaavat täysillä, kun osa lämmöstä karkaa kuitenkin hirsien välistä ulos 😀

      Hyötypuutarhalle iso peukku, sama haaveissa täällä!

      Ihanaa mökkikevättä ja -kesää ♥

  3. Anu sanoo:

    Riippuu ehkä missä mökki tai kakkoskoti sijaitsee..mitä siis mökiltä haluaa.meillä (niinku varmaan teilläkin) asiaan vaikutti se,että mökki on saaressa.me halutaan olla rauhassa:D

    Meillä ei tule vettä,mutta sisävessa on niin luksusta,että siitä en luopuisi:)
    Haluttiin ehdottomasti talviasuttava mökki,joten se saneli aika paljon.talvella tosin kovilla pakkasilla lattia on kylmä.
    Mutta ehdottomasti mökillä saa olla vähän askeettisempaa kuin kotona.
    Ehkä meillä on moderni mökki,mutta ei missään nimessä kakkoskoti:)
    Ihan jo senkin vuoksi,ettei sinne aina pääse.eikä budjettikaan olis siihen riittänyt;) eikä haittaa yhtään.
    Teillä on kyllä tosi kodikas ja viihtyisä mökki!ihastelen aina noita huonekaluja ja sävyjä:)

    • Maria sanoo:

      Moikkelis Anu

      ja hei juu, saarimökki oli aluksi ihan ehdoton ei. Kunnes näin jälkikäteen ajateltuna se oli paras mahdollinen ostos, juurikin tuon rauhallisuuden takia 🙂

      Meillähän on myös päämökin yhteydessä tehty vanhaan saunaan ns. sisävessa, mutta sitä ei juurikaan käytetä. Lasten yöllisiin pissaretkiin kyllä. Siellä on sellainen kuivakäymälä, mutta josko sinne uusisi polttavan tms. pöntön, niin sitten asia olisi eri juttu 🙂

      Voi kiitos Anu, teillä on ihana mökki myös ♥

      Kivaa keskiviikkoa! ♥

  4. Susa sanoo:

    Ihanan tunnelmallisia kuvia ❤️ Meillä mentiin tontti edellä eli tuli valittua se moderni kakkoskoti sillä ajatuksella, että joskus eläkepäivinä siitä voisi tulla vaikka ykköskoti. Tarkoituksella tehtiin siitä kodin vastakohta ja uusien kalusteiden rinnalla käytettiin paljon myös vanhoja esineitä. Ja vaikka mukavuuksia onkin, niin kyllä meri, puusauna ja luonnonrauha saa aina sen ihanan mökkitunnelman aikaan 😊

    Hyvin kiteytit, mökkeilyn tarkoitus on juurikin löytää se omalta tuntuva paikka, jossa sielu ja mieli lepää 😊❤️☀️

    • Maria sanoo:

      Heisan Susa

      ja voi kiitos ♥

      Hienosti muuten sanottu tuo, että meri, puusauna ja luonnonrauha saavat aikaan mökkitunnelman – se on juurikin näin, että mökkiin vaikuttaa niin paljon juurikin se ympäristö. Josta luonnonrauha on kyllä ihan ehdoton 🙂 Vaikka niin kiva kuin tuollainen saarimökkimme onkaan, niin se tekee kyllä sen, että ihan heti siitä ei eläkepäivien kakkoskotia saa…ellei sitten osta jäänmurtajaa tai vastaavaa 😀 Haaveilen aina joulusta mökillä, mutta juoksevan veden ja jäiden takia se olisi hieman haastavaa. Mutta haave, josta pitää kiinni ♥

      Aurinkoista keskiviikkoa ja ihania mökkihetkiä sinne ♥ 🙂

  5. Haluaisin sanoa ettei teidän mökkinne ole yhtään mökkimäinen! Mökin tunnelma siinä ehdottomasti on, ja kodikas ulkonäkö, mutta on se kyllä myös rustiikkisen tyylikäs!

    • Maria sanoo:

      Huomenta Milla

      ja voi ihana – kiitos ♥

      Omaan silmääni mökkimme näyttää ihan mökkimäiseltä…ehkä se on nu rottinkikalusteet ja hirsiseinät 😀 Se saa toki sellainen ollakin! Edellisillä omistajilla on ollut hurjan hyvä maku sisustuksen suhteen. Oli kyllä hurja säästö, ettei meidän tarvinnut vaihtaa kalusteita uusiin 🙂

      Ihanaista keskiviikkoa ♥

  6. Anna sanoo:

    Ihana mökki/kakkoskoti teillä <3 Ja kiitos hatunnostosta pienten lasten äideille, ihana saada joskus tunnustusta<3 ..kun viime yökin meni vähän levottomasti meidän vähä päälle vuoden ikäisen kuopuksen kanssa ja päivällä kuitenkin touhua riittää 1v ja 3v kanssa:D

    • Maria sanoo:

      Heipsan Anna

      ja kiitos ♥

      Hei todellakin, pienten lasten äidit ovat hatunnostonsa ansainneet; ei sitä enää muista niitä valvottuja öitä, paitsi sitten kun tulee yksi valvottu yö. Meilläkin molemmilla koliikki teki sen, että ekat kolme kuukautta huudettiin yöt. Sittemmin esikoinen kyllä valvotti muutenkin allergioiden yms takia. Monet aamut herättiin yliväsyneenä.

      Lohdutuksen sanana haluan sanoa, että tuo aika menee nopeasti ohi. Aivan liian nopeasti. Näin jälkikäteen ajateltuna oli hölmöä ajatella, että voi kun nämä jo kasvaisi ja yöt parantuisi – tällä haavaa välillä haaveilen, että voi kun saisi vauvavuodet edes hetkeksi takaisin 🙂

      Aurinkoista keskiviikkoa sinne ja tsemppiä yöunien kanssa ♥

  7. Sanna sanoo:

    Itse haluan ehdottomasti mökkimäisen mökin.Mielestäni se on juuri mökkeilyn juju.Vaikka meillä kotona myös puusauna,mökillä ei ole suihkua ja rakastan tehdä siellä pesuvedet paljuihin.Sisälle myöskin tulee vain tiskausvesi,juomavesi tuodaan mukana.Eikä haittaa tippaakaan.
    Ainoa ”luksus”mikä löydyttävä on sisävessa.Ulkovessaan en mene vaikka olisi mikä.Mieluummin sitten vaikka metsään.Onneksi nykyään sisävessa helppo toteuttaa ilma viemäröintejä.
    Mökillä missä käydään,meillä komerossa veneenvessa aineineen:D

    • Maria sanoo:

      Heipsan Sanna!

      Hei tiedätkö tuosta pesuvesijutusta tuli ihan mieleen lapsuuteni mökkikesät ♥ Meillä tulee tällä hetkellä mökillä pumpulla järvestä suihkuun vesi saunassa, mutta haaveilen padasta, jossa lämmittää veden. Sitten puljata siitä kylmän järviveden kanssa sopivan lämpöistä – ah 🙂

      Hih, mä nautin ulkohuussista…paitsi öisin! Ja onhan meillä tuo erotteleva ”sisäwc”, mutta se jotenkin haisee, niin ei tykätä käyttää sitä ollenkaan. Se on rakennettu päämökkiin vanhaan saunaan. Tekisi mieli joskus tulevaisuudessa ottaa tuokin tila keittiökäyttöön 🙂

      Veneenvessa kuulostaa ihanalle! 😀

      Aurinkoista keskiviikkoa ♥

      • Anu sanoo:

        Pakko vielä kommentoida tuohon vessajuttuun,että parasta tuossa meidän sisäveskissä on se ettei se haise.(paitsi hetkellisesti sitä tyhjätessä).
        Siinä on imuri joka vetää hajut ulos:)
        On siis Separet villa 9000 pönttö kyseessä eli tämä😊https://www.separett.com/media/1020/1095-03villa9000left.png

        • Maria sanoo:

          Heippa Anu

          ja hei meilläkin on Separet villa siellä ns. sisäveskissä, mutta musta tuntuu, että se imuri ei toimi. Se haisuaa hirveelle, vaikka käydään siellä vaan pisulla 😀

          Perjantaina tutkin käyttöohjetta tuohon pönttöön, kun päästään mökille ♥

Kommentoi