sunnuntai 14. huhtikuun 2019

Miksi jättäisin äänestämättä?

SULOISTA SUNNUNTAIAAMUA IHANAT!

Täällä on täysi tohina päällä iltapäivän synttärikemuja varten ja pieni jännitys vatsanpohjassa ei suinkaan johdu tyttöjen sukulaissynttäreistä, vaan siitä, että tänään on äänestyspäivä. Arvokas päivä, jota kenenkään ei tulisi aliarvioida. Kenenkään ei myöskään tulisi aliarvioida oman äänensä merkitystä.

Tiedän, mä olen ehkä vähän turhankin jyrkkä mielipiteessäni, mutta olen sitä mieltä, että olisi silkkaa hölmöyttä jättää äänestämättä. Joskus parikymppisenä sain puhelimen välityksellä satikutia siitä, että en dagen eftereissäni ollut jaksanut nousta sängystä äänestämään. Meidän äiti oli oikea ”käytä äänesi ja käytä se oikein” -natsi 😀 Silloin lompsin viime tingassa illan suussa pyjamahousuissa äänestämään. Äiskän ja iskän ehdokasta.

Muistan lapsuudestani äänestyspäivät. Ne olivat ikäänkuin juhlapäiviä. Jolloin mentiin koko perheen voimin alakoululleni äänestämään. Sen jälkeen mentiin usein Kissanmaan mummulaan vaalikahveille. Tarjolla oli mummun tekemiä ässäkeksejä. Enhän tuolloin ymmärtänyt itse äänestämisestä mitään. Puolueista tai arvoista. Mutta sen tajusin, että äänestäminen on tärkeää. Ja ässäkeksit suussa sulavia.

En keksi yhtäkään syytä, miksi jättäisin äänestämättä. Estynyt menemästä paikan päälle äänestyspäivänä? Sitä varten on ennakkoäänestyspäivät. En löydä oikeaa ehdokasta? No valitse sellainen, jonka arvot vastaavat eniten omiasi. Ei kukaan ehdi mun elinaikanani mitään päätöksiä tehdä? Lakiehdotusten läpivieminen vie usein aikaa, mutta ajattele asia niin, että millaisen maapallon ja millaisen Suomen jätät jälkipolvillesi. Millaisen tulevaisuuden haluaisit?

Olen kolmella eri vaalikoneella saanut erilaisia tuloksia. Siinä, missä aiemmin oli yksi vahva puolue, on nyt rinnalle noussut toinen varteenotettava vaihtoehto. Vieläkään en tiedä ketä äänestän. Mutta sen tiedän, että äänestän. Vaikka sitten geishakakun täyte jäisi laittamatta tai ruisnapit täyttämättä.

Muistakaahan äänestää!

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,


8 Responses to “Miksi jättäisin äänestämättä?”

  1. Kristiina H. sanoo:

    Samaa mieltä, on tyhmää jättää äänestämättä. Itselleni on kerran käynyt niin (en muista enää syytä), etten päässyt varsinaisena äänestyspäivänä äänestämään (EU-vaalit), eli ääni jäi antamatta. Sen jälkeen olen pääsääntöisesti äänestänyt ennakkoon, koska elämästä ei koskaan tiedä.

    • Maria sanoo:

      Heippa Kristiina!

      Tuo ennakkoäänestyksen mahdollistaminen on niin hieno idea 🙂 Mekin ollaan parina kertana äänestetty ennakkoon, kauppareissun yhteydessä!

      Mukavaa maanantaita 🙂

  2. Huomenta sanoo:

    Kävin kyllä äänestämässä, mutta rehellisesti sanottuna se melkein jäi tekemättä. Syy siihen oli yksinkertaisesti se, että meidän paikalliset ehdokkaat (kaakossa) eivät täyttäneet kriteerejäni. Eivät siis lähellekään. Jos asuisin esim. pääkaupunkiseudulla tai Pirkanmaalla, niin olisin löytänyt helposti mieleiseni ehdokkaan. Olisi voinut tulla jopa vaikeuksia valita muutaman hyvän väliltä. Nyt sitä vaikeutta ei siis todellakaan ollut.
    Lopulta päädyin äänestämään puhtaasti puoluetta. Puolueen valinta oli loppujen lopuksi melko helppoa ja siinä auttoi mm. puheenjohtajatenttien seuraaminen ja puolueiden vaaliohjelmiin toteaminen. Kyseisestä puolueesta valitsin vähiten ärsyttävän ehdokkaan. Ehdokkaani ei päässyt läpi, enkä toisaalta yhtään ihmettele sitä 😀 Mutta ainakin pystyin osoittamaan äänestyskäyttäytymiselläni, keitä tai mitä puolueita en halua valtaan.

    • Maria sanoo:

      Moikka

      ja voi ei! Ei minullakaan ollut ihan sellaista ”ideaali” ehdokasta, vaan enimmillään taisi esim. vaalikoneidenkin mukaan olla noin 70% yhtenevät mielipiteet.

      Lopulta äänestin puoluetta. Mutta myös ehdokasta, jonka arvot kohtasivat suurimmalta osin omat arvoni. Ja hei, ehdokas pääsi läpi 🙂

      Just näin, äänestyskäyttäytymisellä pystyy vaikuttamana juurikin puolueisiin!

      Kivaa alkanutta viikkoa! 🙂

  3. Lenita sanoo:

    Vaikka äänestin, tämä toiseksi suurin puolue on kauhea järkytys. Pysäyttävää on ne arvot tai niiden totaalinen puute: kannattajat rientävät riemumielin antamaan äänensä tuomituille rikollisille?!
    Maahanmuutosta – ainoastaan, vaikka vähintään 10 tärkeämpää aihetta olisi – jauhetaan, vaikkapa koulutus ja terveydenhuolto unohtaen. Seksuaalirikoksista riehutaan, ja sitten oman puolueen mies saa taas 8000 ääntä vaikka sai tuomion kansanedustajatoverin seksuaalisesta häirinnästä? Kehareista puhunut ”hyväntekeväisyyttä” vääriin taskuihin pyörittänyt valitaan hänkin omia korkeamoraalisia arvoja edustamaan. Äänivyöryn saanut plagioi mennen tullen opinnäytteensä. Muiden muassa. Silti kaikki on aina valemedian tekosia. Mitä ihmettä täällä Suomessa tapahtuu? :'(

    • Maria sanoo:

      Heippa Lenita!

      Aikamoinen vaalitulos kyllä saatiin. Itseäni hieman huolestuttaa se, että kolme suurinta puoluetta oli niin lähellä, mutta kellään ei ollut ylivaltaa. Mielenkiintoiseksi menee hallitusneuvottelut…

      Suomi on vähän sekaisin <3 Mutta toivottavasti tie on vain ylöspäin!

      Ihanaa alkanutta viikkoa! 🙂

  4. Rita sanoo:

    En missään nimessä jättäisi äänestämättä, kun kerran sellainen oikeus on meille annettu. Jälleen käytin myös hyväkseni ajankohtaa ja muistutin lapsiani tästä oikeudesta sekä siitä, että Suomi on ollut edelläkävijä naisten äänioikeuden suhteen.

    Mutta yllättynyt olen minäkin lopputuloksesta, en ihan tätä osannut odottaa. Pelottaakin jopa vähän millainen hallitus meille muodostuu ja millaisia arvoja se tulee ajamaan. Omaan ajatusmaailmaani ei sovi se, että antaisin ääneni rikostuomion saaneelle.

    • Maria sanoo:

      Moi Rita

      ja juurikin näin! Munkin mielestä on tärkeää (jopa meidän vanhempien velvollisuus) näyttää lapsille, kuinka tärkeä äänioikeus on. Varsinkin naisten äänioikeus <3

      Kyllä oli aikamoinen lopputulos...saas nähdä miten tässä käy!

      Aurinkoista alkanutta viikkoa <3

Kommentoi