maanantai 25. maaliskuu 2019

Uuniin ja ulos; tomaattinen pyörykkävuoka

HEIPSKUKKUU IHANAT!

Näin viime yönä unta, että mökillä alkoi keittiöremppa…enneuniko? Varsinaisesti ei kyllä ole minkään sortin aikomusta rempata yhtään mitään, pitkään aikaan. Mutta tiedättekös, kun se mökin keittiö freesaantui niin paljon unessa, että aloin ajattelemaan asiaa hieman pidemmälle. Mihinkään suureellisiin remontteihin ei ole nyt rahkeita, mutta jos vaihtaisi keittiön pyökkisen työtason, vaihtaisi ovien pyökinväriset kahvat ja maalaisi sittenkin ne kellastuneet pyöröhirsiseinät. Joita ei pitänyt ikinä maalata :D

Keittiöremonttihaaveista maanantain ruokavinkkiin. Tämä oli jälleen sarjassamme sellainen ruoka, että lähtiessäni sitä tekemään en kuvitellut sen päätyvän blogiin asti. Sen takia kuvat ovat vallan yksitoikkoisia eikä millään muotoa stailattuja. Otin ruoan uunista ja nostin pöytään. Ennen kuin huusin muun perheen syömään, niin räpsäisin nopeasti muutaman kuvan. Tietämättä, edes onnistuiko ruokakokeiluni vai ei. Mutta se onnistui ja vielä yli odotusten.

Jos ei ole ihan kokonaan valmis siirtymään pois jauhelihasta, niin pienikin muutos tekee jo paljon suuressa kuvassa. Viime aikoina olen korvannut usein jauhelihan kokonaan esimerkiksi mifulla tai härkiksellä, mutta viikonlopun pyöryköihin tuli käytettyä myös luomujauhelihaa aiemmin viikolla avatun Härkis-paketin puolikkaan lisäksi.

Vaikka viikonloppuna on ihana panostaa ruoanlaittoon, niin silti nämä arkiset uuniin ja ulos -ruoatkin toimivat myös vapaapäivinä. Puoli tuntia uunissa ja koko perhe sai maittavan lauantailounaan.

TOMAATTINEN PYÖRYKKÄVUOKA

n. 200 g Härkistä
n. 200 g luomujauhelihaa
1 + 1 tl suolaa
mustapippuria
1 tlk tomaattimurskaa (käytin Muttia)
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja (käytin Muttia)
loraus hunajaa
parmesanlastuja
tuoretta persiljaa

-sekoita härkis, jauheliha, 1 tl suolaa ja mustapippuria sekaisin
-muotoile pyörykät käsin.
-kaada tomaattimurska ja kirsikkatomaatit uunivuokaan
-lisää 1 tl suolaa ja loraus hunajaa vuokaan ja sekoita
-lisää pyörykät vuokaan ja raasta päälle parmesanlastuja
-paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia
-tarjoile tuoreen persiljan kanssa

PESTOPERUNAT

kiinteitä perunoita
vihreää pestoa
oliiviöljyä

-pese ja puolita perunat
-lado ne uunivuokaan leikkuupuoli ylöspäin
-lorauta perunoille oliiviöljyä ja sivele niille pestoa
-paista 200 asteessa 30 minuuttia

ID

Pyörykkävuoka on muuten helppo muuttaa lihattomaksi käyttämällä esimerkiksi valmiita härkispyöryköitä! Säilykekirsikkatomaattien tilalla voi hyvin käyttää tuoreita ja hei, mikä parasta, niin perunoiden sijaan tämä toimisi aivan loistavasti spagetin kanssa tai pitaleipien sisällä!

Tänä iltana jännätään kotikatsomossa jälleen Tapparan peliä. Maanantain iltaruoka kuitataan pelievääksi sopivilla hodareilla. Saas nähdä huomaako muu perhe, että perinteisten nakkien sijaan hodarin väliin sujahtaa jotain muuta kuin perinteistä nakkia? ;)

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA TOIVOTELLEN,


4 Responses to “Uuniin ja ulos; tomaattinen pyörykkävuoka”

 1. Jenni sanoo:

  Kyllähän sitä mieluusti korvaisi lihan jollain kasvisvalmisteella muttta kun kilohintaa katsoo ja vaakakupissa on 15€/kg härkistä tai 6€/kg jauhelihaa niin 5-henkisen perheen äitinä se vaaka useimmiten kallistuu sinne lihan puolelle… Toisaalta uskon että noihin hintoihinkin alkaa tulla tolkkua kun kysyntää ja tarjontaa alkaa tulla enemmän :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Jenni,

   no näinhän se on, että hinta on monesti vielä kalliimpi näillä korvaavilla tuotteilla. Toivotaan, että kysynnän kasvaessa kilohinta laskee :)

   Asia on kyllä sinänsä ajankohtainen, että just viikonloppuna kauppakassitilausta tehdessäni vertailin hieman hintoja ja tulin siihen tulokseen, että Härkis on itse asiassa edullisempaa kuin tuo meidän käyttämämme luomujauheliha; Härkis 250 g (mikä vastaa proteiiniltaan yms. 400 g jauhelihaa) maksoi 3,79 euroa ja luomujauheliha 400 g 4,65 euroa. Mutta tavan jauhelihaan (yleensä ostan kotimaista 17% naudanlihaa) nähden tuo Härkis oli himpun verran kalliimpi.

   Aurinkoista maanantaita ♥

 2. H sanoo:

  Ihanan näköinen vuoka. Teen hyvin saman tyyppistä pikaruokaa perheelle kasvisversiona. Ja meillä se on yksi lasten lemppareista. Pannulle vaan sipulia ja valkosipulia, sitten tomaattimurskaa ja mausteita. Lopuksi päälle kaupan valmiita kasvispullia, kirsikkatomaatteja ja vaikka valkoisia papuja protskuksi. Kasvispullia ei toki saa juurikaan sekoitella, kun hajoavat. Lämpiävät kyllä pannulla hetkessä. Mitenköhän niille kävisi uunissa?
  Soijarouheesta varmasti saisi halvimmat lihapullien korvikkeet…en ole kyllä niistä palleroita kokeillut tehdä, mutta bolognese-kastikkeessa ja makaronilaatikossahan perhe ei edes huomaa eroa.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka H

   ja voi kiitos ♥

   Ja hei kiitos vinkistä, kuulostaa ihan todella hyvälle tuo sinun ruokasi :) Nam!

   Veikkaan, että (riippuen toki kasvispullista) kasvispullat voivat mennä aika pehmeäksi uunissa. Mutta mitenkähän esimerkiksi falafelit…nehän voisivat toimia oikein hyvin :)

   Soijarouheesta olen joskus muinoin tehnyt makaronilaatikkoa ja meillä muu perhe ei oikein tykännyt. Pitänee kokeilla uudemman kerran!

   Aurinkoista tiistaita ♥

Kommentoi