perjantai 15. maaliskuu 2019

Rakas mökkipäiväkirja ♥

”Siitä on jo kauan, kun huolella valmistelimme mökin vastaanottamaan tulevan talven. Teimme kaikkemme, jotta mökki talvehtisi niin, ettei pakkanen pääsisi puremaan. Putket jäätymään tai hiiret sen hirsiä jyrsimään. Sisimmässään sitä tuntee talven taittuneen. Päivä on pidentynyt ja jo heti aamusta linnut laulaa. Sisäisesti sitä tuntisi olevansa valmis mökkikauteen. Enemmän kuin valmis. Tähän asti olen pitänyt jotenkin mökkikaipuun hallinnassa, mutta yhtenä päivänä se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Onneksi on kuvamuistot. Muistot, joiden avulla palata aurinkoisiin, helteisiin heinäkuun iltoihin. Tummiin, myrskyäviin päiviin, kun pohjoisen ulapalta lyö vaahtopäät kalliorantaan. Kylmiin toukokuun aamuihin, kun varvikko on vielä huurteinen hallayön jäljiltä. Niihin aamuihin, kun venyttää unta vielä vähän pidempään ja nousee ylös nukuttuaan kellon ympäri. Kun kuulee sänkyyn kahvinkeittimen pulputuksen, tuoksuttaa kahvin tuoksun. Kun noukkii pihasta muutaman mustikan aamupuuroon. Istuu ihan hiljaa kahvikupin kanssa ja tuijottaa järvelle.

Ei ole enää montaa viikkoa siihen, kun ensimmäistä kertaa ajamme veneen mökkilaituriin, nousemme pakaasiemme kanssa ja aloitamme mökkikauden. Mutta miksi sekin tuntuu liian pitkältä ajalta?”

Niin, mökki-ikävä kasvaa kasvamistaan. Kuten joka ikinen vuosi tässä vaiheessa keväänodotusta. Vanhoista mökkipäiväkirjoista katsoin, että monena vuonna olemme aloittaneet mökkikauden jo huhtikuulla, mutta parina viime vuotena mökille on päästy vasta toukokuun 5. päivä. Sopivasti miehen syntymäpäivänä :) Pieni toive on tänäkin vuonna, että pääsiäiseksi pääsisimme mökille. Pääsiäinen kun on verrattain myöhään. Saisi viettää ensimmäisen kesämökkipääsiäisen. Laittaa pääsiäisruokaa ja koristella mökki pajunkissoin.

Tälle keväälle ja kesälle on mukavia juttuja tiedossa mökillä. Jatkamme viime kesänä aloittamaamme maalausprojektia ja kesähuone valkaistuu sisältäkin. Mökkien ulko-osat saavat myös ehompaa pintaa. Ehkä tänä vuonna rakennamme myös pitkään suunnittelemamme pienen terassin kalliorannalle. Sellaisen, johon saamme kaksi kansituolia, joista tuijotella kaukaisuuteen. Viime vuonna mustikoita ei tullut juuri nimeksikään, mutta tänä vuonna ajattelin taas kerätä niitä sen 27 litraa, mitä parhaimpana vuonna mökin pihasta olen kerännyt. Pakkaseen talven varalle.

Mökkikassin sisältö on jo pian pakattu uutta mökkikautta varten :) Ostimme reissusta uudet mökkipyyhkeetkin. Huomenna alkaa se ajanjakso vuodesta, jolloin tehdään miljoonatsiljoona murikkatestiä ja testataan mökkijärven jään kestävyyttä. Tietäen, että niin kauan kuin täällä Tampereella on isot järvet jäässä, ei tuo pienempi ja pohjoisempi mökkijärvi tietenkään sula. Mutta se on osa mökkikauden odotusta. Käydä venerannassa, tsuumata mökkisaareen makrolinssin läpi ja ajaa Seitsemisen kupeessa olevan kahvilan kautta kotiin. Odottavan aika on todellakin pitkä. Mutta ennen pitkää nämä perjantait saavat ihan uuden merkityksen. Sellaisen olotilan, joka on kutkuttanut vatsanpohjassa jo koko viikon. Se tunne, kun tietää työpäivän aikana, että kellon lyödessä 16.00 ja viikonlopun alkaessa autonnokka suuntaa kohti venerantaa. Se tunne on ihan järjetön. Sitä kannattaa odottaa.

Mitens te muut mökkihöperöt, joko on kova ikävä mökille? 

PERJANTAITERKUIN,


8 Responses to “Rakas mökkipäiväkirja ♥”

 1. Marita sanoo:

  Kaipaan mökille, jota ei ole vielä olemassakaan. Tai ehkä on, mutta se ei ole vielä minun: lukiessani kirjoitustasi pystyn NIIN samaistumaan. Minäkin katselen kuvia vuokramökiltä, jossa olen muutamia kesäpäiviä nyt viettänyt. Olen todella kiintynyt siihen paikkaan….jospa…

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa ihana Marita pitkästä aikaa :)

   Oih, mä pidän täällä peukkuja haaveillesi ♥
   Mökki on sellainen sielunmaisema, jossa mieli rentoutuu samantien. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus mökkiin ja mökkielämään :)

   Ihanaa alkavaa viikonloppua ♥

 2. Sanna sanoo:

  Minäkin kaipaan mökille niin,että sydän pakahtuu!Meren tuoksu,lokkien kirkuna,kauppareissuja veneellä lähikauppaan,saunan piipusta nouseva savu,radion ääni saunatuvalta,auringon kuivattamat hiukset,sudenkorennot,jne.jne.Ihan hirveä,kaihoisa kaipuu!
  Ensi lauantaina viikoksi Saariselälle ja jos sitten pääsisi mökille:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Sanna

   ja aah, juurikin nuo asiat (paitsi meillä ei pääse veneellä lähikauppaan :D) tekevät mökkeilystä mökkeilyn arvoista ♥

   Ai niin, teillä on vielä se Saariselän reissukin edessä…niin ihanaa!
   Toivotaan, että jäät sulavat nopsaa vauhtia, niin päästään mökeille mökkihöperöitymään :)

   Ihanaa viikonloppua ♥

   • Sanna sanoo:

    Toivotaan juu,pihahommatkin odottaa:)vesiteitse mökillä paljon lyhyempi ja nopeampi matka meillä kauppaan.
    Hetkessä hurauttaa lahden poikki,saaressa kun mekin…

    • Maria Maria sanoo:

     Moikku
     ja hei hyvä kun muistutit; meillähän muuten riittää kans pihahommia :D
     Ihanaa, kun vaan tietäisi mitä tekisi tuon pihan istutusten kanssa!

     Kivaa lördagia ❤️

 3. Päivi sanoo:

  Luin sun postausta ” mökin” olkkarin nojatuolissa ja kävin välillä lisäämässä keittiön uunin pesään puita! Meillä siitä ihana tilnne, että ostettiin 4 vuotta sitten mieheni kotipaikka meille vapaa-ajanasunnoksi eli voidaan olla täällä viikonloppuja pitkin koko vuotta, ihanaa, Nyt on ollut muiden menojen takia useakin viikonloppu niin, ettei olla voitu olla koko viikonloppua niinkuin ei nytkään kun sunnuntaina töitä! Vielä 5 vuotta sitten haettiin merenrantatonttia ja sitten ykskaks päätettiinkin lunastaa tämä paikka ja onneksi näin! Matkaa kotoa vain 50 km ja 3hehtaarin tontilla kaks taloa ( parikymmpisille lapsille oma), 100 neliön terassi paljuineen ja iso autotallirakennus miehen askarteluita ja omia puuhia varten sekä mönkkäri kulkemiseen. Perjantaina unohtuu kaikki arkihuolet kun tänne ajelee ja osa ystävistä ei meinaa uskoa miten hyvin minä kaupunkilainen täällä viihdyn! Näin viiskymmpisenä nauttii näistä viikonlopuista ja ulkona touhuamisista ja täällä on aina hyvä olla. Olen jopa uskaltanut yöpyä täällä pari kertaa yksin…. sun mökkipostaukset ihania ja tollasen mökkiympäristön olin kyllä ostanut jos vain olis ollu jossain myytävänä sopivaan hintaan! Tsemppiä ja toivottavasti pääsette sinne pääsiäisen viettoon!!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Päivi

   ja voi jösses, että kuulostaa ihanalta teidän mökkeily ♥ Nautihan minunkin puolestani, oikein kuulen puun rätisevän keittiön uunissa :)

   Meilläkin oli aluksi tuo 50 km kotoa -rajaehto, kunnes huomasimme, että meidän budjetillamme emme sellaista rantamökkiä saa :D Sitten jouduimme laittamaan muutaman kymmenen kilometriä matkaan lisää ja luopumaan ”ei missään nimessä saarimökkiä” -ehdostamme. Onneksi teimme myönnytyksiä, sillä muuten emme olisi löytäneet tuota meille just täydellistä paikkaa.

   Ihania mökkeilyjä ja viikonloppua sinne ♥

Kommentoi