sunnuntai 03. maaliskuun 2019

Paratiisin varjopuolia

HEIPPULI!

Niin kuin jokaisessa kolkassa rakasta maapalloamme, niin myös täällä paratiisissa on varjopuolensa. Sellaisia asioita, joilta haluaisi sulkea silmänsä, mutta joita ei vastuuntuntoisena ihmisenä vaan voi sivuuttaa. Ne ovat asioita, jotka tekee pahaa. Ihan jo ajatuksenkin tasolla. Mutta vielä pahempaa nähdessään ne silmästä silmään.

Lasittuneet katseet, liian paljon paljasta pintaa. Houkutuksia, joihin moni lankeaa. Liian moni. Länsimaalaisia miehiä seuralaistensa kanssa. Paikallisten seuralaistensa, joista osa on vielä lapsia. Ei teinejä vaan lapsia. Tyttöjä ja poikia. Baarien nurkilla notkuvia nuoria tyttöjä. Tai tyttöjä aataminomenilla varustettuna. Jotka eivät kaihda please please -kehotustensa kanssa mitään. 

Väärennettyjen laukkujen rivistöjä koju kojulta. Louis Vuitton, Mulberry. Kaikkea löytyy. Pilkkahintaan. Melkein aitoa, tule katsomaan. Good price for me, good price for you. Ja mitä pidemmäs katua kävelet sinun tekee mieli vaihtaa juoksuun. Päästäksesi pakoon. Kunnes tuk tuk? -kysymykseen vastaaminen myöntävästi on ainoa vaihtoehto. Mietit matkalla hotellille, että se, mitä näit on vain pintaraapaisu. Kytevän pinnan alla piilee ihmiskaupan ja seksiturismin todellinen kurjuus. Surullinen totuus.

Täällä hotellin suojissa tuo ulkopuolinen maailma tuntuu kaukaiselta. Mutta sellaiselta, josta on väistämättä tietoinen. Mikä Thaimaassa sitten kiehtoo? Herkullinen ruoka ja vielä jokseenkin edullinen hintataso. Suorat, nopeat lennot. Melkein takuuvarma lämpö. Ellei ota huomioon sitä yhtä vuotta, kun kuuden vuorokauden lomasta satoi vaakasuoraan kolme päivää ja mittarissa oli vähän reilu parikymmentä astetta. Kun lapsille haettiin kaupasta lisää pitkähihaisia.

Täällä Phuketissa varjopuolet näkee, kun lähtee ulos hotellilta parin kilometrin päähän. Mutta lomamme ensimmäisessä paratiisissa kylänraittia kävellessämme olin onnellinen siitä, että yhtään baaria tai sen edessä notkuvia naisia ei näkynyt. Toki täälläkin katukuva on siistiytynyt hurjasti siitä, mitä se oli esimerkiksi vuonna 1997. 

Eilen illalla kävimme Patongilla, parin kilometrin päässä olevalla rannalla, pikaisella ostosreissulla. Jungceylonin kauppakeskuksesta löytyi jälleen kivoja kauppoja (ah, ne surffikaupat) ja lisäksi Jungceylonia vastapäätä oli avattu uusi ostoskeskus, jonka meikkiosastoilla tytsyt viihtyivät. Eli ei kaikki ole pelkkää feikkiä; myös aitoa löytyy 🙂 En tiedä onko se tämä ääniherkkyyteni vai mikä, mutta disco tuk tuk:kin tuntui tällä kertaa liian discoilevalta menopeliltä ;D Korvat soiden painoin hotelliin saavuttuamme pään tyynyyn ja mietin, että täällä resortissa on aika hyvä olla ♥ 

Ollaan vähän mietitty, että ensi reissulla voisi nähdä taas jotain uutta. Onko antaa vinkkiä sellaisesta paratiisista, jonne on suorat lennot, jossa on takuuvarma lämpö (ja öisinkin yli 25 astetta) yhdistettynä herkulliseen ja edulliseen ruokaan?

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,


12 Responses to “Paratiisin varjopuolia”

  1. Eetu sanoo:

    Kävimme myös vuosia Phuketissa, kunnes kyllästyimme totaalisesti. Olimme nyt vuoden alussa pitkällä lomalla Koh Lantalla ( Krabin provinssi) ja ihastuimme todella saareen. Aitoja iloisia paikallisia, ei ( ainakaan) näkyvää prostituutiota eikä sisäänhuutelua kauppiailta eikä hierontapaikoista. Skootterilla uskalsi ajaa rauhallisen liikenteen mukana. Kivoja kauppoja, retkikohteita ja hyviä ruokapaikkoja oli tarjolla riittävästi. Mukavia hotelleja löytyy ihan rannasta ja paljain varpain voi olla koko päivän. Ei ollut myöskään liian kuuma saarelle puhaltavan tuulen vuoksi. Suosittelen lämpimästi!

    • Maria sanoo:

      Hei Eetu!

      Koh Lantan hotellivalikoimaa olemme monta kertaa katsoneet; se näyttää ja kuulostaa ihanalta paikalta.

      Suurkiitos siis vinkistä 🙂

  2. Riina sanoo:

    ….tai ehkä teette ilmastoteon ja jätätte tuollaisen lentomatkan kokonaan väliin ainakin jonkin kerran…hyödynnätte sen sijaan mökkejä, joita teillä on tms.? Matkoilla olette näyttäneet lapsillenne turistikohteita mm. Thaimaassa ja Yhdysvalloissa…ilmastoteonkin voisi näyttää kotimaassa? Aurinkoa ja 25 asteen yölämpötilaa ei Suomessa talviaikaan löydä, mutta monenlaista muuta mahtavaa kyllä 🙂 Ehkä se talvilomalla aurinkoonkin on vain tapa…tapa, jonka voi muuttaa?

    • Maria sanoo:

      Heissun Riina

      ja erittäin hyvä kommentti! Tapakysymyksiähän nämä kokolailla on.

      Olemme jättäneet toisen kaukomatkan vuodesta pois juurikin tuon takia. Lentopäästöjen vaikutus oli muistaakseni 2% kasvihuoneilmiössä.

      Kokonaan matkailua emme ole valmiit jättämään. Mutta varsinkin viimeisten vuosien aikana ”petranneet” muissa tottumuksissamme. Sähkön ja lämmöntuotannon vastaava osuus oli yli 20%. Valitsimme ekologisemman lämmitysvaihtoehdon uuteen kotiin eli msslämmön 🙂

      Myös lihan syöntimme on vähentynyt merkittävästi!

      Oi, kuulosti ihan puolustuksen puheenvuorolta tämä kommenttini 😀

      Kivaa sunnuntaita!

  3. Pipsa sanoo:

    Hei!
    Mieltä mieltä olisit Meksikosta , Mauritiuksesta tai
    Malediiveistä ?
    Viime talvena kävimme Meksikon Playa del Carmenissa ja tykättiin.
    Kivoja retkiä , snorklailua, upeita cenoteita , aurinkoa , ihana ranta , hyvää ruokaa. Kävimme myös kauniilla Holboxin saarella.
    Hobox – PdC yhdistelmä olisi huippu !
    Loman suunnittelu on ihanaa !
    Seuraavaksi suuntaamme ehkä Vietnamiin, myös Sri Lanka kiinnostaa.

    • Maria sanoo:

      Heippa Pipsa!

      Kiitos Meksiko-kokemuksista 🙂 Siellä suunnalla emme ole vielä käyneetkään, mutta kuulostaa ihanalle!
      Myös Mauritius ja Malediivit ovat olleet haaveena. Mauritius lähinnä pienen aikaeronsa takia.

      Katsoin joskus muuten juurikin tuota Holboxia. Siellä olisi kaivattua rauhaa <3

      Vietnam ja Sri Lanka kuulostaa myös käymisen arvoiselta...voittaisikohan sitä eurojackpotissa, jos alkaisi "lottoamaan"? 😀

      Kivaa torstaita <3

  4. Johanna sanoo:

    Heippa,

    Ihanalta on näyttänyt teidän lomanne ☀️ lukuunottamatta ikävää pöpötautia :(. Kiinnostaisiko teitä kenties jotkin Karibian kohteet tai sieltä päin? Bahamallehan pääsee kätevästi Miamin kautta :). Minua kiinnostaa enemmän lännen kuin idän suunta. Paitsi nyt kun katsoin teidän resorttianne Santhiyassa. Se kyllä näytti paratiisilta! Mutta jostain syystä olen vältellyt matkustamasta Thaimaaseen.
    Mukavaa loman loppua teille siellä!!!
    Terkuin, Johanna

    • Maria sanoo:

      Heippa johanna
      ja kiitos 🙂

      Karibia on houkutellut pitkään, juurikin Miami stop overilla D
      Se Santhiya oli paratiisi. Niin ihana, että näin jälkikäteen sen vasta tajuaa oikein kunnolla 🙂

      Kiitos ja ihanaa torstaita sinne <3

  5. Marjo sanoo:

    Meillä myös on käyty lasten kanssa ulkomailla reippaat kymmenen vuotta, ja ovat nähneet paljon kauniita ja mielenkiintoisia paikkoja, tosin vain Euroopan eri kolkissa. Tytär olikin juuri Erasmus-vaihdossa Milanossa puoli vuotta ja poika tähyilee nyt omaan vaihtoonsa Sveitsiin. Matkailu avartaa, mutta kun laskin meidän hiilijalanjälkemme, joka osoittautui olevan 2,5 kertaa keskivertokansalaisen, olen tehnyt muutoksia mm. matkailun suhteen. Lomalennoista on siirrytty reittilentoihin ja niitäkin vähennetty muutamaan vuodessa. Kuluneen viikon olen viettänyt talvilomaa kotona, johon on kuulunut ulkoilua, lukemista ja käynti paikallisella hermoratahierojalla. Tämä on ollut todella erilainen loma, mutta tuntuu siltä, että olen levännyt ja rauhoittunut näinä luppopäivinä enemmän kuin koskaan aiemmin ulkomaan lomilla. Huomenna olen lähdössä töihin virtaa täynnä, ja hiilijalanjälkikin on taas pienentynyt entisestään. Mutta toki jokainen omalla tyylillään 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Marjo!

      Meillä hiilijalanjälki oli yllättävän pieni siihen nähden, että reissaamme. Mutta tosiaan lämmitys-, ruokailu- yms. jutuissa ollaan panostettu sen edestä. Ja reittilennot, suorat sellaiset, ehdottomasti aina kuin rahkeet riittävät!

      Kotilomakin kuulostaa ihanalle, mutta meillä molemmat tekevät töitä osin kotoa käsin, niin kokemuksesta tiedämme, että kotona emme lomalla (valitettavasti) osaa niinkään lomailla.

      Ihanaa torstaita sinne <3

  6. Saila sanoo:

    Thaimaa on ihana, mutta silmänsä joutuu ummistaa niiltä tietyiltä asioilta, joista mainitsit. Ja se tekee pahaa! Tosin luin myös, että usein thai naisten ikään voi lisätä sen +10 vuotta mitä luulet ikää olevan… Tiedä siitä sitten.

    Vietnam on meillä kohteena joku talvi, siitä olen kuullut paljon hyvää. Näin upeita matkakuvia sieltä ja hinkuhan siitä tuli. En suostu kahdesta lentomatkasta vuodessa tinkimään. En ole mm lapsia tehnyt tähän (mätään) maailmaan, se on minun suurin antini ilmastotalkoisiin, eikä ole lemmikkieläimiä – niiden vaikutus ilmaston lämpenemiseen on myös suuri. Minusta koko keskustelu ilmaston lämpenemisestä pitäisi aloittaa siitä, että maapallo on ylikansoitettu ja tuhoutuu sen takia. Eli yhden lapsen politiikka maailmanlaajuisesti kiitos! Näin ei voi mitenkään väkimäärä jatkaa kasvuaan ilman tuhoa! No yhtä kaikki hyvä talous tarvitsee veronmaksajia kuin myös esim lentoliikennettä, kyse on vaan siitä mistä päättäjät maailmassa ovat valmiit luopumaan. Näistä vaihtoehdoista ei vaan puhuta siis esim lapsimäärästä, koska suora vaikutus talouteen on päättäjille tärkeintä.

    Minua ei niinkään kotimaan matkailu kiinnosta. Kun sillä hinnalla pääsee kuitenkin parempiin ja varmoihin kesäkeleihin. Kuvasi ovat olleet kerta kaikkisen hienoja – kiitos päiviemme piristyksestä! Kaikkea hyvää perheellesi <3

    • Maria sanoo:

      Heippa Saila!

      Näinhän se on, että joka kolkasta maailmaa tuntuu löytyvän jotain, miltä pitää välillä ummistaa silmät. Thaimaassa tosin ”ne” ovat aika usein silmien edessä 😀

      Vietnam kiinnostaa myös meitä! Lähinnä ne rauhallisemmat rantakohteet.

      Maailma on ylikansoittunut, siitähän ongelma tosiaankin johtuu. Nämä on vaikeita asioita!

      Sepäs se, kotimaan matkailu ei ole mitään kovin edullista, joten usein ihmiset valitsee ulkomaan matkakohteekseen 🙂

      Voi kiitos kaunis, ihanaa torstaita sinne <3

Kommentoi