torstai 31. tammikuun 2019

Ihanan illan gluteenittomia herkkuja

HEISSANSAA!

Ei siitä ole kuin muutamia hassuja vuosia, kun stressasin aina, jos kylään tuli joku ihanista ystävistä, kenellä oli jokin ruoka-aineallergia. Näin jälkikäteen ajateltuna tuntuu ihan höhlältä, sillä monet reseptit pystyy täysin tekemään gluteenittomina/maidottomina/laktoosittomina. Kiitos laajentuneen tuotevalikoiman kaupoissa. Osaksi kiitos myös sen sisäisen kokeilunhaluisen minäni, joka haluaa nähdä miten nuo harvemmin keittiössäni nähtävät tuotteet toimivat yhteen.

Enää en stressaa, vaan nautin ystävien kestittämisestä täysin. Oli kyse sitten mistä ruoka-aineallergioista tahansa. Yleensä pyrin tekemään kaikki tarjottavat niin, että ne käyvät kaikille pöydän ääressä istuville. Viime sunnuntaina saimme rakkaan ystäväperheen kylään ja koko pöydän herkut menivät niin keliaakikolle kuin meille muillekin. Tosin viime tingassa esikoinen pyöräytti vielä kermaviilidipin enkä ole kyllä ihan satavarma onko se gluteeniton.

Ihanan illan kruunasi tietysti vieraat, mutta myös tarjottavat menivät nappiin. Mikäli jääkaappiin vierailun jälkeen takaisin laitettavien ruokien määrää katsoo 🙂

Suolaisia tarjottavia edustivat hummusdippi (kaupan valmis, Sevan -merkkinen on mun mieleeni), porkkanat, kurkut ja retiisit. Juustoportin Viinitarhurin juusto, gluteenittomat suolakeksit (Schär), viikunat ja viinirypäleet. Hamppusnacksit, cocktailkurkut ja oliivit. Sekä gluteeniton suolainen piirakka.

GLUTEENITON SUOLAINEN PIIRAKKA

1 Vuohelan valmispiirakkapohja

Täyte
1 parsakaali
aurinkokuivattuja tomaatteja
pieni punainen paprika
pieni punasipuli
fetajuustoa
2 dl kermaa
2 munaa
ripaus suolaa
mustapippuria

-sulata piirakkapohja ja painele se voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille
-pienistele päälle parsakaali, paprika, aurinkokuivatut tomaatit ja punasipuli
-sekoita kerma, munat, fetajuusto murusteltuna ja mausteet
-kaada piirakan päälle
-paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia

Pari kertaa olen tehnyt gluteenittoman piirakkapohjan itse suolaisiin piirakoihin ja voi jösses – harvoin mulla menee hermot, mutta tuossa touhussa on mennyt. Mun piirakkapohjani ovat olleet jotenkin tosi vaikeasti käsiteltäviä 😀 Tuo Vuohelan Herkun piirakkapohja on ihana, niin helppo käsitellä ja aivan mielettömän hyvänmakuinen. Koostumuskin on täydellinen!

Eilen esittelemäni gluteenittoman porkkanakakun lisäksi suut laitettiin makeaksi lakritsitaateleilla, pensasmustikoilla, mulperinmarjoilla ja vadelmaraakasuklaakakulla. Ennen kuin kerron teille ohjeen tuohon taivaalliseen raakasuklaakakkuun, niin on pakko jakaa taas yksi ”lasten suusta” kommentti. Vaikkei meidän lapset enää niin spontaanisti heittelekään hellyttäviä juttuja, niin nauraa saa senkin edestä. ”Äiti, miksi sen mulperrin pitää tehdä tollasia marjoja…eiks ne laukut riitä?” 😀

Vadelmaraakasuklaakakun tein samalla ohjeella kuin taannoin superhyvän mintturaakasuklaakakunkin (jonka alkuperäinen ohje on muuten täältä). Vaihdoin vain mintturaakasuklaan vadelmaraakasuklaaksi ja jätin pohjasta rusinat pois. Lisäsin taateleiden määrää hieman. Ja hei, niin hyvää ja pieni pala riittää!

VADELMARAAKASUKLAAKAKKU

Pohja
3 dl pähkinöitä
2,5 dl taateleita
1 dl raakakaakaojauhetta
3-4 rkl vettä

Täyte
n. 90g  vadelmaraakasuklaata
(itse käytin kolme Puhdistamon vadelmaraakasuklaapatukkaa)
n. 2 dl kookoskerman jähmettynyttä osaa
2 rkl kookosöljyä
3-4 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta
7 taatelia

– tee ensin pohja. Jauha pähkinät blenderissä sekaisin. Lisää taatelit ja raakakaakaojauhe ja blendaa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä, helpottaa blendaamista Vuoraa n. 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä pohjan massa vuokaan. Kelmuta ja laita jääkaappiin odottamaan.
– valmista seuraavaksi täyte. Sulata vesihauteessa tai miedolla lämmöllä kookoskerma, kookosöljy sekä pilkottu raakasuklaalevy. Sekoittele koko ajan.
– laita täyte blenderiin ja lisää sekaan raakakaakaojauhe, vaniljajauhe sekä taatelit. Blendaa tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Koristele esim. kuivatuilla vadelmapaloilla!

Pitäisi taas aktivoitua kutsumaan ystäviä kylään useammin!
Suloinen sunnuntai-ilta muuttui kyllä moninverroin suloisemmaksi, kun sai parantaa maailmaa neljän tunnin ajan saman pöydän ääressä ♥ 

KIVAA TORSTAITA TOIVOTELLEN,

 


14 Responses to “Ihanan illan gluteenittomia herkkuja”

  1. Katja sanoo:

    Tuo raakasuklaakakku näyttääkin niin hyvältä ja menee ehdottomasti testiin. Meilläkin käy usein erikoisruokavaliota noudattava joka on aika haastavaa itselle kun mitään ei normaalisti vältä. Sillä saa itsensä melkoiseen stressitilaan.😂

    • Maria sanoo:

      Moikka Katja

      ja hei kiitos – ihana kuulla, että suklaakakku menee teillä kokeiluun ♥ Toivottavasti maistuu!

      Juuh, mäkin aikani stressasin ruokarajoitteista, mutta nyt otan ne haasteena ja itseni ylittämisenä 😀

      Ihanaa viikonloppua!

  2. Pia sanoo:

    Koitappa joskus Kutsu vapauteen -blogista jauhelihapiirakan pohjaa (ja koko piirakkaa). Ihan törkeän hyvää ja helppo tehdä!
    PS. Milloin sanoitkaan Blacklistin kutoskauden tulevan näkyville Suomessa? Katsottiin vajaassa kuukaudessa kaikki viisi kautta (kiitos suosituksesta, on tosi hyvä sarja) ja nyt on niin tyhjä olo kun se loppui… 😀

    • Maria sanoo:

      Moi Pia

      ja hei kiitti vinkistä – tuo piirakka näytti ja kuulosti aivan taivaalliselta ♥

      Ehkä teen sitä huomisille vieraille! 🙂

      Hihii, tervetuloa koukuttuneiden kerhoon 😀 Viaplaylla ilmestyy joka lauantai uusi jakso Blacklististä!

      Ihanaista viikonloppua!

  3. Tanja sanoo:

    Mä löysin Valion resepteistä tosi hyvän gluteiinittoman suolasen piirakan ohjeen. Teen sillä aina vaikka ei ees tarvis olla gluteiiniton. Siihen tulee turkkilaista jogurttia ja gluteiinittomia jauhoja. Ainakin 🙂 Kurkkaa sieltä, takaan, että tykästyt.

    • Maria sanoo:

      Moikka Tanja

      ja lämmin kiitos vinkistä ♥ Tuo piirakkapohja vaikutta sellaiselta, että se menee kokeiluun pian.

      Voisikohan sitä kuitata ensi viikon arkiruoat suolaisella piirakalla… 😀

      Kivaa viikonloppua!

  4. Sanna sanoo:

    Nam mitä herkkuja ja herkullisia kuvia:)Meillä tänään slaavilaista kanaa eli pustan kanaa,riisin kera.ja runsaalla smetanalla.
    Lomille tulevan inttipojan toiveesta:)

    • Maria sanoo:

      Moikku Sanna

      ja hei kiitos kaunis ♥

      Oih, tuo teidän iltaruoka kuulostaa niiiin hyvälle, että menee kokeiluun 🙂 Ihanaa, että saatte inttipojan lomille ♥

      Ihanaa viikonloppua, nauttikaa!

  5. Riikka sanoo:

    Tunnustan, että on jäänyt pyytämättä muuan puolituttu kylään, kun on sitä allergiaa suuntaan ja toiseen…Huvittavaa tässä on se, että meidän esikoisella oli vilja- allergia (nyt tosin väistynyt) ja kananmuna- allergia ja tietoahan siis löytyy ja vähän sitä taitoakin. Ainoastaan joskus tuottaa tuskaa leivonnaisten kanssa tuo kananmunattomuus, varsinkin jos itse leipoo. Synninpäästöksi tuohon kylään kutsumattomuuteen luettakoon se, että kuopuksen kaverisynttäreille oli tulossa lapsi, jolle ei käynyt maito ja viljojen piti olla luontaisesti gluteenittomia – kaikki tarjoilu tehtiin tämän pikkutyypin ehdoilla.

    • Maria sanoo:

      Moikka Riikka,

      no sä olet siinä tilanteessa, missä mä olin joskus – välttelin vierailuja, koska ruokarajoitukset tuotti hankaluuksia 😀

      Ja toden totta, sinulla on kyllä vankka kokemus ruokarajoitteista. Joten kutsu reippaasti puolituttu kylään ♥

      Ihanaa, että kaverisynttäreillä oli kaikille sama tarjoilu kaikille!! 🙂

      Kivaa viikonloppua sinne!

  6. Anu sanoo:

    Hei! Mikä tuo mulperinmarja on? En ole koskaan kuullutkaan… Sinulla on ihana blogi, olen vuosia pysynyt matkassa, mutten ole kommentoinut mitään. Hyvää viikonloppua!

    • Maria sanoo:

      Heippa Anu!

      Mulperinmarjat ovat hyvänmakuisia superfood-marjoja. Lifen sivuilta nappasin tällaisen: ”Mulperi on hyvin ravinteikas marja ja sitä on myös tutkittu paljon. Mulperit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Mulperi-marja on hyvin runsaskuituinen ja se sisältää myös runsaasti proteiinia.”

      Itselläni vie mahdollisen makeannälän samantien! 🙂

      Voi kiitos kaunis, ihana kun jätit kommenttia ♥

      Kiitos ja kivaa viikonloppua myös sinne!

  7. Kaura sanoo:

    Oi nam mitä herkkuja! 🙂 Suolaista piirasta, kun teen, niin aina sama pohja- ohje käytössä. (löytyi alkujaan Nainen talossa-blogista); 100 g voita, 1 dl hienoa porkkanaraastetta, 1 dl gluteenitonta jauhoa, 1 dl gluteenitonta kauralesettä, 1/2 tl leivinjauhetta, 1/2 tl suolaa -> sekoita kuivat aineet keskenään -> sekoita voi ja porkkaraaste -> yhdistä keskenään sekaisen tasaiseksi löysäksi taikinaksi -> levittele piirasvuoan pohjalle jauhotetuin sormin (tai itse levittelen lusikalla tai veitsellä. (esipaisto; 10 min, 200 asteessa) Mukavaa sunnuntaita. 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Kaura

      oih, kiitos ♥♥♥

      Tuo ohjeesi kuulostaa niin hyvältä, että sitäkin testaan tällä viikolla 🙂

      Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

Kommentoi