lauantai 01. joulukuu 2018

Key lime -kinuskipiirakkaa ja joulukuun ensimmäistä

HEIPSANHEI IHANAT

ja heipsanhei oi ihana joulukuu! Vaikka olen kesän lapsi ja rakastan kesää (sekä syksyä, talvea että kevättä), niin joulukuu on aina ollut yksi suosikkikuukausistani. Eniten joulukuu merkitsee mulle toivoa. Siinä on jotain hurjan toiveikasta, ihan jo senkin takia että joulun alla on talvipäivänseisaus. Mikä tarkoittaa sitä, että sen jälkeen alkaa päivä pitenemään ja mennään kohti kevättä. Joulukuun kohokohta on kuitenkin joulu. Musta tuntuu, että olen ollut ihan pikkuisesta asti jouluhullu. Vaikkei kotona joulua ihan hirmuisen aikaiseen valmisteltukaan, niin omassa  huoneessani joulu taisi näkyä parhaimpina vuosina jo lokakuussa :)

Tänä aamuna sytytin ensimmäisen adventtikalenterikynttilän lieden viereen. Kahvinkeitin ropisi vieressä ja valkuaiset porisivat paistinpannulla hiljakseen. Nostin eilen illalla pikkuisemman kanssa leipomani kakun jääkaapista odottelemaan kermavaahtokuorrutusta ja laitoin leivät paahtimeen. Surautin koko perheelle aamusmoothiet ja sytitin vielä toisenkin adventtikalenterikynttilän ruokapöytään. Pikkuisten joulukalentereista paljastui suklaiset makeiset sekä toisista kalentereista kabukisiveltimet. Karvainen kaveri sai omastaan pikkuisen luuherkun. Kuten tuossa yksi päivä juteltiin, niin kyllä se lasten jouluilon ja -odotuksen sivusta seuraaminen on puolet joulumielestä.

Joulumieltä, sitä on ollut liikkeellä  viime aikoina. Varsinkin joulukuun lähestyessä. Siinä missä olisin voinut aiemmin kieltäytyä leivontatalkoista perjantai-iltana klo 21 jälkeen, aloimme eilen pikkuisemman kanssa puuhiin. Kynttilänvalossa, jouluradiota kuunnellen. Töiden jälkeen olimme selanneet joulukeittokirjoja ja hakeneet kaupasta ainekset Leilan makea joulu -kirjan Key lime -kinuskipiirakkaan. Joka on kyllä sanoinkuvaamattoman hyvää. Mitä muuta voi olettaa, jos leivonnaiseen tulee paketillinen keksejä, iso pala voita, kaksi karamellisoitua maitotiivistettä, reilu levy tummaa suklaata ja kermavaahtoa niin paljon että siitä saisi vaahtobileet aikaiseksi. Pieni pala tätä herkkua riitti aamupalan painikkeeksi.

Key lime -kinuskipiirakka

Pohja
400 g digestivekeksejä
125 g voita

Täyte
2 prk karamellisoitua maitotiivistettä
5 kananmunan keltuaista
3 limetin kuori ja mehu
150 g tummaa suklaata (käytin 80%)

Päälle
4 dl kuohukermaa
tummaa suklaata raastettuna
1 limetin raastettu kuori

-laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (kiertoilma)
-murskaa digestivekeksit ja sekoita sulatettuun voihin
-painele seos piirkkavuoan pohjalle ja reunoille (käytin irtopohjakakkuvuokaa)
-esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia
-sekoita maitotiiviste, munankeltuaiset sekä limettien raastettu kuori ja mehu
-sulata suklaa ja lisää em. seokseen
-kaada täyte piirakkapohjalle ja paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia
(mä paistoin 40 minuuttia, koska piirakasta tuli korkeampi kuin ohjeessa)
-jäähdytä piirakka ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa
-vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää piirakan päälle
-raasta koristeeksi limetin kuorta ja suklaataID

Jokos siellä teillä muuten pääsee hiihtämään? Meillä mies lähti juuri hiihtämään. On käynyt jo muutaman kerran tänä vuonna. Itseäni ei ole vielä hiihtokärpänen tälle vuodelle puraissut, joten taidan käydä juoksulenkillä. Sellaisella key lime -kinuskipiirakan sulatuslenkillä :) Muuten ohjelmistossa on leppoisaa oleilua, joulupukin asioilla käymistä sekä pikkuisen siivoilua. Keskikerroksen joulukuuseen aion vaihtaa kunnon joulukynttilät, sillä nuo pattereilla toimivat kynttilät ovat kellastuneet (patterit alkaneet hiipumaan?). Myös tähdet voisi viritellä ikkunoihin tuomaan valoa :)

IHANAA JOULUKUUN EKAA TOIVOTELLEN,


12 Responses to “Key lime -kinuskipiirakkaa ja joulukuun ensimmäistä”

 1. Mimmi sanoo:

  Kiitos reseptistä :)

  Jäi pohdituttamaan tuo karamellisoitu maitotiiviste. Miten karamellisoit sen? Maitotiivistettä löytynee kaupan hyllyltä :)

  Ihanaa joulun aikaa!!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi mimmi!

   Ja olehan hyvä :)

   Karamellisoitua kondensoitua maitoa löytyy maitokaupasta valmiina! Helppo kakku valmistaa :)

   Kiitos ja ihanaa joulun aikaa sinnekin! ❤️

 2. Zaara sanoo:

  Oh! onpa upeat kuvat ja kiva resepti, jatka saman malliin. Heti oon tykännyt susta, vaikka oonkin uusi. Yksi juttu muuten ehkä suosittelisin muokaamaan tekstejä, ehkä lisäämään erilaisia ja kauniita fonteja. Hyvää päivän jatkoa!!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Zaara

   ja hei kiitos – ihana kuulla ❤️

   Oih, onko teksti liian pientä/isoa/tiheästi? Mielelläni teen siihen parannuksia, jos näin on :) Tuolla WordPressissä, jolla blogia kirjoitan on kovin rajallinen määrä fontteja, joten en valitettavasti voi niitä juuri vaihdella!

   Kivaa sunnuntaita sinne ❤️

 3. Sari sanoo:

  Voi mitä nannaa ootte tehny😋 Kysyisin minkä kokoinen on tuo irtopohjavuoka? Osaisin suhteuttaa reseptin omaani koska luulen sen olevan pienempi kuin siun, ainakin kuvien perusteella.
  Ihanaa 1.Adventtia siulle ja perheellesi, nautitaan ja tunnelmoidaan joka hetkestä 😍

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Sari

   ja kiitos ❤️ Tuo on kyllä hyvää, mutta silti sitä on vielä yli puolet jäljellä…täytyy vissiin viedä töihin työkavereiden tuhottavaksi loput :D

   Mun irtopohjavuoka oli 20 cm, mutta ihan hyvin voit tehdä isompaankin; alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty sellaista rypytettyä piirakkavuokaa ja piirakasta tuli enemmän piirakkamaisempi (siis matalampi) kuin tuosta mun korkeasta kakusta :)

   Kiitos ja hei samoin sinne ❤️❤️❤️

 4. KastehelmiB sanoo:

  Oi, miten ihanan näköinen kakku – täytyy kokeilla ja nuo kuvat! Huh, olet todella taitava kuvaaja ja saat kuviin upean tunnelman. Meillä täällä pääkaupunkiseudulla ei ole lumesta tietoakaan. Haaveilen vaan hiihtämisestä. Onneksi vuoden vaihteen jälkeen pääsen Lappiin hiihtelemään, toivottavasti siellä on silloin kunnon ladut. Mukavaa joulun aikaa.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippahei

   ja voi kiitos kaunis ♥ Rakastan valokuvausta ja tunnelmointia :)

   Meille tuli eilen lumi, joka tosin nyt sulaa jo pois!

   Kuule samaa mietin, että kun suuntaamme Lappiin jouluksi, että onkohan siellä lunta. Mutta toivotaan! :)

   Kiitos ja ihanaa joulun aikaa sinnekin ♥

 5. Marjo sanoo:

  Ihania kuvia! Mietin tuossa, mitä tapahtuisi, jos korvaisi kermavaahdon marengilla, jonka saisi valmistettua jäljelle jääneistä viidestä valkuaisesta? Menisikö totaalisesti pieleen, jos reseptiin kuuluu yön yli tekeytyminen – marenkiahan ei voi tekeyttää ;)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Marjo

   ja hei kiitos ♥

   Kuule, samaa mietin kakkua tehdessäni itsekin! Ihan varmasti marenki toimii hyvin, mutta sitten kakkua kannattaa tekeyttää jääkaapissa vain tunnin pari :)

   Meillä valkuaiset pääsivät seuraavana aamuna munakkaaseen, mutta ensi kerralla teen myös niistä marenkipäällysen!

   Ihanaa joulun odotusta ♥

 6. Tare sanoo:

  Hei, resepti näyttää ihanalta ja ajattelin joulupöytään tehdä. Mitä olet mieltä voisikohan kinuskin tehdä itse, ja jos niin paljonko sitä noin tarvitsisi? Minkä kokoinen on yksi purkki valmista? Kuinka suklainen täytteestä tuli? Mietin josko keskitäytteen voisi jättää kinuskiseksi.. Entäs päällä oleva kuohukerma, ehkä rahkalla vähän modaisin raikkaammaksi.. jossain muodossa tämä tulee joulupöytään aattona 😍😍

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Tare

   ja hei kiitti -tuo on kyllä niin hyvää ♥ Ihanasti sopii joulupöytäänkin :)

   En uskaltaisi lähteä kikkailemaan itse tuon kinuskin suhteen, sillä en ole hirmuisesti kinuskia valmistanut :D Mutta kuulostaa hyvältä! Käytin tätä karamellisoitua kondensoitua maitoa:
   https://www.hellapoliisi.fi/tuotevinkit/dovgan-kondensoitu-maito/ :)

   Ja hei tuo rahkavinkki, kiitos siitä. Ensi kerran koklaan rahkaa kermavaahdon sijaan!

   Ihanaa joulunodotusta sinne ♥

Kommentoi