maanantai 29. lokakuu 2018

Maanantailounas; oodi voileiville

HEIPPULI

ja aurinkoista maanantaita! Tänä aamuna tunsi luissaan ja ytimissään, että ulkona paukkuu pakkanen. En sillä sano, että kyse olisi vanhuudesta, vaan sillä että puutalon nurkista ujelsi pakkasherra sisään ;) Kuivat kelit ovat tervetulleet, ihan jo koiran ulkoilutuksenkin kannalta. Pikkupakkanen ja aamulla hiljalleen lentelevät lumihiutaleet saivat olon taas varsin jouluisaksi. Jouluisten herkkujen sijaan meillä tosin tehtiin tänään lounaaksi ei-niin-jouluista.

Kukaan, joka on käynyt Tanskassa, tuskin on välttynyt syömästä paikallista herkkua, smørrebrödiä…vai onko? Mies niitä hehkutti aikoinaan siellä tämän tästä työnantajansa luona käydessään. Joka päivä oli voileipälounas ja kuulemma niin tajuttoman hyviä leipiä hän ei ollut koskaan syönyt. Itsekin pääsin vuosien saatossa täytettyjen voileipien makuun. Sen jälkeen ihan turistinakin Tanskassa ollessamme olemme bruukanneet syödä ainakin kerran  reissulla voileipälounaan. ”Open sandwicheja” on tarjolla liki joka ravintolassa ja kahvilassa. Usein päädyn lohileipään ja olisin kylmäsavu/kellarimestarin lohileipiä tehnyt nytkin, mutta unohdin ostaa kaupasta lohta. Toinen suosikkini on currymajoneesi-kanaleipä. Jos jotain voisin syödä tolkuttomasti niin se on currymajoneesi. Hyvää majoneesia ja currya sekaisin. Avot!

Nyt tein meille lounasleipiä valmiiksi, mutta laitoin tarjolle myös leipiä ja täytteitä erikseen, jotta raskaan työn raataja voi tehdä tarvittaessa lisäleipiä ;) Mikä onkaan helpompaa isollekin porukalle tarjota kuin voileipäpöytä? Sellainen, että kaikki saa täyttää itse oman leipänsä. Meillä syötiin tänään lounaaksi leipiä seuraavilla täytteillä:

1. lasimestarin/tillisilliä, kurkkua, punasipulia + tilliä
2. kurkkua, sinappisilliä, kaprista, retiisiä + korianteria
3. salaatinlehti, kylmäsavupaistia, coctailkurkkua, rouheaa sinappia + ruohosipulia
4. hummusta, viinirypäleitä ja balsamicoa
5. päärynää ja sinihomejuustoa

6. keitettya munaa, currymajoneesia, korianteria, kirsikkatomaattia + ruohosipulia

Näiden voileipien kanssahan vain taivas on rajana. Meinasin tehdä myös falafel-leipiä, mutta ajattelin (ja ihan oikein ajattelinkin), että ehkä nämä kuusi leipää riittävät :) Puolitettiin leivät, niin sai maistaa kaikkia makuja! Tuosta kananmuna-currymajoneesileivästä tuli oma suosikkini. Ehkä se on se currymajo, kuten kerroin! Sen verran tuhtia tavaraa osassa leivistä oli, että itselleni riitti pari leipää. 

Voikkuleipä on mielestäni turhan aliarvostettu ruoka. Meillä voileivät ainakin muodostavat arjen selkärangan. Syödäänkö siellä voikkiksia? Klo 23 aikaan, kun tulee nälkä, niin saatan nousta sängystä ja mennä tekemään keittiöön maksamakkarasuolakurkkuleivän. Namskis!.

Maanantain lounashetkestä on tullut jo traditio; niinä päivinä kun mies ei ole reissussa, hurauttaa lounaalle kotiin. Puoli tuntia laatuaikaa kesken työpäivän katkaisee alkaneen arkikiireen kerrasta. Päälle vielä kardemummalla maistettua kahvia kupillinen (ja Oatlyn iKaffea, johon olen aivan koukuttunut) ja maanantai näyttää mukavimmat puolensa!

MAANANTAITERKUIN,


10 Responses to “Maanantailounas; oodi voileiville”

 1. Idahhh sanoo:

  Voi vitsi miten kiva tuo teidän maanantai-perinne! :) voileivät ovat kyllä aliarvostettuja, itse voisin melkein elää pelkästään niillä!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Idahh

   ja hei kiitos – tykätään itsekin tästä maanantaiperinteestä ♥ Toki se ei niinä maanantaina toimi, kun itse olen töissätöissä, mutta näin kotitoimistomaanantaisin on kiva alkaa arki yhteisellä lounaalla :)

   Sama juttu, ei sitä muuta tarvitsisi kuin voikkuleipiä!

   Kivaa alkanutta viikkoa ♥

 2. Anu sanoo:

  Voi Nam!
  Onpa hyvännäköisiä leipiä:)
  Me ollaan leivän suurkuluttajia.illan vielä pärjään ilman leipää vaikka smoothiella,jos oon syönyt kunnon ruoan,mutta aamulla leipä ja kahvi on parasta.mulla onkin aina aamulla hirveä nälkä;)
  Mä juon aina kahvin iKaffella,ihan parasta kun sen purkin ravistaa,että se vaahtoaa kahvissa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Anu!

   Kiitos, niin leivissä kuin muussakin ruoassa ulkonäkö on jo puoli ruokaa :)

   Mulla oli aika, että välttelin leipää (älä kysy miksi…vissiin joku vhh-dieetti tms :D), mutta tänä päivänä en pystyisi elämään ilman leipää. Varsinkaan ilman ruisleipää.
   Hei just tuo ravistus on niin tärkeää iKaffessa…ja se maku ♥♥♥

   Ihanaa tiistaita ♥

 3. Miten herkullisen näköisiä voileipiä. Minäkin voisin melkein elää voileivillä, mutta nyt kun olen tehnyt ravintoremontin ja saanut painoa laskemaan olen jättänyt leivät melkeinpä kokonaan ruokalistaltani.

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Kristiina ♥

   Juu, eihän nämä leivät täytteineen varmasti sieltä terveellisemmästä päästä ole :) Mutta esimerkiksi majoneesin sijaan leivän päälle voi laittaa currylla maustettua islantilaista jugurttia. Käyttää leipänä täysjyväruisleipää ja latoa päälle kaikkia terveellisiä kasviksia :)

   Ihanaa tiistaita! ♥

 4. Sari Riekkola sanoo:

  Siis vau, voisin elää voikkareilla, varsinkin ruis.
  Nyt sain uutta vinkkiä päällysiin, kiitti taas :)
  Ja ihana perinne minustakin!

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsun Sari!

   Juu, ei ole ruisleivän voittanutta :) Ja välillä siihen päälle ei tarviste kuin oivariinia!
   Olehan hyvä, kiva että näistä päällysistä oli teille lukijoille vinkkiä ♥

   Kivaa tiistaita! ♥

 5. -A- sanoo:

  Voisin syödä nuo kaikki, nyt heti asap! :D Kauniita värejä ja asettelu. :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa A

   ja voi ei, kiitos ihanasta kommentista ♥

   Kieltämättä nämä veivät kielen mennessään jo tuolla värikkäällä ulkonäöllään :)

   Kivaa lokakuun vikaa ♥

Kommentoi