tiistai 16. lokakuu 2018

Kööpenhaminan lumoissa (+ muutamia vinkkejä)

…kuten jo kuvatulvasta pelkästään voisi päätellä ;)

MOIKKAMOI!

Insta Storyn puolella kerroinkin, että olen osannut ottaa tämän syysloman loman kannalta. Yleensä kun sitä tulee lomallakin ekana aamulla avattua reskontraohjelmat, vastattua sähköposteihin, blogikommentteihin sun muuta. Toki olen akuuteimpiin työtyömaileihin vastannutkin, mutta ne, jotka eivät ole olleet niin kovin akuutteja olen antanut suosiolla odottaa siihen, kun olen saanut loma-aamujen tärkeimmät pois alta. Eli koiran lenkityksen ja aamupalan.

Lomalaisen aamupala-aika on jotenkin pyhä. Sen, jos minkä olen näiden muutaman lomapäivän aikana huomannut. Ymmärtänyt jälleen sen, että mulla on lupa ja oikeus rötköttää lomalla sohvalla, jos siltä tuntuu. Vihdosta viimein olen sisäistänyt sen ”loma on ihmisen parasta aikaa” -sanonnan :D Lomasta Köpiksen reissuun. Kuten kerroin, niin sain paljon kyselyitä tuon viikonloppureissumme aikana siitä, mitä kannattaa nähdä ja kokea. Milloin Kööpenhaminaan kannattaa reissata ja missä shoppailla. Miten kaupunki kohtelee lapsiperheitä ja mikä on hintataso. Aloitetaan siitä, että rakastan Kööpenhaminaa. Rakastan tanskalaista hygge-mentaliteettiä ja sitä, että Köpis osaa ilahduttaa joka kerta positiivisesti. En tiedä, mutta ehkä se on omasta asenteestakin kiinni; joka ikinen kerta sitä näkee Nyhavnin talojen värit kirkkaimpina, ihmiset hymyilevimpinä ja joka ikinen kerta ruoka maistuu maukkaammalta. Kun sitä ei odota liikoja (kuten elämältä yleensäkin), niin sitä osaa nauttia myös niistä ihan pienistä vivahteista.

Milloin Kööpenhaminaan kannattaa matkustaa? Me ollaan käyty Kööpenhaminassa joulukuussa, lokakuussa, kesäkuussa, heinäkuussa muutaman kerran ja elokuussa. Keväinen Kööpenhamina on vielä kokematta ja tämä epäkohta tarvitsee korjata heti kun olen antanut itselleni siimaa tuon hiilijalanjäljen suhteen (tsek eilinen postaus). Jokaisessa kerrassa on ollut jotain viehättävää. Joulukuussa joulutorit ja -kojut, kesäkuussa miellyttävä ilmasto ja ei niin pullollaan olevat terassit, heinäkuussa ja elokuussa helteet (ja turistimassat) ja nyt lokakuussa ihanan kirpsakka, mutta lämmin ilmasto.

Heinäkuun helteillä jos matkustaisin, suuntaisin ehdottomasti ulos ihan keskustasta. Tai ainakin Strøgetin sivukujille. Jonne suosittelen suuntaamaan muutenkin. Turisteja on ollut Köpiksessä joka kerta paljon, mutta heinä-elokuussa niitä tuntui olevan aivan hirmuisesti. Jouluinen Kööpenhamina oli tunnelmallinen ja silloin kun me siellä olimme, niin suurin osa terasseista oli auki. Lämppärien alla oli lämmin ja joka terassilta löytyi viltti jalkoja tai hartioita lämmittämään. Rakastin pysähdellä kahville tai glögille ihmisiä katselemaan. Ja samalla joulukoristeostoksia hipelöimään :)

Joulukuussa myös Tivoli näytti parastaan. Näin luulin, kunnes näin Halloween asuun pukeutuneen Tivolin. Aivan ihastuttava! Miljoona kurpitsaa ja miljoonasti nähty vaivaa koristeluihin. Kruununa kaunis ruskan väritys puissa.

Mitä tehdä lasten kanssa Kööpenhaminassa? Meillä oli tytöt 2- ja 4-vuotiaita, kun ekan kerran olivat Kööpenhaminassa ja silloin reissu oli mieleenpainuva. Ihan sen takia, että molemmat viihtyivät vielä rattaissa. Strollailtiin pitkin Kööpenhaminan katuja ja pikkuiset nukkuivat välillä päikkärit. Tivolissa ostimme vain sisäänpääsyt ja sitten lippuja laitteisiin. Muutamissa laitteissa mies kävi tuolloin esikoisen kanssa. Me pikkuisemman kanssa fiilisteltiin Tivolin tunnelmaa.

Seuraavalla kerralla lapset eivät viihtyneet juuri rattaisssa, mutta eivät oikein jaksaneet kävellä. Otimme päivälipun perusturistibussiin (Hop on, Hop off) ja menimme täyden kierroksen lasten päikkäriaikaan. Reilun kahden tunnin aikana mies ja minä tutustuimme Kööpenhaminaan bussista käsin ja lapset nukkuivat päikkärit :)

Sen jälkeen lapset ovatkin olleet niin reippaita, ettei rattaita tai turistibusseja ole tarvittu. Yhtenä kertana tutustuimme Köpiksen keskustan leikkipuistoihin ja se oli kivaa. Eräänä vuonna etsittiin geokätköjä ja siinä saatiin kulumaan hurjan paljon aikaa. Jokaisena vuonna kivoin juttu on kuitenkin ollut Tivoli. Vielä tänäkin vuonna taisimme käydä tuossa vuoristoradassa kymmenen kertaa. Se on ihana!

Millainen hintataso Kööpenhaminassa on? Sanoisin, että ravintoloiden ruoan hinnan suhteen samoissa mennään kuin Suomessa. Perusvaatekaupat ovat myös samaa hintatasoa, mutta joissain kaupoissa hinnat tuntuvat kalliimmilta. Me ei juuri shoppailla (paitsi pikkuinen shopaholic), mutta mieluusti käydään kahveilla ja syömässä ravintoloissa. Edullisemmin lounaan saa napattua vähän syrjemmältä. Ihania kahviloita löytyy tämän tästä ja hei vinkkinä hodarikärryt. Ihania hodareita, joiden hinta ei päätä huimaa!

Olen jostain syystä tullut siihen tulokseen, että hotellit ovat Köpiksen keskustassa kalliita. Samoissa hinnoissa kuin NYCissä. Ehkä kannattaisi seuraavan kerran ottaa hotelli sivummalta ja käyttää metroa/junaa! Meillä on aina ollut hotellissa aamupala huoneen hintaan sisältyneenä, mutta ensi kerran tekisi mieleni kokeilla myös Kööpenhaminan lukuisia kahviloita aamupalan suhteen. Hotelliaamupalat kun eivät ole olleet hirmuisen hyviä ennen tätä kertaa. Tuon the Square -hotellin aamis oli kyllä ihan kelpo ja isot propsit inkiväärishoteista :)

Missä kannattaa syödä?  Tivoliin kannattaa ruuhka-aikaan varata pöytä jostain sen lukuisista ravintoloista. Muuten saattaa helpostikin joutua jonottamaan tunninkin pöytää. Nyt olimme Mazzolissa ja varsinkin alkupalat olivat ihania! Grøftenista on myös parilta kerralta kokemusta ja sekin oli hyvä. Oma suosikkini on Færgekroen Brewery, jonka sisustus hivelee silmää ja jonka terassilta on ihanat näkymät lammelle. Kun kerran Tanskassa ollaan, niin yksi sana: Smørrebröd! Tuolla Færgekroen Breweryssa nekin on taivaallisia.

Noita voikkuleipiä olemme syöneet myös Nyhavnissa parissa ravintolassa, mutta ravintolan nimet eivät ole jääneet mieleen. Eivätkä kyllä leivätkään ihan niin hyviä olleet, että ne kunniamaininnan saisivat. Maailman parasta sashimia olen syönyt Kööpenhaminassa Bento -ravintolassa. Sille iso suositus.

Vielä yksi vinkki! Kätevimmin lentokentältä pääsee keskustaan junalla. Kööpenhaminan rautatieasema on aivan Tivolia vastapäätä. Rautatieasemaksi ihanan siisti ja hei, sieltä löytyy Köpiksen ainoa Dunkin Donuts :)

Aikoinaan, kun mies työskenteli reilun 10 vuotta tanskalaisen yrityksen palveluksessa, pääsin itsekin kokemaan tanskalaisen vieraanvaraisuuden monta kertaa avec-tilaisuuksissa. Silloin tuolla keskellä ei mitään, mutta kuitenkin tarvittavan lähellä Århusia olen astunut Smørrebrödien ihanaan maailmaan. Maailmaan, josta ei ole paluuta. Voileivät ovat liian aliarvostettuja. Sen takia ajattelin omistaa niille yhden kokonaisen postauksen. Josko siitä olisi teillekin lounasvinkkiä :) Sitä siis myöhemmin tällä viikolla luvassa!

ILOISIN TIISTAITERKUIN,

PS. aiempia Kööpenhamina -juttujani löytyy täältä, täältätäältä, täältä ja täältä.


2 Responses to “Kööpenhaminan lumoissa (+ muutamia vinkkejä)”

 1. Hienoja kuvia :) Kööpenhamina on kaunis kaupunki.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Kati

   ja voi kiitos kaunis ♥

   Voih, Kööpenhaminassa riittäisi vaikka kuinka paljon kuvattavaa – niin kaunis se aina osaa olla :)

   Ihania syyspäiviä!

Kommentoi