tiistai 28. elokuun 2018

Elämän risteyskohtia

HIPSULIHEI!

Tässä työhuoneen pöydän äärellä istuessani ja ulos katsoessani en voi muuta kuin taas ihailla. Tuota luonnon värikirjoa nimittäin. Vaikkei ruskaa vielä liiemmin ole, niin lännestä paistava aurinko ja idästä kurottavat mustat pilvet saavat aikaan sen, että luonto on kuin tuplasti värikyllästetty. Niin syvän vihreää, joka osiltaan taittaa jo ruosteenpunaiseen. Kauempana näkyy täydessä värikirjossaan oleva vaahteran latvus. Elämän risteyskohtia. Aika jättää kesä taakse ja siirtyä eteenpäin.

Se kertoo siitä, että syksy on täällä. Sen sisäisen fiiliksen lisäksi. Sen, joka saa kaivautumaan kotiin. Joka saa tämän ekstrovertin muuttumaan muutamaksi kuukaudeksi hieman introvertiksi. Huomaan joka syksy saman ilmiön; en tarvitse mitään muuta ohjelmaa elämääni kuin sen, että saan olla kotona. Kotoilla pesänrakennusviettini keskellä. Tähän sisälle sulkeutumiseen kuuluu olennaisena osana jokasyksyinen neuloosi. Himo kutomiseen nosti jälleen kerran päätään ja kävin penkomassa äidin jättämiä lankavarastoja.

Nyt kun villasukkatehdas on äidin osalta laittanut lapun luukulle, niin sitä täytyy olla omavarainen. Aloitin lasten sukista. Äiti osti sinä syksynä, kun sairastui tytöille lankaa säärystimiä ja villasukkia varten. Villasukat jäivät kutomatta. Silloin tytöt valitsivat tuollaiset hopeanhohtoiset langat sukkiinsa. Nostin lankakerät lankalaatikosta ylös miettien, että mistäköhän muuttolaatikoista alkaisin sopivia puikkoja etsimään. Kunnes lankojen välistä tippui avaamaton paketti. Viisi sukkapuikkoa, kuin tilauksesta.

Meidän perhe on villasukkakansaa. Siitä kertoo jo sekin, että meillä on yleensä iso korillinen villasukkia. Myös vieraille. Nyt tuo kori ammottaa tyhjyyttään. Vanhan talon vanhat nurkat tekevät sen, että puikot pääsevät tänä syksynä tositoimiin. Sukkapuikkojen vieno kilkatus, kynttilän valo ja seinällä Vionojan tyttö ilman kasvoja. Taulun tuijottamista ja miettimistä, että mistä kasvottomuus kertoo. Takaisin neulomuksen pariin siirtymistä. Vailla vastausta. Jumitusta kantapääkohdassa. Siinä kohdassa, kun yleensä kiikutin neulomukseni tänne tien toiselle puolelle ja noudin ne kantapääkohdat valmiina. Elämä on yhtä oppimista. Myös sen suhteen, että miten niistä risteyskohdista pääsee eteenpäin. Ilman luovuttamista.

Nyt tietokone säppiin ja heiluttelemaan puikkoja. Sitä ensin ehkä katson netin syövereistä, että miten tuo kantapää taas tehtiinkään. Toisaalta, eihän niiden sukkien nyt aivan täydellisiä pidä olla. Eihän elämäkään ole ja se siitä tekeekin niin ihanaa. Epätäydellisen ihanaa ♥ 

TIISTAITERKUIN,


20 Responses to “Elämän risteyskohtia”

  1. Nina sanoo:

    … vai introvertti Ei uskota!

    Täälläkin sukkapuikot kilkattaa, olen elämäni ehkä 5. villasukkaparin kimpussa. Ja se kantapää! Oivoi. Netissä on onneksi hyviä videoita, joudun myös opettelemaan sen taas uudelleen n. vuoden tauon jälkeen. Periksi ei anneta!

    Siispä sukkapuikot heilumaan, makaronilåda uuniin ja takkaan tulet, siitä sateinen tiistai-ilta on tehty.

    • Maria sanoo:

      Heippa Nina

      ja hih, täytyy sanoa, että se mun introverttiys on ehkä normaali ihmisen extroverttitasolla ;D Ei vaiskaan, huomaan että syksyllä on kiva olla vähän enemmän omissa oloissaan. Hissutella niissä villasukissa ja siemailla punaviiniä 😉

      Hei jes, en ole ainoa joka jakaa tämän kantapäädilemman! En ehtinyt eilen katsomaan videoita ja kutominen jäi (mies houkutteli kaupungille kahville illalla…mut introvertin!!). Tänään uusi yrity 🙂

      Ah, ihanalta kuulosti teidän tiistai-ilta ♥

      Kivaa keskiviikkoa!

  2. Sanna sanoo:

    Tiiäks Maria…hassua,kun meillä niin paljon samoja juttuja,joten tuntuu ihan hassulta kommentoidakkin välillä.
    Me ollaan villasukka perhe.Villasukkia käytetään kesät ja talvet,viileydestä riippuen.Täällä vanhassa talossa aina kylmät lattiat:)
    Villasukkakori vieraille/meille pihamökki/grillikatoksessa,olkkarissa ja eteisessä.
    Rakastan villasukkia,niitä kutoo rakas anoppini,toiveiden mukaan….
    Itse en ole koskaan kutonut ainoitakaan,en tykkää käsitöista.Miehisemmät remonttihommat kyllä sujuu:)

    • Maria sanoo:

      Moikka Sanna

      ja hei, me ollaan samiksia ♥

      Villasukkakoreja pitää olla täällä myös; mökillä ja kotona joka kerroksessa 🙂

      Mä olen aiemmin ollut vähän antikäsityöihminen, mutta joskus kymmenisen vuotta sitten innostuin kutomisesta. Sain jopa aikaiseksi muutaman villapaidan. Tuubihuiveja tuli tehtyä urakalla. Nyt täytyy kunnostautua villasukkie suhteen 🙂

      Ja ah, remppahommat on täälläkin lähellä sydäntä ♥

      Kivaa keskiviikkoa!

      • Sanna sanoo:

        Onko muuten kukaan muu sanonut,että blogisi sivut avautuu oudosti,vai onko vika padissani…
        Sivut avautuu todella hitaasti ja kuvat vieläkin hitaammin.
        Puoleen väliin päästyään,sivut ja kuvat alkaa avautumaan uudelleen alusta.
        Muissa blogeissa ei tätä ongelmaa ole.

        • Maria sanoo:

          Moikka Sanna

          ja hei kiitos palautteesta – et ole ainoa; sain vähän aika sitten samanlaista palautetta. Otan yhteyttä meidän IT-tukeen heti 🙂

        • Maria sanoo:

          Hei,

          siellä oli ollut joku ”bugi” kuvien latautumisessa…nyt pitäisi olla korjattu 🙂

  3. Sari Riekkola sanoo:

    Mieki tykkäisin kutoa, mutten osaa enää tehdä kantapäätä 🙂
    Villasukkia pitelen myös, kesälläkin, jaloissa kai huono verenkierto, kun ovat aina kylmät?

    Täälläkin muutamia keltaisia lehtiä ja salavat pihalla ovat niitä jo paljon tiputelleetkin. Kyllä luonto on kaunis sen kaikkina vuodenaikoina, onni on omistaa nelja vuodenaikaa.

    Kivoja kudontahetkiä sinne kauniiseen kotiin <3
    Kiva taulu muuten seinällä.

    • Maria sanoo:

      Moikku Sari

      ja hei, meillä on sama kantapääkammo ♥
      Juu, samaa olen miettinyt, että suattaapi olla verenkierto huono, kun on varpaat kesät talvet jäässä. No tänä kesänä tosin oli muutamia viikkoja, kun en pitänyt villasukkia 😀

      Oih, jostain luin että teille sinne pohjoiseen on tulossa kaunis ruska ♥

      Kiitos ja hei ihanaa keskiviikkoa!

  4. Susanna K sanoo:

    Maria,

    osui ja upposi, niin osui ja upposi! Myös ajatukset ”rivien takaa” <3 ... Ihana kirjoitus.

  5. Tunnistan. Kaikki kohdat.

    • Maria sanoo:

      Moikku Jenni!

      Kiva kuulla ♥ Elämä on kyllä parasta, kaikkine risteyskohtineen 🙂

      Ihanaa keskiviikkoa!

  6. Arja sanoo:

    Villasukkien kutominen olisi kivaa, mutta en osaa tehdä kantapäätä; löytyisiköhän googlettamalla siihen ymmärrettävää ohjetta…?

    Mistä muuten kotoisin tuo musta vitriini? Etsinnässä juuri tuollainen, jossa olisi mustat lasiovet, mutta runko olisi kuitenkin valkoinen.

    Tuo kotoilu kuuluu niin minunkin syksyyni; ei voisi olla mukavampaa kuin pimenevät syysillat, kynttilänvalo ja tuli takassa ja käpertyminen sohvan nurkkaan.

  7. Riina sanoo:

    Kyllähän teillä on perinteistä upeaa kuvataidettakin kehyksissä! ☺

    Tuon hyllyn maalaamisesta kyselisin tarkemmin. Oliko siinä edellisen maalin päällä lakka tms. Hioitko sen pois vai riittikö pelkkä maalipesu? Mulla olisi kotona yks maalaamista kaipaava aika vastaavanlainen hylly, mut oon empinyt ryhtyä sitä maalaamaan…ja mitä maalia käytit?

    Kantapää villasukissa on kieltämättä vähän kinkkinen, mutta kun sen kerran tekemällä (yrityksen ja erehdyksen kautta) oppii, yllättävän hyvin se muistissa pysyy. Seitsemän veljestä -langan vyötteessä ainakin aiemmin oli hyvä ja selkeä perusohje villasukkiin kantapäineen.

    • Maria sanoo:

      Moikka Riina

      ja hei kyllä, taidetta löytyy yllin kyllin…mutta vain muutama on sellaisia ”omalle silmälle mieluisia” ♥

      Vitriinin ulkopuolella oli lakkapinta enkä sitä millään karhennellut, vaan maalasin suoraan kalustemaalilla (Coloria Deko Akva). Omalla riskillä 😉 Sisäpuolelta maalasin Coloria Exo-Tartuntapohjamaalilla kahteen kertaan, sillä se oli sellaista vahamaista puupintaa.

      Hei kiitos lanka- ja ohjevinkistä! Tuota Seitsemän veljestä -lankaa täytyy käydä ostamassa 🙂

      Kivaa torstaita!

  8. Seija sanoo:

    Moi! Luin taas uudelleen tämän postauksen, ehdottoman kiva siis 🙂 On se kyllä hienoa, että kutomisesta tulee aina mieleen ne vanhemmat ikäpolvet. Muistuu niin elävästi mieleen, kun mummo ja hänen siskonsa kutoivat. Sukat lämmittävät siis jalkoja ja mieltä.

    • Maria sanoo:

      Moikku Seija

      ja hei kiitos – kiva kuulla ♥

      Kutominen on niin ihana perinne, oikein kansanperinne. Villasukat todellakin tuovat lämpöä; niin ulkoisesti kuin sisäisestikin 🙂

      Ihanaa torstaita!

  9. Vera sanoo:

    Tänä ”syksynä” olen useasta kirjoituksesta lukenut kotoilun, kutomisen, villasukkien ja kynttilöiden fiilistelystä ihan eri moodissa kuin ennen. Ei niinkään trendinä vaan kaipuuna.
    Ehkä se oli tuo pitkä, kuuma kesä, jolloin kotona ei ehtinyt kuin pyörähtämään. Että ihan ikävä kotiin ja kotona oloon on ollut. Onneksi siihen meillä lähes kaikilla on mahdollisuus. Siihen maailman tärkeimpään paikkaan.

    Kutomishimo on tännekin kolkutellut. Tiedän osaavani, mutta en millään malttaisi odottaa valmistumista. Kun äiti saa ne niin paljon nopeammin (ja siistimmin) valmiiksi. Mutta kauanko, onkin tällä hetkellä suurin kysymys ❤️.
    Mutta vielä hänelle se on yksi tärkeimmistä rentoutumiskeinoista ja meitä sukankuluttajia löytyy.

Kommentoi