lauantai 04. elokuu 2018

Pikkuisen pihalla & kesän ehdottomasti maukkain piirakka

HEI HELLUREI IHANAT!

Jestas, mitkä pilvet täällä Tampereen yläpuolella roikkuu. Jos on tullakseen alas niin mielellään nyt päivällä eikä illalla. Lähdemme työporukan (+ miehen & ystävien) kanssa Ratinaan Popedaa kuuntelemaan. Mikään hirmuinen Popeda -fani en ole koskaan ollut, mutta tänään on luukutettu mennen tullen Pitkää kuumaa kesää menemään. Hei kerrankin tuon laulun sanat osuvat kohdilleen :)

Insta Storyn puolella vilauttelinkin eilen meidän pihan tilannetta. Sitä hieman karua takapihaa ja terassia, joka alkaa olemaan kohta jo ihan kodikkaan näköinen. Kasvit tuovat sinne niin paljon. Eilinen heinien hakureissu muuttui pensasmustikkahakureissuun; piheys iski heinien kohdalla siinä vaiheessa, kun luin tekstin ”talvenarka”. Terassilta löytyy nyt ruukuista kasveja, jotka pitää istuttaa maahan, jahka piha on valmis. Siirtonurmikko oltaisiin tultu laittamaan pari viikkoa sitten, mutta siirsimme sitä suosiolla eteenpäin; syssyn sateilla kun tuokin juurtuu paremmin kuin näin ”saharamaisissa” olosuhteissa.

Kahdesta ruukusta löytyy hortensiaa; yksi tavallinen runkohortensia ja sitten syyshortensia. Isoimpaan ruukkuun ostin hakuropajun ja voi että tykkään siitä. Ruukun pohjalle vähän kivikasveja. Kaksi ruukkua täyttyi pensasmustikoista. Mitä mieltä muuten te enemmän puutarhaihmiset olette; kannattaako nuo kaikki istuttaa maahan nyt syksyllä, kun piha valmistuu vai vasta keväällä? Sen verran arvokkaita nuo kaikki kasvit ovat (tuli muuten itselleni yllätyksenä), että nyt täytyy tehdä kaikkensa, että ne selviäisivät hengissä.

Eilen illalla oli tarkoituksemme nauttia perjantai-illasta ulkona, mutta kun menin kuvailemaan huomasin taas tummia pilviä. Siirryimme suosiolla syömään sisälle. Tämän kesän ehdoton hittimme on ollut näin meidän perheen kesken ”Emilian piirakka”. Kyllä, tuo ihana Emppuliini teki sitä Hellmann’s blogiyhteistyötä varten ja mökillämme maistoin tätä piirakkaa ensimmäisen kerran. Itse olen käyttänyt valmispakastepohjaa, mutta Emilian blogista löytyy ohje myös tuohon maukkaaseen itse tehtyyn pohjaan. Sen verran monta kertaa on nyt tuota piirakkaa tullut tehtyä, että vähän sovellan aina määrien kanssa. Joka kerta on tullut yhtä maukasta. Ja hei, tämä on kylmänäkin ihan älyttömän hyvää. Mikäli sitä jää yli. Harvemmin meillä on jäänyt :) Joskus olen jättänyt puolesta piirakasta oliivit pois, sillä lapset nyppivät ne muuten itse pois. Piirakkavuokani on kaikki mökillä, joten käytin eilen irtopohjavuokaa. Toimi siihenkin tehtynä hyvin!

Mutta nyt hiukset kikkuralle ja nakkisopan tekoon. Enpäs ihan heti muista, koska olemme tarvinneet lapsenvahtia tytöille. Maailman parhain anoppi ja appiukko saaapuvat meille pian yökylään. Ihana, kiireetön ilta tiedossa. Parhaassa seurassa 

LAUANTAITERKUIN,


6 Responses to “Pikkuisen pihalla & kesän ehdottomasti maukkain piirakka”

 1. Marja sanoo:

  Hei Maria, noista kasveista :), istuttaisin ehdottomasti syksyllä maahan ja aika pian. Runsasta kastelua niin ehtivät hyvin juurtua paikkoihinsa. Muutenkin syksy on parasta istutusaikaa kaikille kasveille ja istuttaa voi niin kauan kuin maa on sula.
  Hakuropajun kanssa kannattaa olla sen verran varovainen, että se ei 100% varmuudella talvehdi. Sen vuoksi sen voisi viedä syksyllä viileään autotalliin ja talvehdittaa siellä. Mun puutarha on vyöhykkeellä 1a, enkä saanut pidettyä ulkona näitä hengissä.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Marja

   ja hurjan paljon kiitoksia vinkeistä ♥

   Vitsit, kun niitä ei voi oikein istuttaa, ennen kuin nurmikko on laitettu. Eli menee väkisinkin kuukauden päähän.

   Ja hei kiitos, ehkä pidän tuon pajun ruukussa ja vien ulkovarastoon talvisäilöön :)

   Suloista sunnuntai-iltaa ♥

 2. PM sanoo:

  Moikka!
  Komppaan edellistä eli kannattaa istuttaa eikä jättää talveksi ruukkuihin. Pakkasella juuret jäätyy herkemmin ruukuissa ja kasvit kuolla kupsahtavat. Vaikka ns. valeistutus jonnekin pihan perälle, jos kasville aiottu paikka ei ole vielä tänä syksynä valmis.
  Harukopaju on I-H-A-N-A, toivottavasti saat siitä elämänkumppanin. Itse en ole vielä uskaltautunut hankkimaan sitä tänne Varsinais-Suomeen. Hortensia on myös suosikkini, yksi tavattoman kaunis on Limelight-niminen syyshortensia.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka PM

   ja kiitos sinullekin kullan kalliista vinkeistä ♥

   Tuo oli hyvä tuo valeistutus, ehkä teen sen, mikäli nurmikon laitto nyt viivästyy vielä tuostakin!

   Apua, en ymmärrä miten saan tuon pajun selviämään hengissä :D Täytyy googlettaa hoito-ohjeita!

   Oih, Limelight näyttää niin kovin kauniilta!

   Ihanaa sunnuntai-iltaa ♥

 3. Marja sanoo:

  Palaan vielä tuohon ekaan kommenttiini sen verran, että syyshortsut tykkäävät happamasta maasta, eli ei kalkkia niille, pensasmustikoista en nyt muista kumpiin kuuluvat, kalkin suosijoihin vai karttajiin.
  Kun ostaa rungollisia, niin kuin syyshortsuja tms. jotka on vartettu runkoon, kannattaa katsoa että saa mahdollisimman korkealla rungolla varustettuja.
  Kohta alkaa syysalet taimistoilla ja silloin kannattaa olla heti valmiina säntäämään pelipaikalle.
  Oletko miettinyt esim. pensaita joiden lehdistön väreillä saa luotua ihanaa kontrastia, purppuralännenheisiangervot (’Amber Jubilee’ ym.,) laikkukirjokanukat (kuten Cornus alba ’Elegantissima’ ym.), kannattaa myös miettiä miten saisi perhosia puutarhaan ja valita kasveja joista perhoset tykkäävät.
  Kurkkaa myös millaisia ovat puutarhan kaunottaret ruusu-, ja helmiorapihlajat, jos vaikka näille ihanuuksille olisi paikka jossain oleskelualueen lähellä :D.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi vielä Marja

   ja kiiiiiitos ♥♥♥

   Syysaleihin on pakko päästä!

   Hei en ole miettinyt juuri mitään tuo pihan suhteen, mutta juurikin tuollaiset lehdistön eri värit kiinnostaa. Joten kiitos kaunis ihanista vinkeistäsi ♥

Kommentoi