tiistai 05. kesäkuu 2018

Kesän eka pavlova; syreeni-viinirypälepavlova

ILTAA IHANAT!

Huhhaipakkaa – pari niin kiirettä päivää töissätöissä takana, että luulin jo blogin ajautuneen kesälomamoodiin. Hassua, sillä eihän tässä ollut kuin yksi päivä vailla postausta välissä :) Lisäksi se seikka, että kaivoin vihdosta viimein golfmailat naftaliinista on kieltämättä myös vienyt aikaa blogilta. Nyt muistankin, miksi osaltaan tuo ihana harrastus on viime vuosina ollut jäissä; mulla ei yksinkertaisesti ole ollut sille aikaa. Toki tuolla rangella läpsyttelylle löytyy aikaa. Tunti tehokasta käsi- ja keskivartalotreeniä. Yhdistettynä suurenmoiseen ketutukseen, kun se pallo ei lähde. Tekee mentaalipuolellekin ihan hyvää. Nöyrtyy jos ei muuta :D

Meillä kävi eilen illalla ystäviä kylässä ja jo pidemmän aikaa takaraivossa kytenyt pavlovaidea tuli vihdoin toteutettua. Luin katsokaas jostain, että syreenin kukat ovat syötäviä. Niitä, tummia viinirypäleitä ja sitruunamelissaa, kuohkeaa kermavaahtoa ja rapsakkaa marenkia. Maistuipa pitkästä aikaa hyvälle! Pidemmän aikaa mukana olleet lukijat muistavat sen kesän taannoin, kun laskin leiponeeni 17 pavlovaa. Mökkivieraille suurin osa ja liki kaikkiin pääsi täytteeksi valkosuklaata ja mustikoita. Pavlova on helppo ja herkullinen. Nopeakin, mikäli pohjan on tehnyt jo etukäteen.

Mähän teen tuon pohjan vähän eri tavalla kuin yleensä ihmiset tekevät. Teen sen vain valkuaisesta ja sokerista. Ilman maizenoita tai viinietikoita. Ihan hyvä siitä noinkin tulee. Joskus se jää sisältä vähän pehmeäksi, mutta se on vain pelkkää plussaa!

SYREENI-VIINIRYPÄLEPAVLOVA

Pohja
3 valkuaista
2 dl sokeria
-vaahdota valkuaiset kovaksi
-lisää sokerit ja vaahdota kiiltäväksi ja kovaksi vaahdoksi
-levitä leivinpaperin päälle ympyrän muotoon
-paista 100 asteessa noin 1,5 – 2 tuntia
(jos on kiire, niin 120 astetta ja tunti toimii…silloin tosin marengista saattaa tulla vähän kellertävämpi)
-anna jäähtyä ja täytä

Täyte
2 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
sokeria maun mukaan
syreeninkukkia
tummia viinirypäleitä
tuoretta sitruunamelissaa
-vaahdota kerma, lisää turkkilainen jugurtti ja mausta sokerilla
-levitä marenkipohjan päälle
-lisää puolitetut viinirypäleet, huuhdotut syreeninkukat ja sitruunamelissaa

******************

Mutta nyt vielä koiran kanssa iltalenkille ja sitten saunaan. Tekee muuten ihan hyvää tuo jälkimmäinen näin kylmänä päivänä. Toivotaan, että tuulet muuttuvat taas suotuisimmiksi ja tuovat sen lämmön mukanaan. Tänään sai ekaa kertaa kuukauteen laittaa pitkät housut töihin jalkaan. Mekot odottelevat kyllä kovin vielä käyttöä tänä kesänä :)

ILOISTA TIISTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,

 


16 Responses to “Kesän eka pavlova; syreeni-viinirypälepavlova”

 1. Kaura sanoo:

  Ihanaa pavlovaa! Pitäisi tehdä itsekin pitkästä aikaa. :) Mukavaa viikkoa! <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heissuli Kaura

   ja hei kiitos ♥

   Tuo pavlova on kyllä kesäherkkujen kuningatar :)

   Muksaa torstaita!

 2. Hanna sanoo:

  Aah, niin kaunis pavlova! Meillä on muksujen kanssa tapana näin kesälomilla, että joka päivällisen jälkeen on jälkkäri (yleensä vain viikonloppuisin). Tämä pääsee tänään testiin – pavlova on toki tuttu, mutta syreenin kukat siinä päällä ei :)

  Naapurissa asuu pari villiyrttiasiantuntijaa ja he ovat pitäneet alueen lapsille lyhyitä ”kursseja” luonnosta löytyvistä syötävistä kasveista. Vaan eipä ole syreenin kukka ollut listalla…ehkä se ei ole ollut tarpeeksi ”villi” :D

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Hanna ♥

   Ja hei ihana idis tuo jälkkäri :) Meillä ollaan maailman huonoimpia jälkkäri-ihmisiä, mutta se olisi ajatuksen tasolla kovin houkutteleva.

   Heh, syreeni taitaa olla ei villi :D

   Ihanaa torstaita!

 3. Voih, varmaan yksi kauneimmista kakuista ikinä <3 Just kirjoitin siitä, kuinka itse en ole kovinkaan kummoinen leipoja ja tosi harvoin teen kakkuja (paitsi just eilen raparperikakun). Jostain syystä toi pavlovakin aina unohtuu, mutta nyt kyllä laitan sen kesän ruokalistalle.

  Ja hei, pitkästä aikaa moi :) Ihanaa alkanutta kesää sulle Maria <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Emma
   pitkästä aikaa – ihanaa kun jätit kommenttia ♥

   Pavlova on ihanan helppo, suosittelen :)

   Ihanaa kesää sinnekin, nautitaan!

 4. -A- sanoo:

  Syreeni on mielestäni hyvin kaunis ja tuoksu huumaavaan ihana, mutta, että vielä sopii noin hyvin kakun korosteeksi! Wau! Juuri tänään katselin marketissa pieniä marenkipohjia (leivoskokoa) joita voisi olla kaapissa aina vierasvarana. Vaniljavaahdot ja marjat vaan sisään.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka A

   ja hei kiitti ♥ Tuo wau oli munkin eka ajatus, kun näin kokeiluni tuloksen :D

   Hei, iso peukku valmismarenkipohjille – joskus olen niitäkin käyttänyt ja toimii loistavasti :)

   Ihanaista torstaita tuulisesta Suomesta!

 5. Maarit sanoo:

  Voi, miten hieno kakku! Sinun ohjeella olen monena kesänä tehnyt ja hyvää on tullut. Pitääkin tehdä nyt tulevana viikonloppuna vieraille tätä. Kaunista alkanutta kesäkuuta & kesää sinne! Nyt on vielä niin ihana, kun kesä on edessäpäin. Sade olisi kyllä kovasti tervetullutta edes yöllä ainakin täällä Pohjanmaalla, kun just huomasin päivällä, että nurmikkokin alkaa jo palaa ja myös eläimet tarvitsisivat heinää, mikä ei kasva, jos on näin kuivaa.

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos Maarit ♥

   Ja ihanaa, että tykkäät käyttää reseptiäni :) Se on kyllä takuuvarma ja helppo!

   Meillä hei satoi eilen pikkuisen….ei tarpeeksi, mutta vähän ripsotteli :)

   Ihanaa loppuviikkoa!

 6. Minnea sanoo:

  Vau, miten kaunis kakku! Todella herkullisen näköinen! Itsekin opin juuri, että syreenin kukat ovat syötäviä :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heissan Minnea

   ja kiitos ♥

   Kuulin muuten ystävältäni, että syreenejä voisi laittaa myös smoothieen. Sitä täytyy koklata :) Lisäksi luin jostain ihan älyttömän hyvän syreenisokerin reseptin!

   Ihanaa torstaita!

 7. Kaunis kakku! Tästä innostuneena taidan minäkin pistää tänään leipoen :)

 8. Anna sanoo:

  Tosi kaunis kakku :)

Kommentoi