maanantai 07. toukokuu 2018

Kesän ekat mökkikuulumiset

HEI HELLUREI MAANANTAIHIN!

Jotenkin voisi kuvitella, että puiden lehtitilanteen puolesta on kevät, mutta kyllä koiran kanssa aamulenkillä ollessani tulin siihen tulokseen, että ihan kesäistähän siellä on; aurinkokin lämmitti niin, ettei juuri olisi takkia tarvinnut :) Ihanaa!

Se säästä, nyt niihin tämän vuoden ekoihin mökkiterkkuihin. En kestä, mökkikausi on nyt oikeasti alkanut. Kyllä odottavan aika oli jälleen kerran pitkä. Vielä lauantaiaamuna ajellessamme mietimme, että näinköhän järvi on kolmessa päivässä ehtinyt sulaa. Venerantaan päästyämme tuli melkein helpotuksen itku. Vesi oli niin korkealla, ettei mitään sen kummempia kommervenkkejä tarvittu, jotta saimme veneen laskettua venekatoksesta. Saareen päästyämme totesimme helpottuneina myös sen, että laituri oli pysynyt kuosissa. Sekään kun ei ole itsestäänselvyys.

Aina jännityksellä sitä avaa mökin oven. Mielessään miettii kauhuskenaarioita hiirien tuhoamasta mökistä. Mutta ehei, ei tälläkään kertaa. Aika hyvin ollaan kyllä aina putsattu kaikki ruoat talveksi pois. Lisäksi sellaisia hiirien suosimia pesäpaikkoja ei jätetä. Eli kaikki tyynyt, peitot, täkit, viltit ja muu irtoava pehmeä tekstiili laitetaan talveksi ilmatiiviisiin muovilaatikoihin. Petauspatjat myös rullataan pystyasentoon.

Meillä on muodostunut jo tietyt rutiinit, joiden mukaan toimitaan mökin kesäkuntoon laittamisen yhteydessä. Mies menee virittelemään päämökin ja saunamökin vesipumput kuntoon ja itse imuroin, pyyhin pölyt ja laitan pedit kuntoon. Ojentelen sohvatyynyt ja heittelen koristeviltit sinne sun tänne tuoleille. Viime vuonna taisteltiin vähän toisen vesipumpun kanssa ja lopulta vaihdettiin suodatin järvessä olevan putken päähän. Takaiskuventtiili ei toiminut eikä painetta muodostunut.

Tänä vuonna molemmat pumput lähtivät käyntiin kertalaakista. Samoin lämminvesivaraajat. Veneen moottorin kanssa ollaan joku vuosi taisteltu myös. Tai lähinnä sen, että miten saa tuon liki sata kiloa painavan moottorin nostettua laitskalta veneeseen niin, ettei se tipu järveen :D Tänä vuonna siinäkin onnistuttiin kyllä jotenkin tosi joutuisasti. Ainoa vaan, että veneen moottorin akku sanoi trööts ja lopetti toimimisen. Nyt se on täällä kaupungissa latingissa ja uusi yritys torstaina.

Tytöistäkin alkaa olemaan hirmuisesti apua. He lakaisivat terassin ja keräilivät risuja. Risuja olikin yllättävän paljon tippunut talven aikana. Lopulta kaikki oli valmista ja oli aika rojahtaa mökkisänkyyn päikkäreille kirjan kanssa. Se on joka ikinen kerta yhtä ihanaa! Melkein yhtä ihanaa kuin mökkisaunan kosteat löylyt. Vilvoitteluhetket saunamökin terassilla ja hiljaisuuden kuunteleminen.

Vuoden ekaa mökkiviikonloppua vietettiin ihanan lämpimissä keleissä. En edes ihan heti muista, että viime kesänä olisi saaressa ollut yhtä lämmin. Kuten viime vuonna niin tänäkin vuonna vuoden ekalle mökkiviikonlopulle osui myös miehen synttärit. Niitäkin juhlistimme pienimuotoisesti. Jopa se meidän joutsenpariskunta teki näyttävän paluun lahdelle mökkikauden aloituksen kunniaksi. Tai toisen heistä näimme, mutta myös toisen kuulimme. Nyt kun sinne mökille on kerran päästy, niin ei millään malttaisi pysyä pois. Onneksi tällä viikolla on tuo yksi arkipyhä helpottamassa mökkikaipuuta. Vaikkemme silloinkaan möksälle ehdi kuin iltapäivästä muutamaksi tunniksi, niin sekin jo riittää 

ILOISIN MAANANTAITERKUIN,


9 Responses to “Kesän ekat mökkikuulumiset”

 1. Anu sanoo:

  Oi ihanaa!!<3
  Olin niin onnellinen teidän puolesta lauantaina,että pääsitte mökille:)
  Meilläkin on kausi startannut,päästiin jo viikko sitten lauantaina ekan kerran yöksi.
  On se vaan niin parasta!missään muualla ei voi niin hyvin rentoutua kuin mökillä.
  Tuli tuosta veneen moottorista mieleen,että mun mies vaihtoi moottoriin jotkut sinkin palat( ?)jotka täytyy vaihtaa aina joskus tai se moottori hajoaa..nyt kolmas kesä lähti tuolla moottorilla ja nyt ekan kerran vaihtoi luullakseni.
  Ehkä tiesitte,mut tuli tässä mieleen:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anu

   ja hei eikös olekin ihanaa! Mä olen onnellinen meidän molempien puolesta ♥ (katsoinkin teidän mökkikuvia instasta !)

   Me mökkihöperöt kun ollaan tätä odotettu niin kauan :)

   Se on kyllä jännä, että miten sitä rentoutuukin niin totaalisesti tuolla? Yksi yö mökillä ja tänään oli kuin parin viikon loman jäljiltä. Vaikka oli maanantai :D

   Hei kiitti vinkistä, mä kerron Mr. Nurmella noi palat! Meillä on ollut tuo moottori täysin ehjä tuon viisi vuotta, mutta nyt tosiaan sanoi sopumuksensa irti…saas nähdä mikä on vikana.

   Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

 2. Hanna sanoo:

  Ihania tunnelmia! Ja vaikka meillä ei tällä hetkellä omaa mökkiä varsinaisesti olekaan niin samantyyppisiä fiiliksiä on ollut, kun venettä alettiin laittaa kesäkuntoon viime viikolla ja ensi viikolla pääseekin taas nauttimaan ”kelluvasta kesämökistä” :D

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Hanna

   ja kiitos ♥

   No mut hei, veneen kesäkuntoon laitto vastaa samaa asiaa…sekin kun on sellainen ”happy place”. Meillä oli aikoinaan vene, kun oltiin veljen kans pieniä. Se meni ihan mökistä. Aina yövyttiin jossain saaren edustalla. Ihania muistoja :)

   Muksaa veneilykauden korkkausta sinne ♥

 3. Maija sanoo:

  Kantsii tsekata nettivene-sivustolta ilmatyynyalukset, meidän mökin vierestä lähtee saareen ympäri vuoden perhe ilmatyynyaluksella. Ei paljon jäät haittaa. Kätevä peli.

  Terkuin Maija

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Maija

   ja hei kiitos vinkistä ♥

   Täytyykin tsekata, en ole kuullutkaan tuollaisesta :)
   Se auttaisi kyllä saareen pääsyssä. Meillä on pakko ottaa pumput talveksi pois, mutta kantovesihän olisi mahdollisuus. Sitä varten tosin pitäisi olla pata, jossa sitä lämmittää. Ah, joulu saaressa alkoi muuten just nyt houkuttelemaan :D

   Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

 4. Ulla sanoo:

  Heippa!

  En omista mökkiä enkä sellaista osaa kaivata. Mutta jos minulla sellainen olisi, oisin varmaankin kevään ensimmäisen viikonlopun siellä aivan siivousskitso: ikkunat pitäisi pestä sisältä ja ulkoa, joka ikinen seinä ja katto putsata sisältäpäin, vuodevaatteita tuulettaa ainakin puoli vuorokautta, lattia pestä, mökin ulkopuoliset puuosat ja ainakin terassi maalata/öljytä, sauna jynssätä myös katosta lattiaan, komerot syynätä mahdollisista hiirien jätöksistä jne. jne. jne.

  Varmaan tuon takia minulla ei sitä mökkiä olekaan, vaan käytämme kerran kesässä vuokramökkiä, joka on valmiiksi laitettu kuntoon.

  Olen jo useamman vuoden ihaillut, kuinka lunkisti minun näkökulmastani osaatte ottaa tuon ensimmäisen viikonlopun mökillänne. Mutta teillähän onkin jo vuosien kokemus.

  Ihanaa alkavaa mökkikautta. Nauttikaa kauniista mökistänne!

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Ulla

   ja hih, se ehkä näyttäytyy täällä blogissa ”lunkina” tuo meidän touhu ;) Ei vais, kokemuksen kautta ollaan saatu hiottua rutiinit kohdilleen. Ulkotöitä riittää vielä mm. terassien ja laiturien öljyämiset sekä puuosien fiksausta päämökissä, mutta sitten kun ei ota mökistä työleiriä vaan sillä ajatuksella, että onhan tässä aikaa kesälläkin, niin ei tule paniikkia :)

   Kiitos, nautitaan ♥

   Ihanaa alkanutta viikkoa! ♥

 5. Johanna sanoo:

  Onnea mökkikauden avauksen johdosta! Samat suunnitelmat on meillä tälle viikolle. Sää vaikuttaa oikein lupaavalta, ja ainakin mun käsittääkseni hyttysistä ei vielä ole vaivaa :-)

Kommentoi