perjantai 27. huhtikuu 2018

Juhlahumua & uunissa paistetut vappumunkit

TSAUKKISTA VAAN!

Ja terkkuja täältä sokeripöhnälästä :D Mikä ihme siinä onkaan, että niin hyvin kuin olen sokerista vierottautunut ja saanut siitä jopa pienestäkin määrästä äklöolon viime aikoina, niin nyt olen mussuttanut kaksi isoa sokerimunkkia tälle päivälle. Eikä edes puhuta noista simoista, mitkä kuvissa vilahtelee. Jos suinkin ehdin, niin on aivan pakko käydä vähän nostamassa juoksukenkää ennen illan juhlia. Josko happihyppely parantaisi hieman oloa…

Instastoryn puolella kerroinkin, että meillä on tänään pikkuisemman kaverisynttärit illalla ja huomenna iltapäivästä alkaa sitten sen tänään teini-ikään astuneen pikkuisen yönylikaverisynttärit. Vielä kun tähän lisätään se, että sunnuntaillekin on sovittu mukavaa ohjelmaa, niin eipä tarvitse miettiä, mitä sitä viikonloppuna keksisi :) Tämän illan synttärikakku on pakastealtaasta, samoin tuulihatut. Pitsat tuodaan kotiin h-hetkellä lämpiminä ja popparitkin poksutellaan mikrossa. Vappumunkit paistoin itse. Uunissa. Siitä pian lisää. Lisäksi askartelin tuollaisia vaahtokarkkisöpöyksiä. Vaikka riskillä sen teinkin. Pikkuinen kun oli sitä mieltä, että ei mitään turhaa.

Esikoisen huomiset synttärit menevät yhtä alta lipan. Mitä siis keittiötouhuihin tulee. Mutakakun lupasin paistaa ja lisäksi ihastui noihin vaahtokarkkisuklaajuttuihin. Tekevät itse ystäviensä kanssa illalla burritoja ja texmex-henkistä kattausta. Mikä siinä onkaan, että jopa hiukkasen kaipaan niitä synttäreitä, kun tuli leivottua sitä sun tätä. Leikittyä jätskibaarin tätiä ja piilouduttua onginassa rappuskaiteen taakse. Tätäkö se nykyään on, että äiskän ei tarvitse enää tehdä juuri mitään? Vaikka väkisin haluaisi ;D

No mutta nuo vappumunkit; kutsukaa vaan nössöksi, mutta tänä vuonna en uskaltanut niitä öljyssä paistaa. Se on jännä, vaikkei ikinä ole öljy leimahtanut, niin silti jotenkin en vain uskaltanut ryhtyä moiseen touhuun nyt kun mies ei ole kotona. Täytyy myöntää, että mulla oli suuren suuria ennakkoluuloja munkeista. Eihän uunissa voi millään tulla sellaisia rapeita munkkeja! No eihän niistä niin rapeita tullutkaan, mutta jos ne aiempien vuosien munkit on 5/5, niin kyllä nämäkin olivat ainakin 4/5. Ellei 4,5/5.

Munkkitaikinan teen aina sillä samalla vanhalla pullataikinallani. Jos en väärin muista niin tämä on jo Oriveden mummun peruja. Vaikkei mummuni koskaan mitään mittaillutkaan, niin silti muistan joskus saaneeni pullataikinaan oikein mitat. Ainakin sinnepäin mitat. Lopputulos on kaikkea muuta kuin sinnepäin. Taikinan salaisuus piilee voissa ja punaisessa maidossa.

VAPPUMUNKIT UUNISSA

5 dl punaista maitoa
1 pkt hiivaa
1 muna
1 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
100 g voita
n. 14 dl vehnäjauhoja

voitelemiseen rypsiöljyä
pinnalle sokeria

-liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon
-sekoita maito, muna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään
-lisää noin 5 dl jauhoja ja sekoita hyvin
-lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa
-lisää vaivaamisen loppupuolella huoneenlämpöinen voi
-anna taikinan kohota tunnin ajan
-jaa se kahteen osaan ja kaulitse taikinat noin vähän reilun sentin paksuiseksi
-ota lasilla tai muulla pyöreällä siitä muotti ja sitten pienemmällä pyöreällä muotilla munkin keskiosa pois
-kohota munkkeja liinan alla noin puoli tuntia
-voitele munkit rypsiöljyllä
-paista 225 asteessa (kiertoilma) noin 13 minuuttia
-dippaa munkit kuumana sokerikippoon
(jos öljy on ehtinyt imeytyä munkkiin paiston aikana eikä sokeri tartu, niin sivele sudilla hiukkasen lisää öljyä munkin pintaan)

Nyt kattauspuuhiin! Hei, kiitos ihanat onnitteluistanne edelliseen postaukseen  ♥ Palaan niihin viimeistään illalla, kun ollaan saatu juhlat nro 1 juhlittua :)

IHANAA PERJANTAITA & ALKAVAA VIIKONLOPPUA!


6 Responses to “Juhlahumua & uunissa paistetut vappumunkit”

 1. Lydialainen sanoo:

  Hei, onnistuisikohan munkit ilman kananmunaa? Näyttävät tosi herkullisilta! Mulla on samanlainen öljypelko, joten plan B kiinnostaa :)

  Hauskaa viikonloppua ja vappua!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Lydialainen

   ja ilman muuta onnistuu! Tai siis ainakin olen niitä upporasvassa paistettuja tehnyt tällä ohjeella ilman kananmunaa :)

   Se öljypelko ei ole tuulesta temmattu. Varovainen saa olla.

   Kiitos ja samoin sinne, ihanaa viikkistä ja aurinkoista vappua! ♥

 2. Hanna sanoo:

  Punainen maito ja voi kuuluu pullaan! Ja moneen muuhunkin, kohtuudella toki.

  Perjantaina paistoin mökillä pikaisesti donitseja ja ne kuulemma riittävät myös vapuksi, kun eivät ole niin makeita. Kookossokerista tein, niin vältyttiin siltä valkoiselta ja päällä oli tummaa suklaata. Tuli tosi hyviä! Nyt neljän kuukauden jälkeen huomaa aika monesta jutusta, että ovat meidän suuhun liian makeita. Eilen tyttö jätti raikastamon pillimehun (ei lisättyä sokeria) juomatta kun oli niin makeaa ja joskus toteaa hedelmistäkin samaa. Kummipojan synttäreillä ei jaksettu edes maistaa kaikkia ihania kakkuja (heillä niitä aina pöytä täysi) ja lasten herkkua oli mutakakun lisäksi Oululaisen ruislastut :D niitä toivoivat eilenkin saavansa.

  Aurinkoista vappua! Tänne on kyllä luvattu sadetta ja vähän harmittaa että ei mietitty aiemmin että oltaisiin voitu mennä jo huomenna takaisin mökille. Ajatus oli tehdä täällä pihatöitä kotona mutta joku muu päivä sitten :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Hanna

   ja hei todellakin kuuluu, kohtuudella :)

   Oih, mä katsoin sun instasta ja noi donitsit näytti niiiin hyviltä! ♥ Kookossokeri on muuten täälläkin ahkerassa käytössä. Sillä saa hyvän maun leivonnaisiin.

   Te ootte kyllä hienosti jaksaneet olla ilman valkoista sokeria. Hatunnosto :) Meillä tuo juhlaviikonloppu vähän lähti lapasesta ja tällä hetkellä taas ajatuskin sokerista äklöttää!

   Me ei päästy vieläkään mökille, mutta olen fiilistellyt mökkielämää teidän mökkiläisten instoissa :)

   Ihanaa vappupäivän iltaa ♥

 3. Päivi sanoo:

  Täällä on munkkitehdas nyt käynnissä tällä respetillä. Mietin, että kun on tavallinen uuni, että uskallanko tosiaan paistaa 250 asteessa. Mutta ihana resepti :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Päivi

   ja hei vitsit, kyllä varmaan uskalsit paistaa? Tuliko hyviä?

   Onhan tuo 225 kiertoilmallakin kova, mutta sitten se juju on just siinä, että pinnasta tulee sellainen rapsakka :)

   Kiitos ja hei ihanaa vappupäivän iltaa sinne ♥

Kommentoi