maanantai 26. maaliskuu 2018

Kodin turvallisuus lapsiperheen näkökulmasta

*kaupallinen yhteistyö: Verisure

HEIPPAHEI IHANAT!

Koti on se paikka, jossa itse tunnen tätä nykyä olevani turvassa. Koti on se paikka, jossa haluan, että myös nuo lapsemme tuntevat olevansa turvassa. Kaupallisen yhteistyön myötä Verisuren kanssa pääsin tällä kertaa pohtimaan kodin turvallisuutta lapsiperheen näkökulmasta. Kertomaan teille niitä hyötyjä, joita me olemme kokeneet saavamme Verisuren hälytysjärjestelmän ansiosta lapsiperheenä.

Tiesittekö, että turvabarometrin mukaan joka neljäs suomalainen kokee kotonaan turvattomuutta? Yleensä se ollaan me naiset ja nuoret, jotka turvattomuutta kokevat, mutta yhtälailla myös 17% miehistä tuntee kotonaan turvattomuutta. Se, että jopa 40% nuorista kokee kotonaan olonsa turvattomaksi kuulostaa omaan korvaani huikean suurelta lukemalta. Meillähän tytöt uskalsivat olla yksin kotona edellisessä kodissamme kevät- ja kesäaikaan. Siinä näppärässä yhdessä tilassa sijaitsevassa kodissamme, mutta muutettuamme tähän tien toiselle puolelle, huomasimme että eivät mielellään jääneet kotiin keskenään. Saatikka yksistään. Edes valoisaan vuorokauden aikaan. Ehkä se on tämä kolme kerrosta, joka tuntuu jotenkin pelottavalta hallita.

Kuten viimeksi teille kerroinkin, niin siltä se tuntui itsellenikin. Kolme kerrosta ja vanhan talon narisevat nurkat. Sen takia meillä tehtiin Verisuren maksuton turvakartoitus viime elokuussa, minkä jälkeen ei mennyt montaakaan päivää, kun hälytysjärjestelmä oli asennettu. Sen jälkeen en ole kertaakaan pelännyt omassa kodissani. En ole edes tuntenut oloani turvattomaksi mitä tulee esimerkiksi sairauskohtauksiin tai tulipalovaaraan. Tiedän, että hädän sattuessa apu on erittäin lähellä. Tuo meidän hälytysjärjestelmämme ei ole vain mötikkä seinässä tai kamerat katonrajassa, vaan se on hälytyskeskukseen liitetty järjestelmä, joka näkee, kuulee, puhuu ja tuntee! Suuri osa sitä on myös tuo mobiilisovellus puhelimissamme, jonka avulla pystymme ohjaamaan hälytysjärjestelmää etänä sekä myös valvoa kotiamme, kun emme kotona ole.

Perhe on minulle kaikki kaikessa. Haluan, että niin mies, lapset, koira kuin itsekin saamme elää huoletonta elämää. Ilman pelkoa siitä, että joku murtautuisi kotiimme ja koskisi siihen, mikä on meille erittäin yksityistä ja rakasta. Kun aamulla viimeinen lähtee kotoa kouluun, laittaa hän hälytykset päälle seinässä olevasta käyttönäppäimistöstä. Se tarkoittaa sitä, että kun olemme koko perhe poissa kotoa, vahtii Verisure kotiamme. Se osaa ennakoida tulevan murron, sillä ovi- ja ikkunavahdeissa on tärinäilmaisimet. Murtautumisyritys huomataan siis jo siinä vaiheessa, kun joku on oven tai ikkunan kimpussa. Ei tarvitse odottaa siihen saakka, että tuo joku on ehtinyt hajottamaan ikkunan tai oven.

Kun hälytys laukeaa, menee hälytyssignaali 24/7 palvelevaan Verisuren hälytyskeskukseen, jossa hälytyskeskuspäivystäjä reagoi hälytykseen välittömästi ja alkaa selvittää hälytyksen syytä. Tässä vaiheessa on apua noista kameroista, joita meille on asennettu; hälytyskeskuspäivystäjä näkee kamerailmaisimien avulla, mitä meillä tapahtuu. Tarvittaessa hän voi ottaa puhekeskuksen kautta suoran kuulo- ja puheyhteyden kotiimme ja tarpeen mukaan lähettää paikalle vartijan tai välittää poliisin tai palokunnan

Kun ensimmäinen koulusta palaava lapsi tulee kotiin, tulee sovelluksen @kotona -ominaisuuden kautta meille vanhemmille tieto. Tuo sovellus on myös siitä erinomainen, ettän avulla Verisuren hälytyskeskus voi hälytyksen tullessa tarkistaa, keitä meillä on kotona. Tästä on merkittävää apua esimerkiksi tulipalotilanteessa, jossa Verisuren hälytyskeskuspäivystäjät voivat jakaa informaation pelastusviranomaisille. Koululainen avaa ulko-oven ja kuulee piippausääntä, mikä tarkoittaa, että hälytykset ovat päällä. Hälytyksen saa laitettua päälle ja pois kätevästi joko yksilöidyllä numerokoodilla tai avaimenperällä. Aika usein meillä tytöt koulusta kotiin tullessaan ottavat hälytyksen pois päältä, mutta asentavat samantien hälytyksen, joka meillä laitetaan myös joka ilta päälle, kun koira on käytetty viimeisellä lenkillään. Hälytystoiminto, joka suojaa kotiamme ja perhettä silloin kun olemme itse kotona.

Vaikken juuri hälytyksiä itse pidäkään päällä yksin kotona ollessani, paitsi yöaikaan, niin silti tuossa kipeänä ollessani tein poikkeuksen; olin juuri lukenut lehdistä, että murtovarkaat ovat innokkaita naamioitumaan esimerkiksi remonttimiehiksi ja käyvät päivisin kolkuttelemassa ovien takana. Kuulin yläkerran makkariin, kun ovikello soi ja olen aivan varma, että kyseessä oli joku harmiton vieras, mutta silti tuossa hetkessä olin onnellinen, että olin asentanut hälytykset päälle etänä puhelimestani. Tunne siitä, että on turvassa on yksi ihanimmista tunteista!

Ulko-oven vieressä sijaitsevassa käyttönäppäimistössä on kaksi SOS-painiketta. Näitä yhtäaikaa painettaessa saa välittömästi tehtyä hälytyksen Verisuren hälytyskeskukseen. Lasten kannalta ajateltuna tämä toiminto on kultaakin kalliimpi esimerkiksi silloin, kun he menevät avaamaan oven yksin kotona ollessaan ja kokevat tilanteen jollain tavoin uhkaavaksi. Hälytyskeskuspäivystäjä ottaa samantien puheyhteyden puhekeskuksen kautta ja selvittää tilanteen vakavuuden. Myös kameroista on tässäkin tapauksessa apua. Toivottavasti koskaan emme joudu sellaisen tilanteen eteen, että SOS-painikkeita tarvitsisi painaa, mutta ne ovat turvana silloinkin, jos esimerkiksi kotona oleva vanhempi saisi sairauskohtauksen eivätkä lapset muistaisi hätäkeskuksen puhelinnumeroa.

Täältä viime postauksestani löytyy tarina siitä, mikä loppujen lopuksi sai meidät päätymään Verisuren kokonaisvaltaiseen hälytysjärjestelmään. Kertaakaan emme ole hälytysjärjestelmän hankkimista katuneet. Päinvastoin; näin paljon reissaavanakin perheenjä se tuo suunnatonta turvaa tietää, että koti on turvassa. Verisuren mobiilisovelluksen kautta laitamme lomalle lähtiessä loma-asetukset päälle, jotta hälytyskeskuspäivystäjäkin tietää, että meille on ehkä turha hälytyksen sattuessa soitella, sillä useimmiten olemme aivan eri aikavyöhykkeellä. Lomalla ollessamme tarkkailemme myös päivittäin kotiamme; kovien pakkasten aikaan viime reissulla tarkastelimme etänä huonekohtaisia lämpötiloja ja kosteusprosentteja.

Aiemmin sitä tuli mietittyä, miten lapset pärjäävät kotona meidän ollessa töissä, mutta tätä nykyä sitä osaa olla asian suhteen rauhallisemmin. Toki kodin turvallisuuteen näin lapsiperheen näkökulmasta liittyy paljon muutakin kuin kattavan hälytysjärjestelmän käyttöönotto; tulee huolehtia siitä, että lapset osaavat toimia esimerkiksi vesivuodon tai tulipalon sattuessa. Tietävät missä veden pääsulkuventtiili sijaitsee. Osaavat ripeäsi kaivaa esiin sammutuspeitteen tai vaahtosammuttimen. Varsinkin itseäni välillä huolestuttaa se, kun meidän tytöt ovat iässä, jossa ovat innokaita leipojia ja ruoanlaittajia. Niin ihanaa kuin se  onkin, niin harvoin annan tähän lupaa ellei jompi kumpi aikuisista ole kotona. Se tieto helpottaa hieman, että mikäli palohälyttimet havaitsevat savua menee siitä välittömästi tieto Verisuren hälytyskeskukseen ja tämän myötä päivystäjä ottaa puhe- ja kuuloyhteyden kotiimme ja pystyy ohjeistamaan tyttöjä toimimaan tilanteessa.

Arki on elämän parasta aikaa ja jo ihan arjen sujuvuudenkin kannalta Verisuren hälytysjärjestelmä on ollut paras hankintamme ikinä. En näe itse asiassa yhtään syytä olla hankkimatta Verisuren hälytysjärjestelmää. Tämän totesin ääneen jo viime syksynä ennen kuin koko yhteistyön blogissani alkoi :) Tuo meidän kattava hälytysjärjestelmä maksaa reilun neljäkymmentä euroa kuussa. Mielestäni pieni hinta siitä, mitä saamme vastineeksi. Voitte tilata maksuttoman kodin turvakartoituksen sekä tutustua eri hälytysjärjestelmäpaketteihin Verisuren kotisivuilla!

TURVALLISTA ALKANUTTA VIIKKOA,


Kommentoi