tiistai 30. tammikuu 2018

Resepteistä parhaimmat ♥

HEIPSUN IHANAT

siellä ruutujen takana! Toivottavasti teillä on ollut mukava tiistai. Täällä ollaan oltu eilisen kotitoimistopäivän jälkeen täysin maalitehtaan työn touhussa, mutta blogi on ollut mielessäni tämän tästä. Eikä vähiten sen takia, että tänään on luvassa yksi mun lemppariaiheista ikinä. Nimittäin maailman parhaimman äidin maailman parhaimpiin resepteihin sukeltamista. Ruokamuistot, varsinkin leipomismuistot elävät vahvasti mukana lapsuudesta. Olenkin kertonut, että pikkutyttönä mun suosikkiherkku oli äidin tekemä suklaapelti. Reseptin taas oli saanut omalta äidiltään. Meidän äidiltä jäi monia ihania keittokirjoja, mutta silti mikään ei voita tuota paperikasaa rottinkikorissa.

Sieltä löytyy lehtileikkeitä, joissa on niitä äidin hyväksi toteamia reseptejä, mutta mikä ihaninta; sieltä löytyy äiskän käsin kirjoittamia reseptejä. Just niistä ruoista ja herkuista, joita meillä tehtiin kotona. Ja tiedättekö, että eilen kun niitä selasin tuossa olkkarin pöydällä niin sieltä tulvahti tuttu ja turvallinen tuoksu ♥

Tukholmasta ostin reseptikirjan. Tarkoitukseni oli kirjata siihen omia lempireseptejäni, mutta eilen aamulla koin ahaa-elämyksen. Kirjoitan siihen äiskän parhaimmat reseptit. Jossain vaiheessa sain idean, että vaikka reseptit tilaa vievätkin alkuperäismuodossaan, niin en lähde niitä kirjoittamaan puhtaaksi. Noihin lappusiin kun sisältyy niin paljon elämää.ID

Kuten näkyy tuosta suklaapellin ohjeesta, niin se on ollut vahvasti läsnä leivontahetkistä. Myös mummuni pari reseptiä pääsee arvoisalleen paikalleen kansien väliin. Rahkaomenakakkua en ole ikinä vielä itse tehnyt, mutta siinä seuraava leipomisprojekti. Tuo smetanassa haudutettu broilerisuikalelaatikko on yksi maailman maukkaimmista ruoista, suosittelen! Muistan mummuni tehneen sitä aina, kun menimme kylään ruoka-aikaan. Hukan teillä on vielä muutama resepti; äidin hirvipaistin voittanutta ei ole eikä kyllä kaalikääryleidenkään. Varsinkin sen kaalikääryleiden kastikkeen reseptiä kaipaan kovin. Voipi olla, että ne tuolta lehtileikkeiden seasta vielä löytyvät :) Sain myös sellaisen idean, että täytyy teettää tästä reseptikirjasta kopioita ja antaa aina jokaiselle kotoa pois muuttavalle mummun lapsenlapselle mukaan mummun reseptiarkiston helmiä. Näin ne muistot jatkuisivat ja jalkautuisivat sukupolvelta toiselle.

Toivon, että teilläkin on niitä ihania ruokamuistoja lapsuudesta. Muistoja, joita välittää eteenpäin mahdollisesti omille lapsille. Hei nyt takaisin työn touhuun hieman venyneeltä iltapäiväkahvitauolta! Ollaanhan taas kuulolla :)

TIISTAITERKUIN,


32 Responses to “Resepteistä parhaimmat ♥”

 1. Hanna sanoo:

  Kerrassaan ihana idea antaa lastenlapsille omat suvun reseptiaarteet koottuina <3 Meiltä löytyy myös rottinkikorista paksu pino oman isoäitini aikaisia reseptejä ja viimeksi kun etsin sieltä vanhin poika ihmetteli, että eikö ne nyt kannattaisi vaan siirtää koneelle niin ei tarvitsisi aina plärätä koko pinoa läpi. Vastasin, että kyllä näitä kuule täytyy päästä sormin hypistelemään :) Ei tainnut 14v. ihan ymmärtää - vielä ainakaan ;)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Hanna ♥

   J hei ihana tuo poikasi :D Se on nykyajan nuoret vähän ihmeissään tälläisten juttujen kanssa, mutta joku päivä hekin niitä arvostavat! Vaikka uudet reseptit ovat ihania, niin silti noissa vanhoissa on se jokin ruoanlaiton perustava voima :)

 2. Tarja sanoo:

  Voi miten ihana idea ja ihania reseptejä! Kaunis ajatus myös tuo vihon kopioiminen ja antaminen lapsenlapsille aikanaan.

  Muistan oman äitini reseptivihkon lapsuudestani – sitä oli kiva selata ja siinä oli ihan oma tuoksunsakin :) Vihko hänellä on varmasti vielä tallella, mutta taitaa siitä olla jo reseptit enemmän hänen ”kovalevyllään”, koska en muista vihkoa nähneeni vuosiin. Täytyypä kaivella se esiin seuraavalla mummula-reissulla!

  Tuo broilerisuikalelaatikko on todella maukas! Olen itse napsinut reseptin talteen muistaakseni Pirkasta aikoinaan todennäköisesti 1990-luvun lopussa. Se on liimattuna omaan reseptivihkooni ja aika ajoin sitä teen. Helppo ja hyvänmakuinen :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Tarja
   ja kiitos ♥

   Oih, parhaimmat reseptit ovat todellakin sisäisellä kovalevyllä :) Onneksi osa niistä on noissa papereissa!

   Hei kiitos tiedosta, aina mietin että mistä mun mummuni on tuon broilersuikalelaatikon reseptin saanut. Kun en nyt ihan usko, että on monien vuosikymmenten takaa :D

 3. Kyyneleet silmistä valuen luin tekstisi. Miten ihana idea tuo reseptikirjan kopioiminen lapsenlapsille <3
  Nuo vanhat reseptipaperit ovat hirmu paljon samanlaisia kuin oman äitini reseptikorista löytyvät. Jo aikaa nähneitä, hieman tahroilla koristeltuja. Elämää. <3

  • Maria Maria sanoo:

   Voi kiitos Suvi ♥

   Muistot on ihania, onneksi niitä on!

   Ja just näin, muistot joista välittyy elämä ovat aivan parhaita :)

 4. Oih, mulla tuli ihan itku. Samanlaisia lehtileikkeitä minullakin, äidin ja isosiskon kanssa edelleen käydään innolla reseptejä läpi <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Reetta ja kiitos ♥

   Ihana kuulla, että sielläkin vaalitaan vanhoja reseptejä. Ne on ihan parhaita ja niiden avulla voi palata muistoihin :)

 5. Äitien reseptit ❤️ Minulla myös tallessa monta ihanaa ohjetta pieneen vihkoon kirjoitettuna. Leivonnaisia, joita en ole vielä kertaakaan itse tehnyt…enkä tiedä pystynkökään vielä…niin kova on äidin ikävä ❤️ Muistisairaus on pieni kuolema sekin.

  • Maria Maria sanoo:

   Voi Tanja ♥♥♥

   Voin vain kuvitella, kuinka raskasta on, kun se äiti on ulkokuorena läsnä. Mutta se äiti sieltä äidin sisältä puuttuu…

   Kovasti voimia sinne ♥

 6. Eea sanoo:

  Onpa hauska sattuma. Itsellänikin kuoli äiti 3 vuotta sitten (se ei siis ole hauskaa), mutta hän oli myös melkoinen kokki ja jauhopeukalo. Ja ostin myös itselleni pari päivää sitten kirjasen johon kerätä hänen reseptejään. Eilen niitä aloin kirjoittamaan läpi ja tarkoitus olisi tehdä samanlaiset myös sisaruksilleni. Tuo on myös hauska idea että laittaa jo olemassaolevat reseptit että ne voi nähdä joka kerta uudestaan.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Eea

   ja hei todellakin, hauska sattuma :) Meillä on samanlaiset reseptitalkoot meneillään!

   Ihana idea tuo sisaruksillekin reseptien jakaminen ♥

 7. Tiina sanoo:

  Kyyneleet tulvahtivat silmiini, kun katsoin äitisi kirjoittamia reseptejä ja ihan paras idea on säilyttää ne leikkeinä uudessa kirjasessa. Näin äitisi/lasten mummu on mukana aina kun otatte hänen reseptinsä esille ja niistä herkkuja teette.
  Minulla mummoltani perittyjä ohjeita myös ja aina häntä lämmöllä ajattelen kun niitä selaan. Tunnen sen kotilieden lämmön, joka mummolassa oli kun siellä usein kävin ja herkkuja sain syödäkseni. Ihana, jos saat kirjan monistettua lapsenlapsille elämän evääksi ja muistoksi mummusta. Varmasti äitisi jostain nyt katselee ja peukuttaa puuhailujasi :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Tiina
   ja kiitos ♥

   Juu, sieltä se äiskä varmaan jostain antaa neuvoja, mistä esimerkiksi se puuttuva hirvipadan resepti löytyy :) Tosin voi olla, että siitä ei ole koskaan ollut kirjoitettua versiota. En ainakaan muista sellaista nähneeni.

   Oih, mummulan kotilieden lämpö ja mummun touhut siellä maatalon keittiössä ♥

 8. Vera sanoo:

  Ihana idea ja voi mitä muistoja!
  Olen pari kertaa kaasona pyytänyt häävieraita tuomaan lempireseptinsä. Lähetin heille valmiiksi tyhjät kortit, jotka sitten kerättiin aiheittain yhteen laatikkoon. Kortteihin pyysin vielä merkkaamaan, keneltä resepti on ja vähän muutakin tervehdystä. Ovat kuulemma edelleen käytössä, vaikka toinen pareista on eronnut ja molemmista häistä aikaa yli 20 vuotta.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Vera ja kiitos kaunis ♥

   Ja hei ihan huikea tuo sun idea! En ole vastaavaan aiemmin törmännyt, mutta jos vielä joskus kaasoksi pääsen niin ihan varmasti otan käyttöön. Ihan mahtava idis :)

 9. Taija sanoo:

  Ihania reseptejä, makuja ja muistoja. Ja tuo ”pölysokeri”, niin minunkin lapsuudessa aina sanottiin :)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Taija ♥

   Hih, pölysokeri kuin pölysokeri :) Kulttuuri elää näiden vanhojen reseptien myötä, myös kielellisesti. Arvokkaita muistoja!

 10. Ritu sanoo:

  Hei
  samanlainen kasa löytyy minultakin äidin vanhoja reseptejä. Äitini on jo 91 v ja asuu palvelutalossa. Hän sairastaa Alzheimerin tautia, joten hänen leipomisensa ja ruoanlaittonsa on luonnollisesti jo jäänyt. Ihania ruokamuistoja ja hyvien leivonnaisten muistot ovat tallella ja mummunikin oli todella hyvä leipomaan ja laittamaan ruokaa. Hän kävi kyläläisillekin leipomassa heidän juhliinsa.
  Kallisarvoisia muistoja varmaan meille jokaiselle. Pidetään tallessa ja säilytetään jälkipolville.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Ritu

   ja ihana kuulla, että sielläkin löytyy reseptimuistoja ♥

   Muistan, kun mummuni aikoinaan sairastui muistisairauteen, niin pitkään pystyi silti tekemään ruokaa, vaikka muut elämän osa-alueet eivät enää niin hallussa olleetkaan. Mutta luonnollisesti sairaus vaikutti nopeasti myös ruoanlaittoonkin. Jännä kuitenkin että ne reseptit tulivat jostain selkärangasta ihan alkujaan.

   Juuri näin, vaalitaan muistoja ♥

 11. Sussu sanoo:

  Voih, ensimmäinen kerta ever kun kuulen jonkun muun käyttävän sanaa suklaapelti :D
  Mä olin aikanaan myös aikeissa kirjoittaa puhtaaksi rakkaan mummoni reseptit, mutta onneksi päädyin samaan ratkaisuun kuin sinä. Miten ihanaa on nähdä tuttu käsiala ja muistella rakasta läheistä.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sussu,

   mä olen ihan muiden ihmisten vuoksi alkanut kutsumaan niitä mokkapaloiksi, kun ovat aina ihan ymmällään mun suklaapelti -sanasta :D Ihanaa, että sä tiedät, mikä on suklaapelti ♥

   Voi kun saisi pidettyä nuo käsinkirjoitetut reseptit niin, etteivät ne haalistuisi. Arvokkaita muistoja ♥

 12. Kaura sanoo:

  Noi reseptit on arvokkaita. <3 Minäkin selailen kotona usein siellä säilössä olevia ohjekansioita. :) Oon itsekin usein leiponut niiden mukaan. Vanhat ohjeet usein parempia kuin uudet.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Kaura

   ja todellakin – täyttä kultaa ♥

   Noiden reseptien selaileminen on sitten ihanaa puuhaa. Vaikka netistä nykypäivänä etsin reseptejä enemmän, niin silti tuolta kasasta löytyy aina jotain uutta :) Ja toden totta, usein myös parempia reseptejä!

 13. Ihanan lämminhenkinen kirjoitus ja kauniita kuvia. Lähes liikutuin lukiessani. Reseptit ovat tärkeitä ja rakkaita muistoja juuri noin säilytettyinä. Vietin itse kesällä koko sateisen päivän reseptieni parissa ja muistoja monista tapahtumista tulvi mieleeni. Hyvä Maria!

  • Maria Maria sanoo:

   Voi kiitos kaunis Leena ♥

   Rakkaita muistojahan nämä ovat tuoksuineen päivineen :) Reseptien selaaminen on jotenkin rentouttavaa. Niistä saa aina uusia vinkkejä!

   Vaalitaan muistoja ♥

 14. Marianne sanoo:

  Hei Maria, luen säännöllisesti pari krt viikossa blogiasi, kiitos kovasti mielenkiintoisista aiheista! Ainostaanyksi asia ”ärsyttää” ja se on kuvatulva. Kun samasta kohteesta voi olla eri puolilta useampia kuvia. Kuvasi ovat kauniita, en sitä tarkoita mutta liika on liikaa kun tällainen ärsytysaspekti tulee niin…
  Hyvää kevättä!
  T. Marianne

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Marianne
   ja kiitos sinulle palautteestasi ♥

   Voi ei ja mun mielestä kun olen aika maltillinen kuvien määrän suhteen tänä päivänä (verrattuna vanhaan) :) Toki esimerkiksi kaupallisissa yhteistöissä noudatan asiakkaan ohjeita ja silloin useimmiten kuvia on paljon.

   Yritän löytää kultaisen keskitien tekstin ja kuvien suhteen; toiset lukijat kun tykkäävät pääosin katsella vain monia kuvia ja toiset lukea tekstiä :)

   Ihanaa kevättä sinnekin!

 15. Seija sanoo:

  Moi! Mullakin on reseptejä meidän Mummolta. Lisäksi niitähän kertyy lisääkin, tavallaan, kun aina välillä suvun kesken kokoonnutaan yhteen.Minulla on ollut mielessä myös niiden saattaminen sähköiseen muotoon. Pelkäänpä, että muuten nuo lippuset ja lappuset häviävät, vaikka niin liikuttavan ihania ovatkin. Mietin vain, että mikä olisi se oikea tapa. Toki fyysisestikin aion säilyttää ne ja tosiaan, kerään niitä jatkuvasti lisää. Viimeksi sain anopin puolukkapiirakan ohjeen. Ai että, tässäpä on mukava uusi harrastus! Mukavaa talvista viikkoa :)

  P.s kuvat kivoja, katson ne kaikki aina läpi :)

  T. Seija

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkamoi Seija

   ja hei kiitos vinkistä ♥ Tuo sähköiseen muotoon saattaminen on hyvä idea! Mies just eilen sanoi, että pitäisi ottaa näistä resepteistä kuvat ja tilata kuvakirjat. Mutta eihän niistä välttämättä välity se tunne, mutta ainakin olisivat reseptit tallessa :)

   Ihana harrastus todellakin! Reseptien keräily on kivaa :)

   Voi kiitos, kiva kuulla ♥
   Ihanaa talvista viikkoa sinnekin!

 16. Hanna sanoo:

  Hah! Joo luulen kyllä, että suuri yleisö rakastaa lukuisia kuviasi, joten keep them coming;) Lämmin kiitos Ihanasta & Elämänmakuisesta blogista <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Hanna
   ja kiitos ♥

   Hih, joskus mietin, että pitäisi perustaa toinen blogi; sellainen, jossa olisi vain kuvien kautta kerrontaa. Sitten toinen blogi olisi tyyliin yksi kuva + teksti. Mutta taitaisi mennä liian hankalaksi tämä bloggaaminen kahden blogin kanssa :D

   Kiitos ja ihanaa talvista torstaita sinne ♥

Kommentoi