sunnuntai 07. tammikuu 2018

Kolme uutta tuttavuutta & samettinen maa-artisokkakeitto

HEIHEI IHANAT!

Toivottavasti siellä on ollut mukava viikonloppu :) Perjantaina taisin InstaStoryn puolella kertoa, että viikonlopun tavoitteena on nukkua. Tavoite saavutettiin 110%, joten sinänsä huippua. Enpäs ihan heti muista, koska viikonloppuisin olisi riittänyt unta reilusti yli kymmeneen. Hyvien unien lisäksi vähän kulttuuria, ulkoilua ja urheilua. Hyvää ruokaa ja perheen kesken laatuaikaa. Taas jaksaa :)

Viime viikolla juteltiin HeVi -osaston helmistä ja kausikasviksista ja -hedelmistä. Vaikka uljas palsternakka ja rouhean rujo maa-artisokka taitavat vissiin kuulua pikemmin loppuvuodelle tuon kausikalenterin mukaan, niin silti ne pääsivät viime viikon ostoslistalleni. Komistuksen eli romanesco -kaalin kanssa. Kolme uutta tuttavuutta, joista ajattelin valmistaa ruokaa. Se on vähän niin, että meillä on pitäydytty niissä tutuissa ja turvallisissa kasviksissa, mutta kuten kerroin niin ei pitäydytä enää. Sen verran monipuolisesti meillä nykyään on kaupoissa tarjontaa. Muistakaahan antaa uusille mauille mahdollisuus!
Kaunista romanesco -kaalia voisin käyttää ihan sisustuselementtinäkin, mikäli säilyisi. Mutta uskonpa, että se pääsee heti huomenna uuniin paahtumaan srirachakastikkeen kanssa. Palsternakasta voisin kokeilla tehdä ohuita lastuja ja valmistaa uunissa näistä sipsejä. Maa-artisokalle en keksinyt muuta käyttökohdetta kuin samettinen sosekeitto. Mikäli ravintolassa on tarjolla maa-artisokkakeittoa alkupalana, niin usein tuohon tarjoukseen käyn kiinni. Rakastan keiton makua. Itse tein päälle tuollaisen sitruunaisen basilikaoöljyn, mikä toikin keitolle mukavaa vivahdetta.

Samettinen maa-artisokkakeitto

500 g maa-artisokkia
oliiviöljyä
vettä
mustapippuria
suolaa
n. 2 dl kermaa
(käytin Kevyt & Paksu -kermaa)

-kuori maa-artisokat ja palastele ne pieniksi
-kuullotta kattilassa öljyssä
-lisää vettä niin, että maa-artisokat juuri ja juuri peittyvät
-lisää ripaus suolaa ja roiskaus mustapippuria
-keitä noin 15 minuuttia
-soseuta sauvasekottimella ja lisää kerma
-tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää

Tarjoile sitruunaisen basilikaöljyn kanssa!

Niin hyvää, helppoa ja terveellistäkin! Uskon, että kerman voi tarvittaessa korvata esimerkiksi kookoskermalla/maidolla tai mantelimaidolla, mikäli maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon. Mikäli olisi aikaa, olisin tehnyt tämän suussa sulavan keiton kanssa siemennäkkäriä. 

Ihanan viikonlopun jälkeen on edessä ihana viikko; olen varannut koko viikon pelkästään blogitöille. Poislukien huomenna paria tuntia, jotka menen tekemään töitätöitä. Viikolla saan käyttööni työhuoneen täältä meiltä kotoa, joten sitäkin tulee sisustettua. Ehkä myös vilautettua blogin puolellakin. Muuten tuossa on jonossa jos jonkinlaista terveysherkkua ensi viikolle. Ensin pitää vain valmistaa ja kuvata ne. Myös niitä arjen säästövinkkejä voitaisiin vilaista joku päivä.

Nyt räväytysmatsi käyntiin ja sitten ysiksi töllöttimen äärelle; mulla on maailman huonoin leffamaku, mutta silti ajattelin vinkata, että klo 21.00 tulee The Hangover part 2 Neloselta, joka kuuluu ykkösosansa kanssa niihin leffoihin, joita voisin katsoa monta kertaa kuluttamatta niitä :D (miksei täältä löydy sellaisia apinaemojeita, joilla on kädet silmillä? Niitä tulisi tähän ainakin rivi!)

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA,


4 Responses to “Kolme uutta tuttavuutta & samettinen maa-artisokkakeitto”

 1. Seija sanoo:

  Hei ja hyvää uutta vuotta! Olisi ihana nähdä vilaus tai muutama uudesta työhuoneestasi, tuskin maltan odottaa! :)

  Terkuin,
  Seija

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Seija

   ja hyvää uutta vuotta sinnekin ❤️

   Ilman muuta, työhuonetta näytän heti, kun se on valmis :)

   Ihanaa ja aurinkoista tiistaita!

 2. Moi pitkästä aikaa ja hyvää uutta vuotta Vinkki: palsternakka kannattaa ehdottomasti tehdä uunissa ”ranskalaisina”! Kuori, pilko, uunipellille, päälle öljyä, suolaa, pippuria ja ripaus timjamia. Reilussa 200 asteessa kunnes melkein jo vähän kärtsäävät (itse päästän kärjet jopa vähän palamaan). Ihan ehdottomasti paras uunijuures, niin hyvää, että melkein itkettää ❤️

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkamoi Emma

   ja ihanaa uutta vuotta ❤️

   Hei kiitoskiitoskiitos vinkistä; tänään meillä on uunilohen kanssa palsternakkaa uunissa tehtynä. En malta odottaa :)

   Muksaa tiistaita sinne!

Kommentoi