keskiviikko 08. marraskuu 2017

Pehmeän pyykin salaisuus

HEIPPAHEI!

Vaatehuolto on ollut se osa-alue elämässäni, jota olen kiireen keskellä hieman laiminlyönyt. Vasta viime vuosina olen ymmärtänyt sen, kuinka paljon vaatehuolto pidentää vaatteiden elinikää. Vaikken omistakaan kuin muutamia kalliimpia vaatteita, niin silti on tärkeää pitää huolta myös niistä ihan arkivaatteistakin. Muistatteko tuossa reilu kuukausi sitten kerroin pyykinpesurutiineistamme? Kerroin, että käytän huuhteluainetta, mutta erittäin harvoin ja valikoiden. Muun muassa elastaania sisältäviin vaatteisiin en huuhteluainetta käyttänyt. Comfort nappasi tästä lauseestani kopin ja haastoi minut kaupallisen yhteistyön myötä käyttämään huuhteluainetta pariin kolmeen elastaania sisältävään vaatekappaleeseen. Aluksi ajattelin, että näinköhän lempijuoksuhousuni, -juoksutoppini & -juoksupaitani pysyisivät kuosissaan.

MISSIO: laittaa Comfort -huuhteluaineet testiin elastaania sisältävien vaatteiden kanssa
ALOITUSAIKA: 2.10.2017
PAIKKA: Tampere, omakotitalon yläkerran kylpyhuone
KOHDE: Mustat juoksutrikoot, musta juoksupaita, värikäs urheilutoppi.

Vajaan viikon kuluttua huomasin, että lurautin huuhteluainetta jokaiseen pyykkikoneelliseen. En vain noiden kolmen testiin valitsemaani vaatekappaleen kanssa. Otin riskin omin päin ja täytyy kyllä näin testijakson jälkeen todeta, että tuo on ollut yksi kannattavimmista riskeistäni. Pyyhkeistä ja lakanoista on tullut taivaallisen pehmeitä. Värikkäät vaatteet ovat säilyneet raikkaan värisinä. Juoksuvaatteeni ja jopa ne miehen aiemmin pinttyneelle hielle haisevat haisulisalivaatteet tuoksuvat puhtailta. Voi kunpa olisin tajunnut huuhteluaineen tuoman helpotuksen vaatteiden hajuongelmiin silloin, kun mies pelasi vielä jääkiekkoa. Silloin kun niitä lätkäalusvaatteita kuivattiin pesun jälkeen saunan lauteilla ja koko saunaan levisi ei niin miellyttävä tuoksu.

TESTITULOKSET: Miten on käynyt lempijuoksuvaatteilleni tässä testijakson aikana? Onko minulla mytty ylivenyneitä vaatteita, jotka ovat menettäneet kimmoisuutensa? Onko musta väri housuista ja paidasta kulahtanut? Onko juoksutoppini pirtsakka väri haalistunut? Onnellinen olen, että saan teille kertoa, että vaatteet eivät ole olleet tästä testauksesta olleet moksiskaan. Päinvastoin, on ilo pukea ennen lenkille lähtöä kimmoisat ja hyväntuoksuiset vaatteet. Comfort Intense Sunburst -huuhteluaine tuo treenivaatteisiin ihanan raikkaan tuoksun, tuulahduksen kesän aurinkoisista päivistä.

Miksi huuhteluainetta kannattaa käyttää? Ihan muutamia asoita tuossa aiemmin mainitsinkin, mutta sen lisäksi huuhteluaineen käyttö ehkäisee vaatteiden ennenaikaista kulumista. Varsinkin pehmeiden materiaalien, kuten villan kuidut saattavat nukkaantua ja takertua toisiinsa ajan myötä. Huuhteluaine hoitaa kuitua hellävaraisesti säilyttäen niiden luontaisen jouston. Näin vaatteet näyttävät uusilta mahdollisimman pitkään. Tuossa muuton aikana huomasin, että minulta tuli yksi iso jätesäkillinen vaatteita, jotka eivät olleet kierrätykseen kelpaavia. Sellaisia kulahtaneita, venyviä ja vanuvia. Huuhteluaineen avulla olisin voinut pidentää noidenkin vaatteiden elinikää.

Huuhteluainetta käytettäessä pyykin kuivaus vie vähemmän aikaa sillä tekstiili sitoo itseensä vähemmän vettä pesussa. Mikä taas säästää sekä aikaa, että energiaa. Huuhteluaine voi vähentää tekstiilien kosteutta ja tästä syystä pyykinkuivaus vie vähemmän aikaa.

Puhtaan pyykin tuoksu ja tuntu on yksi ihanimmista asioista, jonka tiedän. Comfort-huuhteluaine tekee vaatteistani pehmeämmän ja kevyemmän tuntuisia. Tuoksu säilyy vaatteissa yllättävän pitkään ja mikä tärkeitä, vaatteet tuntuvat raikkailta vielä käytönkin jälkeen. Tämän kun saisin meidän tytöille myös iskostettua; heillä kun on tapana viedä päivän päätteeksi vaatteet likapyykkikoreihin. Vaikkeivat ne vaatteet likaisia olekaan.

Jotkut rakastavat silittämistä. Itse en kuulu tuohon kohderyhmään. Tai ainakaan ole kuulunut. Olen huomannut tämän reilun kuukauden aikana, että silittäminen ei ole enää niin vaivalloista kuin aiemmin. Olen jopa ehkä oppinut nauttimaan silittämisestä. Ottanut sen osana omaa aikaa. Kuunnellut samalla musiikkia ja nauttinut tunteesta, kun silitysrauta liukuu vaatteen pinnalla. Vaatteiden silittäminen on helpompaa. Huuhteluaine siloittaa kuituja, mikä vähentää kitkaa vaatteen ja silitysraudan välillä. Olen myös huomannut sen, että jotkut vaatteet eivät välttämättä tarvitse enää silitystä, sillä huuhteluaine osaltaan voi vähentää ryppyjen määrää pesun ja kuivauksen jälkeen.

Tämän testijakson aikana minusta on kuoriutunut varsinainen huuhteluainehifistelijä. Siinä, missä en aiemmin juurikaan huuhteluainetta käyttänyt saan tätä nykyä tovin jos toisenkin kulumaan kaupan huuhteluaineosastolla. Olen tutustunut perinteisiin huuhteluaineisiin, kuten tuohon Comfort Sensitive -huuhteluaineeseen, mutta myös ilokseni huomannut, että myös huuhteluaineista löytyy kausituoksuja, joita on saatavilla rajoitetun ajan. Kuten esimerkiksi tuo kuvissa näkyvä Comfort Creations Winter Jasmine & Pointsettia -huuhteluaine. Tuulahdus vienoa talven tuoksua.

PUHTAIN JA PEHMOISIN KESKIVIIKKOTERKUIN,


5 Responses to “Pehmeän pyykin salaisuus”

 1. […] PS. Comfort haastoi minut testailemaan huuhteluainetta laajemminkin arkikäytössä. Testitulokset löydätte täältä. […]

 2. Jm sanoo:

  Mä vähän vierastan ylimääräisiä kemikaaleja ihoa vasten. Samoin suhtaudun epäilevästi noihin lupauksiin pidentää vaatteen käyttöikäö, jos ei ole ihan oikeaa näyttöä asiasta. Kuulostaa aina mun korvaan markkinointikikalta :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkamoi,

   niin, onhan tuo reilu kuukausi lyhyt testijakso, mutta itse ainakin yllätyin positiivisesti testijakson aikana.

   Ehkä eniten sen takia, että urheiluvaatteiden ”pinttynyt tuoksu”, jota ei saanut pelkällä hajusteellisella pesuaineella pois tuntuu nyt hävinneen. Eikä vaatteet tosiaan ole lainkaan kärsineet :)

   Itse en ikinä ennen ymmärtänyt huuhteluaineen käyttöä (jopa kyseenalaistin aikoinaan siksi, miksi äitini huuhteluainetta käyttää) – nyt olen koukussa :)

 3. Mv sanoo:

  Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, miten ko.tuotteita suositellaan urheiluvaatteiden pesuun..? Kun suurimmassa osassa urheiluvaatteita on nimen omaan kielletty huuhteluaineen käyttö..

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Mv,

   voin vielä kysyä Comfortilta tähän virallisen tahon kannan, mutta tämän postauksen idea olikin, että he haastoivat minua testaamaan huuhteluainetta sellaisiin vaatteisiin, mihin sitä ei aiemmin ole suositeltu.

   Omat urheiluvaatteeni tai muutkaan vaatteeni/ huuhteluaineen kanssa pestävät tekstiilit eivät ole ottaneet testijakson aikana nokkiinsa :)

Kommentoi