maanantai 09. lokakuu 2017

Clean sleeping & lempeämmin höyhensaarille

MORO MURUPUMPELIT!

Aaah, mä tiedän – tervehdys oli taas sitä osastoa siirappia ja hunajaa…anteeksi siitä :D Mutta tiedättekö mitä, näin maanantaina on niin helppo olla hyväntuulinen hyvin nukutun viikonlopun jäljiltä. Mulla on ollut elokuun ja arjen alkamisen jälkeen todella paljon vaikeuksia nukkua viikonloppuaamuisin pitkään. Kun kello soi arkena kuudelta, niin se rytmi on jäänyt viikonloppuisinkin päälle. Eikä siinä mitään, jotkut viisaat ovat sanoneet, että nukkumisrytmi pitäisi säilyttää myös viikonloppuna samana kuin viikolla. Mutta kun viikonloppuna olisi ihana nukkua pitkään, niin se kello kuuden herätys ilman kelloa ei vaan toimi. Tosin, tätä nykyä viikonloppuna sammahdan usein jo ennen kymmentä sohvalle.

Katso siinä nyt miehen kanssa leffaa, kun näet alkutekstit ja seuraavan kerran havahdut lopputekstien aikana ;) Lauantai-iltana katsottiin (tai hän katsoi) leffaa kellarissa ja itse torkuin siinä sohvalla jostain iltaysistä lähtien. Välillä pääsin aina leffaan sisään, kunnes taas huomasin nukahtaneeni. Yhdentoista maissa mies herätteli, että josko mentäisiin sänkyyn nukkumaan. Vähän uumoilin, että mitenköhän käy, sillä heräsin täysin tuohon siirtymiseen yläkertaan. Päätettiin katsoa padilta vielä yhtä sarjaa (tai hän päätti, koska nukahdin jälleen) ja hei, seuraavan kerran heräsin sunnuntaiaamuna, kun mies herätti ja sanoi, että kello on jo puoli kymmenen.

Kellon ympäri nukuttuja öitä tulee harrastettua mökillä, mutta ei juurikaan enää kotona. Sen takia nuo yöunet tuntuivat niin äärettömän ihanilta. Samoin eilen illalla, sunnuntai-iltana sujahdin puhtaisiin lakanoihin jo hyvissä ajoin. Toki sitä ennen tuli torkuttua tapani mukaan hieman sohvallakin. Tällä hetkellä elätään siitä ihanaa aikaa, että yöunta ei tarvitse etsimällä etsiä. Laskea lampaita ja olla jo tuskastumisen partaalla nukahtamisen kanssa. Joskus on niitä aikoja, että maailman murheet painavat niin, että mulla on vaikeuksia nukahtaa. Olen luonut tiettyjä rutiineja, jotka helpottavat unen saantia noina hieman tuskaisina iltoina.

Makuuhuoneen tuuletus

Mikään ei ole ihanampaa kuin mennä nukkumaan happirikkaaseen makuuhuoneeseen. Vaikka tuntuu, että on vähän viileä, niin parempi niin. Liian lämmin makkari ei ole lainkaan mieleeni. Villasukat jalasta lähtee kyllä yön kuluessa :)

Lukeminen

Sen sijaan, että katsoisin sängyssä puhelinta, olen ottanut tavaksi lukea kirjaa. Montaa aukeamaa en kyllä etene, mutta nukahtamislääkkeenä lukeminen toimii kuin tauti!

Lämmin juoma

Olkoon se lämmin kuppi teetä tai kultaista maitoa, joskus jopa lämmintä kaakaota. Se rauhoittaa ja valmistaa kroppaa unille. Kuvissa näkyvä Pukka night time -unitee* (*saatu Lifestä) sisältää rauhoittavaa laventelia ja valeriaania, joka auttaa unen saannissa.

Rauhoittava musiikki

Musiikki toimii itselläni tilanteessa kuin tilanteessa; energisoivana työpäivän keskellä tai sitten illalla rauhoittumismusiikkina. Spotify on täynnä jos jonkilaista nukahtamismusiikkia! Hakusanaksi sleeping music ja jo löytyy vaikka mitä.

Liikunta illalla

Enkä nyt tarkoita juuri ennen nukkumaan menoa, vaan tuollainen puolen tunnin reipas kävelylenkki tai hölkkä iltaruoan laskeutumisen jälkeen takaa sen, että nukkumaanmeno sujuu sutjakkaasti. Vielä sauna tuon lenkin päälle, niin avot.

En muuten tainnutkaan kertoa teille taannoin sitä hyvinvointi-idoliani, kun se postaus jäi muiden akuutimpien aiheiden jalkoihin. Mutta kerrottaneen se nyt tässä yhteydessä. Hyvinvointi-idolini on kautta aikojen ollut Gwyneth Paltrow. Mikä rauha ja seesteisyys tuosta kaunottaresta huokuukaan. Gwynnie vannoo puhtaan ruoan nimeen, mutta myös puhtaamman nukkumisen nimeen. Clean sleeping pitää sisällään muun muassa vähintään kahdeksan, mieluiten 10 tunnin yöunet, puhtaan ravinnon syömisen pitkin päivää ja sen, että nukkumaan käydään ennen kello kymmentä. Lisäksi komppaan Gwynethiä siinä, että makuuhuoneesta on hyvä tehdä sellainen hämyinen piilopaikka, joka on tarkoitettu vain nukkumiseen. Ainakin itselläni näin syksyn tullen ja talven lähestyessä silmä lepää tummissa petivaatteissa. Joulun jälkeen sitten taas kevennellään ja vaallennetaan ilmettä.

Kun nukkuu hyvät yöunet, niin lounaan jälkeinen väsymyskään ei iske päälle. Voi tosin olla, että tuolla tämän päivän herkullisella kasvislounaallakin oli osuutta asiaan. Lihaton lokakuu voi alkaa myös näin puolesta välistä lokakuuta, eikö? Nyt kotitoimisto sulkee ovensa hetkeksi ja toimiston ainoa työntekijä asettautuu hetkiseksi äidin rooliin. Koulukuskaamiset odottavat. Jep, tänä sateisena maanantaina ajattelin helpottaa myös lasten viikon aloitusta ja tarjota kyytiä mennen tullen :)

ILOISIN MAANANTAITERKUIN,

PS. hei ette tiedäkään, miten ihana on ollut lukea niitä asioita, joissa te olette hyviä ♥ Vielä on aikaa osallistua kalenteriarvontaan :)


8 Responses to “Clean sleeping & lempeämmin höyhensaarille”

 1. Tiina sanoo:

  Ai kuinka ihana tuo yöpöydän valaisin! Saako udella mistä se on? :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Tiina

   ja hei tottakai saa udella :)

   Se on Ikean Barometer – tietääkseni niitä vielä saa sieltä. Tuo on jo monta vuotta vanha!

   Ihanaa alkanutta viikkoa <3

 2. Ihana tunnelma!<3 Minua tietenkin kiinnostaa, että mistä on nuo kauniin siniset lakanat? En sen puoleen, siivosin hiljattain liinavaatekaappeja, enkä oikeasti tarvitse yhtiäkään pussilakanoita tai pyyhekeitä.:P

  Mä olen sellainen tarkan sisäisen kellon omaava ihminen, joka tuppaa viikonloppuisin herämään samaan aikaan kuin arkena, ja arkenakin yleensä muutaman minuutin ennen herätystä. Jos herään kellon ääneen, tiedän, että unet on kesken, ja päivän aloitus on vaikea. Tänään oli sellainen.:/ Syksyaamuisin, sateen ropistessa, sitä ainakin kuvittelee, että niitä unia voisi ihan helposti jatkaa.;)

  Joskus opiskeluaikoina koin sellaista stressiä, että oli uniongelmiakin, varsinkin harjoittelujaksojen aikaan. Se on kamala pulma, johon toisilla ei vain löydy lääkkeitä! Toivotaan hyviä yöunia kaikille.<3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Taina

   ja anteeksi, kun vastaus vähän laahaa…tää viikko ennen lomaa on ollut aikamoista härdelliä :D

   Tiedätkö, mäkin päätin, että en enää osta yksiäkään lakanoita. Kunnes näin nämä Elloksella. Pakkohan ne oli ostaa! On ihanaa matskuakin :)

   Mulla on vähän samanlainen sisäinen kello. Voi kun sen voisi joskus kääntää off-asentoon ;) Syysaamuina olisi ihana vaan kääntää kylkeä!

   Juu, kauniita unia meille kaikille <3

 3. Johanna sanoo:

  Hei Maria,

  nukkuminen on kyllä ihanaa :) ihan on kyllä minunkin lempiharrastukseni. Olen aina ollut erittäin hyvä nukkuja, paitsi nyt ;( … Täytän tällä viikolla 50 vuotta eli en tiedä olisiko se tähän ikään liittyvä juttu vai jokin muu. Mutta ei ole kyllä ollut ollenkaan mukavaa, kun ei ensin tahdo nukahtaa millään ja sitten pyörii kuin vimmattu pitkin yötä. Rikkonainen uni tuntuu kyllä sitten seuraavana päivänä koko kropassa. Aika lailla noudatankin samankaltaisia iltarutiineja kuin luettelit, mutta Gwynethin mukaan – on aika vaikea ehtiä arkisin ennen klo 22 nukkamaan ;) Toivotaan, että unet palaa tännekin pian takaisin.

  Ihanan seesteinen on tuo teidän makuuhuoneenne.

  Mukavaa viikkoa :)

  Terveisin, Johanna

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkamoi Johanna

   ja pahoittelut sinullekin, että vastaukset vähän laahaa! Työpöytä piti saada puhtaaksi ennen lomaa ja siinä olikin tekemistä :D

   Voi ei, ei kuulosta kyllä kivoilta sinun uniongelmasi :( Rikkonaiset yöunet ovat niin tuskaa. Tuntuu, että seuraava päivä menee ihan sumussa.

   Juu, tuo klo 22.00 nukkumaanmeno on haasteellista. Nytkin mies ehdotti, että josko mentäis vielä katsomaan yhtä sarjaa pari jaksoa…hups, taitaa mennä nukkumaanmeno puolille öin ;)

   Kiitos ja hei ihanaa pian alkavaa viikonloppua sinne ja toivotaan hyviä yöunia <3

 4. T sanoo:

  Teidän sähky näyttää tosi leveältä – onko se normaalia leveämpi? Meillä tuottaa ongelmia normaalin kokoinen parisänky kun molemmat tykkää nukkua X-asennossa :D

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa T!

   Tuo on aivan liian leveä….meillä on kilometri tyhjää tilaa välissä yöllä (no yksi karvainen kaveri siitä taitaa löytyä) :D

   Tuossa on kaksi Hästensin moottorisänkyä vierekkäin ja yksi sänky oli muistaakseni 105 cm tai 110 cm leveä.

   Mutta X-asennot onnistuu molemmilla niin, ettei vahingossakaan huido toista ;)

   Ihanaa pian alkavaa viikonloppua <3

Kommentoi