tiistai 11. heinäkuu 2017

Onko ihan ookoo vaan olla?

HEIPPAHEI!

Tänään tuossa aamukahvilla istuessani ja maailmaa ihmetellessäni tajusin, että meidän kesälomat ovat muuttuneet aikalailla. Lasten kasvamisen myötä. Siinä missä taannoin kierrettiin kesälomalla Muumimaailmat, Junibackenit sun muut, ei meillä enää kuuluu aamupalapöydässä vinkunaa siitä, että minne voitaisiin lähteä. Kun kaikki muutkin menee. Ihan parasta lomatekemistä on kuulemma se, kun vaan ollaan. Tuo viime postauksessani kirjoittama lista lomapuuhasteluista on myös lapsille se mieluinen lista. Tämä lämmittää mun mieltäni kovin. Olen sitä mieltä, että koska arki on kaikessa kiireessään aika hektistä, myös noilla koululaisilla, niin pitkä kesäloma saa olla vaikka kokonaan vailla ohjelmaa. Jos niin haluaa. On suorastaan fantastista, että osaa vaan olla. Vaikka mahdollisuus olisi tehdä paljonkin, niin silti on kullanarvoista tietää, että ne elämän parhaimmat hetket ovat ilmaisia.

Päivän tähtihetki on usein auringonlaskun ihmettely yhdessä. Se voi olla metsässä vaeltelu ja luonnon ihmetteleminen. Tunne, kun sulkee karvaisen kaverin syliinsä ja nuuskuttaa turkin tuoksua. Voitettu korttipeliturnaus tai se euforia, jonka kokee löylyjen osuessa juuri nappiin. Ihan vain se, kun saadaan aamulla istua samaan aamupalapöytään.

Meillä lapset ovat saaneet kokea paljon ja nähneet jos jonkinlaisia sirkushuveja ympäri maailman, mutta silti arvostan suuresti sitä, että eivät niitä kaipaamalla kaipaa. Tietävät, että on mahdollisuus tehdä asioita, mutta tietävät myös sen, että onni ei löydy sieltä vuoristoradan äkkijyrkän alamäen vauhdista. Toiselta puolen maailmaa. Vaan onni on tässä ja nyt.

Äitinä koen onnistumisen tunnetta sen suhteen, että olen saanut lapset arvostamaan niitä ihan tavallisia juttuja elämässä. Sen, että on ihan ookoo rauhoittua oman perheen kesken ja osata nauttia siitä. Vailla ohjelmaa ja vailla jatkuvia whatsup-keskusteluita siitä, että mitä tehtäisiin. Musta tuntuu, että lapsetkin nauttivat näistä päivistä. Vaikka ne kaverit niin tuikitärkeitä ovatkin. Mutta vielä tulee aika (nopeammin kuin tiedämmekään!), kun ne kaverit on taas arjen ykkösjuttu ja rumba siitä, mitä tehdään ja kenen kanssa ollaan voi alkaa. Tavallaan joku pieni osa minusta kapinoi kaikenmaailman kesäisiä rahareikiä vastaan. Joissa jonotetaan satojen muiden ihmisten kanssa ja saadaan yhteen luokattoman huonoon lounashetkeen kulumaan helpostikin yli viisikymmentä euroa. En ole koskaan ollut se äiti, joka nauttii massatapahtumiin osallistumisesta. Joskus tunsin syyllisyyttä siitä, että en ole sellainen äiti kuin monet äidit ovat. Joka ottaisi kuvia possujunan kyydissä matkaavista pikkuisista ja jaksaisi olla huvipuistossa aukeamishetkestä viimeisen härvelin sammumiseen saakka. Eikä mun onneksi tarvitse sellainen äiti ollakaan :)

Postauksen kuvat ovat eiliseltä, kun teimme pienen retken tuohon kivenheiton päähän Seitsemiseen. Edelleen iso suositus. Kävelimme jälleen sen suosikkireittimme, Haukilammelle ja takaisin. Tällä kertaa emme grillanneet makkaraa vaan palasimme mökille syömään.

Ehkä se kesäloman syvin olemus ja ilo lapsille loppuviimein on se, että me vanhemmat osaamme olla läsnä. Irti työkuvioista. Silloin lapsetkin ehkä rauhoittuvat paremmin hetkeen ja osaavat nauttia niistä pienistä jutuista 

Onko ihan ookoo vaan olla vai pitääkö kesälomalla olla jotain erikoista tekemistä?

IHANAA TIISTAITA TOIVOTELLEN,

PS. etupihan terassilta kuului just iloinen huuto ”Äiti, olisit nähnyt kuinka ison kalan lokki just nappas tuosta meidän edestä!”. Tää on just tiivistettynä se, jota yritin koko postauksen ajan teille kirjoittaa :)


13 Responses to “Onko ihan ookoo vaan olla?”

 1. Anu sanoo:

  Minäkään en ole se superäiti joka jaksaa kaiken maailman hilavitkuttimia ja jonotuksia, toki on aikanaan Muumaailma ja Junibacken käyty, mutta olen ikionnellinen siitä, että enää ei tarvitse, kuten sinäkin. Ihanat jutut on nykyään koirien kanssa metsässä käymistä, kirppareiden kiertelyä ja leipomista. Kivat on teidän maisemat lenkillä, kerrohan, mistä kohtaa tuo lenkki lähtee, jos tuolla vaikka lomalla tulisi käytyä… Ihanaa leppoisaa loman jatkoa sinne!

 2. Bea sanoo:

  Ihana kirjoitus! Olen pitkälti samaa mieltä ja pyrin nykyään kiertämään huvipuistot kaukaa ;) Muistan kerran, kun lapset oli pieniä ja kesälomalla oli ollut jos jonkinmoisia sirkushuveja, taidettiin käydä mm. Legolandissa tuona kesänä. Kun kysyin kesän lopussa, mikä oli mukavinta lomalla, vastaus oli ”se kun syötiin viinirypäleitä takapihalla” :)

 3. Sari Riekkola sanoo:

  Ihana postaus ja ihanat kuvat <3
  Niin mahti juttu, että tytöt osaavat arvostaa ja tykätä juurikin nuista arkisista hetkistä <3

  Ihania kesäpäiviä sinne!

 4. Anu sanoo:

  Täysin samaa mieltä.onni on laiturin nokassa:)
  Vietän tänään ekaa lomapäivää umpipuhkipoikki väsyneenä..veli meni vkonloppuna naimisiin ja eilen oli vielä työpäivä.
  Kyllä oli mukava nousta ylös,kun kuopus tuumas aamulla,että kiva äiti kun sun ei tarvi lähteä mihinkään<3

  Luin tänään sun blogia ja tuli mieleen pari juttua:)
  Ensinnäkin,millaiset säilytystilat teillä on mökillä ja mikä on sun lemppari kuohuva?:D

 5. KastehelmiB sanoo:

  Näyttää niin kesälle ja ihanalta maaseudulta. Arvostan sitä, että lapsille näytetään muutakin kuin kaupallisuutta, kuten luontoa ja yksinkertaista elämää. Näin arvot pysyvät oikeina. Olet esimerkillinen äiti!

 6. Sanni sanoo:

  Hieno kirjoitus. Tosin te tunnutte olevan senverran onnekkaita että pystytte lähtemään muutenkin kuin kesälomalla pidemmillekin elämysmatkoille. Kaikista ihanintahan olisi, jos pystyisi rentoutumaan kesäloman (jos sellainen ylellisyys on) Suomessa ja tekemään niitä elämysreissuja just talvella… mutta, mutta… aika harvalla tavallisella työtätekevällä on sellaisiin lomiin mahdollisuutta (tai varaakaan). Joten jos muitakin kun kotikulmia haluaa lapsille näyttää ja jossain huvituksissa edes joskus käydä, niin silloin se täytynee mahduttaa just siihen kesälomaan. Kuullostaa tylsältä, mutta todellisuutta meille taviksille… Lisäksi kiitos kaikille niille perheille jotka tukevat juuri kotimaan yrittäjyyttä suosimalla näitä huvi ym. puistoja ulkomaiden sijaan. Mutta ihanaa lomaa teille!

  • Anna sanoo:

   Samaa mieltä kuin Sanni. Teillä on mahdollisuus mennä jouluna Lappiin, hiihtolomalla 2 vkoa kaukomaille, välissä Euroopan kaupunkikohteisiin jne. Kaikilla näin ei ole.
   Olen siinä onnellisessa asemassa, että ammattini suo minulle lomaa koko kesän. Kaikilla näin ei ole ja he joutuvat kesän aikana hyvinkin lyhyessä ajassa (pariskuntien eri loma-ajat) kiertelemään niitä hilavitkuttimia. Ei siinä paljoa ehdi ihmettelemään muurahaisten elämää. Näin todella karrikoidusti ilmaistuna.
   Kukin taaplaa tyylillään ja oman rahapussinsa mukaan…..

 7. Sanna sanoo:

  Samma här!kun pojat oli pienempiä kierrettiin maat ja mannut ja nyt vaan ollaan,ihanaa!!
  Jos halutaan lähteä jonnekkin niin lähdetään ja jos ei haluta,ei mennä minnekkään!ihan vaan ollaan.
  Ei minkäänlaisia valmiita suunnitelmia ja stressiä.Päivä kerrallaan lomalla mennään:)

 8. Kaura sanoo:

  Peukku tälle tekstille. Hyvää lomaa! :)

 9. Riikka sanoo:

  Lomalla ihaninta on juuri tuo oleminen <3

  Meillä on onni asua järven rannalla joten kalastus kuuluu lomapäiviin myös meillä. Ehkä pari päivää kesästä uhraamme huvipuistoihinkin, mutta pääasiassa lomaa vietetään kotona. Mökkinämme toimii vanha saunamökkimme omassa rannassamme, jonne menemme yöpymään kun siltä tuntuu.

  Ihanaa ja leppoisaa lomaa perheellenne!

 10. Jenni sanoo:

  Se on totta että monet elämykset ja hyvät lomamuistot ovat ilmaisia, mutta veikkaanpa että jos te ette montaa kertaa vuodessa kävisi ulkomailla ja reissuissa, niin ehkä teidänkin lapset kaipaisi kesälomalla jonnekin muualle. Kyllä aika monessa perheessä vuoden kohokohta on se kun pääsee edes sinne vuoristorataan. Mutta ehkä sitä kotia ja mökkiä osaa arvostaa kunnolla vasta kun on nähnyt sitä sun tätä.

  Etuoukeutettuja olette niinkuin varmasti itsekin tiedät :)

 11. Viivi sanoo:

  On ihana asia, kun oivaltaa onnellisten hetkien olevan usein lähempänä kuin uskoisikaan. Mutta välillä on pakko päästä muihin maisemiin osatakseen taas arvostaa sitä mikä on lähellä. Kulkeminen nuorena on auttanut myös oivaltamaan nämä kotonurkkien ihanuudet ja nauttimaan lomasta, joka ei sisällä mitään valtavaa suorituslistaa. Mutta ilman näitä aikaisempia kokemuksia kaukokaipuu kalvaisi koko ajan. Ehdoton kesän tuoja on kuitenkin jonkinlainen luontokokemus ja uintiretket.

 12. -A- sanoo:

  Hyvä teksti! Meidän perhe on kyllä vähän sellainen suuna päänä paikasta paikkaan kesälomilla (Suomessa) juokseva. Mutta johtuu siitä, kun asumme ulkomailla, ne muutamat viikot on ns. pakko olla tien päällä. Teemme kyllä muitakin reissuja kuin ’aina vaan’ Suomeen ja silloin olemmekin paljon rennommissa tunnelmissa. Viime vuonna olimme mm. Disneylandissa (ja jonotimme mm. yhteen laitteeseen n. 2,5 h… :D) ja tänä vuonna lötköttelimne auringossa Kreetalla. Suomessa taas ei paljon löhöillä, heh! :D

Kommentoi