maanantai 26. kesäkuu 2017

Suloinen appelsiinisuklaakakku & marmeladin monet käyttötarkoitukset

HEI SULOISTA MAANANTAIHUOMENTA!

Viikko alkaa jälleen makeissa merkeissä. Pääsin viime viikolla jälleen lempipuuhaani, nimittäin kakkureseptin ideoimiseen, kakun leipomiseen ja kuvailemiseen osana kaupallista yhteistyötä Mackaysin kanssa. Meillä on yleensä Mackaysin marmeladit ja tahnat käytössä aamupalapöydässä, mutta tämän kampanjan myötä tein paljon taustatyötä ja tulin tulokseen, että vain taivas on rajana laadukkaiden marmeladien ja tahnojen käytössä.

Lähdin kehittelemään kesän juhliin soveltuvaa kakkua Mackays Perinteisen Appelsiinimarmeladin ympärille. Mielestäni ei ole suklaan ja appelsiinin liiton voittanutta, joten alusta asti oli selvää, että marmeladin makupariksi kakkuun pääsee laadukas tumma suklaa. Kakun kuorrutukseen halusin kuitenkin hieman kesäistä vaaleutta. Pirteää oranssia ja nakukakkumaista rosoisuutta.

SULOINEN APPELSIINISUKLAAKAKKU

1 dl Mackays Perinteinen Appelsiinimarmeladia
200 g voita
0,5 dl (intiaani)sokeria
3 munaa
100 g tummaa tummaa suklaata
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
0,5 dl leivontakaakaojauhetta

1. vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri
2. vatkaa joukkoon munat yksitellen
3. lisää sulatettu suklaa ja Mackays Appelsiinimarmeladi
4. sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti siivilöiden taikinaan
5. kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan
6. paista 200 asteessa noin 40 minuuttia
7. anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrutus
8. kun kakku on jäähtynyt, niin halkaise se
9. levitä kakkupohjalle kuorrutusta
10. aseta kakun kansi paikoilleen ja levitä kuorrutusta veitsellä kakun päälle ja sivuille
(huom! kakku on näyttävä myös ns. naked -versiona)
11. koristele appelsiininsiivuilla ja raastetulla suklaalla

Kuorrutus
200 g suolatonta voita
400 g tomusokeria
1 appelsiinin kuoret raastettuna
1-2 rkl appelsiinimehua

1. vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi
2. lisää puolet tomusokerista ja vatkaa
3. lisää loput tomusokerista, appelsiininkuoret sekä appelsiinimehu

Koristeeksi
appelsiininsiivuja
suklaarouhetta

Koska tuo kuorrutus on melkoisen makea, niin itse kakku ei tarvitse ylenmäärin lisättyä sokeria. Itse käytin intiaanisokeria, mutta myös tavallinen sokeri käy vallan mainiosti. Tämä kakku oli ihanan kostea ja vielä maukkaampi seuraavana päivänä! Alunperin oli tarkoituksenani tehdä se 18 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan, mutta se oli leivontatalkoiden aikaan harmikseni mökillä. Joten käytössäni oli 22 cm kakkuvuoka. Pienempään kakkuvuokaan tehtäessä kakkuun kannattaa tehdä kolme eri kerrosta. Saa aikaan korkean ja näyttävän kakun!

Leivontaprojektista jäi hilloa yli, joten mikä ettei sitä voisi käyttää seuraavan päivän aamiaispöydässä. Puuron seassa, paahtoleivän päällä, croissanttien välissä juuston kanssa. Perinteinen Appelsiinimarmeladi menee sellaisenaan myös voileipäkeksien päällä. Paahdetun leivän päälle sipaisin turkkilaista jugurttia ja sen päälle nokareen appelsiinimarmeladia. Niin herkullista, kannattaa kokeilla!

Meillä on jääkaapissa aina marmeladeja ja hilloja. Sillä ne ovat hurjan monipuolisia. Menevät sekä suolaiseen ruoanlaittoon kuin makeaankin leivontaan. Toimivat loistavasti hätävarana vierastarjoiluihin. Ihan pelkältään suolakeksien kera tai sitten leivonnaisissa. Mackays Vadelmatahnasta saa oivan täytteen kesäiseen täytekakkuun, Raparperi-inkiväärihillolla voi tuoda ryhtiä perinteiseen raparperipiirakkaan ja Lime-sitruunamarmeladia sujauttaa savustetun lohen kylkeen. Tuo käyttämäni Mackays Perinteinen Appelsiinimarmeladi menee niin paahtoleivän päälle kuin leivontaankin. Pitkään haudutetun riistapaistin kanssa ja kesäisiin juomiin. Tuotteet sopivat niin arkeen kuin juhlaankin.

Nyt uudella innolla kohti juuri alkanutta viikkoa. Hetken hengähdys remontti- ja muuttokiireistä teki tehtävänsä!

MAANANTAITERKUIN,


Kommentoi