sunnuntai 18. kesäkuu 2017

Elämänlaatuni parani hammaslääkärikäynnin myötä

HEI HUOMENTA!

Nyt seuraa viimeinen postaus osana Terveystalon kaupallista yhteistyötä. Toivon, että näistä on ollut hyötyä teillekin. Yhtä paljon kuin tästä kampanjaan lähdöstä on ollut itsellenikin. Viimeisen vuoden ajan olen käynyt työterveyslääkärissä Terveystalolla aika tiuhaan. Milloin yleislääkärillä, milloin korvalääkärillä. Selittämättömien aamupäänsärkyjen ja toispuoleisten korvakipujen takia. Korvan huminan ja kuulon alenemisen takia. Nuo oireet eivät ole saaneet yksiselitteistä vastausta. Siinä vaiheessa, kun laitoin oireet googlen hakuun olin jo varma, että minulla on vähintäänkin joku parantumaton sairaus.

Mikä tietysti lisäsi stressiä ja sitä myöden kiusallisia korvaoireitani vielä enemmän. Välillä talvella oli päiviä, että väsyin päivän aikana ihan hirmuisesti, mikäli olin hälinässä. Äänet kuuluivat ikään kuin stereona ja joskus se sai olon erittäin tuskaiseksi. Syytä ei löytynyt. Kuulotestissä todettiin kuulon alenema vasemmassa korvassa. Kuulohermon kasvaimen mahdollisuus poissuljettiin ja epätietoisuus oireiden jatkuessa paheni.

Elettiin perjantaita ennen hiihtolomareissua, kun oloni oli erittäin kamala. Työtaakka oli melkoinen ja oli pakko saada työt tehtyä ennen lomaa. Oksetti, väsytti, korvassa soitti viuluorkesteri epävireistä sävelmäänsä ja saman puolen poskea pisteli. Jälleen kerran varasin ajan Terveystalon työterveyslääkärille, sillä ajattelin, etten voi nousta lentokoneeseen korvatulehduksen kanssa. ”Ei täällä mitään tulehdusta ole, mutta kannattaisi käydä hammaslääkärillä.” Leukaniveleni oli niin tulehtuneessa tilassa, että melkein itkin lääkärin tutkiessa korvaani ja pyytäessä samaan aikaan minua avaamaan suuni. Lääkäri kysyi narskuttelenko yöllä hampaitani. Itse en siihen herää, mutta mieheni on siitä jo parin vuoden välein aina välillä huomauttanut.

Pariin viikkoon Thaimaassa en huomannut korvassani tai olossani mitään outoa. Aloin itsekin uskomaan, että oireeni saattavat olla stressiperäisiä. Kuten olen kertonutkin, niin en juuri tiedosta stressiä. Hampaiden narskuttelu, bruksismi voi olla myös stressiperäistä. Sitä käy yöllä läpi päivän asioita. Ja aamulla herää koko pää jumissa ja korva suhisten. Eräänä päivänä uima-altaalla maatessani sain puhelimeen viestin, jossa kysyttiin kiinnostaisiko minua lähteä mukaan Terveystalon yhteistyökampanjaan hampaiden hyvinvointiteemalla. Mietin itsekseni, että eihän tämä voi olla todellista. Jollain oli ollut telepaattisia kykyjä. Juuri kun olin saanut passituksen hammaslääkärille ennen tuota lomaani.

Tämä kampanja mullisti elämäni monella tavalla. Ensinnäkin se sai minut ensimmäistä kertaa moneen vuoteen hammaslääkärille. Ensimmäistä kertaa ikinä koin miellyttävän hammaslääkärikäynnin. Olin ehdottomasti sitä mieltä, että jatkan yhteistyötä omakustanteisesti. Nyt olen käynyt kerran suuhygienistillä puhdistamassa alahampaani hammaskivestä. Tämän kuun lopulla on toinen käynti. Tuo maailman sympaattisin hammaslääkäri Tampereen Hammaslääkäriasemalla Anna-Maaria Lehtonen totesi heti, että hänen tuoliinsa istui narskuttelijapotilas ja teki lähetteen alan ammattilaiselle Hanna Mustanojalle. Paikkasi myös muutaman reiän ja korjasi yhden repsottavan reiän.

Kävin Hannan vastaanotolla ensimmäisen kerran reilu pari viikkoa sitten. Ennen kuin edes istuin hänen tuoliinsa hän totesi, että vasemman puolen poskilihakseni on narskuttelun johdosta paljon isompi kuin oikean puolimmainen. Itsekin olin sen jo peilin kautta todennut. Tietämättä tosin, mistä se johtuu. Röntgenkuvista onneksi näkyi, että mitään rakenteellista vikaa ei leukanivelissäni ole.

Perusteellisen tutkimuksen jälkeen Hanna totesi, että purentakisko voisi helpottaa ainakin hampaisiin aiheutuvaa rasitusta, mutta myös leukanivelen ja -lihasten kireyttä. Vasemman puolen lihaksisto suun ympäriltä oli melkoisen jumissa ja jopa rintarangan lihakset olivat saaneet osansa tuosta narskuttelustani. Vasemman puolen kaulan lihaksista puhumattakaan. Hampaissa näkyi jo nyt kulumaa ja esimerkiksi kulmahampaani olivat niin kuluneet, että niihin rakennettiin uudet kulmat. Lisäksi päivittäiset leukanivelien jumppatuokiot tulevat tarpeeseen. Tarpeen mukaan myös tulehduskipulääkekuuri ja fysioterapiakäynnit.

Olen tyypillinen narskuttelijapotilas; noin 40-vuotias nainen, jolla on monta rautaa tulessa. Purentaelimistön toimintahäiriö, TMD, on kuulemma yksi eniten sairauspoissaoloja aiheuttava vaiva. Se on niin moninainen ja elämänlaatua häiritsevä vaiva. Itselleni kuitenkin tämä diagnoosi oli helpotus. Kyse kun on vaivasta, johon ei tarvitse syödä lääkkeitä lopun elämää. Taudista, joka ei koidu kohtalokseni.

Viime viikolla kävin Hannan luona hakemassa tuon purentakiskon, joka tehtiin omaan suuhuni sopivaksi muottien avulla. Pikkuhiljaa siihen olen öisin totutellut. Jos jotain huonoa puolta siitä yritän keksiä niin se, että sen kanssa puhuttaessa s-kirjain suhahtaa inhottavasti. Sen takia tykkään laittaa kiskon tai lähinnä tuota voisi muotiksi kutsua, suuhuni vasta juuri ennen nukkumaanmenoa. Mieshän tosin olisi sitä mieltä, että mitä aiemmin kiskon suuhuni laitan niin sen parempi ;) Hiljaisuus on kuulemma iltaisin välillä ihan tervetullutta. Lisäksi sain määräyksen olla syömättä purukumia, mikä on tuntunut erittäin haastavalta. Huomaan pitkin päivää jännittäväni suutani ja purevani hampaita yhteen. Yritän tietoisesti rentouttaa suun alueen lihaksiani. Hampaiden kun kuulemma pitäisi koskettaa toisiaan vain syödessä.

Minä olen aiemmin ollut yksi niistä suomalaisista, jotka pihistävät hammasterveydestä. Mikäli olisin käynyt hammaslääkärillä tässä kahdeksan vuoden aikana, niin tämä narskutteluni olisi saatu kiinni jo ennen kuin se on tässä pisteessä. Ennen kuin se alkaa aiheuttamaan näin paljon inhottavia oireita. Leukanivel sijaitsee ihan korvakäytävän vieressä ja kun itselläni on paha vaihe, niin tuo koko nivel on turvoksissa ja tulehtunut. Se vaikuttaa suoraan korvaan ja sitä myötä kuulooni. Tekee olon hassuksi, huteraksi ja välillä jopa ärtyneeksi.

Olen niin onnellinen saatuani vihdoin vaivoihini selityksen. Elämänlaatuni on näiden parin viikon aikana parantunut huimasti. Tieto siitä, että kyse ei ole mistään vakavasta on erittäin helpottavaa. Jatkossa pitää muistaa välttää stressiä, joka itselläni aiheuttaa bruksismia. Ulkoilla, vähentää kahvin määrää, pitää taukojumppatuokiota ja ylipäätään hidastaa elämää. Se elämän hidastaminen kun on ollut tapetilla tämän kevään ja kesän aikana niin paljon. Tämän kampanjan myötä olen saanut arvokasta tietoa siitä, kuinka koko suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisterveyteen. Ihminen kun on kokonaisuus, niin on hienoa nähdä, että Terveystalon palveluista löytyy myös hampaiden ja suun terveyteen liittyvät palvelut. Kyllä kuulkaa on helppo hymyillä, kun ei satu minnekään. Kun ei korva humise. Kun kuulee. Isoja pieniä asioita elämässä, joita oppii arvostamaan välillä kantapään kautta.

HYMYJÄ SUNNUNTAIHINNE,


10 Responses to “Elämänlaatuni parani hammaslääkärikäynnin myötä”

 1. MaaritN sanoo:

  Hei! Purentalihasten toimintahäiriöstä johtuvien vaivojen kanssa olevien kannattaa tutustua Käypä hoito suosituksen osioon Purentaelimistön toimintahäiriö: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00069&suositusid=hoi50057 Etenkin suosituksen loppuluolella on kohta Monia hoitokeinoja. Sieltä löytyy linkki tiedostoon jossa kuvien kera opastetaan puremalihasten omatoimiseen hierontaan. Hierontaa antavat vastaanotolla myös esim. suuhygienistit. Jo tämä aktiivinen hieronta saattaa joskus riittää lihaskireyksiin ja purentakiskoa ei ehkä tarvita. Toimii myös ennaltaehkäisevästi.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Maarit
   ja hei tuo oli hyvä linkki laittaa tännekin!

   Sain itseasiassa tuon samaisen hammaslääkäriltä ja myös nuo hierontaohjeet! :)
   Mun fysioterapeutti osaa myös hieroa nuo kireydet…se vaan sattuu välillä ihan mielettömästi!

   Ihanaa sunnuntaita <3

 2. Tarja sanoo:

  Täällä henkilö, jolla kuta kuinkin samat oireet kuin sinullakin. Yli kymmenen vuotta sitten stressissä purin takahampaan halki ja se korjattiin. Tuolloin hammaslääkäri oli sitä mieltä, että mieluummin eroon stressistä kuin että laitettaisiin purentakisko. Olen tiedostanut edelleenkin stressitilanteessa purevani hampaita yhteen. Leuat ovat aamuisin kovin jumissa. Tänä keväänä tilanne on kumuloitunut ja olen rampannut sekä lääkärissä että fysioterapeutilla, joka totesi pruksismia olevan. Tällä viikolla kävin hammaslääkärissä, joka totesi, että nyt laitetaan purentakiskot tilaukseen… Saan tosin ne vasta syksyllä, mutta toivon todella, että ne purkavat niska-hartia-oireita, helpottavat päänsärkyjä ja korvan jumputusta. Kiskoja odotellessa pitää yrittää vaan rentouttaa itseä ja lihaksia. Helpommin sanottu kuin tehty ruuhkavuosissa pyristelevälle ihmiselle :) Mutta yritän parhaani! Ja mielelläni kuulen jatkossa kokemuksia kiskoista! Jännityksellä odotan, miten totun niihin…

  Rentouttavaa sunnuntai-iltaa sekä sinulle ttä minulle! <3

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Tarja

   voi että, tämä tuntuu olevan yleinen vaiva :(

   Mulla kun en tunne stressiä, niin lääkäri suositteli samantien purentakiskoa. Yksi takahammas on jo nyt vähän rikki. Samoin poski ja kieli näyttää merkkejä narskuttelusta :D

   Hei onneksi saat kiskot! Mulla ärsyttävin vaiva oli justiinsakin nuo korvan jumputukset ja kivut. Aamuiset migreenit myös.

   Helposti noihin tottuu! Mieskin on ihan innoissaan, kun en enää höpötä sängyssä ennen nukkumaanmenoa ;)

   Kiitos, rentouttavaa viikkoa sinne <3

 3. Sari Riekkola sanoo:

  Hyvä, kun vaiva selvisi!
  Itse käyn hammaslääkärillä vuosittain, ne kutsuvat sieltä, näin ei tarvitse itse huolehtia. Meillä täällä Ylitorniolla on ihana yksityinen hammaslääkäri.

  Lepposaa sunnuntai iltaa ja rauhallista yötä :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sari

   ja hei sanos muuta – sitä kun kävi läpi pienessä mielessään jo vaikka mitä vaihtoehtoja :D

   Mä kans kävin aiemmin kerran vuodessa, kutsuttuna. Sitten se jäi. Mutta vastedes on pakko käydä taas. Sen verran tärkeä on tuo suun hyvinvointi.

   Kiitos ja hei ihanaa alkanutta viikkoa <3

 4. Anu sanoo:

  Tuttu vaiva!
  Mulla on ollut yökisko pian 10 vuotta ja mä oon kans narskutellut kulmahampaat tasaisiksi jo ennen ku sain tuon kiskon.tai itseasiassa mulla on jo toinen ja kohta sais taas uusia.
  Se kipu mitä mulla on pahan stressin aikaan ollut leuoissa,takaraivossa,poskissa ja niskassa..jotain ihan hirveää.
  Oikein multihuipennus oli vuosi sitten,kun meillä oli se iso elämänmuutos niin jouduin syödä särkylääkettä ku leipää,kun mun hampaitakin särki jatkuvasti.
  Eli todella on stressistä!
  Kannattaa käydä myös hierojalla säännöllisesti,se vähentää jännitystä niskoissa niin tulee vähemmän narskuteltua.
  Mä en osaa enää ilman nukkua ja nuo on pari kertaa lähdetty mökiltä hakemaan,kun on unohtunut:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anu,

   voi meitä <3

   Yllättävän monella on sama vaiva ja kuinka moni ei osaa yhdistää leuka- ja pääkipuja hampaisiin!

   Mulla onneksi nuo kivut leuassa on enemmänkin sellaista jomottavaa, mutta korvasärky on tosi inhaa. Ihan sellaista hermosärkyä. Burana 800 kuluu pahoina päivinä. Nyt ei pariin viikkoon ole onneksi tarvinnut ottaa (paitsi eilen, mutta se särky ei johtunut narskuttelusta ;D ;D ;D).

   Mulla on ihana hieroja, joka osaa hieroa myös nuo leuat ja kaikki faskiapisteet sun muut! Täytyy muista säännöllisesti vaan käydä :)

   Ihanaa alkanutta juhannusviikkoa <3

 5. Oona sanoo:

  Minulla on olleet kiskot myös n.5 vuotta, enkä pois niitä enää antaisi! Ja jos ne hajoaa, hommaan heti uudet. Eli aluksi ne tuntuivat oudoilta, ajattelin, että miten niiden kanssa muka nukutaan ja nyt taas, en saa unta ellei kiskot ole suussa. Se rentouttava olo mikä leviää ohimoilta leukaperiin, tekee niin hyvää. Minä ainakin huomasin itsekin selkeän eron muutaman ”kiskollisen” yön jälkeen. Leukaperät olivat oudon rennot. Ja sitä kautta migreenitkin ovat vähentyneet. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kiskot on yksi erittäin hyvä keino helpottaa oloa. Päivisin myös minä huomaan kiristeleväni hampaitani, silloin laitan kielen hampaiden väliin ;) Kiskot, flanelliyöpaita ja villasukat niin on romanttista yöseuraa aviomiehelle :) Hyvä, että löytyi apua sinulle Maria ja pitää vielä kiittää ihanista teksteistäsi. Niistä tulee hyvä mieli. Ihanaa kesää ❤

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Oona,

   noihin kiskoihin jää kyllä koukkuun! Todellakin, ihan parissa yössä kiskoihin tottui.

   Mäkään en ole aiemmin hoksannutkaan kuinka jumissa nuo mun leuat ovat aamuisin olleet – nyt ero on selkeä entiseen :D

   Hihiii, ihanan romanttisia ollaan kiskoinemme ;D

   Kiitos sinulle ja ihanaa kesää <3

Kommentoi