sunnuntai 21. toukokuun 2017

Hampaiden hyvinvointi & itsetunto

HEIPPAHEI IHANAT!

Tänä sunnuntaina tulin Terveystalon kaupallisen yhteistyön tiimoilta kertomaan teille tärkeimmästä käyntikortistamme, hymystä nimittäin. Siitä miten hampaiden hyvinvointi vaikuttaa itsetuntoon. Vinksin vonksin olevat, tummentuneet tai jopa puuttuvat hampaat voivat olla suuri itsetunnon romuttaja. Sosiaalisten tilanteiden häiriötekijä. Ensitreffien latistaja. Ehkä kaunein hymyyn ja kauniiseen hammasrivistöön liittyvä vertauskuva on tuo jo aiemminkin blogissani jakamani ”Hymy on ikkuna, josta näkee onko sydän kotona.”.

Ensivaikutelma uudesta tuttavuudesta tulee tehtyä ensimmäisten sekuntien aikana. Senpä takia itse olen ottanut tavaksi tervehtiä ihmisiä hymy huulilla. Tuttuja ja tuntemattomia. Koen, että hymyileviä ihmisiä on helpompi lähestyä. Aiemmassa postauksessani kerroinkin, että minulla oli lähtökohtaisesti aivan liian pieni suu kaikille hampaille, joita sinne alkoi ala-asteella pukkaamaan. Sen takia neljä hammastani poistettiin viisaudenhampaideni lisäksi. Kolmisen vuotta pidin hammasrautoja ja sain kuin sainkin suoran hymyn.

Terve ja hyvinvoiva hammasrivistö on nykyään helpommin saavutettavissa kuin ennen. Muutamalla ystävälläni on ollut hammasraudat nyt aikuisiällä ja vastoin yleistä luuloa hampaat ovat usein vielä nopeammin suoristettavissa aikuisena kuin lapsena. Suora hymy ei ole vain esteettisesti ja oman itsetunnon kannalta tavoiteltava asia, vaan vinot hampaat ovat puhdistuksenkin kannalta hankalat, sillä niitä on usein hankalampi puhdistaa ja täten ne altistuvat enemmän reikiintymiselle. Terveystalon kattavan hammashoidon valikoimista löytyy peruspalveluiden lisäksi myös hampaiden esteettistä hoitoa, kuten oikomishoitoa ja hampaiden valkaisua. Jälkimmäistä joko Terveystalon hammaslääkäreillä tehtynä tai kotivalkaisuna.

Oikomishoitokin on kehittynyt sitten niiden vuosien, kun itselläni hampaat oikottiin. Nykyään on käytössä huomaamattomampia hammasrautoja, joissa hammasrautojen kiinnikkeet ovat joko valkoiset tai kirkkaat. Lisäksi hammasraudat voidaan tietyissä tapauksissa kiinnittää hampaiden taakse, jolloin raudat ovat periaatteessa näkymättömät.

Itse omistan oikomishoidon ansiosta tasaisen hammasrivistön. Omaan silmääni hampaat ovat vain päässeet ajan saatossa hieman tummumaan. Kiitos kahviaddiktion sekä perjantaimyyssien punaviinilasillisten 🙂 Seuraavan kerran kun suuntaan parin viikon päästä suuhygienistille juttelemme enemmän kotivalkaisusta. Tällä hetkellä se kuulostaa sellaiselta vaihtoehdolta, johon olen valmis sijoittamaan. Hymyn pitäisi olla sellainen, että sitä väläyttelisi mielellään. Itselläni tuo hammashymy on vielä opettelemisen alla, mutta ilokseni huomaan meidän tyttöjen ottaneen esimerkkiä isästään. Vilauttelevat kauniita hammaskalustojaan tämän tästä.

Niin, vaikkei ulkonäkö olekaan se pääasia, niin kyllä täytyy sanoa, että ihan ensimmäisenä tuossa miehessäni huomasin kauniin hymyn. Tasaisen kauniin ja luonnostaan valkoisen hammasrivistön. Se saa vieläkin sukat pyörimään jaloissa. Muistan erään kauniin kesäpäivän mökillä noin viisitoista vuotta sitten, kun peilailin hampaitani saunamökin peilistä. Mies katsoi sivusta ja totesi ”Sulla on kyllä kauniit hampaat.” Itsetuntoni nousi kohisten. Pieni lause, mutta niin suuri voima. Suuri voima, kuten myös hymylläkin.

Vaikka meillä työterveyshuolto Terveystalossa onkin, niin silti itselleni tuli uutena tietona se, että Terveystalon kautta pystyn hoidattamaan myös hampaani. Ajanvarauksen kautta kannattaa lähteä liikkeelle. Hampaisiin panostaminen ei ole ikinä turhaa. Itselläni kului turhan monta vuotta ilman hammastarkastuksia. Nyt kun hampaat on taas hoidettu kuntoon on hyvä olla. Helppo hymyillä 

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,

YHTEISTYÖSSÄ TERVEYSTALO


Kommentoi