tiistai 18. huhtikuu 2017

Ei hyvältä näytä // Mökkihöperön kootut kiukuttelut

MOIKKAMOI!

Ja hei, mä en kestä. Näittekö eilen Instagramissa kuvan mökkijärven jäätilanteesta? Juu, aika heikolta näyttää ensi viikonlopun ”Mökki kesäkuntoon” -talkoot. Joku oli vielä eilen jäätä pitkin käynyt saaressa. Itse en moiseen uskaltautuisi. Harvemmin kiukuttelen mistään, mutta nyt voisin vetää lattialle selälleni ja tampata jalkoja maahan :D Mun mökki-ikävä on sitä luokkaa, että sydämestä puristaa. Kuulostaa ehkä aivan utopistiselta teille, ketkä ette kärsi kroonisesta taudista nimeltä mökkihöperyys. Mutta sitä en tajua, että what’s the news. Katsoin tuosta kalenterista (lue: blogipostausarkistoista), että eipäs sinne aiempinakaan vuosina ole vielä tässä vaiheessa päässyt.

Mutta jotenkin vain oletin, että järvi voisi olla sula, koska mökin edessä on virtauskohta. Ja lisäksi eilen pohjoisesta huristellessamme kohti mökkiä olivat muut järvet jo lähellä mökkiä rannasta sulina. No mutta, onhan tässä vielä muutama päivä aikaa tuon järven sulaa ennen viikonloppua. Ainakin järvi oli jo auki noin 300 metrin päässä mökistä, joen uomasta :D Jos ei tänä viikonloppuna sinne päästä, niin toivoa sopii, että vapuksi. Olemme kutsuneet ystäviä saareen vappuna, joten olisi kiva, että sinne pääsisi ;) Mökki-ikävissäni tein pienen retken siihen vuoden ekaan mökkiviikonloppuun. Kuvien myötä. Siihen tunnelmaan, kun ollaan saatu mökki siivottua, laitettua vedet päälle, vaihdettua lakanat ja saan istua ruokapöydän ääreen kuuma kahvikuppi edessäni. Ja vain tuijotella järvelle. Terapeuttisinta ikinä. Heittää vuoden ensimmäiset löylyt puukiukaalle ja vilvoitella posket punaisena, kunnes tulee hiukan kylmä. Sujahtaa illalla mökkisängyn lakanoihin miehen viereen ja herätä aamulla 12 tunnin yöunien jälkeen.

VUONNA 2014 laitettiin mökki kesäkuntoon 26.4. 


VUONNA 2015 laitettiin mökki kesäkuntoon 25.4. 

VUONNA 2016 laitettiin mökki kesäkuntoon 23.4. 

ID

No huh, kiukku laantui vähän näiden kuvien myötä. Onneksi on tämä sähköinen päiväkirja. Siitä katsokaas tarkistin senkin, että viime vuonna mökille lähteissämme kaupungissa pyrytti lunta aivan tolkuttomasti. Venerantaan päästessämme huomasimme massiiviset jäälautat järvellä. Eipä sinne saareen olisi päässyt päivääkään aiemmin. Sen verran mökkihöperöitä ollaan, että yleensä saadaan olla omassa rauhassamme saaressa tuonne toukokuun puoleen väliin. Sitten alkaa muut mökkiläiset laittamaan mökkejänsä kesäkuntoon :) Onhan se maisema aika karu tähän aikaan vuodesta, mutta yhdessä silmänräpäyksessä koko luonto herää henkiin. Tuo hetki on ehkä oma suosikkivuodenaikani 

Joko siellä on mökkikausi korkattu?

IHANAA ALKANUTTA ARKEA,

PS. note to self: kun käsittelet chiliä ilman hanskoja, niin varo hieromasta silmääsi ko. kädellä. Nimimerkillä. Kyynel poskella mökki-ikävän takia menee chilin piikkiin ;D


20 Responses to “Ei hyvältä näytä // Mökkihöperön kootut kiukuttelut”

 1. Hannah sanoo:

  I hear you, mökkihöperö täälläkin ilmoittautuu ja tuntee tuskan. Meidän onnemme on se, että mökille ei tarvitse mennä veneellä vaan voi huristella autolla. Mutta, välimatkaa on sen verran paljon että päiväreissuja ei tule tehtyä kovin tiuhaan. Yötä ei olla ennenkuin lämpötila on kunnolla plussan puolella. Pääsiäisenä käytiin katsastamassa tilanne, ihana sää oli kyllä; lumi oli kaikonnut mutta pieni järvi oli kyllä tiukasti vielä jään peitossa. Kotikaupunki on meren rannalla, ja jäiden lähtö merellä ja järvellä on hyvin erilaista. Mielenkiintoista seurata molempia prosesseja :-)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Hannah!

   Voih, te pääsitte jo mökille <3 Tää mökkikauden odotus (lämpimien kesäöiden odotus) on kuin joulun odotus konsanaan :D

   Mä kanssa aina tsuumailen tuon kotijärven tilannetta ja se on nyt sula. Toki on paljon isompi järvi kuin mökkijärvi, mutta ehkä se antaa osviittaa, että lähipäivinä mökkijärvikin siitä sulaisi. Huomenna hurautetaan taas katsomaan tilannetta :)

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 2. Sirpa sanoo:

  Voi uskon kyllä mökkikaipuusi. Meidän mökkikausi avattiin pääsiäisenä, järvi vielä paksussa jäässä ja luntakin meillä täällä Kainuussa vielä hurjan paljon, yölläkin vielä ihan kunnon pakkaset. Jäällä ja hangilla ihana liikkua. Cotton-tyttelimme hillui vapaana niin hurjana että illat vaan maata rellotti, ei edes ruokarasoiden aukaisuäänet saaneet häntä liikkeelle Jospa järvi pian aukesi ja tekin pääsisitte mökkeilemään

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sirpa!

   Jotenkin tuntuu, että kevät on nyt vähän myöhässä ja yöpakkaset pitävät järvet jäässä :)

   Oih, ihanalta kuulostaa teidän Cotton-tytsyn meno möksällä <3

   Keväistä keskiviikkoa <3

 3. -kata- sanoo:

  Mökkeily on <3
  Meillä mökkikausi jatkuu periaatteessa koko vuoden, koska autolla pääsee perille asti - saaristo on niin upea eri vuodenaikoina. Mutta keväässä on sitä jotain, luonnon herääminen ja kesän odotus. Siihen mökkeilyyn kun kuitenkin niin olennaisesti kuuluu se ulkona oleilu ja puuhastelu. Tällä hetkellä haaveilen, että pääsisin istumaan terassille kahvikuppi tai viinilasi kädessä, tuijottelisin merta aina välillä lukemisen lomassa. Tule kesä tule!

  Yksi kysymys: millainen vessa teillä on mökillä? Meillä on vessanvaihto edessä ja kartoitamme eri vaihtoehtoja - parhaat vinkit kun saa todellisista käyttökokemuksista.

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Kata

   ja voi ihanaa, olen hilppasen hyvällä tavalla kade, että te pääsette mökille vuoden ympäri <3 :) Tuo luonnon muutosten seuraaminen on mökillä vielä mielekkäämpää!

   Meillä on mökillä kaksi veskiä; ns. sisävessa entisen saunan tilalla päämökissä. Siellä on pönttönä Separett Villa 9000 kuivakäymälä. Siellä käydään pääosin vain yöllä pisulla tarpeen iskiessä tyttöjen kanssa.

   Lisäksi on luonnonhelmassa oikein kunnon vanhan ajan kakkahuussi, jossa on perinteinen Biolanin huussipönttö kahdella säiliöllä.

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 4. Tuija sanoo:

  Täällä yksi mökkihöperö :) Meillä onneksi mökkimatkaa autolla vain 10 minuuttia. Ja talvellakin ollaan oltu mökkeilemässä, vaikkei siellä varsinaisesti sähköjä olekaan. Vesi on kannettu avannosta jne. Aikas työlästä, mutta ah niin mukavaa <3

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Tuija,

   ihana kuulla, että meitä muitakin mökkihöperöitä on! <3

   Teillä on kyllä ihanan lyhyt mökkimatka! Ja hei, tuo talvimökkeily kuulostaa ihanalle. Pitäisköhän meidänkin ensi talvena :) Avanto vaan laiturin päähän ja kantovesi käyttöön. Sähköpatterit kun torpasta löytyy, niin saadaan lämpöäkin tupaan :)

   Iloista keskiviikkoa <3

 5. Anu sanoo:

  Mökkihöperö täälläkin, nykyisin vaan valitettavasti ilman mökkiä, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa, toivottavasti… ihana on tuomteidän mökki, en yhtään ihmettele, että sinne kaipaat kovasti, mutta kyllä,se siitä ihan pian järvi sulaa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anu

   ja hei mä pidän peukkuja teidän mökkitoiveiden suhteen <3

   Kiitos, tuo mökki on sellainen rauhan tyyssija, että sinne on tarve päästä. Varsinkin näin kiire aikoina :)

   Kivaa keskiviikkoa! <3

 6. -A- sanoo:

  Hei! Olemme asuneet Saksassa 6 vuotta eikä meillä ole enää tiettyä tukikohtaa Suomessa, vain sukulaisten ja ystävien nurkat. Tänä kesänä vietämme aikaa vuokramökillä Savossa ja en malttaisi odottaa! Mökki ei siis ole edes oma, mutta odotan mökkisaunaa, järvimaisemaa, uimista, ympäröivää luontoa, lintujen ääniä järveltä…

  -A-

  http://kotisaksassasydansuomessa.blogspot.de/

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan A

   ja voi vitsit, ihanalta kuulostaa teidän tuleva kesä!! <3 Tervetuloa Suomeen sitä viettämään. Muistan aikoinani Kanadan vaihtarivuoden jälkeen kotiin tullessani ihastelleeni Suomen suvea ja järvimaisemaa. Sitä oppii arvostamaan niin paljon enemmän, kun on vähän aikaa tuosta maisemasta pois.

   Kivaa keskiviikkoa sinne! <3

 7. Hei, oli pakko poiketa kertomaan, että täällä on parikin järveä jäistä vapaana, vaikka viime viikolla oli ihan jäässä rantaa myöden! Pitäisin ihan mahdollisena, että teilläpäin jäät lähtis viikon aikana…:)
  Mulla ei kauheaa mökkikuumeilua ole, enemmänkin matkasemmoista, mutta JOS meillä olis tuollainen paikka kuin teillä, niin ihan varmasti potisin samaa vaivaa.<3

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Taina

   ja ihana kuulla, toivoa siis järven jäiden lähtemisen suhteen on :) Me kruisaillaan taas huomenna tuijottelemaan tuota mökkijärven jäätä. Sen on pakko sulaa viikonlopuksi :D

   Kiitos, tuo mökki on kyllä ollut paras sijoitus ikinä. Vaikka naimisissa pankin kanssa sen suhteen ollaankin. Mutta mielenrauhasta on valmis maksamaan <3

   Ihanaista keskiviikkoa<3

 8. Anu sanoo:

  Vaikka me ollaan oltu talvella mökillä niin ikävä on hirmuinen kun sinne ei pääse!onneks meillä on kotonaki pihasauna,.se vähän helpottaa mökkisaunan kaipuuta:)
  En silti vaihtais saarimökkiä mihinkään..se rauha on niin ihanaa.
  Sen huomaa aina talvella,kun jäällä on porukkaa autoista lähtien,että parempi ettei sinne kaikki kesällä pääse..
  Liity tuonne fb.n mökkihöperöt ryhmään,sieltäkin saa vertaistukea:D

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anu,

   eiks olekin ihan hirveetä? Tää on niin piinaavaa, mutta toisaalta tietää, että ei tässä nyt enää montaa päivää (viikkoa…) mene :D

   Saarimökin rauha on kyllä jotain aivan ylitsepääsemättömän ihanaa <3

   Hei onko fb:ssä sellainen? Kiitti vinkistä, mä liityn samantien!

   Puuskuttelen täältä sinne jäitä sulattavia tuulia <3

 9. Sanna sanoo:

  Mökkikausi alkaa toukokuussa:)Asumme kotona,kuin mökillä, omakotitalossa puusaunoineen ym.Mutta tärkein puuttuu:MERI!Vuokraamme luottomökkiämme usean kerran vuodessa.Toukokuussa tulossa vkonloppu,juhannusviikko varattu ja syksyllä aina mennään parisen kertaa.Meri on suuri rakkauteni ja sielunmaisemani:)Mökkeilemme Raaseporissa.Joka vuonna meitä tervehtii joutsenpariskunta,joka saapunut jo paikalle❤️

 10. Niina sanoo:

  No nyt tartutit mökki-ikävän tännekin! Mökki on ollut vähäisellä käytöllä viimeiset pari vuotta okt rempan vuoksi, vaikka matkaan ei mene kun 20 min autolla. Nyyyt kuitenkin iski kaipuu metsän keskelle, järven rannalle, puusaunaan ja tikkuiselle terassille (juu, myös sitä on ikävä ;)). Meitä on muitakin omistajia, niin kyllä siellä onneksi joku on nauttinut kesäpäivistä tällä välin :) Hei teitkö joskus postauksen mökin talviteloille laittamisesta? Käytettekö tyhjiöpakkauksia peitoille ja muille tekstiileille vai tuotteko kaikki kaupunkiin? Muistelisin joskus lukeneeni että nostatte patjat pystyyn talveksi, eikö kosteus kuitenkin tunnu niissä vielä ensimmäisinä öinä? Meillä on tosiaan niin lyhyt matka mökille, että yleensä tullaan yöksi omaan sänkyyn, mut eihän se ole ollenkaan sama asia :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heissan

   ja sorry, kun nää mun vastaamiset kommentteihinkin kestää :D

   Voih, tänään taas ajellaan mökille katsomaan, josko se järvi olisi sulanut. Mökki on niin ihana paikka, tikkuisine terasseineen ja inisevine itikkoineen <3

   En muista olenko tehnyt postausta (oikeesti, dementia iskee ;)). Laitetaan peitot ja tekstiilit sellaisiin tiiviisiin kannellisiin muovilaatikoihin. Patjat nostamme pystyyn (miten sä muistit!). Meillä on mökillä peruslämmöt läpi talven päällä, joten oikeastaan ei kosteutta ole. Tai ainakaan emme ole sitä huomanneet :)

 11. Niina sanoo:

  Hei, miä luen nämä muutaman viikon viiveellä, joten sin kahden päivän vastausaika on todellakin sallittua! Ei hätää :) Tälläkin kertaa palasin vasta nyt kurkkaamaan, että mihin postauksiis sitä kommentoinkaan viikolla, mitä tuli mieleen ja oletkohan ehtinyt jo vastaamaan :)

  No nimenomaan jäänyt tuo irrallinen lause mieleen jostain postauksesta :) ja mietityttänyt varmaan jo silloi tuo aikaisempi kysymys. Aa, aivan. Peruslämmön kanssa kosteutta ei varamsti sillä tavalla tulekkaan. Meillä kun pidetään mökkiä täysin horroksessa talvella, ja olen miettinyt voisiko tosiaa olla jotain tyhjiöpakkauksia myös patjoille. Mutta ei kai patjoihinkaan ehdi mitään jäädä kun säilyttää ilmavasti ja tuulettaa talven jäljiltä. :)

Kommentoi