perjantai 23. joulukuu 2016

Joulun perinneruoka


HEI HUOMENTA IHANAT

ja supersuloista aatonaattoa! Se on täällä ihan just, jouluaatto. Kutkuttava tunne vatsanpohjassa on saapunut ja se lämmin mieli on hiipinyt kuin varkain tuonne vasemmalle puolen rintaa. Enpä olisi ikinä uskonut, että näin vähällä valmistelulla tulee joulu. Toisaalta, hyvä niin. Oli ihana lukea eilisen postauksen kommenteista, että en ole ainoa, joka on päättänyt ottaa tämän stressittömän lähestymisen jouluun :) Tuossa taannoin jaoin teille viisi talvista juomareseptiä Arlan Luomu täysmaito -kampanjan myötä. Samalla kampanjalla jatketaan. Olen nimittäin niin rakastunut tuohon homogenoimattomaan täyteläisen makuiseen maitoon, että päätin tehdä teille vielä yhden postauksen siihen liittyen. Niin kuin viimeksi puhuttiin, niin maidossa on jotain kovin lohdullista. Lämpimät maitopohjaiset juomat rauhoittavat ja lämmittävät talvi-iltoina. Saman asian ajaa maitopohjaiset, samettiset keitot.arla-13-of-19arla-1-of-19arla-6-of-19arla-3-of-19
Äidin puolelta meidän sukujuuret ovat häjyjen mailla, Etelä-Pohjanmaalla. Mummulassa pikkutyttönä käydessämme on yksi tuoksu jäänyt mieleen ylitse muiden. Juu, se tuore pullan tuoksu, mutta myös ennen joulua kellarista tullut hieman pistävä lipeäkalan tuoksu. Mummulla oli tapana liottaa turskat ja tehdä lipeäkala itse. Silloin en lipeäkalakeittoa suostunut edes maistamaankaan. Käännekohta tässä lipeäkala-asiassa, niin kuin monessa muussakin ruokaan liittyvässä jutussa, tapahtui vaihto-oppilasvuoteni jälkeen. Liekö makuhermot tuolla muuttuneet, mutta uskalsin ensimmäisen kerran maistaa lipeäkalakeittoa. Ja jäin koukkuun kerrasta. Siitä lähtien koko pieni sukumme odotti aina jouluaattoa ja äidin tarjoilemaa alkukeittoa. Livekalakeittoa, niin kuin meillä oli tapana sanoa :) Vastoin ennakko-odotuksia tässä lohtukeitossa kala maistuu erittäin hennolla tavalla. Ellette ole vielä rohkaistuneet lipeäkalan suhteen, niin nyt on korkea aika!
arla-4-of-19arla-9-of-19 arla-5-of-19arla-12-of-19

Pari kertaa aiemmin olen valmistanut livekalakeittoa Lapissa ollessamme itse kaupan valmiista lipeäkalasta. Olen miettinyt, miten saisin siihen sen saman maun kuin äidillä. Ottanut välipuhelun tänne etelään ja saanut ohjeet; litra maitoa, lipeäkalaa, suolaa, voita. Hämmästellyt, että eikö muuta. Ollut vähän sitä mieltä, että ei se keitto nyt ihan ole maistunut samalle kuin kotona joulupöydässä. Tänä vuonna keitto kuulkaas onnistui täydellisesti. Tuo liki raakamaitoa muistuttava Arla Luomu täysmaito taisi olla se salainen aseeni. Keitosta tuli ihan taivaallisen täyteläistä. Niin täyteläistä, että en lähtenyt sitä edes suurustamaan vehnäjauholla. Joskus näin olen tehnyt. Päälle runsaasti vastarouhittua maustepippuria ja avot! Meidän tämän vuoden livekalakeittopöydästä puuttui joululimppu. Se on yleensä ollut oiva kaveri voin kanssa tämän livekalakeiton seuralaisena.

LIPEÄKALAKEITTO

1 litra Arla Luomu täysmaitoa
n.1.4 kg lipeäkalaa
vettä
1 rkl voita
suolaa

tarjoiluun maustepippuria myllystä

-huuhtaise kalat nopeasti kylmässä vedessä
-laita kalat kattilaan, lisää vettä niin, että ne peittyvät
-kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä noin puoli tuntia
-kaada vesi pois ja lisää Arla Luomu täysmaito
-kiehauta, lisää voi ja suola
-tarjoile maustepippurin kanssa

arla-2-of-19arla-19-of-19 arla-14-of-19 arla-16-of-19

Tämä on sellainen joulun ruokaperinne, jonka haluan pitää matkassa. Opettaa valmistuksen myös meidän tytöille. Joulu on perinteitä täynnä. Yksi niistä on haudoilla käynti. Sitä luvassa seuraavaksi. Sitten taidamme laittaa kinkun uuniin. Illalla istumme jälleen pitkän kaavan mukaan syömään ja nauttimaan. Huomenna päivällä pääsemme anoppilaan jouluruokailemaan. Siellä lipeäkala syödään hieman eri muodossa; valkokastikkeen ja perunoiden kera. Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta ketään, kuka jakaa tämän rakkauteni lipeäkalakeittoon? :) Palaan vielä myöhemmin toivottelemaan teille hyvänjouluntoivotukset. Sekä vilauttamaan meidän joulukotia. Josta löytyy kuin löytyykin jotain punaista.

SULOISTA AATONAATTOA 

alle

YHTEISTYÖSSÄ: ARLA LUOMU TÄYSMAITO

lifie-logo-rgb-1


2 Responses to “Joulun perinneruoka”

 1. Anu sanoo:

  Heippa pitkästä aikaa!
  Täällä oon kyllä piipahdellut,mutta kommentointi on jäänyt opiskelukiireiden vuoksi kokonaan..mutta nyt ollaan lomalla:)
  Näyttää niin herkulliselta,harmi etten voi käyttää maitoa enkä voita.kasvispohjaisilla tuotteilla kun ei voi aitoa makua korvata;)

  Sen verran minussa elää vielä vanha ammatti,että pakko myöntää,että himpun verran harmitti nähdä Arlan maitopurkki,
  Valio nimittäin on täysin kotimainen yritys;)
  Arlalta löytyy kyllä kotimaisia tuottajia,mutta suuryrityksen voitot valuu ulkomaille.Valion omistaa tuottajat.
  No,mutta kaikessa ystävällisyydessä tämä pieni tietoisku:)

  Ihanaa Aatonaattoa<3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anu

   ja ei mitään hätää, vaikket olekaan ennättänyt kommentoimaan :) Toivottavasti teillä on uusi arki sujunut mallikkaasti <3
   No sepäs se vähän onkin, että vaikka välillä koittaa kasvispohjaisia tuotteita, niin se joku täyteläisyys ruoasta puuttuu.

   Sydäntä lämmittää kuitenkin se, että Arlan Luomu täysmaito tulee yhdeksältä suomalaiselta luomutilalta <3
   Kiitos kuitenkin tietoiskusta :)

   Hei ihanaa joulua sinne koko poppoolle, nautitaan <3
   PS. Ootteko muuten tänä vuonna suuntaamassa Pyhälle?

Kommentoi